Vermeng 4 eetlepels (olijf)olie met 1 theelepel geraspte citroenschil, 1 theelepel citroengraspoeder (sereh), wat grof zeezout en versgemalen peper en een halve bos fijngehakte koriander. Lekker met vis, kip en varkensvlees.
Gember en soja Schil een paar centimeter gemberwortel en rasp deze. Vermeng dit met twee teentjes geperste knoflook, twee eetlepels Japanse sojasaus en twee eetlepels (olijf)olie. Lekker met vis en alle soorten vlees.
Thijm en honing Ris de blaadjes van 6 takken tijm (of neem 1 theelepel gedroogde tijm) en vermeng dit met 2 eetlepels vloeibare honing, 1 theelepel mosterd en 100 ml vers sinaasappelsap. Lekker met kip, lamsvlees en karbonade.
Oregano en chilipeper Vermeng 4 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel gedroogde oregano, 1 theelepel gedroogde chilipepervlokken of-poeder, 1 theelepel grof zeezout en 1 geplet teentje knoflook. Lekker met kip, rund- en varkensvlees.
Yoghurt en knoflook Vermeng 200 ml yoghurt met 4 geplette teentjes knoflook, een half bosje fijngehakte peterselie en wat zout en versgemalen peper. Lekker met grote stukken rund-, lams-of varkensvlees.
Frambozensmoothie Een lekker en snel ontbijt voor 4 personen.
Schenk 1 liter magere yoghurt in een blender of keukenmachine. Voeg 2 bakjes frambozen à 125 g toe en houd 4 stuks achter voor garnering. Doe er 2 el vloeibare honing en 5 el havermout bij en mix in 30 sec. tot een gladde smoothie. Verdeel over 4 glazen en garneer met de achtergehouden frambozen.
4 eetlepels olijfolie 3 grote uien, grof gesnipperd 400 g stroganoffgehakt 3 blikken tomatenblokjes ( à 400 g) 1½ eetlepel gedroogde tijm 1 theelepel kaneelpoeder 12 vellen lasagne 75 g geraspte belegen kaas rechthoekige ovenschaal ingevet
Bereiden Verhit de olie in een hapjespan en bak de uien 3 minuten op heel laag vuur. Voeg het gehakt toe en bak met behulp van een vork rul. Voeg de tomatenblokjes, tijm en kaneelpoeder toe. Breng de saus aan de kook en stoof 10 minuten op laag vuur. Proef en voeg eventueel naar smaak zout en peper toe. Verwarm intussen de oven voor op 200°. Schenk een kwart van de gehaktsaus in de ovenschaal. Leg daarop een laag van 4 lasagnevellen. Herhaal de lagen en eindig met een laagje saus. Strooi de geraspte kaas erover. Zet de schaal op het rooster in het midden van de oven en bak de lasagne in ca. 30 minuten goudbruin en gaar. Laat de lasagne voor het serveren 5 minuten afkoelen.
Turkse gehaktballetjes in verse tomatensaus. (Köfte) 4 sneetjes oud brood, zonder korst 500 g mager rundergehakt 3 theelepels pikant paprikapoeder 3 theelepels gedroogde oregano 2 theelepels kaneel 3 eetlepels olijfolie 1 ui, gesnipperd 750 g vleestomaten, in kleine stukjes 2 eetlepels fijngehakte peterselie
Bereiden: Week de sneetjes brood 3 minuten in een beetje water. Knijp het overtollige water uit het brood. Kneed het gehakt met het brood, de helft van het paprikapoeder, de helft van de oregano, de helft van de kaneel en 1 theelepel zout tot een stevig, compact mengsel. Vorm er 20 stevige balletjes van. Verhit de olie in een ruime braad-hapjespan en bak de balletjes op middelhoog vuur rondom bruin. Voeg de ui en knoflook toe en bak op laag vuur 3 minuten mee, Voeg de tomaten, de rest van het paprikapoede, de oregano, kaneel en naar smaak zout en peper toe en breng aan de kook. Stoof de gehaktballetjes op laag vuur in ca. 15 minuten gaar.
500 g aardbeien ½ theelepel citroensap 1 eetlepel suiker 1 bakje mascarpone (250 g) 150 ml (vers geperst) sinaasappelsap 200 ml advocaat ½ roombotercake, in plakken handmixer hoge glazen schaal ca. 1½ liter
Bereiden
Houd enkele kleine aardbeien apart voor garnering. Verwijder van de rest de kroontjes en snijd ze in plakjes. Meng de plakjes aardbei met het citroensap en de suiker. Klop in een kom met de handmixer de mascarpone met de helft van het sinaasappelsap luchtig. Schep de advocaat erdoor. Bedek de bodem van de schaal met de helft van de plakken cake en druppel er wat van het resterende sinaasappelsap over.Verdeel de helft van de aardbeien over de cake. Schep hierop 1/3 van het advocaatmengsel. Leg hierop de resterende cake, resterende aardbeien en dek af met het resterende 2/3 deel van het advocaat-mascarponemengsel. Bewaar afgedekt in de koelkast. Neem de schaal 30 minuten voor gebruik uit de koelkast. Garneer de bovenkant met de achtergehouden aardbeien.
300 g bloem 3 eieren 500 ml zonnebloemolie 200 g kipfilet, fijngesneden 500 g reuzengarnalen (zak 500 g, diepvries), ontdooid 1 blikje bamboescheuten (225 g), uitgelekt 3 tenen knoflook, fijngesneden 1 prei, gewassen en in halve ringen 3 el ketjap manis 2 takjes selderij, fijngesneden 1 bakje taugé (125 g)
Bereiding Klop met een garde 500 ml water door de bloem.Klop de eieren en 1 mespunt zout erdoor. Verhit 1 el olie in een koekenpan en bak een zo dun mogelijk flensje. Bak er nog 11. Pel de garnalen, verwijder het darmkanaal en zijn de garnalen fijn. Snijd de bamboescheuten in heel dunne reepjes. Verhit 2 el olie in een wok en bak de knoflook 1 min. Voeg de kip en garnalen toe en roerbak 2 min. Bak de prei en ketjap 1 min. mee. Voeg de bamboe, selderij en taugé toe en roerbak nog 1 min. Breng op smaak met peper en zout. Laat uitlekken. Schep 1½ el vulling op de onderkant van elk flensje. Laat 2 cm van de rand vrij. Vouw de zijkanten naar binnen. Rol strak op. Verhit de rest van de olie in een pan op 180ºC. Frituur telkens 2 loempia's 4-6 min. Keer halverwege. Laat uitlekken op keukenpapier. Lekker met chilisaus.
De oesterzwam dankt zijn naam aan zijn vorm, die lijkt op die van een oesterschelp. De zachte smaak is heerlijk. Deze past ook prima in een roomsaus bij een fijne vlees-vissoort. Een andere-echte oosterse- paddenstoel is de shiitake. Oorspronkelijk groeit deze op bomen in Japan. In Nederland wordt hij op een mengsel van zaagsel, stro en water geteeld. De smaak van de shiitake is kruidig en daarom zijn shiitakes een prima variant in de soep. Maar ze zijn ook niet te versmaden in roerbakgerechten en in reepjes in een omelet.
Pittige preischotel met runderworstjes Hoofdgerecht voor 4 personen
4 rundersaucijsjes zout en versgemalen peper 2 eetl. wok-of arachideolie 2 teentjes knoflook, gehakt 750 g prei in stukjes 1 theel. sambal oelek 2 eetl. sojasaus of ketjap manis 100 g pinda's gehakt
Bereiden Bestrooi de saucijsjes met zout en peper. Verhit 2 eetlepels olie en bak het vlees hierin rondom bruin. Voeg een scheutje water toe en gaar 12-15 minuten. Verhit de rest van de olie in een wok en fruit hierin de knoflook. Schep de prei erdoor en roerbak 5 minuten. Meng de sambal en sojasaus erdoor. Serveer de preischotel bestrooid met de pinda's en de rundersaucijsjes erbij. Lekker met gekookte aardappelen of rijst.
1 kg aardappelen, geschild en gehalveerd zout en versgemalen peper 100 ml olijfolie 500 g tomaten, ontveld in blokjes 1 teentje knoflook 125 g bloem 3 eieren 1 ui, geraspt 100 g salami, fijngehakt 1 blikje ansjovisfilets 150 g zwarte olijven, in plakjes gesneden 1 theel. oregano of tijm, gedroogd 100 g geraspte belegen kaas quichevorm Ø 24 cm, ingevet
Bereiden Verwarm de oven voor op 200°C. Kook de aardappelen met zout gaar. Verwarm 50 ml van de olijfolie en laat daarin de tomaten met peper, zout en geperste knoflook langzaam inkoken tot een dikke saus. Pureer de gare aardappelen en roer er de bloem, losgeklopte eieren en een snufje zout door. Maak er een luchtige puree van. Druk de puree in de quichevorm en strijk ze met de achterkant van een natte lepel glad. Bestrijk de pureebodem met de tomatensaus en leg daarop de ui, salami, reepjes ansjovis en olijven. Strooi daarover de oregano of tijm en de geraspte kaas. Sprenkel de rest van de olijfolie over de pizza. Bak de aardappelpizza 30-35 minuten in het midden van de oven.
Bruine bonen met paprika en paddenstoelen Hoofdgerecht voor 4 personen
4 eetl. arachide-of zonnebloemolie 2 uien, gesnipperd 2 teentjes knoflook, gehakt 1 rode en 1 groene paprika, zonder zaadjes in repen 200 g kastanjechampignons 1 blik bruine bonen, uitgelekt 1 blik gepelde tomaten op sap 1 theel. chilipoeder of paprikapoeder 2 eetl. gehakte peterselie
Bereiden
Verhit de olie en fruit hierin de uien en knoflook. Schep de paprikarepen erdoor en bak ze 5 minuten. Borstel of veeg de paddenstoelen schoon, halveer eventueel de grotere exemplaren. Voeg ze bij het paprikamengsel en bak 3 minuten.Schep de bonen en tomaten met sap erdoor en verwarm zonder te koken zodat de tomaten heel blijven. Maak op smaak met chilipoeder. Bestrooi het gerecht met peterselie. Lekker met rijst of grof bruinbrood.
Tips Vervang de bruine bonen door kapcijners, rode of witte bonen. Neem in plaats van chilipoeder een mespuntje kaneelpoeder.
De échte'clafoutis komt van oorsprong uit de Franse streken Limousin en Auvergne en wordt daar altijd gemaakt met kersen. In andere delen van Frankrijk wordt ook wel ander fruit gebruikt. Een clafoutis wordt in een dichte vorm gebakken, gebruik geen springvorm, want daar 'lekt'het beslag uit. Een clafoutis lijkt nog het meest op een veredelde pannenkoek met veel fruit. De taart wordt lauwwarm gegeten en meestal geserveerd als dessert, maar 's ochtends bij de koffie mag natuurlijk ook.
Zorgplein Wanneer je nu het Diagnostisch Centrum in het vernieuwde Forum 2 binnenloopt, voel je je direct op je gemak. Je wordt ontvangen door altijd vriendelijke gastvrouwen en zij wijzen bezoekers met zichtbaar plezier de weg. Sinds zaterdag heeft ook een kinderfysiotherapiepraktijk haar deuren geopend in gebouw Forum.
Chocoladesouffleetje met vanillesaus en mango voor 4 personen
1 rijpe mango 120 g boter + extra om in te vetten 120 g pure chocolade, in stukjes 2 scharreleieren+ 2 scharreleierdooiers 4 el witte basterdsuiker 2 el tarwebloem 2 dl vanillevla 1 dl slagroom poedersuiker 4 ovenvaste schaaltjes of soufflébakjes
Bereiding Schil de mango en snijd het vruchtvlees in mooie parten van de pit. Smelt de boter met de chocolade op een laag vuur. Klop in een kom de eieren met de 2 dooiers en de suiker lichtgeel en dik romig. Roer de gesmolten chocolade en de gezeefde bloem erdoor. Doe het mengsel over in ingevette ovenschaaltjes (inhoud ± 1½ dlk) en bak de souffleetjes in een voorverwarmde oven (225ºC) in 10-12 minuten tot de buitenkant gestold is en de binnenkant nog zacht. Roer intussen de vla met de slagroom door elkaar. Keer de souffleetjes op de borden. Lepel de vanillesaus er omheen en leg de mango ernaast. Bestuif de souffleetjes met poedersuiker. Serveer direct.
Loempiaatjes met scherpe saus Voorgerecht voor 4 personen
1 pak filodeeg 20 g rijstmie 2 wortels, geschild 3 lente-/bosuitjes 100 g gekookte ham zonnebloemolie
Voor de saus: 100 ml zoete chilisaus 2 eetl. gehakte koriander 1 eelt. geraspte gember ½ rode peper bakpapier
Bereiden: Laat het deeg in de verpakking ontdooien. Week de rijstmie volgens de aanwijzingen op de verpakking. Giet de mie af, spoel onder de koude kraan en laat goed uitlekken. Snijd de wortel, bosui en ham in dunne reepjes van dezelfde dikte en circa 10 cm lengte. Verwarm de oven voor op 180 ºC. Bestrijk een deegvel met een kwastje olie en leg er een deegvel bovenop. Snijd dit door-midden en leg op elke helft een plukje mie en wat groenten en hamreepjes. Bestrijk de randen van het deeg lichtjes met olie, vouw de zijkanten naar binen en rol het deeg in de lengte strak op. Leg de loempia's met het naadje naar onder op een bakplaat met bakpapier en bak ze in de oven in 15 tot 20 minuten goudbruin. Roer ondertussen de ingredienten voor de saus goed door elkaar en serveer de saus bij de loempia's.
Courgettebootjes gevuld met kaas Hoofdgerecht voor 4 personen
2 courgettes 2 eetl olie of vloeibaar bakproduct 1 uitje, fijngehakt 100 g roomkaas met kruiden of naturel zout en versgemalen peper 20 g pijnboompitjes 8 plakjes ontbijtspek
Bereiden Snijd de courgettes in de lengte doormidden en hol ze voorzichtig uit met een lepel. Snijd het vruchtvlees klein. Verwarm de olie en fruit de ui in circa 5 minuten goudbruin. Voeg het gourgettevruchtvlees toe en bak even mee. Verwarm ondertussen de oven voor op 180 ºC. schep het courgette-uimengsel in een schaaltje en vermeng het met de roomkaas. Breng op smaak met zout en peper. Vul de uitgeholde courgettes met dit mengsel en verdeel de pijnboompitjes en de plakjes spek erover. Leg ze naast elkaar in een ovenschaal en bak de bootjes in circa 20 minuten bruin en gaar.
De Italiaanse keuken staat bekend om z'n eenvoud. Een erg gemakkelijk en typisch Italiaans voorgerecht zijn crostini's. Deze heerlijke hapjes kunt u ook heel goed bij een borrel serveren. U kunt voor veel soorten beleg kiezen. Deze met makreel zijn erg lekker en gezond vanwege de visvetzuren.
Bereiden: Oven voorverwarmen op 225ºC of gasovenstand 5. Brood in dunne plakjes snijden. Knoflook pellen, uitpersen en met olie vermengen. Plakje brood aan een zijde met olie besmeren. Plakken met oliezijde naar boven op de bakplaat leggen en ca. 5 minuten in oven bruin roosteren.Intussen bosui schoonmaken en in dunne ringetjes snijden. Makreel met bosui mengen. Warme crostini's met makreel besmeren. Direct serveren.
Tip: de corstini's zijn ook erg lekker met in blokjes gesneden tomaten die u vermengt met een beetje zout, peper, wat olijfolie en een paar blaadjes basilicum.
Bereiding: Verwarm de oven voor op 180ºC. Bekleed de vorm met het bladerdeeg en prik met een vork gaatjes in de bodem. Bak deze 10 min. in de oven. Breng ondertussen een pan water aan de kook. Dompel de spinazie onder in het kokende water en haal er direct weer uit met een schuimspaan.Laat uitlekken in een vergiet en duw er zo veel mogelijk overtollig vocht uit. Kook vervolgens in dezelfde pan de broccoli 2 min. Giet af in een vergiet. Laat afkoelen onder stromend water en laat uitlekken. Verdeel de groenten over de taartbodem en bestrooi met de noten. Klop de eieren los met de slagroom. Voeg peper en zout naar smaak toe. Schenk over de groenten en bestrooi met de kaas. Bak de taart in het midden van de oven in ca. 35 min. gaar. De taart is zowel warm als koud lekker.
Italiaanse (groene) pesto wordt gemaakt van verse basilicum, pijnboompitten, Parmezaansekaas en olijfolie.Stuk voor stuk kostbare ingrediënten. Maak eens een Hollandse pesto van hazelnoten, verse peterselie, harde geitenkaas en olijfolie. Of van walnoten, rucola en oude Goudse kaas. Niet alleen voordelig, maar ook erg lekker. Bewaar restantjes pesto altijd onder een laagje olie in de koelkast, dat verlengt de houdbaarheid. Gebruik het restje op brood of in een tosti, in een dressing voor een groene salade, als topping op een pizza of om gehaktballetjes te kruiden.
Radijs Radijs wordt pittiger van smaak als de plantjes weinig water krijgen.
Glans terug Witte kringen en vlekken op een granieten of hardstenen vloer of aanrechtblad kunt u het best nsmeren met olijfolie. Een dag laten inwerken en vervolgens navegen met een doek. De olie haalt de vlekken uit de steen, die na afloop weer zijn oude kleur en glans heeft
Crapefruit De crapefruit is waarschijnlijk ergens in de negentiende eeuw ontstaan in het Caribisch gebied door kruising tussen een sinaasappel en pompelmoes. De smaak van de vrucht varieert van licht bitterzoet tot bitterzuur.U kunt ervan uitgaan dat hoe donkerder het vruchtvlees is des te bitterder de smaak. De crapefruit is zeer gezond, want hij bevat veel water, vitamine C en voedingsvezels.