ENGELS GEVLOCHTEN BROOD
Ongeveer 2uur
Ingrediënten
- - 375 g bloem
- - 20 g verse gist
- - 125 cl lauwe melk
- - 60 g suiker
- - 50 g boter
- - 3 g zout
- - 2 eieren
Voor de vulling: 100 g marmelade 50 g rozijnen 40 g gehakte amandelen
Om in te strijken voor het inovenen: 1 losgeklopt ei met iets water
Om in te strijken 10 minuten voor einde baktijd: 1 el suiker 1 el water
Werkwijze
- - Los de gist op in de lauwe melk en laat het even rijzen.
- - Voeg de gezeefde bloem, de suiker, de boter en de eieren toe en kneed het deeg 10 minuten.
- - Maak een bal en laat het onder doek en plastic folie 30 minuten rijzen.
- - Sla het deeg neer en rol er een rechthoek uit van 35 cm lang en 30 cm breed.
- - Verdeel het deeg in gedachte in 3 banen van 10 cm.
- - Bestrijk de middelste strook met de marmelade en bestrooi dit afwisselend met rozijnen en de amandelen.
- - De 2 buitenste stroken snijd u horizontaal in repen van 2 cm en deze vouwt u per toerbeurt over het middelste vak. Als het goed gebeurt, ontstaat er een soort visgraat figuur.
- - Leg het brood voorzichtig in een ingevet broodblik van 35 cm en laat het hierin afgedekt 30 minuten rijzen.
- - Verwarm de oven voor op 200°C.
- - Bestrijk het deeg met eistrijksel bestaande uit een eierdooier losgeklopt met iets water.
- - Bak het brood in ca 30 minuten gaar.
- - Kook een el water met een el suiker en bestrijk het brood hiermee 10 minuten voordat de tijd verstreken is.
- - Haal het brood uit het blik en laat het op een rooster afkoelen.
|