VOLKORENBROOD
Ongeveer 4 uur
Ingrediënten
Voor 4 broden van 500 g
- Een klontje boter - 30 g verse gist
- 2 tls bruine suiker - 9 ½ dl + 1 el lauwwarm water
- 1500 g volkorenmeel - Ruim 1 el zeezout of krap 1 el tafelzout
- 2 els honing - 1 el plantaardige olie
Werkwijze
- Maak de boter zacht en vet er 4 langwerpige bakvormen mee in.
- Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork de bruine suiker dooreen.
- Voeg er 1 el lauwwarm water aan toe en meng alles goed dooreen tot een gladde pasta is verkregen.
- Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats en laat het 20 minuten staan tot u een schuimig gistmengsel bekomt.
- Stort het meel en het zout in een grote kom.
- Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing, de honing, het resterende water en de olie.
- Meng met een houten lepel geleidelijk aan alle ingrediënten dooreen en ga door tot een samenhanggend geheel ontstaat, dat als een bal in de kom ligt.
- Leg de deegmassa op een met bloem bestoven bakplaat en kneed het deeg gedurende 10 minuten flink door tot het deeg soepel en glad aanvoelt.
- Draai het deeg tot een bal en laat het afgedekt met doek en plastic folie in ca 1 u 30 op een warme, tochtvrije plaats in volume verdubbelen.
- Kneed het 10 minuten flink door.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke delen.
- Opbollen en in de bakvormen leggen.
- Afdekken met doek en plastic folie en in ca 45 minuten laten rijzen tot de bovenkant van de vormen.
- Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.
- Zet de bakvormen in de oven en verlaag deze na 15 minuten tot 220°C.
- Laat de broden nog ca 30 minuten bakken tot ze diep-goudbruin zijn en gaar. Ze moeten hol klinken als u er onderaan op tikt.
- Laat ze afkoelen op een rooster.
|