De Academie voor de Streekgebonden Gastronomie(ASG), een vzw
opgericht in 1981, bestudeert voedingsgewoonten, eetcultuur en
voedingsgeschiedenis. We richten ons vooral op de gastronomie in Vlaanderen,
Nederland en Frans-Vlaanderen (Noord-Frankrijk). Bijzondere aandacht gaat uit
naar de streekgastronomie in deze gebieden. We vinden het belangrijk dat
streekproducten en -gerechten, tradities en verhalen rond voeding niet verloren
gaan.
Onderzoek rond voedingsgeschiedenis maakt een wezenlijk
onderdeel uit van de ASG-werking. Zo publiceerde ASG eerder het boek
'Cauderlier, kok voor burger en koning' over de 19de-eeuwse Belgische kok
Philippe Cauderlier (uitgegeven bij Oogachtend, Leuven). ASG kan voor haar
onderzoek terugvallen op een eigen bibliotheek en documentatiecentrum en op de
kennis en collecties van haar leden. Onderzoeksresultaten vindt u terug in
afzonderlijke publicaties en in het driemaandelijkse ASG-tijdschrift. Hier de vindt
u de website.
|