Nog steeds
k e r s e n
Het blijft
maar duren die kersen oogst. Willen we onze baas zien dan moeten we maar omhoog
kijken. Hij leeft zo gemiddeld op 5 meter boven de grond ! En dan nog kan hij
niet overal bij de kersen komen.
Het
steriliseren is voorbij, Met zon 30 potten in de maten ½, ¾ en 1 liter is het wel
voldoende voor een jaar voorraad aan kersen. Je kan toch niet elke week
kersentaart of kersensaus voor bij ijs eten. Dat is niet de visie die ons
baasje heeft om nog ergens een kilootje
van zijn gewicht af te nijpen !
Neen, de
kersen die nu nog geplukt worden zijn voor t vat ! t Vat is een afsluitbare
ton van 60 liter
waar alle kersen ingaan wanneer ze ontdaan zijn van de steeltjes. Daar kiepert
het baasje goed wat suiker en water bovenop en laat het dan gisten.
Je raad
het al, hij krijgt daar een fijne alcohol van, de Duitsers, Luxemburgers en
Oostenrijkers noemen dat Kirsch. Een ideaal spul om bij te voegen in de
rumtopf waar het baasje begin van de week aan begonnen is.
Vermits we
in de buurt van Cognac (60 km)
wonen zijn er nog mensen die een distillatie licentie hebben en van de
fruitprut een fijne alcohol van 60° stoken.
Daar
brengen we dan het vat met de gegiste kersen naartoe en krijgen een flinke fles
van ongeveer 3 liter
alcohol voor in de plaats. Zo krijgen we op het einde van het jaar een echte
rumtopf fait maison of fabrication artisanale
Vanochtend
bij het winkelen heeft het baasje nog aan die arme Belgen in het thuisland
gedacht. Die worden al enkele weken de kop zot gemaakt door de mosselboeren van
Yerseke. Die stellen de aanvoer van de Zeeuwse mosselen telkens weer uit. En
die weten dat de Belgen er weer massaal gaan opvliegen wanneer de eerste
vrachtwagens de grens oversteken.
Waarom
dacht ons baasje nu aan Belgen en mosselboeren ? Wel
in de koeltoog van de
Super U lagen weer de lekkere kleine Bouchot mosseltjes.
In een
bakje van 2 kilo,
netjes zuiver gemaakt, en haast klaar om de pot in te gaan.
Ja dan weet je het
wel, vanavond komen er mosselen op tafel in La Magdeleine, en de hondjes weten
dat niet al het mosselvocht gaat opgeraken en krijgen vanavond een
voorgerechtje dat het hoofdbestuur mosselsoep noemt, gemaakt van gisteren
geoogste en verpakte mosselen zodat verser echt niet kan.
Dat gaat
weer smullen worden voor baasjes en hondjes
Belle
& co
|