FRIES SUIKERBROOD
Ongeveer 2 uur
Ingrediënten voor 2 kleine of 1 groot suikerbrood:
- - 600 g bloem - 30 g gist
- - 12 g zout - 12 g basterdsuiker
- - 15 g melkpoeder - 30 g boter
- - 325 g water
Vulling:
- 400 g suikerchips - 5 g kaneel - 20 g citroenrasp - sucade, gekonfijte gember en/of gehakte bigarreaux naar wens
Voor de broodblikken:
Boter - suiker - kaneel
Oven:
210° Celsius
Werkwijze
- - Kneed op de klassieke wijze een soepel en glad deeg.
- - 1ste rijs ca 20 minuten onder doek en plastiek folie.
- - Vulling doorwerken. Dit kunt u het beste doen door het gerezen deeg enigszins plat te drukken en de vulling er op te storten en in te vouwen. Hierna snijdt u met een deegschraper het deeg door en legt het ene afgesneden deel op het andere. Dit herhaalt u net zo lang tot een redelijke vermenging van de vulling tot stand gekomen is. Iedere keer als er losse chips uit het deeg rollen drukt u ze er maar weer voorzichtig in. Het is aan te bevelen om het deeg niet te kneden, daar men dan alle gasbelletjes van het rijzen weer dichtdrukt.
- - Afwegen (ingeval van 2 kleine).
- - Aanpunten.
- - Puntrijs ca 10 minuten. Intussen kunt u het broodblik dik met boter insmeren en bestrooien met suiker welke vermengd is met kaneel.
- - Opmaken en in voorbereide blikken leggen.
- - Narijs ca 30 minuten onder doek en plastiek folie.
- - Met een schaar de bovenkant in de lengterichting inknippen.
- - 25 minuten bakken met water op de onderplaat.
- - Direct na het bakken uit de vorm op een rooster storten. (Rondom de suiker zal het brood nog wat kleverig zijn en de suiker aan de buitenkant is gekarameliseerd).
|