APPELBROOD
Ongeveer 7 uur
Ingrediënten
- - 750 g appel, geschild en grof geraspt
- - 250 g suiker
- - 1 citroen
- - 250 g rozijnen
- - 3 el bruine rum
- - 500 g tarwebloem
- - 1 ½ el bakpoeder
- - 250 g hele hazelnoten
- - 1 tl gemalen kruidnagels
- - 1 tl gemalen kaneel
- - 1 niet afgestreken tl cacao
Werkwijze
- - Doe de geraspte appel en de suiker in een kom. Pers de citroen, giet het sap in de kom en roer alles goed door elkaar. Vermeng de rozijnen en de rum in een andere kom. Dek beide kommen af met aluminiumfolie en laat ze 4 à 6 u staan.
- - Verwarm daarna de oven voor op 180 °C (heteluchtoven 160°C en gasoven 150°C). Giet de rozijnen af, maar gooi de marinade niet weg. Zeef de bloem over het appel-suikermengsel. Voeg bakpoeder, rozijnen, noten, specerijen, cacao en 1 el van de marinade toe. Kneed het geheel op het werkblad totdat u een soepel deeg hebt. Leg het deeg in een ingevet langwerpig blik (30 cm) en bak het brood 60 à 70 minuten.
- - Haal het brood uit de vorm en laat het afkoelen op een taartrooster.
Variatie
U kunt naast of in de plaats van rozijnen ook andere gedroogde vruchten gebruiken. In plaats van hazelnoten zijn ook andere soorten noten, zoals walnoten, macadamianoten en amandelen heel geschikt.
|