Paaskip met eieren
Ongeveer 4u20
Voorbereiding: 30 min. Rusttijd: 3u20 min. Afbakken: 30 min.
Ingrediënten
Voor het rijzen van het gistmengsel
- 16 gr verse of droge gist
- 10 gr semoule suiker
- 20 gr meel T55
- 60 gr water
Voor het brood
- 620 gr meel T55
- 7 gr zout
- 50 gr olijfolie
- 260 gr water
- 20 gr speltmeel
Voor het bebloemen van het werkvlak
- 40 gr meel
Werkwijze
- Voor het gistmengsel: In een grote kom mengt u met een spatel de gist, de suiker, het meel en het water. Laat afgedekt 20 minuten staan.
- Voor het deeg: Zeef het meel erbij, doe er het zout en de olie bij.
- Doe er de helft van het water bij en begin te kneden tot u een soepel en stevig deeg hebt dat niet meer kleeft. Doe er desnoods nu en dan wat water bij.
- Opbollen en onder doek en plastic folie ca 2u30 laten rijzen.
- Weeg 7 stukken van 40 gr af voor de eieren. Verdeel de rest in twee: voor de nest en de kip.
- Vorm een bol en vorm vervolgens de nest. Bedek deze met speltgranen.
- Voor de eieren plat u het deeg , sla de boorden om en breng ze in één punt, omdraaien, een bol vormen, lichtjes drukken om een ovaal te bekomen.
- In het deeg van de kip neemt u een deel voor de kop, de nek en de kam.
- Maak een bol voor het lichaam en verleng het een beetje.
- Maak een geplooide kraag, snij hem in met een schaar en plak hem aan één uiteinde: de kop zal erop geplakt worden. Verleng het andere uiteinde voor de staart.
- Maak een bol voor het hoofd, kleef de kam er bovenop, vorm de bek en voor de ogen kleeft u peperbolletjes.
- Plaats de nest op een bakplaat belegd met bakpapier
- Leg de kip in het midden van de nest en de eieren rond de nest.
- Laat 30 minuten rijzen.
- Verwarm het laatste kwartier de oven voor op 210°C.
- Afbakken in ca 30 minuten.
- Laat afkoelen op een rooster.
|