Brood in vorm van een keizerkroon
Ongeveer 3u
Voorbereiding: 20 min. Rust: 2u15 Afbakken: 25 min.
Ingrediënten
Voor de gistoplossing
- 20 gr verse of droge gist
- 80 gr lauw water
- 14 gr honing
Voor het deeg
- 400 gr meel T65
- 90 gr roggebloem
- 9 gr zout
- 42 gr olijfolie
- 58 gr ei
- 140 gr lauw water
Voor het bestrooien van het brood
- 10 gr meel
Werkwijze
- Voor het gistmengsel: Giet het water, de gist en de honing in een grote kom. Meng met een spatel. Bedekken met doek en 15 minuten laten rijzen.
- Voor het deeg: Zeef het meel T65 en de roggebloem erbij, doe het zout erbij.
- Doe er de olie, het ei en de helft van het water bij.
- 10 minuten kneden, indien nodig wat water toevoegen.
- Na het kneden sproeit u wat water over het deeg.
- Laat 30 minuten rijzen onder doek en plastic folie.
- Weeg 180 gr af voor de vlecht en 650 gr voor de bol.
- Leg bakpapier op de bakplaat.
- Maak de bol plat om alzo twee cirkels te maken. Sla de boorden om, druk ze samen en draai de bol om.
- De bol van 650 gr goed, afronden, lichtjes platdrukken en plaats hem op het bakpapier.
- Maak 3 worsten van hetzelfde gewicht en ca 80 cm lengte. Kleef de drie aan één uiteinde tezamen en begin te vlechten.
- Besproei de bol met een spuit en plaats de vlecht. Indien er deeg overblijft kunt u kleine César bolletjes maken.
- Met de zeef wat meel op de Césarbol strooien.
- Ca 1u laten rijzen.
- Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 240°C.
- In ca 25 minuten afbakken.
- Op een rooster laten afkoelen.
|