Voor een glanzende korst: 1 ei losgeklopt met 1 el melk
Werkwijze
Laat het klontje boter zacht worden en beboter er 2 langwerpige bakvormen mee.
Verbrokkel de gist in een kommetje en meng er met een vork de tl suiker door.
Voeg er 1 el lauwwarm water bij en meng alles dooreen tot een glad papje.
Zet het kommetje op een warme, tochtvrije plaats gedurende ca 15 minuten tot het gistmengsel heel schuimig is geworden.
Giet de melk in een pannetje en breng het op een niet té fel vuur tot nét tegen het kookpunt aan. Voeg er de boter bij en haal, zodra de boter weggesmolten is, het pannetje van het vuur en laat de vloeistof tot lauwwarm afkoelen.
Zeef de bloem, de resterende suiker en het zout in een grote kom.
Maak in het midden een kuiltje en giet hierin de gistoplossing en het mengsel van melk en boter.
Laat vervolgens de eieren in het kuiltje glijden.
Meng met een houten lepel geleidelijk aan alle droge ingrediënten dooreen tot u een samenhangend deeg bekomt dat als een bal in de kom ligt.
Leg het deeg op een met bloem bestoven werkblad en kneed het 10 minuten door tot het deeg glad en soepel is.
Draai het deeg tot een bal en laat het onder doek en plastic folie ca 1u 30 rijzen tot dubbele volume.
Het deeg opnieuw 4 minuten doorkneden.
Verdeel de deegmassa in twee gelijke porties en breng elke portie in de gewenste vorm.
Leg het deeg in de bakvormen en laat het onder doek en plastic folie ca 45 minuten rijzen tot het deeg de bovenrand van de vormen bereikt.
Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 240°C.
Bestrijk de broden met een mengsel van ei en melk
Plaats de broden in de oven en verlaag na 15 minuten de oventemperatuur tot 220°C.