BASISRECEPT VOOR ONGEVEER 10
ONTBIJTBROODJES à 45 GRAM
Ongeveer 2 uur
Ingrediënten
- - 300 g tarwebloem
- - 20 g verse gist
- - 1 el suiker
- - 1 tl zout
- - 20 cl water op kamertemperatuur
- - 35 g margarine op kamertemperatuur
Werkwijze
- - Zeef een derde van de bloem in een grote kom en druk een kuiltje in het midden. Doe hierin het water, de gist en de suiker en vermeng het geheel met de vingers. Zout toevoegen.
- - Bedek het kuiltje met de rest van de bloem en laat het geheel ca 5 minuten rusten.
- - Kneed het mengsel vervolgens 5 à 6 minuten lang heel stevig tot u een soepele, gladde deegbal bekomt.
- - Doe de deegbal in een langwerpige vorm, bedek deze met een doek en laat het deeg 10 minuten rusten.
- - Snijd het deeg daarna met een mes in ca 10 gelijke stukken. Vorm van deze stukken deeg ronde broodjes of puntbroodjes.
- - Voor de ronde broodjes moet u van de stukken deeg eerst bollen maken en deze vervolgens enigszins platdrukken. Leg ze op de bakplaat op bakpapier of siliconenvel en laat ze ca 25 minuten bedekt en bij gelijkmatige warmte rusten.
- - Voor de puntbroodjes moet u van de stukken deeg langwerpige broodjes vormen en deze nog 10 minuten laten rijzen. Snijd ze daarna in de lengte in met een scherp mes en leg ze met deze ingesneden zijde op de bakplaat. Laat ze vervolgens nog 15 minuten bedekt op een gelijkmatig warme plek rusten. Daarna kunt u de ingesneden zijde weer omdraaien.
- - Verwarm de oven voor op 190°C. Belangrijk: vergeet niet een schaaltje met heet water op de bodem van de oven te zetten, voor de juiste vochtigheidsgraad. Alleen zo springt de buitenkant van het broodje open, waardoor het zijn karakteristieke knapperige korst krijgt. Schuif de broodjes op een bakblik in de oven en bak ze 18 à 20 minuten tot ze goudbruin zijn.
- - Laat ze afkoelen op een rooster
|