Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    12-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Frans brood

    FRANS BROOD

    Ongeveer 9 uur 30

    Ingrediënten

    Voor 3 broden van ca 40 cm lang en 7 cm breed

    • 15 g verse gist
    • 3 ¾ dl + 1 el lauwwarm water
    • 500 g ongebleekte tarwebloem
    • 2 tls zout
    • Voor de glans: water-eimengsel

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en voeg er ½ dl + 1 el lauwwarm water aan toe. Meng alles zeer goed dooreen.
    • Zeef de bloem tezamen met het zout in een grote mengkom.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel en het resterende lauwwarme water.
    • Meng met een spatel geleidelijk aan de bloem door het vocht. Ga door tot er een vrij plakkerig deeg is ontstaan.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven plank of marmeren plaat.
    • Laat het deeg 3 minuten tot zichzelf komen.
    • Was intussen de kom schoon en droog want u hebt ze straks nog nodig.
    • Het deeg is nog plakkerig.
    • Kneed het deeg 5 minuten lang op de gebruikelijke wijze door en bestuif het af en toe met wat bloem om te voorkomen dat het al te plakkerig wordt. Blijf kneden tot het soepel en glad aanvoelt.
    • Laat het deeg 3 minuten rusten.
    • Kneed het opnieuw 2 minuten door. Nog steeds voelt het deeg heel zacht aan.
    • Draai het deeg tot een halve bal en leg het terug in de kom.
    • Dek af met doek en plastic folie en laat het op een warme plaats (ruim 21°C) in ca 3 u tot 3 ½ keer zijn oorspronkelijke omvang rijzen. Er zijn nu luchtblaasjes zichtbaar en het deeg voelt heel veerkrachtig aan.
    • Leg het deeg terug op een met bloem bestoven werkplaats en schraap de kom schoon.
    • Bestuif uw handen met wat bloem en druk het deeg tot een platte cirkel uiteen. Druk al doende de luchtblaasjes plat.
    • Vouw de deeglap op tot een rechthoekig “pakketje” en leg dit zorgvuldig in de kom terug.

    • Dek de kom weer af met doek en plastic folie en zet het geheel weer op dezelfde warme plaats. Na 2-3 u zal het deeg weer 3 keer zo groot geworden zijn en heel veerkrachtig aanvoelen.
    • Leg het deeg opnieuw op een met bloem bestoven werkplaats en druk het voor de tweede keer tot een platte cirkel uiteen.
    • Verdeel de deeglap met een scherp mes in drie gelijke stukken.
    • Vouw elk stuk dubbel.
    • Laat het deeg, toegedekt met een vochtige doek, 5 minuten rusten.
    • Neem een bakvorm voor Franse broden en leg er bakpapier op.
    • Neem het eerste deegpakketje (de andere twee blijven onder de doek liggen) en druk het met uw handen, die met wat bloem bestoven zijn, tot een ovale lap van ca 25 cm lengte.
    • Vouw de deeglap netjes dubbel en druk de rand even aan.
    • Rol het deeg vervolgens op, beginnend aan de brede kant, dus op de vouw.
    • Druk het deeg opnieuw tot een ovale lap en rol deze nogmaals op, maar nu vanaf de korste kant.
    • Plaats uw handen midden op de deegsliert en rol het deeeg zachtjes heen en weer terwijl uw handen naar de uiteinden schuiven. Ga door tot de deegcilinder een lengte van een gootje van uw bakblik heeft gekregen.
    • Leg de deegcilinder in een gootje van het bakblik.
    • Doe hetzelfde met de andere 2 stukken.
    • Zet alles op een warme droge plaats en laat het afgedekt ca 2 u rijzen tot het deeg tot driemaal zijn oorspronkelijke omvang is gerezen.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 220°C.
    • Maak met een scherp mes in elk brood 3 lange, schuine insnijdingen.
    • Als u van een glimmende korst houdt kunt u de broodjes insmeren met water-eimengsel.
    • Bak de broden in ca 30 minuten diep-goudbruin.
    • Laat ze afkoelen op een rooster.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!