Foto
Inhoud blog
  • 393 Eysbouts Beiaard St.-Martinus Meise 20
  • 392 de Haze
  • 391 Verslag Beiaardfeest
  • 390 Beiaardfeesten 2016
  • 389 Plaag
    Zoeken in blog

    beiaardmeise
    Vrienden van de oude beiaard
    31-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.164 Slotconcert 09
    Slotconcert 09
    Het slotconcert van 30.8 bracht voldoende luisteraars om de luisterplaats bijna volledig te bezetten.  Onder hen een koppel uit Engeland dat reeds van in het begin van de beiaardconcerten jaarlijks drie weken uittrekt om te komen luisteren op verschillende locaties.  Thomas Lee en zijn echtgenote (Chinezen uit de U.S.A.) waren ook van de partij.
    Spijtig genoeg zaten in het publiek slecht 4 Meisenaars.  Er is dringend een actie nodig vanuit "De Muze van Meise", die instaat voor de promotie.  We zullen dan ook een nieuwe evaluatie en planning opmaken en overmaken aan het gemeentebestuur en de kerkfabriek.
    Op het einde kregen de aanwezigen een snoepje.  De traditionele drink ontbrak, maar zij zakten af naar het terras van "Den Beiaard".
    Daarmee is het nog niet gedaan voor dit seizoen.  Op 11 oktober wordt de oude beiaard betokkeld, met nieuwe composities van Jan Goovaerts met o.a. de ode aan Jan en Mie.
    Op de nieuwe beiaard gaan nog drie bespelingen door :
    Allerheiligen 1.11 om 9.30 u.
    Sint - Elooi 29.11 om 12 u.
    Kerstmis 25.12 om 9.30 u.
    Het ophangen van het grote scherm in de pastorij St.-Martinus (gebruikt als Cultuurhuis) loopt vertraging op en haalde de pers.  Wij hopen dat dit in orde komt voor het eerste concert of bespeling in 2010 en dat dan een definitief einde komt aan deze cultuursoap!?

    31-08-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    24-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.163 Klepels
    De klepels en de verbindingen van de oude beiaard van Meise St.-Martinus zijn zoek.
    Voor het concert na de erfgoedwandeling op 11 oktober tussen 15 en 18 uur zoekt Jan Goovaerts naar een oplossing.  Hij experimenteert met allerhande hamertjes, waaronder de voorzittershamer van burgemeester Marcel Belgrado.  Dat hamertje zou een mooi resultaat opleveren op de kleinste klokjes.
    Ik heb hem gisteren een mogelijke oplossing geboden.  Uit oude trapstijlen in eik zaagde ik een soort ploertendoder.  De voorzitter van de seniorenraad kreeg ook al zo'n exemplaar.  Die geeft een veel voller geluid dan de hamertjes uit de brico's.  Als die voldoening schenken zal ik er vier bezorgen.
    De composities van Jan Goovaerts zijn beloftevol.  Vooral de hymne aan Jan en Mie zal velen ontroeren, want het wordt een compositie als een fado, maar jammer genoeg niet in si-mol.

    24-08-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    17-08-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.162 11.10 oude beiaard speelt weer ?
    Op 11.10. na de erfgoedwandeling (Davidsfonds en Clara) zou de oude beiaard bespeeld worden door Jan Goovaerts en Eddy Mariën.  Dit zou op een a-typische manier gebeuren, want het klavier en de wekkering zijn nog niet geplaatst;  Met hamertjes of klepels zullen de virtuozen een uitvoering verzorgen.
    Bij de voorbereidende werkzaaamheden werden de resterende 39 klokken geïdentificeerd.  Nu blijkt dat niet de 8 kleinste klokjes verdewenen zijn, maar dat op de vierde rij 'sol kruis' en 'la' ontbreken (positie 4.6 en 4.7 van achteraan bekeken en van links naar rechts).  Op de bovenste rij ontbreken zeker 5.4 si en 5.7 re kruis en 5.8 mi.  De volledige identificatie volgt.  Jan Goovaerts zou enkele eigen composities klaar stomen, waaronder "Jan en Mie".  De reuzen zouden dus ook van de partij moeten zijn!
    De ontbrekende klokken zouden in bruikleen gegeven worden.  Misschien is dat het geschikte moment om deze aan te kopen en de beiaard terug volledig te maken.  Wij duwen alleszins aan de kar!

    17-08-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.161 Afsluiting
    Gisteren was er een extra beiaardconcert op de St.-Martinustoren met Jon Lehrer (USA).  Op een haar na zaten het toehoorders in de regen, naast de lege pastorij, die stipt om 18 u. dicht ging.  Zo werd de openstelling van ons kerkelijk erfgoed door de provincie afgesloten.  Voor dat de 'kier' dicht ging, heb ik de flat screen, waarmee het de bedoeling was in de pastorij de beiaardier te kunnen zien op groot scherm, na drie maanden wachten binnen gezet.  Wanneer het scherm er zal hangen is ons een raadsel.  Ik stuurde alleszins een e-mail naar het Schepenkollege met de mededeling dat we lang genoeg wachtten.

    20-07-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-07-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.160 Gemiste kans
    Deze rubriek bevat hoofdzakelijk de inventaris van de archieven van de oude Michiels beiaard, die staat te verkommeren  naast de bibliotheek, (8 klokjes vermist, geen klavier, geen wekkering, nog niet bespeelbaar) en waar bij de afwerking ooit ook een mooie leeszaal met binnentuin kan komen.
    Daar zal ik blijven op hameren!  Voor de nieuwe beiaard blijf ik ijveren voor een schuilluisterplaats in de pastorie.  Alle materieel om de beiaardier op een groot plasmascherm te zien is voorradig, maar op 11 juli moest dat af zijn. Het scherm werd niet bevestigd, waarom ? De Vlaamse feestdag ging dus in mineur door, voor wat het beiaardconcert betreft.  Hopelijk regende het niet, wat ik betwijfel.

    13-07-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    29-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.159 Nieuwe beiaardier in Grimbergen

    Twan Bearda (°1973) is burgerlijk ingenieur van opleiding. Tijdens zijn studies in Enschede leerde hij de beiaard kennen op de universiteitscampus. Hij kreeg gedurende vijf jaar les van Peter Bremer (NL). Na zijn studie in 1996 begon hij een doctoraatsonderzoek bij Imec in Leuven, waar hij nog steeds als onderzoeker tewerkgesteld is. Hij woont nu in Mechelen, is getrouwd met Ann-Sofie en is de trotse vader van Hanne en Wout.

    De Mechelse beiaard en de Koninklijke Beiaardschool “Jef Denyn” oefenden natuurlijk een belangrijke aantrekkingskracht uit. Twan voltooide er zijn beiaardstudie.Hij deed mee met verschillende beiaardwedstrijden, waarbij hij regelmatig in de prijzen viel.

    De kers op de taart was echter de Internationale Beiaardwestrijd “Koningin Fabiola’ te Mechelen in 2003. Daar mocht hij uit handen van Koningin Fabiola de eerste prijs in ontvangst nemen.


    Samen met Luc Rombouts, beiaardier van de universiteitsbeiaard in Leuven, vormt hij het vierhandig duo “The Bells Angels”.

    29-06-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    15-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.158 Muze
    De beiaardrecitals (bespelingen en concerten) horen thuis in de Muze van Meise.  Daar dienen ze de meerwaarde van onze keizerlijke gemeente voor het voetlicht te brengen.
    In de seizoensbrochure werd het programma reeds opgenomen.  De gegevens zijn niet helemaal correct.  Hou rekening met de volgende correcties :
    De afkorting van uur is u. (met puntje).
    Info : De e-mail adressen schrappen.  I.p.v. het eerste komt cultuur@meise.be  en dat van de beiaardier werkt niet meer.
    Links staan de bespelingen op de feestdagen en die gaan door om 9.30 u. en rechts staan de concerten die doorgaan om 18 uur.  Hier ontbreken er echter : de extra concerten van "Op een kier" en het ev. geplande concert van 11 juli.
    Tussen de pastorij St.-Martinus en de bibliotheek (met de oude beiaard zonder klaviuer en wekkering) is er een luisterplaats, waar uitleg gegeven wordt over de concerten.
    We hadden graag een beiaardboekje op het niveau van dat van "Jaas in Maas" en we wachten ook nog op toegang in de pastorij St.-Martinus voor als het regent en het plaatsen van het T.V.-scherm, dat geschonken werd door voorzitter Stef De Ridder van het Beiaardcomité, zodat we daar onze beiaardiers aan het werk kunnen zien.
    Helaas wordt er over de oude beiaard niet gerept!?
    Kwaliteitsverbetering eindigt nooit!  Just do it!  Do it in excellency! (Tom Peters)

    15-06-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    01-06-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.157 Beiaardfeesten 2009
    Het centrum van Meise zag weer zwart van het volk in de twee betekenissen : zeer veel volk dank zij het uitstekend weer en veel Afrikanen, want het thema was Afrika.
    Coördinatrice Greet liep er weer stralend bij in Afrikaanse outfit.  Het programma was overdadig en er klonk een oorverdovend lawaai.  De frele beiaardklanken konden daar helaas niet tegen op.
    In de pastorij St.-Martinus stelde de Kunstkring tentoon.  De rommelmarkt strekte zich uit van aan de Muziekacademie tot aan de kleine ingang van de Plantentuin.
    Daar waren ook heel wat activiteiten.  We konden een glimp opvangen van "Liefde in het park", de beste liefdespoëzie uit de wereldliteratuur in 6 talen.  Afrikaans hadden we er kunnen bijnemen met een gedicht van Antjie Krog of Breyten Breytenbach,  maar het Beiaardcomité zag samenwerking helaas niet zo zitten.
    Tijdens het beiaardconcert zat een jonge beiaardier met één andere luisteraar op de beiaardbanken.  Een en ander moet op dit vlak bijgesteld worden.  En als we de beiaardier zullen kunnen zien op het groot scherm in de pastorij staan we een stap verder.  Dan nog de oude beiaard speelklaar maken met leeszaal erachter, en klaar is Kees.
    Nog een zaak : waar blijft het beiaardboekje, want er was wel een prachtig boekje over de ééndagsvlieg "Jaas in maas"

    01-06-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    25-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.156 Grimbergen gisteren
    De Beiaardvrienden van Grimbergen breidden ons initiatief in samenwerking met Child Focus en diverse sponsors uit, tot een Beiaardconcert "door  kinderen voor kinderen" voor de Internationale Dag van de Vermiste kinderen.
    Het evenement was drieledig.  De jonge leerlingen van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denijn uit Mechelen openden met 13 gekende kinderliederen.  Daarna kwam het kinderkoor van de Academie van Grimbergen op het podium in de tuin van de abdij, eveneens met een aantal kinderliederen.  De Vlaamse Vriendenkring verzorgde voordracht door 6 kinderen met kindergedichten.  De jonge virtuozen van Mechelen sloten dit geslaagd evenement af met nog eens 11 kinderliederen die door hun frele handjes op het beiaardklavier ontsproten.
    Ze gingen allen naar huis met een aantal vergeet-hen-nietjes die ze vandaag in hun scholen zullen dragen en uitdelen.
    Het was een schot in de roos, want deze formule lokte de massa.

    25-05-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    18-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.155 Kinderbeiaardiers op 24 mei
    Op zondag 24 mei organiseren de Vrienden van de beiaard van Grimbergen i.s.m. Child Focus op de Internationale dag van de Vermiste Kinderen van 15.15 tot 17.30 u. een concert door de kinderbeiaardiers van de Koninklijke Beiaardschool Jef Denijn in Mechelen.
    Verzamelen op de luisterplaats in de tuin van de abdij naast het Fenikshof.
    Vorig jaar werd dit initiatief bij gebrek aan plaats op de agenda in Meise overgebracht naar Grimbergen, waar het een groot succes werd.  Meise zou deze groep jonge beiaardiers ook eens moeten uitnodigen en kan zou, met twee jaar onderbreking, eventueel volgend jaar opnieuw kunnen aangeknoopt kunnen worden met het initiatief dat in Meise startte op 25 mei 2003 op de eerste communie.  In 2004 werd het hernomen en konden de kinderen kinderliederen kiezen uit een lijst van klassiekers en populaire zelf gezongen liedjes.  Van 2005 tot 2007 werd het hernomen, tot het in 2008 bij gebrek aan belangstelling van het comité niet meer opgenomen werd in de kalender van de beiaardconcerten en waarbij we noodgedwongen uitweken naar Grimbergen, waar Rien Aarssen het initiatief met open armen verwelkomde en de kinderbeiaardiers inzette.

    18-05-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    12-05-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.154 www.Meise.be beiaardconcerten
    De website van de gemeente Meise www.meise.be vermeldt onder de rubriek beiaardconcerten nog steeds de lijst van 2008.  De luisterplaats staat er niet op.  Er wordt wel verwezen naar de beiaardbanken  voor het restaurant Koen Van Looven!?
    Van de oude beiaard, die volgens Monumenten en Landschappen volledig moet zijn, eigendom moet blijven van de kerkfabriek St.-Martinus en bespeelbaar moet zijn, is er helemaal geen sprake.  ook de beiaardfeesten van 31 mei staan er nog niet op.
    Vanaf dit seizoen zal de beiaardier te zien zijn op groot scherm in de Pastorij van Meise (oud gemeentehuis en soms 't Cultuurhuis genoemd).  Oud - Pastoor Bie Boon zou het nieuwe beiaardboekje maken en we hopen dat dit klaar is voor 31 mei.  De reuzen van Meise, Jan en Mie, zullen van de partij zijn.
    In het kader van de dag van het park kunnen de belangstellenden in de Plantentuin vanaf volgende week tot en met de beiaardfeesten "via 1290 stappen van aan de Oranjerie kunnen wandelen langs de mooiste liefdesgedichten uit de wereldliteratuur in 6 talen".  Dit refereert tevens naar 1967 toen de Meisenaars kozen voor deze 6 talen in het talenpracticum van toen.  De traditie van poëzie in de Plantentuin, toen de Vlaamse poëziedagen en de originele JVC-prijs er te gast waren, wordt verder gezet.

    12-05-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    20-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.153 Concertcyclus 2009
    Onverwachts werden enkele concerten toegevoegd aan het programma van het beiaardseizoen naar aanleiding van "Op een kier ... verborgen erfgoed in Vlaams-Brabant", waarbij ons kerkelijk erfgoed open gesteld werd voor bezoek.  Dit gebeurde op 6 locaties in Meise : de kerk van Imde, de Boskapel van Imde, de pastorie St.-Martinus in Meise, de kerk van Meise, achter de schermen van de Plantentuin in Meise en de kerk van Oppem.
    Zo startte de concertencyclus, na de eerste bespeling met Pasen, gisteren met Eddy Mariën aan het klavier.  Er was een programmablaadje maar nog geen beiaardboekje.  Wij hadden ook nog niet de gelegenheid om het T.V.-scherm te plaatsen in de pastorij St.-Martinus, zodat de luisteraars binnen kunnen als het regent en de beiaardier op het scherm aan het werk kunnen zien.
    Het volgende concert, in dezelfde reeks valt op de tweede Open Kierdag op 17 mei en dan speelt Jason Lee uit Hong Kong eigen werk, Van de Gheyn en Chopin.

    20-04-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    13-04-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.152 Kwaliteitsverbetering
    Wij ontvingen de nieuwe website van de Vrienden van de beiaard van Grimbergen : http://beiaard.grimbergs.net .  Op dat niveau zouden wij graag de informatie over onze beiaarden willen zien.
    Maar dan moeten de beiaardconcerten op de twee beiaarden toegevoegd worden aan het programma van de Muze van Meise, waar ze thuis horen!  We publiceerden reeds het verslag en het werkplan voor de beiaardconcerten, zoals dat vroeger gebeurde.  De Muze van Meise zou daar werk moeten van maken.  De recitals worden reeds opgenomen in de programmabrochure.  Bij de concerten, niet bij de bespelingen op feestdagen, wordt het programma in fotocopie uitgedeeld door de beiaardier.  Het programmaboekje ontbreekt reeds enkele jaren.  De publiciteit wordt gevoerd door de gemeentelijke diensten.  Dat zou best vanuit De Muze van Meise gebeuren.
    Als we toegang krijgen tot de pastorij van Meise kunnen we alleszins een reeds geplande kwaliteitsverbetering uitvoeren : zicht op de spelende beiaardier op een vast scherm.  En als het regent kunnen wij dan binnen luisteren, voor het scherm en met de vensters open.
    De oude beiaard moet nog afgewerkt worden en dan zien we de beiaardier altijd, zonder hulpmiddelen.
    Gisteren was de eerste bespeling op de nieuwe beiaard voor Pasen.

    13-04-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-03-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.151 Child Focus 24.5

    Beiaardvrienden Grimbergen organiseert daarom op 24 mei e.k. een kindernamiddag. Het programma ziet er als volgt uit:

    15.15 – 15.45 u. Beiaardconcert door kinderen

    15.50 – 16.25 u. Kooroptreden door kinderen van de academie Grimbergen GAG

    16.30 – 16.55 u. Woordkunst door kinderen (voordracht)

    17.00 – 17.30 u. Beiaardconcert door kinderen

    17.30 u.             Afsluiting met een drankje

    02-03-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    23-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.150 Programma 2009
    Op het beiaardcomité van 17.2.2009 werd besloten dat de beiaardfeesten 2009 onder het thema Afrika zullen doorgaan.  Er zullen een Afrikaanse olifant en enkele kamelen ritjes maken met kinderen.  De reuzen Jan en Mie zullen ook weer van de partij zijn.  Op dezelfde dag is het dag van het park, onder het thema "liefde".  De Plantentuin doet hieraan mee.
    De recitals werden als volgt gepland :
    Bespelingen op 12.4, 21.5, 31.5, 15.8, 1.11, 11.11, 29.11 en 25.12
    Concerten op 31.5, 7.6, 14.6, 21.6, 28.6, 11.7, 2.8, 9.8, 16.8, 23.8 en 30.8

    23-02-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 1/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    09-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.149 2de voorwaarde
    2. Als tweede voorwaarde wordt gesteld dat de nieuwe beiaard zodanig in de beschermde toren moet worden ingebouwd dat de gehele installatie van de luidklokken, die wezenlijk tot de vaste uitrusting van de als monument beschermde toren behoort, niet wordt geschonden.  Bovendien dient de inpassing van de nieuwe beiaard zo te zijn dat ook de belangrijke bouwkundige aspecten van de toren niet worden geschaad.
    Het is bijgevolg aangewezen met onze diensten hierover nader te overleggen vooraleer tot de plaatsing van de nieuwe beiaard over te gaan.
    Wij stellen anderzijds met genoegen vast dat de beslissing van de kerkfabriek volledig beantwoordt aan de doelstelling die wij in onze brief van 21 mei 2001 aan de heer Gouverneur van de provincie Vlaams - Brabant hebben meegedeeld, nl. functionele en zo integraal mogelijke bewaring van de Michiels - beiaard.
    We zullen in het vervolg de nieuwe beiaard Eijsbouts beiaard noemen de de oude Michiels beiaard.

    09-02-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    02-02-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.148 1ste voorwaarde
    De Afdeling Monumenten en Landschappen van het Ministerie van de Vlaamse gemeenschap stelde in een brief aan de kerkfabriek van Meise van 28.6.2002 twee voorwaarden voor haar akkoord om een nieuwe beiaard te plaatsen in de St.-Martinuskerktoren.
    "1. Dat het klokkenbestand van de oude Michiels - beiaard overeenkomstiog uw beslissing van 7 april 2002 (cfr. uittreksel uit de beraadslaging gedateerd op 22 april 2002) integraal bewaard wordt, en dat 'de oude beiaard op een klokkenstoel geplaatst zou worden op het Oud - Strijdersplein, tussen het gemeentehuis en de bibliotheek, later opnieuw bespeelbaar gemaakt.'
    Wij kunnen hier nog aan toevoegen dat bij een recente restauratie van een Michiels beiaard in Amerika de firma Eijsbouts uit Asten tot positieve bevindingen is gekomen aangaande het vakmanschap van de klokkengieters Michiels en aangaande de waarde van hun beiaarden.  Op vraag van onze dienst heeft dhr. Bert Augustus van de firma Eijsbouts opnieuw de vroeger gemaakte klankanalyse van de beiaard te Meise bestudeerd, en hieruit is gebleken dat de stemmingstoestand van de klokken minder problematisch is dan gedacht., zodat bijgevolg de stemming tot een degelijke muzikale samenhang zou kunnen worden bijgewerkt.  Deze bevindingen ondersteunen in belangrijke mate het pleidooi dat de Afdeling M&L steeds hield voor de bewaring en herstel van de oude beiaard.

    02-02-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    26-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.147 Oude beiaard - monumenten en landschappen
    Over deze kwestie zijn er drie administratieve stukken die van belang zijn :
    1. Brief van 28.2.2002 van de gemeentesecretaris aan de voorzitter van de kerkfabriek met twee rubrieken : het bouwdossier  en het dossier van machtigingen.
    2. Brief van 27.3.2002 van de kerkfabriek aan het Aartsbisdom Mechelen.
    3. Brief van 28.6.2002 van het Ministerie van de Vlaamse Gemeenschap Dienst Monumenten en Landschappen aan de kerkfabriek St.-Martinus met de twee voorwaarden voor de plaatsing van de nieuwe beiaard en de bewaring van de oude Michiels - beiaard.
    Deze zijn zeer duidelijk, behalve dat de termijn waarop de oude beiaard bespeelbaar moet gemaakt worden niet exact werd bepaald : "later opnieuw bespeelbaar gemaakt zou worden".
    We komen hierop later terug.

    26-01-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 3/5 - (1 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    19-01-2009
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.146 Klok - uurwerk
    Op de St.-Martinustoren ontbreekt nog het uurwerk.
    Op de bibliotheek Corpus Christi van de universiteit van Cambridge werd een uurwerk van 1000000 pond geplaatst.  De gulle schenker is John Taylor, een succesvolle uitvinder en klokkenmaker.
    De klok, die erbij hoort, is een hommage aan de 18de eeuwse klokkenmaker John Harrison, de uitvinder o.a. van het sprinkhaan echappement, dat de draaiende beweging van de raderen van een uurwerk omzet in de tiktak van de seconden.  De Corpus Clock (de  sprinkhaan van de echappement) is een afschrikwekkend monster geworden dat de seconden opvreet.  Dit symboliseert de onomkeerbaarheid van de tijd.
    Via EOS - magazine vernamen wij dat op http://www.chronophage.co.uk een filmpje te zien is waarop de uitvinder een en ander uitlegt.

    19-01-2009 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)
    22-12-2008
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.145 Beiaardwensen
    Laat de beiaardklanken luid neerdwarrelen vanuit onze geliefde toren van Sint - Martinus in Meise.  Onze oude beiaard zal dan wel nog zwijgen, maar we laten niets onverlet om hem terug speelklaar te krijgen.  Misschien met een heuse nieuwe leeszaal - tuin in onze bibliotheek.
    Het laatste beiaardrecital van 2008 nadert.  Op Kerstmis om 9.30 uur zal onze beiaardier Eddy Mariën de mooiste kerstliederen ten gehore brengen.  Vanop de luisterplaats zullen we de kerststal zien, die de K.W.B. gewoontegetrouw optrok voor de kerk.  Wij dromen ervan om die om te toveren met autochtone figuren uit het oude Meise van toen.  Fidel, de lange va Criaal en vele anderen komen in aanmerking.  Wie sculpteert de koppen ?  De stal is geen probleem.
    De evaluatie en de planning van onze beiaardconcerten werd overgemaakt aan de dienst Cultuur van onze gemeente.  Hopelijk nemen zij hun eigen initiatief van 11 juli als voorbeeld om de promotie van de beiaardconcerten beter te doen.  Dan zullen de concerten in hun vroegere luister kunnen doorgaan in 2009.  En wij hopen op een beslissing van het kollege voor het eerste concert om ons een plaatsje te voorzien in de pastorie St. -Martinus, zodat we kunnen schuilen voor de regen en onze beiaardier kunnen zien op een scherm terwijl hij tokkelt.
    De echte beiaardvrienden van Meise wensen jullie een zalig Kerstmis en een gelukkig 2009, vol van heerlijke beiaardklanken!

    22-12-2008 om 00:00 geschreven door Jef De Cuyper

    0 1 2 3 4 5 - Gemiddelde waardering: 0/5 - (0 Stemmen)
    >> Reageer (0)


    Foto

    Archief per week
  • 12/09-18/09 2022
  • 21/12-27/12 2020
  • 30/05-05/06 2016
  • 23/05-29/05 2016
  • 16/05-22/05 2016
  • 09/05-15/05 2016
  • 02/05-08/05 2016
  • 04/04-10/04 2016
  • 21/03-27/03 2016
  • 08/02-14/02 2016
  • 01/02-07/02 2016
  • 14/12-20/12 2015
  • 07/12-13/12 2015
  • 23/11-29/11 2015
  • 26/10-01/11 2015
  • 19/10-25/10 2015
  • 05/10-11/10 2015
  • 07/09-13/09 2015
  • 17/08-23/08 2015
  • 03/08-09/08 2015
  • 27/07-02/08 2015
  • 29/06-05/07 2015
  • 22/06-28/06 2015
  • 15/06-21/06 2015
  • 08/06-14/06 2015
  • 01/06-07/06 2015
  • 25/05-31/05 2015
  • 18/05-24/05 2015
  • 11/05-17/05 2015
  • 06/04-12/04 2015
  • 02/03-08/03 2015
  • 09/02-15/02 2015
  • 02/02-08/02 2015
  • 26/01-01/02 2015
  • 19/01-25/01 2015
  • 12/01-18/01 2015
  • 05/01-11/01 2015
  • 30/12-05/01 2014
  • 22/12-28/12 2014
  • 15/12-21/12 2014
  • 08/12-14/12 2014
  • 01/12-07/12 2014
  • 06/10-12/10 2014
  • 22/09-28/09 2014
  • 15/09-21/09 2014
  • 08/09-14/09 2014
  • 01/09-07/09 2014
  • 25/08-31/08 2014
  • 18/08-24/08 2014
  • 11/08-17/08 2014
  • 04/08-10/08 2014
  • 28/07-03/08 2014
  • 21/07-27/07 2014
  • 14/07-20/07 2014
  • 30/06-06/07 2014
  • 23/06-29/06 2014
  • 16/06-22/06 2014
  • 09/06-15/06 2014
  • 02/06-08/06 2014
  • 26/05-01/06 2014
  • 19/05-25/05 2014
  • 12/05-18/05 2014
  • 05/05-11/05 2014
  • 28/04-04/05 2014
  • 21/04-27/04 2014
  • 14/04-20/04 2014
  • 07/04-13/04 2014
  • 31/03-06/04 2014
  • 24/03-30/03 2014
  • 17/03-23/03 2014
  • 10/03-16/03 2014
  • 03/03-09/03 2014
  • 24/02-02/03 2014
  • 17/02-23/02 2014
  • 10/02-16/02 2014
  • 03/02-09/02 2014
  • 27/01-02/02 2014
  • 20/01-26/01 2014
  • 13/01-19/01 2014
  • 06/01-12/01 2014
  • 31/12-06/01 2013
  • 23/12-29/12 2013
  • 16/12-22/12 2013
  • 09/12-15/12 2013
  • 02/12-08/12 2013
  • 25/11-01/12 2013
  • 18/11-24/11 2013
  • 11/11-17/11 2013
  • 04/11-10/11 2013
  • 28/10-03/11 2013
  • 21/10-27/10 2013
  • 14/10-20/10 2013
  • 07/10-13/10 2013
  • 30/09-06/10 2013
  • 23/09-29/09 2013
  • 16/09-22/09 2013
  • 09/09-15/09 2013
  • 02/09-08/09 2013
  • 26/08-01/09 2013
  • 19/08-25/08 2013
  • 12/08-18/08 2013
  • 05/08-11/08 2013
  • 29/07-04/08 2013
  • 22/07-28/07 2013
  • 15/07-21/07 2013
  • 08/07-14/07 2013
  • 01/07-07/07 2013
  • 24/06-30/06 2013
  • 17/06-23/06 2013
  • 10/06-16/06 2013
  • 03/06-09/06 2013
  • 27/05-02/06 2013
  • 13/05-19/05 2013
  • 06/05-12/05 2013
  • 29/04-05/05 2013
  • 22/04-28/04 2013
  • 15/04-21/04 2013
  • 08/04-14/04 2013
  • 01/04-07/04 2013
  • 25/03-31/03 2013
  • 18/03-24/03 2013
  • 11/03-17/03 2013
  • 04/03-10/03 2013
  • 25/02-03/03 2013
  • 18/02-24/02 2013
  • 11/02-17/02 2013
  • 04/02-10/02 2013
  • 28/01-03/02 2013
  • 21/01-27/01 2013
  • 14/01-20/01 2013
  • 07/01-13/01 2013
  • 03/12-09/12 2012
  • 12/11-18/11 2012
  • 15/10-21/10 2012
  • 10/09-16/09 2012
  • 27/08-02/09 2012
  • 20/08-26/08 2012
  • 13/08-19/08 2012
  • 06/08-12/08 2012
  • 25/06-01/07 2012
  • 18/06-24/06 2012
  • 11/06-17/06 2012
  • 04/06-10/06 2012
  • 28/05-03/06 2012
  • 07/05-13/05 2012
  • 30/04-06/05 2012
  • 26/03-01/04 2012
  • 12/03-18/03 2012
  • 16/01-22/01 2012
  • 02/01-08/01 2012
  • 26/12-01/01 2012
  • 19/12-25/12 2011
  • 12/12-18/12 2011
  • 05/12-11/12 2011
  • 28/11-04/12 2011
  • 21/11-27/11 2011
  • 14/11-20/11 2011
  • 07/11-13/11 2011
  • 31/10-06/11 2011
  • 24/10-30/10 2011
  • 17/10-23/10 2011
  • 10/10-16/10 2011
  • 26/09-02/10 2011
  • 19/09-25/09 2011
  • 12/09-18/09 2011
  • 05/09-11/09 2011
  • 29/08-04/09 2011
  • 22/08-28/08 2011
  • 15/08-21/08 2011
  • 08/08-14/08 2011
  • 25/07-31/07 2011
  • 18/07-24/07 2011
  • 11/07-17/07 2011
  • 13/06-19/06 2011
  • 06/06-12/06 2011
  • 30/05-05/06 2011
  • 23/05-29/05 2011
  • 16/05-22/05 2011
  • 09/05-15/05 2011
  • 02/05-08/05 2011
  • 25/04-01/05 2011
  • 18/04-24/04 2011
  • 28/03-03/04 2011
  • 14/03-20/03 2011
  • 28/02-06/03 2011
  • 21/02-27/02 2011
  • 07/02-13/02 2011
  • 31/01-06/02 2011
  • 24/01-30/01 2011
  • 17/01-23/01 2011
  • 27/12-02/01 2011
  • 22/11-28/11 2010
  • 15/11-21/11 2010
  • 08/11-14/11 2010
  • 01/11-07/11 2010
  • 25/10-31/10 2010
  • 18/10-24/10 2010
  • 11/10-17/10 2010
  • 20/09-26/09 2010
  • 13/09-19/09 2010
  • 06/09-12/09 2010
  • 30/08-05/09 2010
  • 23/08-29/08 2010
  • 12/07-18/07 2010
  • 05/07-11/07 2010
  • 28/06-04/07 2010
  • 21/06-27/06 2010
  • 14/06-20/06 2010
  • 07/06-13/06 2010
  • 31/05-06/06 2010
  • 24/05-30/05 2010
  • 17/05-23/05 2010
  • 10/05-16/05 2010
  • 03/05-09/05 2010
  • 26/04-02/05 2010
  • 19/04-25/04 2010
  • 12/04-18/04 2010
  • 05/04-11/04 2010
  • 29/03-04/04 2010
  • 22/03-28/03 2010
  • 15/03-21/03 2010
  • 08/03-14/03 2010
  • 15/02-21/02 2010
  • 07/12-13/12 2009
  • 12/10-18/10 2009
  • 05/10-11/10 2009
  • 28/09-04/10 2009
  • 21/09-27/09 2009
  • 31/08-06/09 2009
  • 24/08-30/08 2009
  • 17/08-23/08 2009
  • 20/07-26/07 2009
  • 13/07-19/07 2009
  • 29/06-05/07 2009
  • 15/06-21/06 2009
  • 01/06-07/06 2009
  • 25/05-31/05 2009
  • 18/05-24/05 2009
  • 11/05-17/05 2009
  • 20/04-26/04 2009
  • 13/04-19/04 2009
  • 02/03-08/03 2009
  • 23/02-01/03 2009
  • 09/02-15/02 2009
  • 02/02-08/02 2009
  • 26/01-01/02 2009
  • 19/01-25/01 2009
  • 22/12-28/12 2008
  • 01/12-07/12 2008
  • 24/11-30/11 2008
  • 17/11-23/11 2008
  • 06/10-12/10 2008
  • 15/09-21/09 2008
  • 08/09-14/09 2008
  • 01/09-07/09 2008
  • 11/08-17/08 2008
  • 04/08-10/08 2008
  • 07/07-13/07 2008
  • 16/06-22/06 2008
  • 02/06-08/06 2008
  • 26/05-01/06 2008
  • 05/05-11/05 2008
  • 07/04-13/04 2008
  • 31/03-06/04 2008
  • 24/03-30/03 2008
  • 17/03-23/03 2008
  • 10/03-16/03 2008
  • 03/03-09/03 2008
  • 25/02-02/03 2008
  • 18/02-24/02 2008
  • 11/02-17/02 2008
  • 04/02-10/02 2008
  • 28/01-03/02 2008
  • 21/01-27/01 2008
  • 14/01-20/01 2008
  • 01/01-07/01 2007
  • 24/12-30/12 2007
  • 17/12-23/12 2007
  • 10/12-16/12 2007
  • 03/12-09/12 2007
  • 26/11-02/12 2007
  • 19/11-25/11 2007
  • 12/11-18/11 2007
  • 05/11-11/11 2007
  • 29/10-04/11 2007
  • 22/10-28/10 2007
  • 15/10-21/10 2007
  • 08/10-14/10 2007
  • 01/10-07/10 2007
  • 24/09-30/09 2007
  • 17/09-23/09 2007
  • 10/09-16/09 2007
  • 03/09-09/09 2007
  • 27/08-02/09 2007
  • 20/08-26/08 2007
  • 13/08-19/08 2007
  • 06/08-12/08 2007
  • 30/07-05/08 2007
  • 23/07-29/07 2007
  • 16/07-22/07 2007
  • 09/07-15/07 2007
  • 02/07-08/07 2007
  • 25/06-01/07 2007
  • 18/06-24/06 2007
  • 11/06-17/06 2007
  • 04/06-10/06 2007
  • 28/05-03/06 2007
  • 21/05-27/05 2007
  • 14/05-20/05 2007
  • 07/05-13/05 2007
  • 30/04-06/05 2007
  • 23/04-29/04 2007
  • 09/04-15/04 2007
  • 02/04-08/04 2007
  • 26/03-01/04 2007
  • 19/03-25/03 2007
  • 12/03-18/03 2007
  • 05/03-11/03 2007
  • 26/02-04/03 2007
  • 19/02-25/02 2007
  • 12/02-18/02 2007
  • 05/02-11/02 2007
  • 22/01-28/01 2007
  • 15/01-21/01 2007
  • 08/01-14/01 2007
  • 01/01-07/01 2007
  • 25/12-31/12 2006
  • 18/12-24/12 2006
  • 11/12-17/12 2006
  • 27/11-03/12 2006
  • 13/11-19/11 2006
  • 06/11-12/11 2006
  • 23/10-29/10 2006
  • 16/10-22/10 2006
  • 09/10-15/10 2006
  • 25/09-01/10 2006
  • 11/09-17/09 2006
  • 07/08-13/08 2006
  • 31/07-06/08 2006
  • 17/07-23/07 2006
  • 10/07-16/07 2006
  • 03/07-09/07 2006
  • 26/06-02/07 2006
  • 12/06-18/06 2006
  • 29/05-04/06 2006
  • 22/05-28/05 2006
  • 15/05-21/05 2006
  • 08/05-14/05 2006
  • 24/04-30/04 2006
  • 10/04-16/04 2006
  • 03/04-09/04 2006
  • 27/03-02/04 2006
  • 20/03-26/03 2006
  • 13/03-19/03 2006
  • 27/02-05/03 2006
  • 30/01-05/02 2006
  • 23/01-29/01 2006
  • 26/12-01/01 2006
  • 19/12-25/12 2005
  • 05/12-11/12 2005
  • 28/11-04/12 2005
  • 21/11-27/11 2005
  • 07/11-13/11 2005
  • 31/10-06/11 2005
  • 24/10-30/10 2005
  • 10/10-16/10 2005
  • 26/09-02/10 2005
  • 19/09-25/09 2005
  • 12/09-18/09 2005
  • 05/09-11/09 2005
  • 29/08-04/09 2005
  • 15/08-21/08 2005
  • 01/08-07/08 2005
  • 25/07-31/07 2005
  • 18/07-24/07 2005
  • 11/07-17/07 2005
  • 04/07-10/07 2005
  • 27/06-03/07 2005
  • 20/06-26/06 2005
  • 30/05-05/06 2005
  • 23/05-29/05 2005
  • 16/05-22/05 2005
  • 09/05-15/05 2005

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!