Brood in vorm van een hoefijzer
Ongeveer 3u40
Voorbereiding: 25 min. Rusttijd: 2u45 min. Afbakken: 30 min.
Ingrediënten
Voor het rijzen van de gist
- 15 gr verse gist of droge gist
- 55 gr lauw water
- 10 gr cassonade suike
- 65 meel T65 (wit biomeel)
Voor het deeg
- 345 gr lauw water
- 30 gr zonnebloemolie
- 10 gr zout
- 500 gr meel T65
Voor de versiering
- 20 gr papaverzaadjes
Werkwijze
- Voor het gistmengsel: Stort de gist, het water en de suiker in een grote kom.
- Zeef de bloem erbij en meng alles. Laat dit ca 15 minuten rusten.
- De gist is goed gerezen al er belletjes verschijnen.
- Voor het deeg: Zeef de bloem erbij, doe er de olie en het zout bij.
- Doe er een deel van het water bij (niet alles!). Uw deeg moet glad blijven maar mag niet aan uw vingers plakken.
- Deeg kneden, indien nodig water toevoegen.
- Opbollen en onder doek en plastic folie ca 1u30 laten rijzen naargelang de omgevingstemperatuur.
- Plaats het deeg op de licht bestoven werkplaats.
- Met uw hand het deeg platdrukken en 15 minuten laten rusten.
- Snij 7 stukken van 25 gr af. Met de rest maakt u een worst om het hoefijzer te vormen.
- Met n stok, of met de zijkant van uw hand duwt u in het midden over gans de lengte die u bebloemd hebt.
- Leg bakpapier op de bakplaat.
- Geef uw worst de vorm van n hoefijzer en leg het op het bakpapier. Met een stukje deeg vormt u een driehoek, bevochtig de plaats in het midden van het hoefijzer en plaats uw driehoek daar.
- Neem een bol deeg, afplatten en de boorden omvouwen om te sluiten.
- Maak een punt aan de bol zo kunt u ze gemakkelijk in de papaverzaadjes rollen.
- Doe dit met alle zes bollen.
- Vul één bord met water en één met papaverzaadjes.
- Strijk de plaats waar u de nagels gaat zetten in met water.
- Rol de bollen in de zaadjes.
- Plaats de bollen en laat alles ca 45 minuten rijzen.
- Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 210°C.
- In ca 45 minuten afbakken
- Laten afkoelen op een rooster.
|