Kleine boterbroodjes
Ingrediënten
- 500 ml melk - 50 ml zachte boter
- 30 ml suiker - 1 tl zout
- 750 gr meel - 5 ml suiker
- 60 ml lauw water - 8 gr droge gist
- 30 ml gesmolten boter
Werkwijze
- Stort de melk, de boter, de eerste hoeveelheid suiker en het zout in een grote kom. Verwarm al roerend tot het begint te koken. Laat afkoelen.
- Los de tweede hoeveelheid suiker in het lauwe water in een kleine kom. Verbrokkel de gist op het water. Laat 10 minuten rusten. De gist eronder roeren. Giet het mengsel van de lauwe melk in een grote kom. Voeg er de opgeloste gist bij. Mengen. Zeef de bloem erbij en meng goed.
- Mengen tot het deeg van de wanden loslaat.
- Leg het deeg op een bebloemd werkblad en kneed ca 10 minuten tot u een glad en soepel deeg bekomt.
- Laat onder doek en plastic folie ca 1 ½ u rijzen.
- Platdrukken tot de helft van het volume.
- Rondjes van 3 cm diameter uitsnijden.
- Rek ze lichtjes uit om ze te verlengen.
- Leg ze op een ingevette bakplaat ½ cm van elkaar.
- Laat ze in de oven met het licht aan ca 45 minuten rijzen tot dubbele volume.
- Het laatste kwartier de oven voorverwarmen op 180°C.
- Smeer ze in met de tweede hoeveelheid boter.
- In ca 20 minuten afbakken en laat daarna op een rooster afkoelen.
|