EIERBROOD
Ongeveer 6 uur
Het deeg voor dit heerlijk luchtige eierbrood of challah, wordt gevlochten en met maanzaad bestrooid.
Ingrediënten
Voor 1 brood van 1000 g.
- Bijna 2 dl lauwwarme melk
- Voor een glanzende korst: 1 eierdooier, losgeklopt met 1 el koud water en 2 els maanzaad.
Werkwijze
- Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork 1 tl van de suiker dooreen.
- Voeg er ½ el van de lauwwarme melk bij en meng alles tot een glad papje dooreen.
- Dek het kommetje af met een vochtige doek en zet het ca 20 minuten op een warme, tochtvrije plaats.
- Zeef de bloem, de resterende suiker en het zout in een grote kom.
- Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel.
- Voeg vervolgens de overgebleven melk, de eieren en de olie bij en meng met een houten lepel geleidelijk aan alles dooreen tot een samenhangend deeg dat als een bal in de kom ligt.
- Dek de kom af met doek en plastic folie en zet hem op een warme tochtvrije plaats en laat het deeg in ca 2 u rijzen tot dubbele volume.
- Bestrijk een bakplaat met boter.
- Leg het gerezen deeg op een met bloem bestoven werkplank en kneed het gedurende 5-8 minuten flink door.
- Verdeel de deegmassa in drie gelijke porties en rol elke portie tot een sliert van ca 30 cm.
- Druk de deegslierten aan één uiteinde op elkaar vast en vlecht ze losjes dooreen.
- Druk ook aan de andere zijde de uiteinden aan elkaar vast.
- Leg het gevlochten brood op de ingevette bakplaat en laat het onder doek en plastic folie ca 2 ½ u op een warme plaats rijzen.
- Verwarm het laatste kwartier de oven voor op een temperatuur van 220°C
- Bestrijk de vlecht met behulp van een kwastje met het mengsel van eierdooier en water, en strooi er tot besluit wat maanzaad over.
- Zet de bakplaat in de oven en verlaag na 10 minuten de oventemperatuur tot 190°C.
- Bak het brood verder in ca 30 minuten goudbruin en gaar.
- Laat het brood op een rooster uitdampen en afkoelen.
|