Sinds ik hier informatie verzamel over bloed- en andere worsten
krijg ik steeds meer zin om zelf ook nog
eens bloedworst te maken.
Bloedworst wordt gemaakt met varkensbloed als onontbeerlijke
basisgrondstof.
Men realiseert zich niet direct dat het bekomen van dit
bloed niet zo maar voor de hand ligt. Even naar de slagerij lopen is er echt niet
bij. Zelf een varken kweken in een appartementje op de zevende verdieping is
ook geen ideale oplossing...
Bij een vorig experiment heb ik ondervonden dat reeds
gestold bloed toch nog bruikbaar is.
Het bloed moet normaal tijdens het slachten van het varken
opgevangen en geroerd worden... Tijdens het roeren vormen zich dan taaie vezels
die nadien gewoon weggegooid worden. Zo blijft het bloed vloeibaar en stolt
niet. Nadien doet men een greepje zout bij het bloed om het beter te kunnen bewaren
voor een paar dagen.
Na ettelijke telefoons en vragen gesteld te hebben, heb ik
een adres gevonden in Antwerpen waar varkensbloed te koop is in potten van een
liter of een kilo voor luttele centen... Bloed uit de diepvriezer. Evenals reeds gestold bloed is dit een goed alternatief voor vers bloed van het varken.
Het bloed is te koop in de ondertussen bijna 'wereldberoemd' geworden
slagerij Roosemeyers in de Antwerpse
Crié, in de Chinese wijk...
Voor eventuele toeristen, het is op een steenworp afstand
van het centraal station.
Dus inwoners van Oostende of Arlon, maak er een dagje uit van, breng
een thermostas mee en vertrek naar huis met enkele liter bloed.
Al de andere benodigde grondstoffen zijn daar ook te vinden.
Varkenskoppen, spekafval, darmen, hart, longen, noem het maar...
http://www.slagerij-roosemeyers.be/orgaanvlees.html
Ikzelf ga mij één van de volgende dagen twee liter bloed
aanschaffen, een halve varkenskop, een paar extra varkenskaken, een stuk spek, een
slag darmen en bij de Turkse bakker een primitief huishoudbrood.
In de Franse Dordogne at ik regelmatig een soort bloedworst,
die ik zeer lekker vond. Bovengenoemde grondstoffen moeten ongeveer het resultaat
opleveren die deze Franse bloedworst zal benaderen...
Waarschijnlijk zal er ook nog wat gestoofde ui een knoflook
bij in moeten...
Eens het zover is laat ik wel wat weten
28-02-2012 om 08:40
geschreven door Nicolay
Tags:Bloed, bloedworst, slachtafval, slagerij Roosemeyers
|