MARCHE DU VAL DE L'OURTHE / BOTT-IN D'ESNEUX / ESNEUX 24/10/2009.
MARCHE DU VAL DE LOURTHE.
BOTT-IN DESNEUX.
ESNEUX.
Esneux is werkelijk een kastelenstadje aan de bovenloop van de Ourthe. Niet minder dan 5 kastelen zijn er in Esneux, jammer ze zijn niet te bezoeken. Chateau de la Tour; Chateau Le Fy; Chateau Lavaux; Chateau dAvionpuits en Chateau du Rond-Chêne.
Wij vertrekken met de wandeling en komen al vlug aan een prachtig gebouw. Gewoon prachtige ingangshek en woning. We wandelen verder en klimmen de trappen op om een mooi zicht te hebben op de stad en op de Ourthe. Verder gaan we met prachtige huizen en komen zo aan de ingang van kasteelLe Fuy enkele jaren geleden was dit nog een vervallen bouwwerk, het werd gerestaureerd en is nu een van de mooiste kastelen van Esneux.
Wij wandelen verder en zijn samen met Florent en Jozefa en het is aangenaam om met vrienden te wandelen. We wandelen verder en genieten van de prachtige omgeving, sommige huizen zijn toch bijzonder mooi versiert met chrysanten.
Gewoon prachtig. Dan wandelen we verder een stukje door het bos. We dalen naar beneden en komen aan een oude molen. Tijd voor een groepsfoto. We wandelen verder door de prachtige omgeving en langs de mooie gebouwen, zo komen we terug in Esneux. Een prachtige wandeling tezamen met vrienden wat wil je nog meer.
Warsage is een deelgemeente van de Belgische gemeente Dalhem in de provincie Luik. De Nederlandse naam Weerst - Werste kwam al in de 12e eeuw voor, de Franse naam Warsage al in de 13e eeuw.
De plaats behoorde tot het graafschap Dalhem. Dalhem was in de Middeleeuwen de hoofdplaats van het machtigste graafschap in het Land van Overmaas, het land aan de overkant van de Maas. Van de vroegere glorie bleven de twee zwarte torens van een burcht over, evenals de oude huizen in de binnenstad. In het nabij gelegen dorp Argenteau verheft zich het gelijknamige kasteel uit de 17de eeuw op een rots boven de Maas.
Wij wandelen vandaag in Warsage en genieten van de prachtige landschappen, de prachtige kleuren het geel van de velden en het blauw van de lucht zijn werkelijk mooi, het is genieten van wat de natuur ons geeft. Wij wandelen verder en komen aan de bunkers in het veld, de bunkergordel een deel van de forten bescherming rond Luik. In de verte zien we de kolenmijn van Blegny welke heel goed te herkennen is in het landschap. Ook de grote boerderijen zijn bijzonder in het landschap.
Wij wandelen verder door het prachtige landschap en genieten van alles wat we te zien krijgen, we wandelen verder langs de oude treinsporen nu een wandelpad. Nog een prachtig stuk natuur langs de oude spoorweg en het station.
We komen terug in het dorpje waar we de rustpost en controle hebben, wat verder wandelen we langs de watermolen, dan weer verder richting Warsage langs een grote kapel waar een grot is ingemaakt en dan langs de perenplantage en naar de kerk.
Nog een paar mooie beelden van de natuur en de hel blauwe lucht en witte wolken heel mooi. Zo eindigt een prachtige en aangename wandeling.
Vanaf een authentieke herberg vertrekken de bewegwijzerde wandelingen, vandaag doen we de Rode Wandeling. Ongeveer 9 kilometer door het prachtige Haspengouwse landschap.
Heerlijkheid Satenbergh
Een uitzonderlijke boerenlandschap met grote boerderijen, vele zijn meer dan 100 jaar oud. We wandelen vanaf het vertrek naar de Heerlijkheid Satenbergh. Veel vierkanthoeven in deze regio zijn gebouwd op de funderingen van villa's van Romeinse veldheren. De exacte geschiedenis is hier niet bekend, maar dat zowel de hoeve als het aangrenzende kasteeltje oud zijn, staat vast. In de schouw van de boerderij staat het jaartal 1648 gegraveerd.
Oude tramlijn
Monnikenhof
Omdat dit eveneens het jaar van de Vrede van Munster is, bestaat het vermoeden dat de oorspronkelijk hoeve verwoest was en in 1648 weer opgebouwd werd. In 1880 ging een schuur verloren bij een brand en werd een kasteeltje in de plaats van de schuur gebouwd. Omgeven door weilanden is het een prachtig geheel. Onze wandeling brengt ons naar de velden, prachtige groene velden met een helblauwe hemel gewoon prachtig. Wij wandelen door de velden en gaan dan richting Bommershoven we komen dan ook langs de oude tramlijn. In 1900 werd het traject vanaf Borgloon van de tramlijn Hasselt Oreye geopend. Éen, soms twee, dampende stoomlocomotieven vervoerden mensen en bieten naar de suikerraffinaderij van Oreye. Tot aan de halte van het Monnikenhof volgen wij de oude trambeding en zo komen we aan het Monnikenhof. De Hoeve Monnikenhof, uit de 16e eeuw, tot 1582 eigendom van de abdij van Villers. Nu nog steeds uitgebaat als landbouw bedrijf.
Manshovenbos
Manshovenhoeve
Wij wandelen verder en wandelen door de velden en dan naar het kasteeldomein van Heks. We wandelen door de laan van het domein en draaien af naar Heksbos. Hier wandelen we naar het Manshovenbos, om erosie tegen te houden werden de heuveltoppen van deze streek vanaf de 18de eeuw opnieuw bebost. Op de Sint-Servaasberg zien we hoe de bossen herplant zijn wat later komen we aan de Manshoven hoeve. Nu wandelen we terug richting Heksbos, wat later zijn we terug in Heksdorp.
Kasteel Heks
Wij wandelen verder en zijn verwonderd over het groot aantal vierkantshoeven, nog wat verder komen we aan het kasteel van Heks. Een pracht van een domein. Een paar dagen per jaar kun je de prachtige tuinen bezoeken. Zo komen we terug in Vechmaal aan ons vertrekpunt. Een prachtige wandeling door het Haspengouwse landschap.
MIDWEEKWANDELTOCHT / DE VELDLOPERS / GULPEN 14/10/2009
MIDWEEKWANDELTOCHT.
DE VELDLOPERS.
GULPEN.
De midweekwandeling in Gulpen brengt ons altijd naar de mooiste plekjes in Gulpen, we vertrekken uit Gulpen en in het dal ligt kasteel Neubourg, prachtig gelegen tussen de bomen enkel het dak is te zien. De eerste vermelding stamt uit 1289. Geschiedenis Het huidige kasteel is in aanleg veertiende-eeuws, maar is in de huidige vorm grotendeels zeventiende- en achttiende-eeuws.
Kasteel Neubourg
De toren stamt uit 1640, maar werd gebouwd met gebruikmaking van middeleeuws muurwerk. De twee zijvleugels en de achtervleugel zijn achttiende-eeuws. De frontvleugel werd in de negentiende eeuw opgetrokken. Wij wandelen verder door de prachtige omgeving. Weidse zichten over het prachtige landschap zijn onze beloning. We wandelen verder en gaan richting Wittem met een zicht op het dorpje. Grote boerderijen sieren de velden.
We wandelen en komen aan de Geul, prachtige weilanden waar de koeien rustig grazen. We komen zo in Wittem aan het Kasteel Wittem, ligt verscholen in een van Zuid-Limburgs mooiste dalen: de Geulvallei, is genoemd naar de snelstromende rivier de Geul, die het 3 ha grote park met zijn eeuwenoude bomen en pittoreske slotgrachten omzoomt. Het kasteel werd gebouwd in de twaalfde eeuw. Het was in de eerste instantie een eenvoudige woontoren die in vijftiende eeuw aanzienlijk werd uitgebreid.
Kasteel Wittem
Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd het kasteel verwoest, maar rond 1611 gedeeltelijk herbouwd op de vijftiende-eeuwse resten. We wandelen verder en komen aan een grenssteen van Herschaff Wittem 1745. Even opgezocht over het graafschap: Blijkens de oorkonde droeg weduwe Guda, echtgenote van Thiebald, Heer van 's-Gravenvoeren en Valkenburg, de burcht Witham over aan de St. Jakobsabdij in Luik. Deze akte toont al de vroege banden aan met het huidige België, waaraan de gemeente Wittem grenst. Het gelijknamige kasteel ging een eeuw later in eigendom over naar de ridders van Julémont en via hen aan het adellijke geslacht van de machtige heren van Scavendriesch. Zij en de leden van de voorname familie van Jan van Cosselaer, die hen in 1344 opvolgden, waren voortdurend uit op gebiedsuitbreidingen. In 1289 namen zij Epen in bezit, in 1352 Wahlwiller en Mechelen en in 1365 Nijswiller. Eys werd leenroerig aan Wittem, dat wil zeggen dat de heer van Eys zijn bevoegdheden ontleende aan de boven hem geplaatste heer van Wittem. Dat lukte pas na een verbeten strijd tussen de elkaar vijandig gezinde edelen: de Mulrepas, aan wie Eys toebehoorde en de Scavendriesch, nauw gelieerd aan Wittem.Het door annexaties onstane vorstendommetje kwam door verkoop in het bezit van Diederick van Pallandt. Een van zijn nazaten, Floris II, bleef kinderloos. Bij zijn dood in 1639 kwamen de Wittemse bezittingen in handen van de graven van Waldeck Pyrmont.
De Miljoenenlijn
Een van hen, George Frederick van Waldeck Pyrmont verwierf de titel van Rijksvorst, die hij dankte aan keizer Leopold I. Dit eerbewijs heeft de graven van Waldeck Pyrmont mogelijk parten gespeeld bij het doen van al te vorstelijke uitgaven. Hierdoor liepen de schulden zo hoog op, dat zij zich genoodzaakt zagen Wittem te verkopen aan rijksgraaf Ferdinand van Plettenberg (1722). Zijn bezittingen werden tien jaar later tot Rijksgraafschap verheven. Dit hield stand tot de Franse Revolutie. Bij het uitbreken daarvan was van de eens zo imponerende vesting weinig meer over dan een ruïne. De Franse overheersers maakten een eind aan het graafschap Wittem en verkochten de grafelijke bezittingen aan de pachter van de naast het kasteel gelegen boerderij Simon Merckelbach. Van de restanten van de burcht liet hij een bewoonbaar kasteel maken in neogotische stijl, waarover historici niet unaniem enthousiast zijn. Niettemin mag het de familie Merckelbach tot eer strekken, dat zij het kasteel voor de ondergang heeft behoed.
De Miljoenenlijn
We wandelen verder en komen zo aan het stationnetje van de Miljoenenlijn. We wandelen verder en wat later komt de stoomtrein ons voorbij gereden. Nog wat verder komen we aan ons derde kasteel van de wandeling.
Met een prachtige inrijlaan en boerderij, wat verder zit een reiger in het gras en dan zijn we terug in Gulpen, een prachtige wandeling met veel bezienswaardigheden.
APPELTOCHT / DE STROOPLEKKERS / BORGLOON-VOORT ***12/10/2009***
APPELTOCHT.
DE STROOPLEKKERS.
BORGLOON VOORT.
Voort ligt in Haspengouw en is een klein straat- en landbouwdorp ten zuidwesten van Borgloon waarmee het in 1977 werd samengevoegd. Ten zuiden van het dorp passeert een Romeinse heerweg. Kerkelijk vormt Voort samen met het onmiddellijk ten noorden ervan gelegen dorp Hendrieken één parochie.
Loretta kapel
De parochiekerk die toegewijd is aan Sint-Lambertus ligt in Hendrieken. Voort heeft nooit een kerk gehad. Voort bezit nog het kasteel De Tornaco uit de 17e en 18e eeuw maar we komen langs het kasteel van de Hulsberg die boven op de heuvel gebouwd is. Er hoort ook nog een Loretta kapel waar we later ook langs komen. Wij wandelen het grootste gedeelte van de wandeling op de Romeinse kassei.
Wij hebben prachtige zichten van op deze Romeinse Kassei naar het Gravenstadje Borgloon. Wij kunnen ook genieten van de mooie natuur met de boomgaarden en met daarin de grazende koeien, het word elke jaar een zeldzamer zicht, de hoogstamboomgaarden verdwijnen stilaan uit het landschap. Spijtig. De laagstamplantages staan nu te pronken met hun rijpe vruchten, de appels zien er niet alleen lekker uit ze zijn ook lekker.
Een wandelaar vraagt wat de kleine rode-gele appels zijn die in grote trossen aan de boompjes hangen, dit zijn de verstuivers die in de lente ervoor zorgen dat de bijen de andere bomen kunnen bevruchten. Deze kleine appels blijven hangen en zijn wintervoedsel voor de vogels, vele komen na de pluk even wat van deze appeltjes plukken om te verwerken in bloemstukken. Wij wandelen verder en komen zo aan het Kasteel van Rullingen.
Het kasteel met park en boomgaard zijn eigendom van de provincie. Het is prachtig wandelen in het park en rond het kasteel. Een foto vanaf de vijver geeft een mooi beeld van het kasteel met weerspiegeling in de vijver. De eenden en de reiger verblijven aan de vijver. Wij wandelen het park uit en wandelen terug naar Voort we komen nog langs de ingang van het kasteel van Voort. Een prachtige wandeling in het Land van Loon
MARCHE DES LEGENDES / LES LEGENDES DE FLORZE / FLORZE ***11/10/1954***
MARCHE DES LEGENDES.
LES LEGENDES DE FLORZE.
FLORZE SPRIMONT.
Florze is een dorpje, deelgemeente van Sprimont. Het is een landelijke gemeente met een paar interessante gebouwen. Bij het begin van de wandeling komen we aan een groot wit huis dat prachtig gelegen is. En dan komen we aan een indrukwekkende boerderij, we wandelen de lange dreef af en komen zo aan boerderij. Ze is zeer groot en heel verzorgt met een groot woonhuis en grote schuur.
In de stallen staan prachtige koeien het is mooi om te kijken en in de wei staan de koeien te grazen ze hebben een bel aan het is precies of we in Bayern wandelen. Gewoon prachtig. We wandelen verder en komen in het bos met zijn lange lanen.
Roche Sanglante
In het bos staan verschillende paddenstoelen ook interessant om even halt te houden en ze te bekijken. Het is prachtig om door het bos te wandelen. We komen aan Roche Sanglante die op 200 meter hoogte ligt. Dan wandelen we langs de oude steengroeve en komen na een tijdje in het dorp, daarna klimmen we terug door het bos, hier is het prachtig we wandelen langs de oude steengroeve en de natuur heeft hier terug de overhand gehaald gewoon mooi.
We gaan verder en komen op de top van de heuvel met de weilanden en hier lopen prachtige paarden en ezels. Vooral de ezels zijn mooi, wit - grijs en zwart prachtig. Van aan de Roche Sanglante tot hier hebben we 100meter geklommen wij zijn nu aan Cote de la Redoute op 300 meter hoogte.
Hier staat het monument La bataille des Autrichiens van 18 september 1794 de slag tussen de Fransen en Oostenrijkers. Nog even en we zijn terug in Florze, nog even langs het kasteel en we zijn terug aan ons vertrekpunt. Een prachtige wandeling in Florze.
MARCHE D'APRES-MIDI / MARCHEURS DU FORT DE BATTICE / BATTICE ***10/10/2009***
34E MARCHE DAPRES-MIDI.
MARCHEURS DU FORT DE BATTICE.
BATTICE.
Vandaag wandelen we in Battice en het eerste gebouw dat we tegenkomen is het gemeentehuis gebouwd in 1716, tussen 1790 en 1794 was het Hof van Justitie . Na 1880 vervangen dooreen groter gebouw als eerste gemeentehuis, maar door de Duitsers in augustus 1914 vernield.
In 1923 werd het gebouw herbouwd. Vandaag is het nog altijd een indrukwekkend gebouw. Wij wandelen verder en genieten van de prachtige omgeving, we komen verschillende 17de en 18de eeuwse boerderijen tegen, welke indrukwekkend zijn met de grote toegangspoorten en gebouwd in een stijl van Louis XIII en andere renaissance stijl. Wij wandelen verder en komen zo in Herve. Gelegen langs de belangrijke verkeersas tussen Luik en Aken. Was al vanaf de middeleeuwen een belangrijk regionaal centrum dat zijn naam schonk aan het laagplateau waarop het zich bevindt.
Zicht op Herve
Les six Fontaines
Indrukwekkende gebouwen moeten we in Herve niet zoeken; maar in de omringende dorpen kan je genieten van de landelijke bouwstijl uit de 17de en 18de eeuw, met grote boerderijen, wat ook logische is het Land van Herve is en was bekend voor zijn zuivelproductie, nog altijd kom je op de wandeling weilanden met koeien tegen. Als sinds de 16de eeuw werd er in Herve aan veeteelt gedaan, en heeft in de loop der tijden enkele verfijnde kaasspecialiteiten ontwikkeld.
De typische kaas wordt aangeboden in de vorm van een kubus die omgeven wordt door een rozige korstje en die zich onderscheidt door een bijzonder krachtige geur, in de volksmond stinkkaas van Herve genoemd. We wandelen door het stadje en komen aan de Les Six Fontaines. "Six batches" is het Waals voor de zes stenen waterbakken . Het is ook een plek met vele verhalen en tradities. Een verhaal is dat de bron na zijn ontdekking in zes delen gesplitst werd en aan elke een bijzonder eigenschap werd toegeschreven en ook door verschillende groepen gebruikt werd, elk zijn stenenbak.
Hier de legende:
" Lu batch à djvas "; gebruikt voor het wassen en drinken van de paarden.
" Lu batch à pourcès "; was bedoeld om varkens te wassen na het afbranden van de haren na het slachten.
" Lu grand batch "; de grote bak werd gebruikt voor de wasmachine.
" Lu p'tit batch ; de kleine bak gebruikt door slagers voor het reinigen van de darmen voor de worsten.
" Lu reû batch " ; was voorbehouden voor huishoudelijk gebruik
" Lu batch Lecomte " ontleent zijn naam aan een oude adellijke familie van Herve die dit water dronken en het als het beste achten en voorbehouden was voor hen. De legende zegt dat in de nacht van Kerstmis "Lu batch Lecomte" schenkt wijn in plaats van water. Wee degenen die durven de juistheid van dit verhaal te controleren al twee maal probeerde bewoners van Herve dit controleren maar deze hebben met de dood bekocht.
Een andere bijzonder huis is Lu vi bon Dju het beroemde huis "Eeuwige Vader". De vreemde figuur is ingebouwd in de voorgevel en is één van de mooiste stukjes van folklore van Herve. Het dateert zoals het huis uit 1737 en is als monument geklasseerd sinds 12 december 1981. Wij verlaten Herve stad en wandelen terug richting Baticce langs de nieuwe brug van de hoge snelheidstrein, en zo terug naar Battice.
Het is een prachtige wandeling met veel mooie plekjes, en als je even de tijd neemt om met de bewoners te praten kom je veel te weten over de streek en zo kom je nog leuke weetjes te weten en de oude legendes worden verder verteld.
HERFSTTOCHT / WSV. DE SCHOVERIK / DIEPENBEEK ***05/10/2009***
HERFSTTOCHT.
WSV. DE SCHOVERIK.
DIEPENBEEK.
Het Middenlimburgse Diepenbeek ligt aan de Demer en het Albertkanaal. Men vind er prachtige natuurreservaten, De Maten, de Daute Weyers, de Dorpsbeemden en Den Bodem. Heel veel prachtige natuur.
We wandelen langs de prachtige bomen en door de velden, we wandelen en komen langs één van de nog vele vakwerkhuizen die hier in Diepenbeek nog staan, het ene al mooier dan het andere. We komen ook langs een prachtige bloementuin die nog heel mooi is. Dan weer een prachtige grote vierkantshoeve met nog een stukje vakwerk. Dan weer een eindje door het dorp met de kerk en dan een appelplantage.
Zo komen we aan het Kasteel Jongenbos. De naam Jongenbos werd al in 1380 genoemd als Loons leengoed. Het neoclassicistische kasteel werd pas in 1844 gebouwd. Complex uit midden XIX, bestaande uit een alleenstaand dubbelhuis, met een koetshuis en rondom het kasteel ligt een park in landschapsstijl met twee smeedijzeren bruggetjes en een vijver. Het kasteel is nog steeds eigendom van Baron de Cartier dYves. Wij wandelen door het gelijknamige bos en komen zo terug richting aankomst, nog even langs de velden waar de maïs wordt gedost.
Zo komen we terug aan ons vertrek. Een prachtige wandeling bij onze club. Dank aan alle vrijwilligers die het elke maand mogelijk maken dat wij hier kunnen komen wandelen.
MARCHE D'AUTOMME / LES HULL'OTTES - PROFONDEVILLE / LESVE ***04/10/2009***
MARCHE DAUTOMME.
LES HULLOTTES PROFONDEVILLE.
LESVE.
Gelegen tussen Namur en Dinant, een mooi Maas dorpje in een mooie omgeving met zijn oude huizen dat is Lesve een deelgemeente van Profondeville.
Wij wandelen het dorpje uit en komen dadelijk in de landelijke omgeving, hole wegen, veldwegen, velden en weilanden. Vooral grote boerderijen met melkkoeien. Gewoon mooi om te zien, een rij koeien die in de stal staan terwijl hun soortgenoten in de weilopen. Dit is een grote veeboerderij. De stier is zich tegoed aan doen aan het voer en hij heeft een prachtige kop. Uitgestrekte landerijen en met oude boerderijen gewoon prachtig. Wat verder duikt weer een grote boerderij op, deze keer met een vierkante toren, gewoon prachtig.
Wij wandelen verder door de mooi omgeving. Weer komen we langs een weiland met honderden koeien in. Prachtig bruine koeien ze kijken ons verbaast aan, ze zullen denken wat is dit vandaag toch al die mensen. Een wat verder een mooi panorama op Lesve. Dan komen we aan het Chateau de Lesve. Een charmante achttiende-eeuwse kasteel. Gelegen in de buurt van Namen, met een prachtige binnenplaats en een groot park . De heerlijkheid Lesves vormt een mooi landgoed uit de 18e eeuw.
De toegang tot het kasteel loopt langs de oude paardenstallen en komt uit op een groot binnenplein met een lager gelegen beschermde oude boerderij. Het kasteel behoort toe aan de familie Henry de Frahan. Daarom word het kasteel ook wel Chateau de Franhan genoemd. Wij wandelen langs de oude kasteelboerderij en dan gaan we domein binnen en komen langs de grot en de nagebouwd ruïne waar alleen een muur staat, langs hier komen we aan de terrassen die worden omringd door oude muren.
De majestueuze bomen, rivierwater, de Oranjerie geven het een speciale charme. Het uitzicht over het omringende landschap is heel mooi. Wij wandelen door dit prachtige domein, door de oranjerie en zo langs het kasteel naar buiten, wij krijgen de prachtige franse tuin te zien. Dan komen we terug we terug in het dorpje en hier eindigt een mooie wandeling
MARCHE AU PIED DU TERRIL / MORTIER C'EST L'PIED / BLEGNY ** 03/10/2009***
MARCHE AU PIED DU TERRIL.
MORTIER CEST LPIED.
BLEGNY.
De wandeling aan de voet van de terril is heel toepasselijk. Wij wandelen rond de mijn van Blegny. Het huidige Blegny koestert de herinnering aan de mijnbouw, die het Luikse bekken meer dan een eeuw lang heeft gedomineerd.
Op het grondgebied van dit stadje bevindt zich het toeristische complex dat is ontstaan diir de reconversie van de oude kolenmijn van Argenteau Trembleur. De laatste mijn in België waar je naar beneden kunt gaan om de mijngangen te bezoeken. Het gehele complex is bijzonder om te bezoeken en is in zijn authentieke staat, wij starten onze wandeling hier. Wij verlaten de mijn via de hoofdingang en wandelen door het prachtige landschap van Herve. Het heuvelachtige landschap van het Land vane Herve is in de eerste plaats een zuivelstreek en fruitstreek.
Gekend zijn de kaas van Herve met zijn speciale geur en de stroop van de grote en kleine stroopstokers. Wij komen langs de groene weilanden waar de koeien grazen en hun witte goud produceren, waar de speciale kaas van Herve word gemaakt. We wandelen verder en komen aan de stroopstokerij Lambert, blijkbaar is deze gestopt met stroop stoken de installatie om de vruchten te verwerken buiten is verdwenen.
Wij wandelen verder en komen zo terug richting Mijn. De terril en de mijngebouwen komen steeds dichter bij en wij wandelen terug het domein op. Zo eindigt een mooie wandeling in en rond de mijnterril van Blegny.
INTERNATIONALE WANDERUNG / OURDALL NESSKNACKER / VIANDEN - LUXEMBOURG 27/09/2009.
INTERNATIONALE WANDERUNG.
OURDALL NESSKNACKER VIANDEN.
VIANDEN -LUXEMBOURG.
In de Our-vallei, 12 km ten noordoosten van Diekirch en niet ver van de Duitse grens, ligt dit pittoreske stadje aan beide oevers van de rivier. De huizen van Vianden zijn tegen de steile hellingen gebouwd. Geheel bovenaan ligt het Kasteel.
Vanaf de heuvels aan de westkant heeft men het mooiste panorama op de stad. Het kasteel, nu gedeeltelijk een ruïne, werd door de Graven van Vianden gebouwd. Het is in 1417 in het bezit van het Huis van Nassau overgegaan. In 1820 werd het ernstig beschadigd omdat een speculant het had weten te kopen en alles eruit sloopte wat geld kon opbrengen. Toch is er nog veel te zien: de Ridderzaal (13de eeuw), de kapel met een romaans portaal, de Byzantijnse zaal, de wijnkelders vanaf de brug over de Our, waarop het beeld van St.-Jan Nepomucenus -patroon van de stad - staat, is het panorama van de trapsgewijs gebouwde stad zeer indrukwekkend. De opmerkelijke middeleeuwse constructie ging later bij erfenis over naar de Oranje-Nassaus. Het gerestaureerde geheel is een bouwkundige parel, het mooiste kasteel in de Ardennen en Eifel.
Het huis van Victor Hugo die korte tijd (zomer 1871) als balling in Vianden leefde, is nu Hugo-Museum. Het heemkundig Museum (Musee d'Art Rustique) is gevestigd in een oud woonhuis. De Drievuldigheidskerk (Eglise des Trinitaires), in gotische stijl gebouwd met twee beuken (13de eeuw), was een abdijkerk, hetgeen nog blijkt uit de mooie kloostergang. De stad is omsloten door een ommuring met poortertorens. Het toeristisch centrum van Vianden wordt doorsneden door de Our. In het centrum, aan de oevers van de Our, heeft u kans dat u de stoeltjeslift die vertrekt vanaf de Rue du Sanatorium hoog over het stadje naar de op 440 meter hoogte gelegen Belvédère ziet zweven.
Het Natuurpark van de Our, officieel opgericht in 2005, bevindt zich ten noordoosten van Luxemburg en heeft een grens gemeen met Duitsland en België. Telt 11 gemeenten met 14.000 inwoners en een totale oppervlakte van 305 km. In dit landelijk gebied, heeft de landbouw altijd al een belangrijke rol gespeeld. Heel wat initiatieven voor de verbetering van de inkomsten en de diversificatie van de landbouw zijn er ontstaan. Door dit prachtige landschap wandelen we en we steken de landsgrens over, wij wandelen Rheiland Pfalz binnen en komen in Roth an der Our.
In het hart van het Duits-Luxemburgse natuurpark, op een steenworp afstand van het schilderachtige stadje Vianden, ligt op een rotsige heuvel de voormalige commanderij van de tempeliers en Maltezers, Schloss Roth. De barokke gebouwen van kasteel Roth tezamen met de toegangspoort en de nabij gelegen vroeg romaanse kerk met zijn oude bomen zijn werkelijk een onvergetelijk mooie plek en maken indruk op ons.
Wij dalen af naar de Our en steken deze over, waarbij wij ook de landsgrens oversteken wij zijn terug in het Groot Hertogdom Luxemburg. Al vlug komt de burg van Vianden weer opdagen in het landschap, het is toch een indrukwekkende verschijning. We wandelen zo door het stadje en komen terug aan ons vertrek. Het is een prachtige wandeling geworden genoten van de prachtige natuur, de kastelen en het mooie weer.
Vandaag wandelen we in het bos van Spa, vooral wandelen in het Domein van Berinzenne in een boomrijk park van meerdere hectaren is het prachtig wandelen.
Tussen bossen met prachtige lanen wandelen we naar het Museum van het Bos en Water gelegen in de natuurlijke pracht van Spa en omgeving. Wij wandelen over de plankenweg naar het museum. Elke zaal vn het museum bevat tal van schatten, prachtige muurschilderingen, glazenkasten met opgezette dieren en voorwerpen.
Het is zeker de moeite om dit museum te bezoeken er is zoveel te zien en het maakt je zeker een heel stuk wijzer als het over het bos en het water gaat. Wij wandelen door het museum en genieten van al het moois dat er getoond wordt. Na het bezoek wandelen we ven rond de oude boerderij met vakwerk dat prachtig gerenoveerd werd tot museum, wij keren terug op het wandelparkoer en vervolgen onze wandeling.
Nog een stuk door het bos en dan komen we aan een van de vele bronnen, hier is er ook een taverne waar juist een huwelijkfeest bezig is, wij willen het feest niet storen en zullen later nog wel eens langs komen om naar de bron te kijken. Nu verlaten we het bos en keren terug naar ons vertrekplaats.
Een prachtige wandeling met een hoogtepunt op het Domaine de Berinzenne. Een bezoek aan het Museum van het Bos en Water Pierre Noé was ook een voltreffer. Een heel aangename wandeling in Spa waar telkens weer iets anders te ontdekken is.
APPELEN EN PEREN TOCHT / WELLENSE BOKKERIJDERS / WELLEN 20/09/2009
APPELEN EN PERENTOCHT.
WELLENSE BOKKERIJDERS.
WELLEN.
We vertrekken met de wandeling in het centrum van Wellen en we wandelen naar de Wellenmolen. Het huidig molenhuis dateert uit 1775 en is samen met het 20ste eeuwse woonhuis onder één zadeldak verenigd.
Alhoewel reeds sinds 1973 buiten werking is de molen nog steeds maalvaardig en maakt ze deel uit van het Vlaams industrieel erfgoed. Technisch gezien is de Wellenmolen een graanwatermolen van het onderslagtype met een molenrad van 5 meter doorsnede. Bij één omwenteling (ca. 6 seconden bij normaal debiet) van het molenwiel draait de molensteen twaalf keer rond. De Wellenmolen is uitgerust met twee koppels stenen. We wandelen de Herk over en laten de molen links liggen en zo wandelen we het natuurgebied De Broekbeemd binnen, ligt in de vallei van de Herk, tussen de dorpskom van Wellen en de deelgemeente Herten. Het is een gebied dat ca. 18 ha.
De Broekbeemd onderscheidt zich van de meeste andere natuurreservaten door zijn openbare toegankelijkheid. Van waar de naam Broekbeemd. Broek is een toponiem, dat typeert een van nature moerassig gebied. De climaxvegetatie bestaat uit een dichte struweelgemeenschap of een elzenwilgenbos. Het woord beemd is een gecultiveerd broekland en duid dus op de agrarisch valorisatie van extreem vochtige gronden. Een broek evolueerde naar een beemd door de aanleg van greppels en sloten waardoor de bodem tot op een zeker diepte ontwaterd werd. In 2006 onderging dit stukje natuur een opknapbeurt. Dit moest leiden tot een fraai geheel van stilstaande en stromend water, open moerasjes, nat grasland, Het gebied komt nu beter dan ooit tot zijn recht. Door paden die voorzien zijn met planken komen we ook doorheen de vochtige zones . Zo kunnen we om de begrazingsblok heen en langs de buitenzijde van het gebied wandelen.
We komen zo weer even in het centrum met een paar mooie vakwerkhuizen. We wandelen weer een eind verder en komen aan de Graatmolen, is een graanmolen met onderslagrad die al voor 1236 opgericht werd. In 1876 en 1880 werden stoommachines geplaatst, maar die werden al in 1890 verwijderd. In 1913 gebeurde een verbouwing. Nog in de jaren 1960 hield landbouwer Armand Van Schoenwinkel de molen in werking. Momenteel zijn zowel de sluizen, het binnenwerk als het waterrad verdwenen.
De molen is gelegen in het natuurgebied de Grote Beemd een deel van de Herkvallei. We wandelen verder door de plantages en komen uiteindelijk terug aan in het centrum. Een prachtige wandeling in een aangename omgeving.
Heppeneert is een gehucht van de Belgische stad Maaseik. Het is gebouwd op de Maasdijk, aan de oevers van de Oude Maas. Nadat in 1883 een Mariabeeld aanspoelde in de Oude Maas aanspoelde werd Heppeneert een bekend bedevaartsoord. In de neo-romaanse Sint-Geertruikerk wordt Onze-Lieve-Vrouw van Rust vereerd. Er is ook nog een legende, de 'kaartridder'.
Die gaat over een ridder die al zijn geld verliest door het gokken en zijn ziel verkoopt aan de duivel om in ruil nog zeven jaar in weelde te mogen leven. Na die zeven jaar komt de duivel om de ziel op te eisen, maar Sint-Gertrudis komt tussenbeide en verdrijft de duivel. Dit zou hebben plaatsgevonden aan het 'Duivelsbrugje'. Eind 1990 werd op een akker het grootste bijlendepot uit de eindfase van het Bronzen Tijdperk (8e eeuw voor Christus) in België opgegraven.
Deze vondst in Heppeneert bevatte 47 bijlen en één bronzen lanspunt. De Koning Boudewijnstichting heeft het in 1992 aangekocht. Wij vertrekken met de wandeling achter het bedevaartoord en komen zo aan het monument van de kaartridder. We kunnen een kijkje nemen in het park waar een mooi beeldhouwwerk staat en mooie bloemperken, we nemen ook een kijkje in de kerk en dan wandelen we langs de Oude Maas. De vlakke Maasvallei is gewoon prachtig om te wandelen.
Wij genieten van de prachtige zichten langs de Oude Maas. Wij wandelen ge hele tijd op de grens met Nederland, geregeld komen we de grenspalen tegen. We komen aan de Damiaanweg langs de Oude Maas, hier staat de hoeve Damiaan omgeven door een hoge dam om het water van de Maas bij overstromingen tegen te houden.
Op de dijken staan verschillende bloemen en worden druk bezocht door vlinders. Dan wandelen we verder en zien de mooie windmolen staan, wij draaien rechts af terug richting Heppeneert. De natuur is hier alom aanwezig, op een weidepaal zit een groene specht en wat verder zit op de weidepaal een roofvogel.
Gewoon genieten van al de pracht die we tegen komen. Een aangename wandeling in Heppeneert langs de Maas.
De Abdij Mariënlof in Kerniel, een deelgemeente van Borgloon, werd in 1438 door Maria van Colen gesticht. Dit klooster werd gesticht door de kruisheren van Hoei met financiële steun van Maria van Colen, dochter van de graaf van Loon.
Na de Franse Revolutie werd het opgeheven en in 1822 werd het verkocht aan de cisterciënzerinnen van Wauthier-Braine, die er tijdelijk een meisjesschool onderbrachten. Het gaat om een gesloten complex met klooster, kerk en boerderij van de 16de tot 18de eeuw. Oorspronkelijk was het een klooster dat sedert 1990 de titel van abdij mag dragen. De naam van de abdij betekent Tot lof van Maria.
Tot 1796 waren de Kruisheren eigenaar van de gebouwen. Vanaf 1822 is de abdij in handen van Cisterciënzerinnen die het in 2009 nog steeds bewonen. De abdij is gelegen op een heuvel van de Colenvallei, de prachtige witte gebouwen liggen in de herfstzon en de bomen kleuren de omgeving gewoon prachtig. De grote parktuin met oude bomen is prachtig om in rond te wandelen, een tijdje rond de abdij wandelen laat je de tijd en drukte vergeten, je kunt genieten van de prachtige omgeving en genieten van de stilte en de rust.
Wat is er mooier dan een zonnige herfstdag en de natuur in prachtige kleuren. De lente is altijd mijn favoriete jaargetijde met de bloesems. Maar dit jaar verslaat de herfst alle jaargetijden. Het is al lang geleden dat we nog zo'n prachtige herfst hebben gehad. Prachtige kleuren en alle mogelijke schakeringen. Gewoon prachtig, geniet maar mee.
VLAAMS TRAM- EN AUTOBUSMUSEUM VZW. BERCHEM - ANTWERPEN.
VLAAMS TRAM- EN AUTOBUSMUSEUM VZW.
BERCHEM - ANTWERPEN.
Een geklasseerde tramloods uit 1912 herbergt meer dan 55 voertuigen van 1873 tot nu: de eerste elektrische tram van Antwerpen, de stoomtram, de laatste gyrobus ter wereld en nog veel meer. In het VlaTAM reist u terug in de tijd. Een fototentoonstelling maakt ons wegwijs in de geschiedenis van de Vlaamse bus en tram: welke modellen reden rond in Antwerpen in 1933? Waarom was een tram geblindeerd in 1943? Welk uniform droeg een buschauffeur in 1960? Het VlaTAM heeft een antwoord op al onze vragen over de geschiedenis van het openbaar vervoer. Tijdens ons bezoek aan het museum gaan we op een ontdekkingstocht die ons onderdompelt in het openbaar vervoer van weleer. Zo kunnen we plaatsnemen in verschillende voertuigen. We herbelevende tijd van toen en ervaren hoe onze ouders en grootouders zich verplaatsten. Wij kunnen volgend topstukken eens van dichtbij bekijken. De oudste elektrische tram van Antwerpen (motorwagen 200 uit 1899). Het open elektrisch zomerrijtuig 216 uit Gent (uit 1908). De stoomtramlocomotief 1000 (uit 1915). De gyrobus G3 (uit 1956), een autobus aangedreven met een vliegwiel en het enige exemplaar in de wereld. De museumcollectie is ondergebracht in de beschermde tramloodsGroenenhoek. De tramloods met een unieke dakconstructie overspant de ganse oppervlakte met slechts één steunpaal. De originele smidse en nazichtputten voor het onderhoud van de trams zijn bewaard gebleven. De tramloods heeft 21 sporen, waarvan 7 doodlopende en een totale oppervlakte: 4600 m²