Warme bakker
Inhoud blog
  • Kaaskoekjes
  • Huishoudbrood
  • Hotdog broodjes
  • Hearth Bread
  • Hasseltse krentenmik
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Archief per maand
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
    22-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Roggebrood

    ROGGEBROOD

    Ongeveer 5 uur

    Ingrediënten

    Voor 6 broden van ca 350 g

    • 30 g verse gist
    • 2 tls suiker
    • 9 ½ dl + 4 els lauwwarm water
    • 1 kg roggemeel
    • 500 g tarwemeel
    • 1 ½ el zout
    • 1 el bruine suiker
    • 1 ½ el plantaardige olie
    • 1 el boter
    • Voor een glanzende korst: 1 ei, losgeklopt met 1 el water

    Werkwijze

    • Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met behulp van een vork de suiker dooreen.
    • Voeg er 4 els lauwwarm water bij en roer alles tot een glad papje dooreen.
    • Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats. Na 15-20 minuten is het gistmengsel heel schuimig geworden.
    • Stort het roggemeel, tarwemeel en het zout in een grote kom.
    • Schep de bruine suiker door het meel.
    • Maak in het midden een kuiltje en giet hierin het gistmengsel en de olie.
    • Meng met een houten lepel alle ingrediënten goed dooreen en voeg er zoveel van het resterende water bij tot u een mooi soepel deeg bekomt.
    • Blijf kneden tot al het meel door het vocht is opgenomen en het deeg als een bal in de kom ligt.
    • Kneed het deeg 10 minuten door op een met bloem bestoven werkplaats tot het glad en soepel aanvoelt.
    • Opbollen en onder doek en plastic folie in ca een uur of twee in omvang laten verdubbelen.
    • Maak de boter zacht en vet er de bakplaten mee in.
    • Leg het deeg op een met bloem bestoven werkplaats en kneed het opnieuw 10 minuten lang door.
    • Verdeel het deeg in 6 gelijke porties.
    • Draai elke portie tot een bal en leg ze op de bakplaten.

    • Afdekken met doek en plastic folie en op een warme, tochtvrije plaats in ca 40 minuten laten rijzen tot dubbele volume.
    • Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 190°C.
    • Schuif de broden in de oven en haal ze na 20 minuten even uit de oven en bestrijk ze met behulp van een kwastje met een mengsel van eiwit en water.
    • Zet de broden terug in de oven en bestrijk ze na 20 minuten opnieuw.
    • Na nogmaals 20-25 minuten zijn de broden diep-goudbruin en gaar.
    • Laat de broden op een rooster afkoelen.





    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail *
    URL
    Titel *
    Reactie * Very Happy Smile Sad Surprised Shocked Confused Cool Laughing Mad Razz Embarassed Crying or Very sad Evil or Very Mad Twisted Evil Rolling Eyes Wink Exclamation Question Idea Arrow
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (0)

    Archief per week
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 01/03-07/03 2010
  • 22/02-28/02 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 01/02-07/02 2010
  • 28/12-03/01 2016
  • 21/12-27/12 2009
  • 14/12-20/12 2009
  • 07/12-13/12 2009
  • 30/11-06/12 2009
  • 23/11-29/11 2009
  • 16/11-22/11 2009
  • 26/10-01/11 2009
  • 19/10-25/10 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 14/09-20/09 2009
  • 07/09-13/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 10/08-16/08 2009
  • 03/08-09/08 2009
  • 27/07-02/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 06/07-12/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 22/06-28/06 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 08/06-14/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 04/05-10/05 2009
  • 27/04-03/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 06/04-12/04 2009
  • 30/03-05/04 2009
  • 23/03-29/03 2009
  • 16/03-22/03 2009
  • 09/03-15/03 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 16/02-22/02 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 12/01-18/01 2009
    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.

    Gastenboek

    Druk op onderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek

    Blog als favoriet !

    Klik hier
    om dit blog bij uw favorieten te plaatsen!
    Zoeken in blog


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!