De meesterwerken van de Galerie Vollard zijn te zien in Parijs tot 16 september in het Musée d Orsay in Parijs. Het was Vollard die de schilders Bonnard , Maillol , Renoir en Picasso aanzette tot beeldhouwen en de Nabis-schilders en fauvisten . Emile Zola schreef in zijn boek : La Confession de Claude over zijn vrienden Monet ,Cézanne en nog vele andere .
vroeg , ook te etsen en keramiek te maken .Vollard had een kleine galerie , een chaotisch winkeltje waar de schilderijen tegen de muur gestapeld stonden . In de kelder gaf de marchand etentjes en feestjes voor zijn vele vrienden-kunstenaars. Zijn kunstenaars maakten hem steenrijk ; en hij maakte kunst werelberoemd en kostbaar
zijn twee benamingen voor hetzelfde produkt : een eiwitrijk alternatief voor vlees dat gemaakt van sojabonen . Tofu is de Chinese naam , tahoe de indonesische naam.
Tofu is bekendoor zijn buitengewone voedingswaarde . Tofu is een kaasachtig voedingsmiddel dat gemaakt wordt door sojamelk te laten met een coagulant .
Tofu is een eerder neutraal smakend produkt dat gemakkelijk de smaak van andere ingrediënten overneemt .Tofu is rijk aan hoge kwaliteitsproteïnen als aan B- vitaminen en bevat veel calcium.
Het wordt geserveerd als blokjes versneden in soep ook kan men het bakken of grillen en in salade verwerken. Opgpast er zijn mensen die allergisch zijn aan soja !
Slaatje van gegrilde paprika ,aubergine en tofu met rucola en knoflook.
Nodig voor 4 personen :
1 pakje tofu olijfolie fijngehakte groene kruiden naar keuze (ajuin , peterselie enz..) 1 grote rode paprika 1 kleine aubergine 1 kleine courgette knoflook naar keus 1 dl. balsamico-azijn wit of rood 1 scheutje vers geperst citroensap 1 bosje rucola zwarte peper en zeezout
Snijd 1 uur vooraf de tofu in plakken van 1 cm. dik en marineer die in de olijfolie met fijngehakte verse kruiden naar keuze . Snijd de rode paprika in vieren ,verwijder de zaadjes en de zaadlijsten en leg met de velkant naar boven op een met olie bestreken bakplaat. Zet onder grill tot het vel zwartgeblakerd is .Haal uit de oven , doe in een kom en dek af met huishoudfolie . Laat ongeveer 15 minuten staan , zodat het vruchtvlees gaar wordt.Trek nadien het vel van de paprika en zet apart . Maak de rest van de groenten schoon en verdeel ze in hapklare plakjes . Pel de teentjes look , verpak ze in wat aluminiumfolie en leg ze gedurende 6 tot 7 minuten in een hete oven van 200° . Laat ondertussen de balsamico inkoken tot een dikke stroop en blus met een scheutje citroensap . Schik de rucola op de borden en verdeel er de gegrilde groenten en de tofu over . Werk af met de look en de ingekookte balsamico-azijn . Kruiden peper en zeezout . Jullie kunnen ook nog plakjes mozzarella erin verwerken om de gegrilde groenten wat te temperen .
Bij dit gerecht serveren jullie best een Pol Vignan roséwijn zonder alcohol die men vooraf 1/2 uur in de diepvries plaatst voor het opdienen. Is exclusief te verkrijgen in de GB.
Shaken met gestampt ijs en opdienen in een goed gekoeld glas
We geven bij deze drank olijven of kaviar van aubergines zie verder in het blog of verse witte kaas gemengd met volle yoghurt en snippertjes bieslook dit alles bij stokbrood of toast.
Peren schillen , in vier snijden
klokhuis verwijderen en in plakjes snijden. In hete pan droge koekenpan de
walnotenroosteren .De geitenkaasop de bakplaat leggenen laten grillen tot ze lichtjes beginnen te
smelten.
Verdeel de spinazie en de rucola
over de 4 borden.Verdeel hierover de plakjes peer en de walnoten.Besprenkel
vervolgens me de dressing. Leg de geitenkaasjes er boven op en serveer meteen.
Deze Franse kunstenaar bracht zijn jeugd door in West-Indië . Zijn ouders keerden in 1872 terug naar Frankrijk. Le Sidanier studeerde eerst bij de historieschilder Alexander Desmit in Duinkerke en vanaf 1882 aan de kunstacademie in Parijs. In 1887 exposeerde Henri Le Sidanier voor het eerst op de Salon des Artistes Français. Vooral landschappen in de omgeving van Etaples .deze werken werden bekroond met een prijs .,waarmee hij zijn reizen naar Italië en Nederland financiërde.L Sidanier ging geïnspireerd door Monet en andere schilders met impressionistische stijl.Op de tentoonstelling van Société Nationale des Beaux-Arts in 1891 was hij met dergelijke werken vertegenwoordig . Aan het einde van 19° eeuw werkte hij vooral in een symbolistische stijl , maar werd vooral bekend dankzij zijn neo-impressionistische stijl.
Persoonlijk
vind ik dit een zeer mooie oeuvre.Het zachte kleurenpalet geeft aan het
schilderij eenprachtig uitzicht en een
rustgevende stemming.De prachtige en tedere uitstraling van dit meesterwerk.Dit is voornamelijk in de
hand gewerkt door het pointillismevan het oeuvre.Wonderlijk is dat alhoewel het
schilderij opgebouwd is uit punten het geheel een verfijnde indruk geeft.Een ander positiefaspect is het mooie kleurenpalet .De eerdere koele tafel met blauwige tonen ,
contrasteert met de roze bloemen .Eveneens prachtig is de zachtheid die geheel het oeuvre uitstraalt.Het schilderij behoort
tot het pointillisme ,ook neo-impressionisme of divisionisme
genoemd.
4 kleine aubergines 1 eetlepel fijngehakte korianderplukjes 1 eetlepel gehakte cébette (witte jonge ajuin uit de Provence) het sap van een halve limoen 1 eetlepel citroensap 1/2 koffielepel komijnpoeder 1 potje volle yoghurt 6 eetlepels olijfolie peper en zout
een mengeling van seizoengroenten : 4 radijzen, 2 groene asperges, 2 wortelen, 1 cébette, 1/2 kleine venkel en 2 à 3 grote bonen (Fr : fèves)
Bereidingswijze :
De oven voorverwarmen in grillstand. Was de aubergines en plaats ze op de ovenplaat, doorprik ze met een vork en plaats ze in de oven op middelhoogte. Laat ze dertig à veertig minuten bakken en draai ze regelmatig om.
Neem de aubergines uit de oven en snijd ze in de lengte in twee. Neem een kom waar jullie het binnenste van de aubergines in opvangen. Meng onder deze auberginevulling (met een houten lepel) : de fijngehakte plukjes koriander, de fijngehakte cébette, het komijnpoeder, het limoensap, de yoghurt, de peper, het zout en finaal een drietal lepels olijfolie. Bedek de kom met plasticfolie en laat minstens een uur in de koelkast rusten. Dit kan ook een etmaal vroeger gebeuren (interessant als jullie gasten hebben). Neem de radijzen, de wortelen, de halve venkel, de asperges (geschild), de in vier gesneden cébette en de bonen. Maak een vinaigrette met de olijfolie en de citroen, voeg de groenten toe en meng. Verdeel de auberginekaviaar over twee kommetjes en leg er de groenten op. Jullie kunnen de auberginekaviaar ook opdienen op toast voor bij het aperitief. Ook uitstekend bij enkele bereidingen van lamsvlees (lamskroontje, lamsbout ...)
Wijntip :
Een droge wijn uit de Limoux als aperitief. Een degelijke Beaujolais zoals een Morgon maakt perfect de dienst uit bij lamsvlees.
Dit speciale ras is het laatste Europese varken dat wild rondtloopt onder de eiken in de Spaanse bergen van Andalusie en Extramadura.Deze varkens vinden hun oorsprong in het oude wilde Mediterrane zwijn. Het milde microklimaat in de spaanse bergen is ideaal voor de eik waarvan de eikels het belangrijkste voedsel zijn voor de Iberische varkens. Een van de fijnste en duurste Iberisc ham ter wereld is de ' Pata Negra de bellota' . Pata Negra is de populaire naam en verwijst naar de zwarte hoef van het dier. Is onderworpen aan strenge normen, niet meer dan 15 varkens lopen per hectare. Het geheim van de smaak is eikels die ze eten.
·voor het lakken : 3 eetlepels
zoute soyasaus, 3 eetlepels zoete soyasaus, 2 eetlepels acacia-honing, 1
koffielepel gemberpoeder, 1 mespuntje pili-pili-poeder of enkele druppels
'Tabasco'
Bereidingswijze :
·Maak de uien schoon en laat ze
geheel. Meng het saliepoeder met de olijfolie en wrijf hiermee het gebraad
langs alle kanten in. Verwerk het gemberpoeder, de honing en de pili-pili in de
soyasauzen.
·Zet de oven ondertussen op 180°.
Verwarm de boter in een ovenpan en bak het gebraad aan tot het aan alle kanten
is dichtgeschroeid. Blus met de sherry en voeg 1 dl kippenbouillon-kalfsfond
toe.
·Zet de schotel in de oven en laat
een vijftiental minuten braden. Wrijf nu het gebraad in met het 'lakmengsel'
(gebruik altijd een keukenpenseel !!!). Voeg de uien toe samen met een
pollepeltje bouillon-fond. Ga zo nog driemaal door, telkens met een interval
van een tiental minuten (vergeet vooral niet iedere keer een pollepeltje
bouillon-fond toe te voegen !!!)
·Snijd het gebraad in redelijke
plakken. Giet de saus door een zeef en bind ze eventueel met een beetje
maïzena.
·Dien op met "verse"
erwtjes en wortelen en met tijm bestrooide gebakken aardappeltjes.
Wijntip :alles van rond de Loire : Nicolas de
Bourgueil, Saumur Champigny, Rosé d'Anjou (demi-sec) ...
Snijd de wortels en de courgettes in fijne reepjes (tagliatelles), wortelen 2cm en de courgettes 4 à 5 cm. Snijd de ajuin in fijne ringen. Rasp de gember en pers de look. Snijd de vis in blokjes (2 à 3 cm ).
Neem een cocotte of kasserol en laat de ajuin met de boter zachtjes kleuren en voeg de look,de gember,de curry, zout en peper toe en meng alles op een zacht vuurtje tot er een deegachtige consistentie bekomen wordt.
Bevochtig met de kokosmelk en laat koken tot er zich bubbels vormen. Voeg de tagliatelles van de groenten toe en laat 10 minuten koken op een middelmatig vuur.
Voeg de zalm toe en laat hem een vijftal minuutjes pocheren. Vervolgens de garnalen en laat nog een drietal minuutjes verder pocheren. De zalm zeker niet langer dan 10 minuten laten koken !!!
Dien op met basmati-rijst of tagliatelli of fussilly enz....
Wijntip : Pinot Noir uit de Jura of de Elzas (Alsace)
Smakelijk eten,
Cleo 2007
PS : Dit is een gerechtje dat niet al te veel calorieën bevat, goed voor de lijn dus !
Ik heb dat voor de 1ste maal gegeten in Parijs vele jaren geleden in een russiche resaurant-spectacle eerst wat verrast maar toch geproefd en aangenaam verrast, niet zo evident een zoute pannekpoek met gerookte zalm zure room en kaviaar . Je kunt ze kopen bij Delhaize en de Match , maar veel beter als je ze zelf maakt. Hier is het recept nauwkeurig te volgen.
Nodig voor 6 personen :
300g bloem
3 eieren
1/4 l melk
1 dl room
15 g gist
zout
50 g.boter voor het bakken.
Garnituur,
12 fijne gerookte zalm of gemarineerde haring van de Zwarte Zee
2 dl zure room
80 g boter
1 potje kaviaar of lompviseieren of zalmeieren.
Werkwijze :
Los de gist op in lauwe melk .neem de bloem en voeg de melk bij alsook de eieigelen lichtjes zouten en laat 3 uur rusten.
Als men eraan begint ,voeg de room en de eiwitten erbij die men tot sneeuw klopt.
Warm de boter op in een klein pannetje giet er met een kleine pollepel de deeg
in en laat kleuren in de pan en draaie om.
Hou warm met aluminium folie en doe verder tot 6 pannenkoekjes.
Dien op als volgt ,de pannenkoek daarop de zalm daarop de zure room die lichtjes geklopt werd en de kaviaar of de zalmeieren.
Om van te smullen!!!!!! Smakkelijk!!!
Een glaasjie diep gekoelde vodka of een glas witte wijn hoort er bij. Groetjes Cleo2007.
1. Je kan 112 vormen zelfs als je toetstenbord geblokeerd is
&&&&&&&&&&&
2.Je autosleutels zitten nog in de wagen of in de koffer? Je hebtafstandsbediening? De reservesleutels liggen thuis? Bel met je GSM naar huis (ook GSM) en hou hem op +- 30 cm van de autodeur .Laatde persoon aan de andere kant v/d de lijn de afstandsbediening tegen de GSM houden en op de unlock-knop drukken. Voila, Sesam open u !Afstand is geen obstakel,
&&&&&&&&&&&
3.Verborgen batterijreserve (enkel bij Nokia). Je batterij staat héél laag en je hebt geen batterijlader bij de hand . Vorm het n° 3370# en je GSM zal herstarten met een Xstra vermogen van 50%. Deze reserve wordt opnieuw bijgeladen als je je GSM oplaadt.Uiteraard kan de oplaadtijd wat langer duren.
&&&&&&&&&&&
4.Bij diefstal je GSM onbruikbaar maken.
Vorm het n° #06# en je serienummer (15 cijfers) wordt zichtbaar.Schrijf dit ergens op en bij diefstal verwittig je je provider (mobistar, proximus.etc.)Deze laatste zal je GSM blokkeren en de GSM wordt totaal onbruikbaar.zelfs met een andere SIM-kaart .Je bent je GSM kwijt maar ook de dief kan met je toestel niets meer aanvangen!
Ik ben jeanine, en gebruik soms ook wel de schuilnaam cleo.
Ik ben een vrouw en woon in Gentbrugge () en mijn beroep is .
Ik ben geboren op 16/06/1947 en ben nu dus 76 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: franse boeken om de taal te onderhouden.
Cleo is de naam van mijn kat die helaas weggelopen is bij de verhuis, het was een frivole framboos.