.
Een kleine impressie van de vakantie 2012. Gulmudur Resort Hotel ligt tussen de plaatsen Kusadasi en Izmir in Turkije. De temperatuur was in de maand juni tussen de 30 en 40°C.
De lente nadert en daarmee de lieve
dromen;
het licht blinkt op het koel en vochtig gras.
Ik meen hieraan kan toch geen sterveling ontkomen,
alles wordt weer gelijk het altijd was.
De paarlemoeren lucht, de broze wiegel-twijgen
en na de regen het geuren van de grond,
de luwe voorjaarswind en het verrukte stijgen
der sterren aan het doorzichtig hemelrond.
Men kan zich daaromtrent bezwaarlijk meer vergissen,
want het ontvanklijk hart kent zijn bestemde tijd.
Het heeft een winter lang de warmte moeten missen,
waarnaar het hunkert, en het weet zich thans bereid.
Abrikozentaartje met custardsaus Nagerecht voor 4 personen
4 blakjes diepvriesbladerdeeg, ontdooid 2 eetl. sinaasappeljam 8 halve abrikozen uit blik, in partjes 2 eidooiers, losgeklopt 300 ml volle melk 50 g suiker 1 vanillestokje, opengesneden
bakplaat met bakpapier
Bereiden: Verwarm de oven voor op 200ºC. Steek zo groot mogelijke rondjes uit het bladerdeeg en leg ze op de bakplaat. Schep in het midden van elk rondje een beetje sinaasappeljam. Maak hierop een waaier van de partjes abrikoos en bestrijk de randjes van het deeg met een beetje van de eidooier. Bak de taartjes in circa 15 minuten onder in de oven gaar en goudbruin voor een krokante bodem. Laat op een rooster afkoelen tot lauwwarm. Breng ondertussen de melk met de suiker en het vanillestokje langzaam aan de kook en laat een paar minuten trekken. Neem het vanillestokje uit de melk en giet de melk langzaam al kloppend bij de eidooiers. Giet dit weer terug in de pan en blijf op de laagste stand over de bodem van de pan roeren tot een gebonden vla ontstaat. Leg de abrikozentaartjes op borden en giet er een paar lepels van de custardsaus bij.
Veel Nederlanders vindt het kitscherig of oubollig, maar daar oordeelt de rest van de wereld anders over: die vindt Delfts blauw uniek. Royal Delft, een van de vijf producten van het blauw-witte porcelein, krijgt jaarlijks 140.000 toeristen over de vloer, van wie ruim driekwart buitenlanders. "Vooral Amerikanen, Japanners en Chinezen. De porceleingeschiedenis van Nederland en het Verre Oosten zijn nauw met elkaar verweven. In 1600 gingen VOC-schepen op pad. Ze namen niet alleen specerijen, maar ook blauw beschilderd porcelein mee terug. Op deze manier zijn wij ermee in aanraking gekomen". Vanaf de eerste import in de zeventiende eeuw heeft de populariteit van porselein een enorme vlucht genomen.
Behalve op tegels, servies. potten en vazen is de blauw-witte print tegenwoordig ook terug te vinden op schoolspullen, kleding en fietstassen. Ook de showroom van Royal Delft telt trendy voorwerpen met de oer-Hollandse decoratie.
Bij de kassa van een supermarkt stelt de jonge caissière aan een oudere vrouw voor, dat zij voortaan haar eigen boodschappentas meebrengt, in plaats van een plastic tas te kopen.
"Want plastic tassen zijn niet goed voor het milieu", zo zegt ze.
De vrouw verontschuldigt zich en legt uit: "Wij hadden dat groene gedoe niet toen ik jong was!"
De caissière antwoordt:
"Ja, en dat is nou juist ONS PROBLEEM vandaag-de-dag: JULLIE
generatie maakte zich niet druk om het milieu te sparen voor de
toekomstige generaties!"
Ze heeft gelijk, onze generatie had dat groene gedoe niet in onze dagen.
Toen hadden we melk in flessen, frisdrank in flessen en bier in flessen, die we leeg en omgespoeld terug brachten naar de winkel.
De winkel stuurde deze dan terug naar de fabriek en in de fabriek werden deze flessen gesteriliseerd en opnieuw gevuld. Wij deden ècht aan recycling.
Maar we deden niet aan dat groene gedoe in die tijd!
Wij liepen trappen, omdat we niet over roltrappen en liften beschikten in elk gebouw.
Wij liepen naar de supermarkt en hesen onszelf niet iedere keer in een 300 PK machine, elke keer als we 2 blokken verder moesten zijn.
Maar ze heeft gelijk: wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd!
Babyluiers gingen in de kookwas, omdat wegwerpluiers niet bestonden.
We droogden onze kleren aan de lijn en niet in een energieverslindende machine die continu 220 volt verbruikt. Wind- en zonne energie droogden onze kleren echt - vroeger, in onze dagen.
Kinderen droegen de afdankertjes van oudere broers en zussen en
kregen geen gloednieuwe kleren.
Maar de jonge dame heeft gelijk! Wij hadden dat groene gedoe niet in
onze tijd.
In die tijd hadden we - misschien - 1 tv of radio in huis en niet 1 op elke kamer.
De tv had een klein schermpje, ter grootte van een zakdoek en niet een scherm ter grootte van de bijenkorf. In de keuken werden gerechten gemengd en geroerd met de hand, omdat
we geen elektrische apparaten hadden die alles voor ons deden.
Wanneer we een breekbaar object moesten versturen per post, dan verpakten we dat in een oude krant ter bescherming en niet in piepschuim of plastic bubbeltjes folie.
In die tijd gebruikten we geen apparaat met een motor die op benzine het gazon maaide.
We gebruikten een maaier die geduwd moest worden en functioneerde op menselijke kracht.
Wij sportten door te werken, zodat we niet naar een fitnessclub hoefden te gaan om op ronddraaiende loopbanden te gaan rennen, die werken op elektriciteit.
Maar ze heeft gelijk.
Wij hadden dat groene gedoe toen niet.
Wij dronken uit de kraan wanneer we dorst hadden, in plaats van uit een plastic fles, die na 30 slokken wordt weggegooid. Wij vulden zelf onze pennen met inkt, in plaats van elke keer een nieuwe pen te kopen.
Wij vervingen de mesjes van een scheermes, in plaats van het hele ding weg te gooien alleen omdat het mesje bot is.
Maar.. wij hadden dat groene gedoe niet in onze tijd.
Mensen namen de trein of een bus en kinderen liepen of fietsten naar school in plaats van hun moeder als 24-uurs taxi servicedienst te gebruiken.
Wij hadden 1 stopcontact per kamer en niet een heel arsenaal aan stekkerdozen en verlengsnoeren om een dozijn apparaten van stroom te voorzien.
En wij hadden geen geautomatiseerde gadgets nodig om een signaal op te vangen van een satelliet die 2.000 mijl verderop in de ruimte hing, zodat we contact konden leggen met anderen en uit te vinden waar de dichtstbijzijnde pizzatent zich bevindt.
Maar is het niet in-en-in triest dat de huidige generatie klaagt over hoe verspillend wij 'oudere mensen' waren, gewoon omdat wij 'dat groene gedoe' niet hadden in onze tijd?
Bak 4 dun gesneden uien lichtbruin in een grote braadpan. Bestrooi ze met wat bloem en roer alles goed om. Voeg dan vleesbouillon toe en zout en peper. Laat dit nog even pruttelen en schep dan alles bij 8 dl bouillon. Nog 20 minuten laten doorsudderen en er dan twee theelepels suiker doorroeren. Doe in vier ovenvaste soepkoppen een dl soep, daarop een eetlepel Gruyèrekaas, een snuifje komijnzaad en een snee beboterd stokbrood. Daarop weer komijn, dl soep, eetlepel kaas en zet de koppen dan in een hete oven of onder de grill tot het plafond van de soep mooi bruin is.
Kipfilet 1000 gr. Mini krieltjes, 2 pak à 450 gr. Champignons, 2 doosjes à 250 gr. Uien 3 stuks Paprika's 1 rode en 1 groene Knoflook 3 teentjes Doperwten extra fijn, 1 pot van 700 gr. Wortelen, 1 potje van 330 gr. Ketjap Manis, 4 eetlepels Katenspek, 100 gr. Roomboter, 50 gr. Peper en zout Wokpan of electrische wokpan
Bereiding Kipfilet in blokjes snijden en peper en zout toevoegen naar behoefte Krieltjes halveren Uien fijnsnipperen Paprika's ontdoen van pitten en fijnsnipperen Champignons in schijfjes snijden Katenspek in kleine stukjes snijden Knoflook fijnsnipperen Dopererwten en wortelen laten uitlekken
Doe de boter in de warme wokpan en bak de stukjes kipfilet tot ze gaar zijn. Voeg de rest van de ingrediënten toe. Laat dit alles nog zo'n 20-25 minuten doorbakken tot alles lekker gaar is. Nu bent u klaar om dit heerlijke gerecht te serveren.
Er valt veel te vertellen over avocado's! Hoe meer je van deze vrucht weet, hoe bijzonderder hij wordt. Wist u bijvoorbeeld dat.. avocadotelers wachten met het plukken van de avocado's tot het oliegehalte in de vrucht perfect is?. Dit geeft de vrucht zijn romigheid en volle smaak. Avocado's rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en vezels.? Avocado's van nature een bron van vitamine E & B6 zijn?
Tip: Bewaar rijpe avocado's in de koelkast voor langere houdbaarheid.
Bereiding: 1.Snijd de avocado rondom de pit door. 2.Draai de twee helften van elkaar af. 3.Verwijder de pit met een lepel. 4.Schil de avocado of lepel de vrucht uit.
8 eieren suiker 125 g couverture of gewone chocolade 100 g amandelen 125 g patentbloem
Bereiding: Roer de boter zacht en meng er acht eetlepels suiker en een voor een de eidooiers door. Smelt de chocolade zonder deze te veel te verhitten en roer ze door het mengsel.Dan volgen de fijngemalen amandelen. Schep de stijfgeslagen eiwitten er nu luchtig door en voeg als laatste de bloem toe. Doe het deeg in een beboterde en met bloem bestoven bakvorm en bak de taart anderhalf uur in een matig warme oven. Neem de taart uit de oven en laat haar afkoelen. Snijd de taart dan horizontaal doormidden, bestrijk de onderste helf met abrikozenmoes, leg de andere helft er weer op,bestrijk de bovenkant hiervan eveneens met abrikozenmoes en dek het geheel af met chocoladeglazuur.
150 g zelfrijzend bakmeel snufje zout 1 theelepel koekkruiden 1 ei, losgeklopt 150 ml koolzuurhoudend mineraalwater zonnebloem- of arachideolie om te frituren plakjes of stukjes fruit zoals appel, peer, ananas, banaan
Bereiden Roer het bakmeel door met het zout, de koekkruiden en het ei en giet het mineraalwater er al roerend bij. Klop met een garde tot een luchtig beslag zonder klontjes. Verwarm een laagje olie in een hoge pan of frituurpan tot 180°C. Haal met behulp van twee vorken steeds een paar stukjes fruit door het beslag en laat die voorzichtig in de olie glijden. Frituur maximaal 4 beignets tegelijk in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Schep ze uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bisschopsswijn met kersen en cranberry Drankje voor 4 personen
1 l volle rode wijn 6 eetl. bruine suiker 4 kruidnagels schil van ½ schoongeboende sinaasappel 1 vanillestokje, opengesneden 200 g kersen op sap 50 g gedroogde cranberries
Bereiden
Verwarm de wijn met de rest van de ingrediënten in een pan en laat circa 20 minuten trekken, maar niet koken. Laat iets afkoelen en verwijder de kruidnagels en het vanillestokje. Serveer warm in hittebestendige glazen.
Het gepaneerde ragoutballetje kreeg zijn naam omdat de bal in beginsel bij een kruidenbitterje werd geserveerd. De voorloper van de bitterbal komt waarschijnlijk uit de tijd van de Batavieren die overgebleven vlees samen met wat brood en water tot balletjes draaiden om daarna in vet te bakken. De ons bekende gefrituurde bitterbal werd door de Spanjaarden bedacht. Tijdens de tachtigjarig oorlog experimenteerden de Spanjolen met Hollands voedsel, omdat het eten van thuis niet voorhanden was, in eigen land werd veel van hun voedsel gefrituurd. Samen met ei, bloem en de kruimels van geroosterd brood, kreeg de bal zijn knapperige buitenkant.
De echte Indische sfeer met heerlijke Oosterse gerechten.
Een gezellige markt daar waar je je even in Oosterse sferen waant. Speciale optredens van de Indische Muzikanten collectief, Sway, Sandra Mooy, Dansgroep Arena Budaya Indonesia e.a. Leuke Oosterse snuisterijen, kleding en food. Wil je in de toekomst laten kijken dan kan dat door een waarzegster die in haar glazen bol de toekomst voor jou ziet.
Courgette-hamrolletjes uit de oven met aardappeltjes en komijnekaassaus Hoofdgerecht voor 4 personen
Benodigdheden 700 g voorgekookte aardappelschijfjes 6 plakken komijnekaas 2 uien 1 zakje bechamelsaus 250 ml melk 2 flinke courgettes 150 g achterham
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij de komijnekaas klein. Pel en snijd de uien in ringen. Maak de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg de melk toe. Roer tot een gladde saus. Smelt de komijnekaas in de saus. Snijd de courgettes in lange parten. Wikkel ze in plakken achterham. Verdeel de aardappelschijfjes en uiringen over een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Leg daarop de courgettes met ham. Schenk de saus eroverheen. Bak de ovenschotel in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Zet de ovenschotel op tafel en verdeel de inhoud over 4 borden.
Aardappelgratin met tomaat en worst Hoofdgerecht voor 4 personen ca. 60 minuten
1 eetl. olie, margarine of boter 600 g vastkokende aardappels, geschild en in zeer dunne plakken 400 g rijpe trostomaten, in dunne plakken zout en versgemalen peper 1 eetl. gedroogde oregano 4 varkenssaucijsjes 150 ml kookroom 1 ei ovenschaal(tjes)
Bereiden Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet de ovenschaal(tjes) royaal in met de olie of boter en verdeel de plakjes aardappel en tomaat gelijkmatig en dakpansgewijs over de schaal. Bestrooi tussendoor met zout, peper en oregano. Snijd het vel van de saucijzen in en verwijder het. Snijd het worstvlees in plakjes en verdeel dit over de aardappel-en tomaatplakjes.Klop de kookroom met het ei, een snuf zout en wat peper los en giet dit gelijkmatig over de schotel. Bak de gratin in circa 40 minuten gaar en bruin.
Piri piri drumsticks met tzatziki Lunchgerecht voor 4 personen, ook handig mee te nemen voor de picknick.
1 rode peper 4 el olijfolie 2 tenen knoflook 2 tl paprikapoeder 1 tl zout 2 schalen kipdrumsticks (à 575 g) 1 potje tzatziki (190 g) 1 bakje munt (15 g), blaadjes in reepjes staafmixer ovenschaal (20 x 30 cm)
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd ondertussen het steeltje van de rode peper en snijd de peper in stukjes. Doe de olie, knoflook, rode peper, het paprikapoeder en zout in een kom en pureer met de staafmixer tot een glad mengsel (piri piri). Doe de kip in de ovenschaal en verdeel het mengsel erover. Wrijf in met de bolle kant van een lepel. Bak de kip in ca. 45 min. gaar in de oven. Keer halverwege. Laat buiten de oven op keukenpapier afkoelen tot kamertemperatuur. Doe ondertussen de tzatziki in een schaaltje en meng de munt erdoor. Neem de kip en tzatziki mee in goed afsluitbare bakken. Eet de kip met de hand en serveer de tzatziki als dipsaus erbij. Lekker met coucoussalade.
U kunt de kipdrumsticks 1 dag tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.