Fruitindustrie Faes
xml:namespace prefix = o ns = "urn:schemas-microsoft-com:office:office" />
Daar begint het hier zo stilaan wel op te lijken. Al een volle week zijn we bezig met oogsten, sorteren, wassen, verwerken.
Dat verwerken is hoofdzakelijk het verwerken van pruimen en appelen tot confituur. Het blijven kilos die ons baasje opraapt en plukt. Dinsdag was het wat we in de Kempen dwaas weer noemen. Er stond een flinke wind en het was afwisselend bewolkt en dan weer stralend zonnig. De wind zorgde er echter voor dat het baasje geen ladder behoefde om de pruimen af te doen.
Sommige pruimen waren zo rijp dat ze gewoon uiteenspatten als ze vielen. We hebben het niet genoteerd hoeveel fruit we dit jaar al verwerkt hebben tot confituur, maar zon oogst hebben we nog niet gekend in de tien jaren dat we nu hier wonen, en we twijfelen dat we zoiets nog zullen meemaken, zo uitzonderlijk is het.
Op TV in het journaal zien we dat de Belgische fruittelers hun fruit aan de straatstenen niet kwijtraken wegens te hoge productieprijzen en te grote (goedkope) aanvoer uit Polen en Hongarije.
Als het daar is zoals hier in de Charente kunnen we perfect de situatie inschatten maar naar de mestvaalt brengen
no way ! Dan zijn er andere oplossingen.
Ondertussen heeft het vrouwtje terug een grote pot van drie kilo klaar om te gaan koken en de potten staan al klaar om gevuld te worden. Kortelings een foto van de haast uitpuilende voorraadkast.
Belle & co
|