De eerste beiaardier van Meise St.-Martinus, Jef Rottiers, was een veelzijdig kunstenaar. Hij tekende heel wat illustraties voor allerhande beiaardpublicaties, waaronder onze beiaardboekjes. Op de CD-rom van onze beiaard staan enkele schilderijen. Maar onlangs kwamen lino's van hem in ons bezit. Hij voerde die uit voor zijn boek "Beiaarden in België" dat uitgegeven werd door de beiaardschool in Mechelen in 1952. We vinden : De lage landen - bakermat der beiaardkunst, Beiaarden in België, klavier St.-Rombouts, St.-Rombouts Mechelen, St.-Rombouts van Mechelen gedeelte klokkenstoel, Lier St.-Gummarus, Herentals stadhuis, Postel abdijtoren, Tongeren O.L.V.Kerk, Hasselt St.-Quintinus, Leuven St.-Geertrui, Diest St.-Sulpitius, Tienen St.-Germanus, Halle St.-Martinus, Zoutleeuw St.-Leonardus, Kortijk St.-Maarten, Tielt Halletoren, Ieper Halletoren, Gent belfort, Aalst belfort, Oudenaarde St.-Walburgis, Bergen belfort, Doornik belfort, Binche stadhuis, Charleroi stadhuis, Namur klokkentoren achter de kathedraal, Liège St.-Bartholomeus, Verviers O.L.V.kerk en Malmedy kathedraal;
Vanaf 1986 werd Eddy Mariën de beiaardier van St.-Martinus Meise. Hij bespeelde de oude beiaard in die hoedanigheid 256 keer tot 2001. Hij liet regelmatig gastbeiaardiers optreden : 90 maal in die periode. Marc Knops 4X, Koen Van Assche 23X, Marc Van Eyck, Jos Wouters, Marc Van Bets, Margo Halsted (Californië), Frank Deleu, René Vanstreels, Sjoerd Tamminga (Ned.) 12X, Pierre Ramakers 3X, Geert D'Hollander 9X, Jos D'Hollander, Bran Swager (USA) 3X, Jo Haazen, Luc Rombouts 4X, Boudewijn Zwart 2X, Ria Murris (Z.Afrika), Carlo Van Ulft (Ned.) 2X, Paul Bourgois, Abel Chaves (Port.), Gideon Bodden (Ned.), van W>ely (Ned.), Ludo Van den Bos, Kenneth Theunissen7X, Timothy Hurd (N.Zeeland) 2X, Frank Steyns (Ned.), Koen Cossaert, Carl Van Eindhoven (Ned.), Michel Dickens, Henri Groen (Ned.), Frits Reynaert (Ned.), Liesbeth Janssens, Marc Van Bets, Erik Vandevoort, Karel Keldermans (USA), Carl Van Eyndhoven, Bert Augustus, Rose-Marie Seuntiëns (Ned.), Geert Bierling (Ned.), Ana Elias (Portugal) en Petro De Smedt. Waar geen aantal bijstaat was het optreden éénmalig. Als er geen land bijstaat zijn het Belgen.
17 Gastbeiaardiers op onze oude beiaard 1951 - 1985
Wijlen Jef Rottiers bespeelde onze oude beiaard 925 maal volgens de archieven. Op het Internationaal beiaardfestival schakelde hij voor het eerst gastbeiaardiers in. Op 23 en 24 april 1955 was het zover. E.P. Feyen, organist - beiaardier van de abdijkerk van Grimbergen opende het festival. Daarna traden achtereenvolgens op : Jack C.M. Paice (London), André Waegemans (Tienen), Alfred Dubois (St.-Amand-les- Eaux), Gust Drossens (Lokeren), Renaat Van Steenwegen (Leuven), Adriaan De Groot (Bergen-op-Zoom). Het was uiteraard Jef Rottiers zelf die het festival opende en afsloot. De omkaderende feestelijkheden staan beschreven in onze archieven (nr.65). Op 20.6.1981 kwam Noël Reynders (Limburg), op 8.8.1981 Frederick Marriot (U.S.A.). 1983 en 1984 werden de jaren van de gastbeiaardiers : Eddy Mariën speelde resp. 5 en 6 maal. Marc Knops (Mechelen) 6 en 4 maal, op 4.6.1983 en 17.5 1984 kregen wij Marc van Eyck (Heverlee) te horen, op 4.6.1983 en 3.6.1984 speelde Koen Van Assche (Mortsel), op 25.6.1983 Jos Wouters (Genk), 20.8.1983 Marc Van Bets (Mechelen), op 20.5.1984 Margo Halsted (Californië) en tot slot op 17.6.1984 Frank Deleu (Kortrijk). Op 22 april 1985 overleed Jef Rottiers en nam Eddy Mariën over. Herman Boon pr. schreef zijn "In Memoriam" in het programmaboekje van dat jaar. (Zie blog : jef_sib_cl)
Om het beluisteren van onze beiaard aangenaam te maken werden er op de Brusselsesteenweg, tussen de statige eiken tegen de muur van de Plantentuin enkele banken neergezet. Zij dragen de naam van bekende mensen die al dan niet iets te maken hadden met de beiaard. De namen werden in de rugleuning uitgehakt. Zij dragen de namen van : August De Boeck, Jef Denijn, Arthur Meulemans, Paul Gilson, Pieter Brueghel en August Vermeylen. Later werden enkele rustbanken geplaatst tegen de pastorij. Daar gingen de beiaardliefhebbers zitten luisteren. Nadat de oude beiaard naast de nieuwe bibliotheek geplaatst werd, richtten wij een luisterplaats in, op de beste plaats om optimaal te kunnen genieten van de concerten, tussen de bibliotheek en de pastorij. Hier werden de namen van de "Vrienden van de beiaard" op gezet :
Jef en Irma Claes, pastoor T. Brams, familie Van Gijsel De Heu en Jules Van Campenhout, burgemeester Meise 1947 1976. Dr. Jan Van den Eynde had al een bank, maar we zetten er V.Z.W.Vrienden van de Beiaard bij.
De andere banken werden voorien van : Staf Nees, Jef Van Hoof en J. Lettens, de dichter, de belleman.
Recent werd er ook een naamplaatje aangebracht naast pastoor Brams : Herman Boon pr. ° 23.5.1930 - + 5.5.2005, onderpastoor in Meise van 1.9.1957 tot 1968, naar aanleiding van het overlijden van onze geliefde priester.
Het was stil in juli onder de toren van St.-Martinus. Wij riepen dan ook op om dan maar te gaan luisteren in Grimbergen. Er werd ondertussen een kleine affiche met op de ommezijde de gegevens over de oude en de nieuwe beiaard verspreid. In het infoblad (?) van de gemeente Meise wordt met geen woord gerept over deze concerten. Pastoor Bie Boon is echter attent via het parochieblad (!). Beiaardrecitals augustus 2005 op zondagen om 18 u. van op de St.-Martinuskerktoren, zonder haan noch kruis, van Meise, Brusselsesteenweg : 7 .8 Eddy Mariën met Vlaamse componisten 14.8 Eddy Mariën met Mechelse beiaardmuziek 21.8 Trevor Workman met Haydn, Bach, Beethoven, Schubert, Handel, Mozart Elgar en Nees 28.8 Ana Elias uit Portugal met barok, Vlaamse meesters, Portugese fado's en eigen compositie 4.9 Eddy Mariën met composities door vrouwen als afsluiter. Een en ander paste beter op 11 en 21 juli. De Europese hymne zou ook haar plaats moeten krijgen ev. op de verjaardag van het verdrag van Rome. Volgend jaar beter !
Op 22 maart 1952 verschenen in het Belgisch Staatsblad de statuten van "De vrienden van de beiaard van Meise" in twee talen. De namen van destichters werden voor eeuwig in de nieuwe beiaardbanken gebeiteld. Dat zijn de echtparen Jean-Bapist Van Gijsel - De Heu Jeanne, Jacques Dansette - Van Gijsel Jeanne en Jozef Claes - De Boeck Irma ; Emile De Heu, pastoor Teophiel Brams, schepen Jan Van den Eynde en burgemeester Jules Van Campenhout. In artikel 7 staat : "Bij zijn (J.B.Van Gijsel) dood, ontslag of in de onmogelijkheid zijn voorzitterschap uit te oefenen, gaat dit van rechtsweg over op mevrouw J.B.V.G.-De Heu en na haar op de heer Jean - Paul Van Gijsel of aan gelijk welke andere persoon door hen aan te duiden." Dit wil zeggen dat Jean - Paul Van Gijsel nog steeds voorzitter is. Alle andere vernoemden zijn ondertussen overleden.
Klok en klepel , hamer brons klinken kleurend klanken rond trappend, stampend, bonkend klingelend en beierend tokkelend en slaand zo bont dreunen klanken nu ter ere van de trotse beiaardheren. Jef De Cuyper
Dit gedicht is opgedragen aan de heren die de grondslag legden voor onze eerste beiaard. Jan is Jan Van Gijsel, die het grootste gedeelte betaalde en elk jaar de "Vrienden van de beiaard" uit de rode cijfers hielp. Jules staat voor de burgemeester van toen, Jules Van Campenhout, vriend van iedereen. Theo is de voornaam van pastoor Theophiel Brams, die de anderen kon overhalen om voor de nodige fondsen te zorgen.
Hij slaat zijn vaste vuisten warm en spant van elke toon de worp. Hij weet zich diep aan handen arm in d hoogste kamer van ons dorp.
Maar als zijn lied naar d aarde sneeuwt en smelt in t zoelen van de wind, en menig heimwee opengeeuwt zoals een vers ontwakend kind...
Ik lag met open ogen in het gras en heb mijn moeheid met zijn rust omzoomd. Tussen mijn hart en het gebroken glas der klokken heb ik blij van God gedroomd.Boon Herman pr.
Tijdens de maand juli nemen onze beiaardiers vakantie. Dat is jammer. Maar niet getreurd want Rien Aarssen speelt in deze vakantiemaand meer dan ooit op de beiaard van St.-Servaas in Grimbergen. Wie wil kan daar gaan luisteren in de abdijtuin. In augustus hernemen onze concerten : zondag 7.8. Eddy Mariën met Vlaamse componisten om 18 u. zondag 14.8 Eddy Mariën met Mechelse beiaardmuziek om 18 u. zondag 21.8 Trevor Workman met klassiek, Elgar en Nees om 18 u. zondag 28.8 Ana Elias (Portugal) met o.a. prachtige fado's om 18 u. zondag 4.9 Eddy Mariën composities van vrouwen om 18 u. Wij hopen dat ondertussen de luisterplaats zal uitgebreid zijn en dat de oude beiaard vervolledigd wordt (8 klokjes, klavier en automatisch klokkenspel).
Coördinator van dit jaarlijks evenement werd Piet De Cuyper. De feesten werden aangekondigd door de belleman Jos Lettens tijdens de markt op vrijdag. Daarvoor werden de replica van de reuzen Jan en Mie van de fanfare Concordia ingezet. De onderzitters voldoen aan de eisen van de orde Sibemol (autochtone Meisenaars). Tegenwoordig is er vrijdagavond "Jaas in Maas", een initiatief in de "stamënees" van Meise, dat nogal geldverslindend ten koste van het aantal concerten zou worden. Het werd recent uit het budget gelicht. Zaterdagavond was er feest. Wij wilden een "bal populaire", maar dat is er nooit van gekomen. Dat werd een Nacht van de Beiaard , waar fondsen verzameld zouden worden voor de nieuwe beiaard en allerhande caritatieve initiatieven. Volgend jaar wordt een echt volksbal in openlucht overwogen. Zondag : rommelmarkt, evenementen en de apotheose met de klokkenworp na het concert op de beiaard. Bij goed weer ziet het centrum zwart van het volk.
In 1983 werd gestart met beiaardfeesten en rommelmarkt in het kader van de vredesfeesten op 8 mei. Dat inspireerde schepen Bert om in 1985 in de Cultuurraad vrijwilligers te vragen om een Beiaardcomité op te richten om aan onze beiaard de weerklank van weleer terug te geven. Piet en Jef De Cuyper gingen hierop in.
Aan de "stamtisch " (ronde tafel voor stamgasten) in "stamënee Dën Beiaart" (geschreven in Meises dialect), waar destijds in 1952 de 1ste vergadering doorging van de "Vrienden van de Beiaard" hielden we de eerste vergadering van het comité. Op de stichtingsvergadering waren aanwezig : pastoor Bie Boon, schepen Noël Catry, beiaardier Eddy Mariën, Lisette Haeck, Piet De Cuyper, Jef De Cuyper, Piet Cleynhens, Tilda Rottiers en Martha Schokaert. Voorzitter werd Lisette Haeck tot 2005 d.i. gedurende 20 jaar. Zij blijft erin maar liet zich vervangen, om wille van haar leeftijd, door Stef De Ridder.
Er werd op 23.2.1952 een V.Z.W. De vrienden van de beiaard opgericht, die instond voor het dagelijks beheer van de beiaard, die eigendom werd van de kerkfabriek.Jan Van Gijsel werd voorzitter,mevrouw Van Gijsel De Heu en Jan Van den Eynde, ondervoorzitters,burgemeester Jules Van Campenhout penningmeester, penningmeester en Jef Claes, secretaris, doctor Dansette, Jeanne Van Gijsel, architect Emile De Heu en pastoor Theophiel Brams en Irma Claes, leden.
De werkpaarden van toen waren het echtpaar Jef en Irma Claes.Jef was reporter voor Het Volk en verslaggever voor de Senaat.Elk jaar stelden zij het beiaardboekje samen, waarin Jef Rottiers zorgde voor het programma. Jef Rottiers, de eerste beiaardier tot 1985, werd opgevolgd door zijn pleegzoon Eddy Mariën.Er werd tot 39 keer per jaar een concert of een bespeling georganiseerd.In 1955 werd zelfs een Internationaal Beiaardfestival gehouden.Vanaf 1955 kwamen er ook gastbeiaardiers : Willem Harthoorn (Nederland Goes), Paice (Groot Brittanië), Waegeman (Tildonk), Dubois Alfred (Frankrijk), Drossens Gust (Lokeren), Van Steenbergen Renaat (Leuven), de Groot Adriaan (Bergen op Zoom) en pater Feyen (Grimbergen).
Elk jaar paste de gulle mecenas Jan Van Gijsel, de verschillen in kas bij, op voorlegging van het financieel verslag door burgemeester Jules Van Campenhout.
In 1983 werd gestart met beiaardfeesten en rommelmarkt
Dit blog heeft als doel de oude beiaard van Meise te promoten. Af en toe, bij gebrek aan officiële website, wat publiciteit voor de nieuwe beiaard. Ik roep alle senioren op om te zoeken naar de 8 vermiste klokjes van onze oude beiaard (C5 tot en met G5). Het belang hiervan is niet te schatten. Onze oude beiaard is de enige resterende volledige Michiels- beiaard, gegoten in Doornik. Monumentenzorg stelde terecht dat deze beiaard, met zijn 47 klokken (-8 vermiste), volledig moet blijven en bespeelbaar moet gemaakt worden. Daarom deze actie. Kijk eens rond op de vele rommelmarkten of brocantes deze zomer en signaleer ons te koop aangeboden kleine, oude klokjes met de inscriptie Michiels Doornik. Want ik heb de ambitie, de verloren dochtertjes terug te vinden..
Theofiel Brams, pastoor van 1944 tot 1962 en stond bekend als beurskenner voor Congo-aandelen.Zo gaf hij regelmatig advies aan Jan Van Gijsel (eigenaar van de Sarma indertijd).
De pastoor wou een beiaard en kon Van Gijsel overtuigen om een maximum aantal klokken aan te kopen bij Michiels in Doornik in 1950.Staf Nees gaf advies. Via een actie in de parochie kwamen er uiteindelijk 47 klokken en schreef Jef Claes de tekst : Meise, in de rij van de Vlaamse steden (nr.4). (Foto van de vier beiaardheren). De toren moest verbouwd worden, want er waren geen galmgaten (foto).De beiaard werd ingewijd op 19.11.1950 (foto), maar het was tot 10.6.51 wachten tot de installatie voltooid was en de beiaard feestelijk ingehuldigd werd.Dit gebeurde met een groots volksfeest. Op de academische zitting in openlucht voor het standbeeld van baron dHoogvorst waren talrijke prominenten aanwezig : prinses de Merode, prelaat Van Heesch uit Grimbergen, baron Opsomer, Camille Huysmans, oud-ministers De Mundeleer en De Vleeschauwer, senatoren Van Hemelrijck en Hoste, volksvertegenwoordigers Van den Eynde en Verbaanderd, arrondissementscommisaris Sacré, vrederechter Borré (foto).
De beiaarden van Meise zijn ongetwijfeld de culturele meerwaarde van onze keizerlijke gemeente, waar keizerin Charlotte de laatste jaren van haar leven doorbracht op het kasteel van Bouchout in de Plantentuin van Meise.
Het kinderbeiaardconcert was een ontgoocheling. Er daagden geen kinderen op. Bovendien waren er twee begrafenissen en moest het concertje ingekort worden. Een bekend gezicht op de zondagavondconcerten werd ten grave gedragen : Jos Dobbé. Hij kreeg van onze beiaardier een Adagio, toen ze hem van het funerarium naar de kerk brachten. De volgende editie "kinderbeiaardconcert" zal herzien worden. Misschien is "Rockie het Klokkie" (zondag 19.6 om 14.30 uur in Mol) een goed idee. In het prachtige beiaardboekje van Mol (een voorbeeld voor ons) wordt ook opgeroepen om ons erfgoed in ere te houden. In Meise betekent dat : de oude beiaard vervolledigen (8 verdwenen klokjes vervangen) en de historische automatische speeltrommel integreren, zodat er opnieuw deuntjes klinken op het monument. Zondag 29 mei om 18 uur speelt Roy Kroezen uit Nederland. Meer is ons niet bekend.
Woensdag e.k. 25 mei 2005 : Internationale dag van de vermiste kinderen van Child Focus houden de vrienden van de beiaard van Meise St.- Martinus voor de derde keer, een beiaardbespeling door beiaardier Eddy Mariën om 9.30 u. met uitsluitend kinderliederen.
1.Mooie woorden
2.Is het niet dit, dan is het dat
3.Wiegelen
4.Steeds maar denken
5. Jan mijne man zou ruiter worden.
6. Ikkeltje Kramikkeltje.
7.Slaap kindje slaap.
8. Een hoedje van papier.
9. Twee emmertjes water halen.
10.Bim bam beieren.
11.Klein klein kleutertje.
12.De poppenstoet.
13.Handjes draaien.
14.Old Mac Donald
15.If youre happy
16.Een Nederlandse Amerikaan
17.k Zag twee beren
18.Vader Abraham
19.In een klein stationnetje
20.En de boom staat op de bergen
21.Roodkapje, waar gaat gij heen ? Het programma, het jaarprogramma van de nieuwe beiaard en info over de oude en de nieuwe beiaard worden aangeboden met een vergeet-hen-nietje.
Op 25 mei 2005 om 9.30 uur speelt onze beiaardier Eddy Mariën voor de 3de maal uitsluitend kinderliederen op de beiaard in de St.-Martinustoren in Meise, n.a.v. de Internationale dag van de vermiste kinderen van Child Focus. Voor de derde editie mochten de 6 basisscholen van Meise zelf kiezen en toevoegen op de lijst van vorig jaar. De Fusieschool van Wolvertem vroeg 4 nieuwe liedjes aan. St.-Maarten Meise reageerde, maar door de drukte bij de doorlichting van de school kregen wij geen resultaat. Mijn eigen kleindochter heeft de keuze van St.-Jan Berchmans Brussel gemaakt. Zo komen wij tot 21 liedjes : de klassiekers en enkele nieuwe liederen. Onze ambitie is : een internationaal kinderbeiaardconcert, waarbij alle beiaarden op hetzelfde moment hetzelfde programma spelen voor alle vermiste kinderen.
De vrienden van de beiaard in Meise beschikken over 2 beiaarden : 1. Oude beiaard naast de bib. : met 47 klokken (8 vermist), geen si-mol noch mi-mol. Het klavier en de automatische speeltrommel worden nog bijgeplaatst. Het was een volledige Michiels (Doornik)- beiaard uit 1950, een vorstelijk geschenk aan de kerkfabriek van Jan Van Gijsel en de parochianen van Meise. 2. Nieuwe beiaard in de St.-Martinustoren : met 56 klokken. Hij dateert van 2001 en werd gegoten door de Koninklijke Eysbouts (Asten - Nederland). De vaste beiaardier is Eddy Mariën, docent aan de beiaardschool in Mechelen. Hij of gastbeiaardiers bespelen het volgens hem momenteel best klinkende instrument, op feestdagen vanaf Pasen om 9.30 u. en op de zondagen van mei, juni en augustus om 18 uur. We verzamelen op de luisterplaats tussen de bib en het gemeentehuis, onder de toren van Sint - Martinus Meise.
We hebben om te starten ook al een reeks extra's toegevoegd aan uw blog, zodat u dit zelf niet meer hoeft te doen. Zo is er een archief, gastenboek, zoekfunctie, enz. toegevoegd geworden. U kan ze nu op uw blog zien langs de linker en rechter kant.
U kan dit zelf helemaal aanpassen. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens daar in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Klik vervolgens op 'personaliseer'. Daar kan u zien welke functies reeds toegevoegd zijn, ze van volgorde wijzigen, aanpassen, ze verwijderen en nog een hele reeks andere mogelijkheden toevoegen.
Om berichten toe te voegen, doet u dit als volgt. Surf naar http://blog.SeniorenNet.be/ en log vervolgens in met uw gebruikersnaam en wachtwoord. Druk vervolgens op 'Toevoegen'. U kan nu de titel en het bericht ingeven.
Om een bericht te verwijderen, zoals dit bericht (dit bericht hoeft hier niet op te blijven staan), klikt u in plaats van op 'Toevoegen' op 'Wijzigen'. Vervolgens klikt u op de knop 'Verwijderen' die achter dit bericht staat (achter de titel 'Proficiat!'). Nog even bevestigen dat u dit bericht wenst te verwijderen en het bericht is verwijderd. U kan dit op dezelfde manier in de toekomst berichten wijzigen of verwijderen.
Er zijn nog een hele reeks extra mogelijkheden en functionaliteiten die u kan gebruiken voor uw blog. Log in op http://blog.SeniorenNet.be/ en geef uw gebruikersnaam en wachtwoord op. Klik vervolgens op 'Instellingen'. Daar kan u een hele reeks zaken aanpassen, extra functies toevoegen, enz.
WAT IS CONCREET DE BEDOELING?? De bedoeling is dat u op regelmatige basis een bericht toevoegt op uw blog. U kan hierin zetten wat u zelf wenst. - Bijvoorbeeld: u heeft een blog gemaakt voor gedichten. Dan kan u bvb. elke dag een gedicht toevoegen op uw blog. U geeft de titel in van het gedicht en daaronder in het bericht het gedicht zelf. Zo kunnen uw bezoekers dagelijks terugkomen om uw laatste nieuw gedicht te lezen. Indien u meerdere gedichten wenst toe te voegen op eenzelfde dag, voegt u deze toe als afzonderlijke berichten, dus niet in één bericht. - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken over de actualiteit. Dan kan u bvb. dagelijks een bericht plaatsen met uw mening over iets uit de actualiteit. Bvb. over een bepaalde ramp, ongeval, uitspraak, voorval,... U geeft bvb. in de titel het onderwerp waarover u het gaat hebben en in het bericht plaatst u uw mening over dat onderwerp. Zo kan u bvb. meedelen dat de media voor de zoveelste keer het fout heeft, of waarom ze nu dat weer in de actualiteit brengen,... Of u kan ook meer diepgaande artikels plaatsen en meer informatie over een bepaald onderwerp opzoeken en dit op uw blog plaatsen. Indien u over meerdere zaken iets wil zeggen op die dag, plaatst u deze als afzonderlijke berichten, zo is dit het meest duidelijk voor uw bezoekers. - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken als dagboek. Dagelijks maakt u een bericht aan met wat u er wenst in te plaatsen, zoals u anders in een dagboek zou plaatsen. Dit kan zijn over wat u vandaag hebt gedaan, wat u vandaag heeft gehoord, wat u van plan bent, enz. Maak een titel en typ het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks naar uw blog komen om uw laatste nieuwe bericht te lezen en mee uw dagboek te lezen. - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met plaatselijk nieuws. Met uw eigen blog kan u zo zelfs journalist zijn. U kan op uw blog het plaatselijk nieuws vertellen. Telkens u iets nieuw hebt, plaats u een bericht: u geeft een titel op en typt wat u weet over het nieuws. Dit kan zijn over een feest in de buurt, een verkeersongeval in de streek, een nieuwe baan die men gaat aanleggen, een nieuwe regeling, verkiezingen, een staking, een nieuwe winkel, enz. Afhankelijk van het nieuws plaatst u iedere keer een nieuw bericht. Indien u veel nieuws heeft, kan u zo dagelijks vele berichten plaatsen met wat u te weten bent gekomen over uw regio. Zorg ervoor dat u telkens een nieuw bericht ingeeft per onderwerp, en niet zaken samen plaatst. Indien u wat minder nieuws kan bijeen sprokkelen is uiteraard 1 bericht per dag of 2 berichten per week ook goed. Probeer op een regelmatige basis een berichtje te plaatsen, zo komen uw bezoekers telkens terug. - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met een reisverslag. U kan een bericht aanmaken per dag van uw reis. Zo kan u in de titel opgeven over welke dag u het gaat hebben, en in het bericht plaatst u dan het verslag van die dag. Zo komen alle berichten onder elkaar te staan, netjes gescheiden per dag. U kan dus op éénzelfde dag meerdere berichten ingeven van uw reisverslag. - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken met tips op. Dan maakt u telkens u een tip heeft een nieuw bericht aan. In de titel zet u waarover uw tip zal gaan. In het bericht geeft u dan de hele tip in. Probeer zo op regelmatige basis nieuwe tips toe te voegen, zodat bezoekers telkens terug komen naar uw blog. Probeer bvb. 1 keer per dag, of 2 keer per week een nieuwe tip zo toe te voegen. Indien u heel enthousiast bent, kan u natuurlijk ook meerdere tips op een dag ingeven. Let er dan op dat het meest duidelijk is indien u pér tip een nieuw bericht aanmaakt. Zo kan u dus bvb. wel 20 berichten aanmaken op een dag indien u 20 tips heeft voor uw bezoekers. - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken dat uw activiteiten weerspiegelt. U bent bvb. actief in een bedrijf, vereniging of organisatie en maakt elke dag wel eens iets mee. Dan kan je al deze belevenissen op uw blog plaatsen. Het komt dan neer op een soort van dagboek. Dan kan u dagelijks, of eventueel meerdere keren per dag, een bericht plaatsen op uw blog om uw belevenissen te vertellen. Geef een titel op dat zeer kort uw belevenis beschrijft en typ daarna alles in wat u maar wenst in het bericht. Zo kunnen bezoekers dagelijks of meermaals per dag terugkomen naar uw blog om uw laatste belevenissen te lezen. - Bijvoorbeeld: u wil een blog maken uw hobby. U kan dan op regelmatige basis, bvb. dagelijks, een bericht toevoegen op uw blog over uw hobby. Dit kan gaan dat u vandaag een nieuwe postzegel bij uw verzameling heeft, een nieuwe bierkaart, een grote vis heeft gevangen, enz. Vertel erover en misschien kan je er zelfs een foto bij plaatsen. Zo kunnen anderen die ook dezelfde hobby hebben dagelijks mee lezen. Als u bvb. zeer actief bent in uw hobby, kan u dagelijks uiteraard meerdere berichtjes plaatsen, met bvb. de laatste nieuwtjes. Zo trek je veel bezoekers aan.
WAT ZIJN DIE "REACTIES"? Een bezoeker kan op een bericht van u een reactie plaatsen. Een bezoeker kan dus zelf géén bericht plaatsen op uw blog zelf, wel een reactie. Het verschil is dat de reactie niet komt op de beginpagina, maar enkel bij een bericht hoort. Het is dus zo dat een reactie enkel gaat over een reactie bij een bericht. Indien u bvb. een gedicht heeft geschreven, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze het heel mooi vond. Of bvb. indien u plaatselijk nieuws brengt, kan een reactie van een bezoeker zijn dat deze nog iets meer over de feiten weet (bvb. exacte uur van het ongeval, het juiste locatie van het evenement,...). Of bvb. indien uw blog een dagboek is, kan men reageren op het bericht van die dag, zo kan men meeleven met u, u een vraag stellen, enz. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
WAT IS DE "WAARDERING"? Een bezoeker kan een bepaald bericht een waardering geven. Dit is om aan te geven of men dit bericht goed vindt of niet. Het kan bvb. gaan over een bericht, hoe goed men dat vond. Het kan ook gaan over een ander bericht, bvb. een tip, die men wel of niet bruikbaar vond. Deze functie kan u uitschakelen via "Instellingen" indien u dit niet graag heeft.
Het SeniorenNet-team wenst u veel succes met uw gloednieuwe blog!