Een merkwaardig recept voor "trippen", gemaakt van doornhaai. (Aiguillat commun)
Het recept komt uit het boek van Lancelot de Casteau, "Ouverture de Cuisine". Deze Lancelot was de kok van drie opeenvolgende prins-bisschoppen van Luik.
Het boek werd uitgegeven in 1604!
Pour faire trippe de chien de mer.
Prennez vne liure de chair fresche de chien de mer, pour vne libure de chair quatre onces de samon de mer, & haschez bien ensemble, deux ou trois oignons haschez bien menus, vn satin de canelle, demy satin de poiure, & du sel: si vous auez du sang de chien de mer meslez auec pour faire trippe: s'il ny a point de sang, prennez vn reumer de creme, des oeufs de brochet estampez & passés auec la creme, & meslez auec la chair: puis prennés des boyaux de mouton ou boyaux de pourceau les plus petits, & nettoyez bien la graisse dehors, & les emplissez de vostre chair comme trippe, & les faictes cuire auec eau & sel, vne bonne poignee de sariette: estant cuites il la faut rostir sur le gril.
|
|
Om trippen te maken van doornhaai
Neem een pond vlees van verse doornhaai,
voor een pond vlees, vier ons zeezalm,
& hakt alles goed samen met twee of drie uien alles gelijkmatig fijnhakken, een 'satin' kaneel, een halve satin peper & zout: als ge bloed hebt van doornhaai mengt ze dan om trippe te maken: als er geen bloed is neemt dan een romer room, fijngestampte en doorgestoken eieren van snoek, en mengt met de room en mengt alles samen. Dan neemt darmen van schapen of van biggen, zo dun mogelijk en reinigt ze goed en verwijder het vet aan de buitenkant, & vul ze met uw vlees zoals voor trippe & laat ze koken met water & zout, een goede handvol bonenkruid : eens gekookt moeten ze geroosterd worden op een gril.
|
|
|
|
Er wordt vlees van doornhaai fijngehakt samen met "zeezalm", welke vis dit is, is niet duidelijk.
Doornhaai, één pond is ongeveer 500 gram. Vier ons zeezalm is ongeveer 120 gram.
Een 'satin' is ongeveer 7,5 gram. Eén 'ons' is ongeveer 29 gram.
Indien er bloed van de haai is, gaat dit bij de bereiding, ander neemt men room en fijngestampte eieren van snoek.
Eén 'reumer' moet de inhoud van een glas zijn, want 'reumer' was geen volume-eenheid in die tijd.
04-09-2015 om 01:40
geschreven door Nicolay
|