Foto
Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
Inhoud blog
  • Bloedworst van vis, middeleeuws recept
  • Slachten van het varken
  • Zelf pensen maken
  • Bloedworst uit de Périgord
  • Pensen van slagerij Vandecruys
  • Bloed
  • Varkenskermis
  • Witte pensen
  • Het reinigen van de darmen
  • Zelfgemaakte bloedworst?
  • Boudin - Pudding
  • Boudin au choux
  • Het slachten van het varken.
  • Oorlogsbloedworst
  • Witte beuling
  • Witte pensen en kalfsvlees
  • "Een present van beulingen"
  • Pensen
  • Inleiding
  • In memoriam Karel Adriansens
    Laatste commentaren
  • soep (johan1944)
        op Bloedworst uit de Périgord
  • hallo (johan1944)
        op Zelfgemaakte bloedworst?
  • Er gaat niks boven de pensen van slagerij van der crhys (Jeske)
        op Inleiding
  • Pensenbrood (frieda)
        op Grijze, zwarte pensen van het Pajottenland
  • zelf slachten (philippe)
        op Het slachten van het varken.
  • Links
  • Academie voor de Streekgebonden Gastronomie vzw (ASG)
  • Vlaams Centrum voor Volkscultuur vzw (VCV)
  • FOST (Food Studies VUB)
  • Cultureel erfgoedbeleid Vlaamse Gemeenschap
  • ASG-blog Oorlogskeuken
  • ASG-blog Smullen aan zee
  • Savoring the whole hog
  • Streekproducten VLAM
  • 2link Koken
  • Start.be Streekproducten
    Blog als favoriet !
    Pensen

    29-12-2005
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Grijze, zwarte pensen van het Pajottenland

    Daarvoor moet je in het Pajottenland zijn!

    Hier kent men drie soorten pensen: witte, zwarte en bloedpensen. De zwarte pensen hebben een grijsbruine kleur omdat er komt geen bloed aan te pas komt. Op de hoeves werd in deze pensen slachtafval verwerkt zoals de longen (lichtlever) en het hart.

    Recept van tante Elza (Pepingen): volgende ingrediënten samen malen en de darmen iets langer afvullen.
    -  long en hart, apart gekookt
    - 1 kg mager nekvlees
    - 1 kg vet vlees/spek
    - 1 brood (vroeger speciaal pensenbrood)
    - 8 eieren
    - ajuin, al dan niet gestoofd
    - peper, zout en foelie

    Ook in Halle werden/worden door de slagers deze grijze, zwarte pensen bereid. Hier gebruikt men liever geen slachtafval, maar het nekvlees/keelspek met zijn bloed. De kruiden zijn er iets verfijnder: kruidnagel, piment en een puntje kaneel mag ook.

    Een oproep! Zet in het Pajottenland op de menukaarten “appelmoes met zijn drie pensen”, typischer kan niet!

    Mocht u mij een foto kunnen bezorgen van de grijze, zwarte pensen, graag.

     



    Geef hier uw reactie door
    Uw naam *
    Uw e-mail
    URL
    Titel *
    Reactie *
      Persoonlijke gegevens onthouden?
    (* = verplicht!)
    Reacties op bericht (8)

    06-10-2011
    Pensenbrood
    Wie kan mij de juiste verhouding of samenstelling geven voor het zelf bakken van dit pensenbrood. Wij maken regelmatig onze pensen zelf vandaar deze vraag.

    06-10-2011 om 20:59 geschreven door frieda


    24-01-2006
    groene pensen
    In Boudin aux choux(groene trippen) gebruikt men nooit bloed. Het zijn in feite een soort witte pensen met groene kool Majoraan,meestal in gedroogde geritste vorm wordt samen met vers gehakte peterselie gebruikt in Boudin de Liége Karel

    24-01-2006 om 18:01 geschreven door karel adriansens


    13-01-2006
    Groene pensen
    Er bestaan blijkbaar ook groene pensen. Ze zijn een specialiteit in Waals-Brabant (Jodoigne en Orp-le-Grand) en worden gemaakt van varkensvlees en groene kool. Komt er geen bloed bij kijken? De 'Confrérie des Mougneus d'Vète Trëpe' (Mangeurs de Boudin Vert) promoot deze groene pensen. Ze kunnen koud of warm gegeten worden.

    13-01-2006 om 16:34 geschreven door Inge


    Pensenbroden
    Pensenbroden waren grote broden die speciaal gebakken werden voor de pensbereiding. Het witte kruim werd voor de witte pensen gebruikt, de donkere randen voor de bloedpensen. Bron: Ghislaine Vlieghe-Steps Het kan natuurlijk ook altijd met oud brood.

    13-01-2006 om 15:09 geschreven door Jo Van Caenegem


    pensenbrood
    Wat is/was pensenbrood?

    13-01-2006 om 14:47 geschreven door Inge


    04-01-2006
    Kaneel in bloedpensen (NL)
    Anderzijds valt in het Nederlandse 'Handboek voor het slagersbedrijf. Deel II: de fijne vleeschwarenbereiding' (5de druk, Doetinchem, 1940) wel op dat slechts in twee bloedworstrecepten kaneel wordt gebruikt, nl. in fijne vette bloedworst en in bakbloedworst. In de andere bereidingen ontbreekt kaneel. Majoraanblaadjes zijn in quasi alle Nederlandse recepten terug te vinden en minder in het Antwerpse vakboek.

    04-01-2006 om 14:58 geschreven door Inge


    Kaneel in bloedpensen
    Beste Inge, Goed gezien! Oorspronkelijk dacht ik dat het kaneel gebruik zich vooral in Noord Oost-vlaanderen situeerde. Maar het gebied is mogelijk groter. In het Antwerpse gebruikt men bijvoorbeeld ook al meer kaneel in gebak en desserten dan bijvoorbeeld in Brabant. Hierdoor leunt heel deze streek dan ook nauwer aan bij het Nederlandse kaneelgebruik.

    04-01-2006 om 11:07 geschreven door Jo Van Caenegem


    03-01-2006
    kaneel
    In de eerste uitgave van het 'Vakboek voor runds- en verkensbeenhouwers' van de 'Antwerpschen Verkensbeenhouwersbond' (1939) valt het op dat in quasi alle bloedworstbereidingen kaneel wordt gebruikt. Is dat typisch voor de provincie Antwerpen of is het een algemeen gebruikt ingrediënt?

    03-01-2006 om 13:46 geschreven door Inge




    Zoete pensen: iets voor u? Ja? Dan bent u vast een Oost-Vlaming! Dit regionale smaakverschil kwam in onze familie bovendrijven: als de familie in de Denderstreek een varken slachtte, werden er wel eens pensen meegenomen voor de familieleden in het Pajottenland. "Niet te eten", vonden de Pajotters, die gruwden van witte pensen met suiker...
    Rondvraag / Poll
    Lust u zoete pensen?
    Ja
    Nee
    Bekijk resultaat


    Rondvraag / Poll
    In welke provincie hebt u pensen leren eten?
    West-Vlaanderen
    Oost-Vlaanderen
    Antwerpen
    Limburg
    Vlaams-Brabant
    Brussel
    Bekijk resultaat


    Archief per week
  • 31/08-06/09 2015
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/03-10/03 2013
  • 19/03-25/03 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 27/02-04/03 2012
  • 09/01-15/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 24/10-30/10 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 04/07-10/07 2011
  • 27/06-03/07 2011
  • 07/08-13/08 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 20/02-26/02 2006
  • 13/02-19/02 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 16/01-22/01 2006
  • 09/01-15/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 12/12-18/12 2005
  • 05/12-11/12 2005

    Zoeken in blog


    Fons Nicolay mailen

    Druk op onderstaande knop om Nicolay te mailen.


    Hoofdpunten blog keukenverhalen
  • Nog een kikker
  • Separatorvlees
  • Amerikaanse worsten.

    Hoofdpunten blog keukenweetjes
  • Dromomania – Het boek!
  • Gekonfijte eendenbouten
  • Op jacht!

    Hoofdpunten blog oorlogskeuken_asg
  • Oorlogskonijn?
  • Uit "Ons Oorlogskookboekje" (Gaston Clément)
  • Hamsteren na de oorlog

    Hoofdpunten blog etenaanzee_asg
  • Vlaamse grijze garnaal
  • Brusselse wafels
  • Paling in ’t groen.




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!