Er valt veel te vertellen over avocado's! Hoe meer je van deze vrucht weet, hoe bijzonderder hij wordt. Wist u bijvoorbeeld dat.. avocadotelers wachten met het plukken van de avocado's tot het oliegehalte in de vrucht perfect is?. Dit geeft de vrucht zijn romigheid en volle smaak. Avocado's rijk zijn aan onverzadigde vetzuren en vezels.? Avocado's van nature een bron van vitamine E & B6 zijn?
Tip: Bewaar rijpe avocado's in de koelkast voor langere houdbaarheid.
Bereiding: 1.Snijd de avocado rondom de pit door. 2.Draai de twee helften van elkaar af. 3.Verwijder de pit met een lepel. 4.Schil de avocado of lepel de vrucht uit.
8 eieren suiker 125 g couverture of gewone chocolade 100 g amandelen 125 g patentbloem
Bereiding: Roer de boter zacht en meng er acht eetlepels suiker en een voor een de eidooiers door. Smelt de chocolade zonder deze te veel te verhitten en roer ze door het mengsel.Dan volgen de fijngemalen amandelen. Schep de stijfgeslagen eiwitten er nu luchtig door en voeg als laatste de bloem toe. Doe het deeg in een beboterde en met bloem bestoven bakvorm en bak de taart anderhalf uur in een matig warme oven. Neem de taart uit de oven en laat haar afkoelen. Snijd de taart dan horizontaal doormidden, bestrijk de onderste helf met abrikozenmoes, leg de andere helft er weer op,bestrijk de bovenkant hiervan eveneens met abrikozenmoes en dek het geheel af met chocoladeglazuur.
150 g zelfrijzend bakmeel snufje zout 1 theelepel koekkruiden 1 ei, losgeklopt 150 ml koolzuurhoudend mineraalwater zonnebloem- of arachideolie om te frituren plakjes of stukjes fruit zoals appel, peer, ananas, banaan
Bereiden Roer het bakmeel door met het zout, de koekkruiden en het ei en giet het mineraalwater er al roerend bij. Klop met een garde tot een luchtig beslag zonder klontjes. Verwarm een laagje olie in een hoge pan of frituurpan tot 180°C. Haal met behulp van twee vorken steeds een paar stukjes fruit door het beslag en laat die voorzichtig in de olie glijden. Frituur maximaal 4 beignets tegelijk in een paar minuten aan beide kanten goudbruin. Schep ze uit de olie en laat ze op keukenpapier uitlekken.
Bisschopsswijn met kersen en cranberry Drankje voor 4 personen
1 l volle rode wijn 6 eetl. bruine suiker 4 kruidnagels schil van ½ schoongeboende sinaasappel 1 vanillestokje, opengesneden 200 g kersen op sap 50 g gedroogde cranberries
Bereiden
Verwarm de wijn met de rest van de ingrediënten in een pan en laat circa 20 minuten trekken, maar niet koken. Laat iets afkoelen en verwijder de kruidnagels en het vanillestokje. Serveer warm in hittebestendige glazen.
Het gepaneerde ragoutballetje kreeg zijn naam omdat de bal in beginsel bij een kruidenbitterje werd geserveerd. De voorloper van de bitterbal komt waarschijnlijk uit de tijd van de Batavieren die overgebleven vlees samen met wat brood en water tot balletjes draaiden om daarna in vet te bakken. De ons bekende gefrituurde bitterbal werd door de Spanjaarden bedacht. Tijdens de tachtigjarig oorlog experimenteerden de Spanjolen met Hollands voedsel, omdat het eten van thuis niet voorhanden was, in eigen land werd veel van hun voedsel gefrituurd. Samen met ei, bloem en de kruimels van geroosterd brood, kreeg de bal zijn knapperige buitenkant.
De echte Indische sfeer met heerlijke Oosterse gerechten.
Een gezellige markt daar waar je je even in Oosterse sferen waant. Speciale optredens van de Indische Muzikanten collectief, Sway, Sandra Mooy, Dansgroep Arena Budaya Indonesia e.a. Leuke Oosterse snuisterijen, kleding en food. Wil je in de toekomst laten kijken dan kan dat door een waarzegster die in haar glazen bol de toekomst voor jou ziet.
Courgette-hamrolletjes uit de oven met aardappeltjes en komijnekaassaus Hoofdgerecht voor 4 personen
Benodigdheden 700 g voorgekookte aardappelschijfjes 6 plakken komijnekaas 2 uien 1 zakje bechamelsaus 250 ml melk 2 flinke courgettes 150 g achterham
Verwarm de oven voor op 200ºC. Snij de komijnekaas klein. Pel en snijd de uien in ringen. Maak de bechamelsaus volgens de aanwijzingen op de verpakking, voeg de melk toe. Roer tot een gladde saus. Smelt de komijnekaas in de saus. Snijd de courgettes in lange parten. Wikkel ze in plakken achterham. Verdeel de aardappelschijfjes en uiringen over een ovenschaal. Bestrooi met peper en zout. Leg daarop de courgettes met ham. Schenk de saus eroverheen. Bak de ovenschotel in ca. 15 min. goudbruin en gaar. Zet de ovenschotel op tafel en verdeel de inhoud over 4 borden.
Aardappelgratin met tomaat en worst Hoofdgerecht voor 4 personen ca. 60 minuten
1 eetl. olie, margarine of boter 600 g vastkokende aardappels, geschild en in zeer dunne plakken 400 g rijpe trostomaten, in dunne plakken zout en versgemalen peper 1 eetl. gedroogde oregano 4 varkenssaucijsjes 150 ml kookroom 1 ei ovenschaal(tjes)
Bereiden Verwarm de oven voor op 175ºC. Vet de ovenschaal(tjes) royaal in met de olie of boter en verdeel de plakjes aardappel en tomaat gelijkmatig en dakpansgewijs over de schaal. Bestrooi tussendoor met zout, peper en oregano. Snijd het vel van de saucijzen in en verwijder het. Snijd het worstvlees in plakjes en verdeel dit over de aardappel-en tomaatplakjes.Klop de kookroom met het ei, een snuf zout en wat peper los en giet dit gelijkmatig over de schotel. Bak de gratin in circa 40 minuten gaar en bruin.
Piri piri drumsticks met tzatziki Lunchgerecht voor 4 personen, ook handig mee te nemen voor de picknick.
1 rode peper 4 el olijfolie 2 tenen knoflook 2 tl paprikapoeder 1 tl zout 2 schalen kipdrumsticks (à 575 g) 1 potje tzatziki (190 g) 1 bakje munt (15 g), blaadjes in reepjes staafmixer ovenschaal (20 x 30 cm)
Verwarm de oven voor op 180°C. Snijd ondertussen het steeltje van de rode peper en snijd de peper in stukjes. Doe de olie, knoflook, rode peper, het paprikapoeder en zout in een kom en pureer met de staafmixer tot een glad mengsel (piri piri). Doe de kip in de ovenschaal en verdeel het mengsel erover. Wrijf in met de bolle kant van een lepel. Bak de kip in ca. 45 min. gaar in de oven. Keer halverwege. Laat buiten de oven op keukenpapier afkoelen tot kamertemperatuur. Doe ondertussen de tzatziki in een schaaltje en meng de munt erdoor. Neem de kip en tzatziki mee in goed afsluitbare bakken. Eet de kip met de hand en serveer de tzatziki als dipsaus erbij. Lekker met coucoussalade.
U kunt de kipdrumsticks 1 dag tevoren bereiden. Bewaar afgedekt in de koelkast.
Vermeng 4 eetlepels (olijf)olie met 1 theelepel geraspte citroenschil, 1 theelepel citroengraspoeder (sereh), wat grof zeezout en versgemalen peper en een halve bos fijngehakte koriander. Lekker met vis, kip en varkensvlees.
Gember en soja Schil een paar centimeter gemberwortel en rasp deze. Vermeng dit met twee teentjes geperste knoflook, twee eetlepels Japanse sojasaus en twee eetlepels (olijf)olie. Lekker met vis en alle soorten vlees.
Thijm en honing Ris de blaadjes van 6 takken tijm (of neem 1 theelepel gedroogde tijm) en vermeng dit met 2 eetlepels vloeibare honing, 1 theelepel mosterd en 100 ml vers sinaasappelsap. Lekker met kip, lamsvlees en karbonade.
Oregano en chilipeper Vermeng 4 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde chilipepervlokken of-poeder, 1 theelepel grof zeezout en 1 geplet teentje knoflook. Lekker met kip, rund- en varkensvlees.
Yoghurt en knoflook Vermeng 200 ml yoghurt met 4 geplette teentjes knoflook, een half bosje fijngehakte peterselie en wat zout en versgemalen peper. Lekker met grote stukken rund-, lams-of varkensvlees.
Frambozensmoothie Een lekker en snel ontbijt voor 4 personen.
Schenk 1 liter magere yoghurt in een blender of keukenmachine. Voeg 2 bakjes frambozen à 125 g toe en houd 4 stuks achter voor garnering. Doe er 2 el vloeibare honing en 5 el havermout bij en mix in 30 sec. tot een gladde smoothie. Verdeel over 4 glazen en garneer met de achtergehouden frambozen.
4 eetlepels olijfolie 3 grote uien, grof gesnipperd 400 g stroganoffgehakt 3 blikken tomatenblokjes ( à 400 g) 1½ eetlepel gedroogde tijm 1 theelepel kaneelpoeder 12 vellen lasagne 75 g geraspte belegen kaas rechthoekige ovenschaal ingevet
Bereiden Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien 3 minuten op heel laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak met behulp van een vork rul. Voeg de tomatenblokjes, tijm en kaneelpoeder toe. Breng de saus aan de kook en stoof 10 minuten op laag vuur. Proef en voeg eventueel naar smaak zout en peper toe. Verwarm intussen de oven voor op 200°. Schenk een kwart van de gehaktsaus in de ovenschaal. Leg daarop een laag van 4 lasagnevellen. Herhaal de lagen en eindig met een laagje saus. Strooi de geraspte kaas erover. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de lasagne in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de lasagne voor het serveren 5 minuten afkoelen.
Turkse gehaktballetjes in verse tomatensaus. (Köfte) 4 sneetjes oud brood, zonder korst 500 g mager rundergehakt 3 theelepels pikant paprikapoeder 3 theelepels gedroogde oregano 2 theelepels kaneel 3 eetlepels olijfolie 1 ui, gesnipperd 750 g vleestomaten, in kleine stukjes 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiden: Week de sneetjes brood 3 minuten in een beetje water. Knijp het overtollige water uit het brood. Kneed het gehakt met het brood, de helft van het paprikapoeder, de helft van de oregano, de helft van de kaneel en 1 theelepel zout tot een stevig, compact mengsel. Vorm er 20 stevige balletjes van. Verhit de olie in een ruime braad-hapjespan en bak de balletjes op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak op laag vuur 3 minuten mee, Voeg de tomaten, de rest van het paprikapoede, de oregano, kaneel en naar smaak zout en peper toe en breng aan de kook. Stoof de gehaktballetjes op laag vuur in ca. 15 minuten gaar.
500 g aardbeien ½ theelepel citroensap 1 eetlepel suiker 1 bakje mascarpone (250 g) 150 ml (vers geperst) sinaasappelsap 200 ml advocaat ½ roombotercake, in plakken handmixer hoge glazen schaal ca. 1½ liter
Bereiden
Houd enkele kleine aardbeien apart voor garnering. Verwijder van de rest de kroontjes en snijd ze in plakjes. Meng de plakjes aardbei met het citroensap en de suiker. Klop in een kom met de handmixer de mascarpone met de helft van het sinaasappelsap luchtig. Schep de advocaat erdoor. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de plakken cake en druppel er wat van het resterende sinaasappelsap over.Verdeel de helft van de aardbeien over de cake. Schep hierop 1/3 van het advocaatmengsel. Leg hierop de resterende cake, resterende aardbeien en dek af met het resterende 2/3 deel van het advocaat-mascarponemengsel. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Garneer de bovenkant met de achtergehouden aardbeien.
300 g bloem 3 eieren 500 ml zonnebloemolie 200 g kipfilet, fijngesneden 500 g reuzengarnalen (zak 500 g, diepvries), ontdooid 1 blikje bamboescheuten (225 g), uitgelekt 3 tenen knoflook, fijngesneden 1 prei, gewassen en in halve ringen 3 el ketjap manis 2 takjes selderij, fijngesneden 1 bakje taugé (125 g)
Bereiding Klop met een garde 500 ml water door de bloem.Klop de eieren en 1 mespunt zout erdoor. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak een zo dun mogelijk flensje. Bak er nog 11. Pel de garnalen, verwijder het darmkanaal en zijn de garnalen fijn. Snijd de bamboescheuten in heel dunne reepjes. Verhit 2 el olie in een wok en bak de knoflook 1 min. Voeg de kip en garnalen toe en roerbak 2 min. Bak de prei en ketjap 1 min. mee. Voeg de bamboe, selderij en taugé toe en roerbak nog 1 min. Breng op smaak met peper en zout. Laat uitlekken. Schep 1½ el vulling op de onderkant van elk flensje. Laat 2 cm van de rand vrij. Vouw de zijkanten naar binnen. Rol strak op. Verhit de rest van de olie in een pan op 180ºC. Frituur telkens 2 loempia's 4-6 min. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met chilisaus.
De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn vorm, die lijkt op die van een oesterschelp. De zachte smaak is heerlijk. Deze past ook prima in een roomsaus bij een fijne vlees-vissoort. Een andere-echte oosterse- paddenstoel is de shiitake. Oorspronkelijk groeit deze op bomen in Japan. In Nederland wordt hij op een mengsel van zaagsel, stro en water geteeld. De smaak van de shiitake is kruidig en daarom zijn shiitakes een prima variant in de soep. Maar ze zijn ook niet te versmaden in roerbakgerechten en in reepjes in een omelet.
Pittige preischotel met runderworstjes Hoofdgerecht voor 4 personen
4 rundersaucijsjes zout en versgemalen peper 2 eetl. wok-of arachideolie 2 teentjes knoflook, gehakt 750 g prei in stukjes 1 theel. sambal oelek 2 eetl. sojasaus of ketjap manis 100 g pinda's gehakt
Bereiden Bestrooi de saucijsjes met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie en bak het vlees hierin rondom bruin. Voeg een scheutje water toe en gaar 12-15 minuten. Verhit de rest van de olie in een wok en fruit hierin de knoflook. Schep de prei erdoor en roerbak 5 minuten. Meng de sambal en sojasaus erdoor. Serveer de preischotel bestrooid met de pinda's en de rundersaucijsjes erbij. Lekker met gekookte aardappelen of rijst.
1 kg aardappelen, geschild en gehalveerd zout en versgemalen peper 100 ml olijfolie 500 g tomaten, ontveld in blokjes 1 teentje knoflook 125 g bloem 3 eieren 1 ui, geraspt 100 g salami, fijngehakt 1 blikje ansjovisfilets 150 g zwarte olijven, in plakjes gesneden 1 theel. oregano of tijm, gedroogd 100 g geraspte belegen kaas quichevorm Ø 24 cm, ingevet
Bereiden Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de aardappelen met zout gaar. Verwarm 50 ml van de olijfolie en laat daarin de tomaten met peper, zout en geperste knoflook langzaam inkoken tot een dikke saus. Pureer de gare aardappelen en roer er de bloem, losgeklopte eieren en een snufje zout door. Maak er een luchtige puree van. Druk de puree in de quichevorm en strijk ze met de achterkant van een natte lepel glad. Bestrijk de pureebodem met de tomatensaus en leg daarop de ui, salami, reepjes ansjovis en olijven. Strooi daarover de oregano of tijm en de geraspte kaas. Sprenkel de rest van de olijfolie over de pizza. Bak de aardappelpizza 30-35 minuten in het midden van de oven.
Bruine bonen met paprika en paddenstoelen Hoofdgerecht voor 4 personen
4 eetl. arachide-of zonnebloemolie 2 uien, gesnipperd 2 teentjes knoflook, gehakt 1 rode en 1 groene paprika, zonder zaadjes in repen 200 g kastanjechampignons 1 blik bruine bonen, uitgelekt 1 blik gepelde tomaten op sap 1 theel. chilipoeder of paprikapoeder 2 eetl. gehakte peterselie
Bereiden
Verhit de olie en fruit hierin de uien en knoflook. Schep de paprikarepen erdoor en bak ze 5 minuten. Borstel of veeg de paddenstoelen schoon, halveer eventueel de grotere exemplaren. Voeg ze bij het paprikamengsel en bak 3 minuten.Schep de bonen en tomaten met sap erdoor en verwarm zonder te koken zodat de tomaten heel blijven. Maak op smaak met chilipoeder. Bestrooi het gerecht met peterselie. Lekker met rijst of grof bruinbrood.
Tips Vervang de bruine bonen door kapcijners, rode of witte bonen. Neem in plaats van chilipoeder een mespuntje kaneelpoeder.