Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Bloedworst van vis, middeleeuws recept
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken
  • Bloedworst uit de Périgord
  • Pensen van slagerij Vandecruys
  • Bloed
  • Varkenskermis
  • Witte pensen
  • Het reinigen van de darmen
  • Zelfgemaakte bloedworst?
  • Boudin - Pudding
  • Boudin au choux
  • Het slachten van het varken.
  • Oorlogsbloedworst
  • Witte beuling
  • Witte pensen en kalfsvlees
  • "Een present van beulingen"
  • Pensen
  • Inleiding
  • In memoriam Karel Adriansens
    Laatste commentaren
  • soep (johan1944)
        op Bloedworst uit de Périgord
  • hallo (johan1944)
        op Zelfgemaakte bloedworst?
  • Er gaat niks boven de pensen van slagerij van der crhys (Jeske)
        op Inleiding
  • Pensenbrood (frieda)
        op Grijze, zwarte pensen van het Pajottenland
  • zelf slachten (philippe)
        op Het slachten van het varken.
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Oorlogskeuken
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Savoring the whole hog
  • Streekproducten VLAM
  • 2link Koken
  • Start.be Streekproducten
    Blog als favoriet !
    Pensen

    04-01-2012
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Witte pensen

    Ook een recept volgens “Ons kookboek”, editie 1954;

     

    Bemerk dat er geen hoeveelheden gegeven worden!

    Bij een thuisslacht kan dat ook niet... Er is slechts zoveel voorraad als er is!

    Slachters of huismoeders van toen kenden het wel en hadden die hoeveelheden niet nodig.

    Trouwens de hoeveelheden hoeven niet exact afgewogen te worden.

    Slagers doen dat wel omdat ze een product willen bekomen van een standvastige kwaliteit en met steeds dezelfde smaak.

     

    Er wordt ook geschreven in het recept om de worsten te “koken”. Geen enkele kookworst mag echt koken. Ze wordt verhit tot ongeveer 80°C. De kooktijd hangt vooral af van de dikte van de worst. Onmiddellijk na het koken worden de worsten dan afgekoeld in veel koud water, vooral om te beletten dat het inwendige vet zich zou ophopen aan de buitenkant van de worst die er dan niet meer zo smakelijk zou uitzien.


    04-01-2012 om 00:52 geschreven door Nicolay  


    Tags:Witte pensen, het koken van worst, recept van witte pensen
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Het reinigen van de darmen

    Wil men zelf bloedworst maken, of andere worsten, dan moeten eerst en vooral de darmen gereinigd worden.

    Het zou toch onzinnig zijn om de darmen van het pas geslachte varken weg te gooien en dan in de handel reeds voorbereide darmen te kopen?

    Indien men toevallig geen varken ter beschikking heeft, darmen kunnen inderdaad volledig voorbereid aangekocht worden. Overleg daarover met je bevriende slager.

     

    Hieronder een handleiding volgens “Ons kookboek”. Een uitgave van vermoedelijk 1954.

    Zet een wasspeld op je neus:


    04-01-2012 om 00:35 geschreven door Nicolay  


    Tags:Voorbereiden van verse darmen voor worst
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zelfgemaakte bloedworst?

    Een recept voor bloedworst volgens het zeer gekende, “Ons kookboek”, ook gekend als het ‘kookboek van den boerinnenbond’.

    Dit recept is bedoeld voor een huisslacht. Daarom zijn er ook geen hoeveelheden opgegeven.

    De laatste zin van het recept bevat een foutje, er staat ‘vetkantjes’, dit moet ‘vetkaantjes’ zijn.

    De kaantjes zijn dus wat er overblijft na het uitsmelten van het ‘liesvet’. Het niervet van het varken of zoals men in West-Vlaanderen zegt: de smout.

    Van een varken gaat er niets verloren en daarom werden deze kaantjes soms verwerkt in de bloedworst. Deze kaantjes konden ook gebruikt worden voor een saus bij aardappelen of als de kaantjes zeer fijngemaakt werden en gemengd met een beetje vet (smout) en zout, als broodsmeersel.

     

    Helemaal onderaan vindt je hoe de darmen moeten voorbereid worden.


    04-01-2012 om 00:00 geschreven door Nicolay  


    Tags:Recept voor bloedworst, zelfgemaakte bloedworst, Ons kookboek


    Zoete pensen: iets voor u? Ja? Dan bent u vast een Oost-Vlaming! Dit regionale smaakverschil kwam in onze familie bovendrijven: als de familie in de Denderstreek een varken slachtte, werden er wel eens pensen meegenomen voor de familieleden in het Pajottenland. "Niet te eten", vonden de Pajotters, die gruwden van witte pensen met suiker...
    Rondvraag / Poll
    Lust u zoete pensen?
    Ja
    Nee
    Bekijk resultaat


    Rondvraag / Poll
    In welke provincie hebt u pensen leren eten?
    West-Vlaanderen
    Oost-Vlaanderen
    Antwerpen
    Limburg
    Vlaams-Brabant
    Brussel
    Bekijk resultaat


    Archief per week
  • 31/08-06/09 2015
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/03-10/03 2013
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 07/08-13/08 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005

    Zoeken in blog


    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Hoofdpunten blog oorlogskeuken_asg
  • Oorlogskonijn?
  • Uit "Ons Oorlogskookboekje" (Gaston Clément)
  • Hamsteren na de oorlog

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!