Foto
Inhoud blog
  • Aangebrand
  • Uitstel…
  • Dinsdag, na Piekernacht, Humodag
  • De tijd vliegt snel
  • maandag 18 februari
  • En toch…
  • Verhuisd
  • Daar is ze weer
  • Honingzoet
  • De oplossing
    Foto

    Herman en Paz

    Foto
    Dries
    Foto
    Lief en PJan
    Foto
    Wout en Frauke
    Zoeken in blog

    Eén van de club

    12-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Verwarming

     

    Twee weken geleden kon ik me niet voorstellen dat we het ooit nog zouden nodig hebben, maar sinds de drastische afkoeling en met onverwarmd badwater, ben ik bijzonder blij dat we nog voor het verlengd weekend een technieker te pakken kregen die onze verwarmingsketel terug op gang kreeg.


    Een nieuwe pomp op vrijdag en een nieuwe “print” die zaterdagochtend geplaatst werd, hebben het -anders zo vanzelfsprekende- comfort van een warme douche teruggebracht.

    Eindelijk kan ik mijn stoffig kopke terug wassen, zalig!


    Van de kosten weten we nog niets, de factuur wordt opgestuurd, maar het zal alvast goedkoper zijn dan een volledig nieuwe ketel.


    >> Reageer (0)
    11-08-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug op dreef geraken

    Ik weet niet wat het is, maar het lukt niet meer. Het is een beetje hoogmoedig om van writer’s block te spreken, helemaal akkoord : ik ben geen schrijver.

    Maar dit blog, waar ik tot hiertoe met zoveel plezier aan geknutseld heb, wil ik toch niet blijven verwaarlozen, vermoed dat de goesting tot schrijven al doende wel zal terugkomen, dat doet ze met sommige andere dingen toch ook.

    Nalatigheid? Ik pleit schuldig.

    Maar er zijn verzachtende omstandigheden, dames en heren, leden van de jury... Mijn liefste is allang goed en wel en vol verhalen van zijn Europeade teruggekomen. Dan gaat een mens niet direct aan de computer zitten, natuurlijk. En als ik dan al eens in het bloggen wou vliegen, zat de schat zelf aan zijn administratie te werken, die een pak belangrijker is dan wat ik hier ineenflans.

    Is Herman voorlopig klaar met zijn werk ?

    Dan doen we samen wat anders.

    Er is weer heel wat geklust, de afgelopen twee weken. Bovendien waren er de leuke feestjes, uitstapjes en vanzelfsprekend het huishouden.

    Ik snap het niet...ik kan er echt niet bij hoe veel van mijn blogvrienden zo vlot met hun blog kunnen omspringen, daar vanalles kunnen invoegen, de layout in een wip veranderen, filmpjes erop zetten...

    Bij mij duurt het al gauw 2 uren om mijn mails na te kijken en te beantwoorden, dan enkele favoriete blogs te lezen, eventueel een reactie te plaatsen (veel te weinig naar mijn zin) en een stukje te schrijven waarbij ik dan meestal de grootste moeite heb om er nog een plaatje bij te zetten, hoe simpel ook.

    Bovendien voel ik me dan ook nog eens schuldig omdat ik niet met “echt werk” bezig ben want er moet eigenlijk altijd nog iets dringender gebeuren.

    Gisterenavond wou ik dan eindelijk de draad weer oppikken, floept daar ineens onze Wout op mijn scherm, via de pas geinstalleerde messenger.

    Dat is dan ook weer gezellig, dus doen we een klapke en er wordt duidelijk dat ik een oude versie van messenger gebruik. Eer hij allemaal uitgelegd heeft hoe ik de nieuwe versie installeer en de oude wegsmijt, zou er weer een pak tijd verloren gaan, dus geef ik met plezier de controle over onze pc aan hem.

    En dan begint het gespook!

    Ik zie de cursor over mijn scherm heen en weer flitsen, toepassingen openen en sluiten (ik had er weer teveel tegelijk openstaan) een beetje griezelig allemaal, zo’n computer die ogenschijnlijk een eigen leven begint te leiden.

    En daar komt ineens de “live messenger” in beeld, met een snel gekozen fotootje en al!

    Weer is mijn blog-goesting over, als Wout voorstelt om samen een spelletje te spelen.

    Dat doen we tot Herman terugkomt van zijn vergadering en vaststelt dat de chauffageketel het niet meer doet. Verwarming hebben we nog niet echt nodig, maar dezelfde ketel zorgt ook voor het badwater...

    Dringend naar de installateur bellen dus, want met het verlengd weekend voor de boeg zitten we tot woensdag zonder warm douchewater.

    Deze namiddag zouden ze nog komen, ik hoop dat het nog kan gerepareerd worden, anders wordt het een nieuwe ketel.


    >> Reageer (5)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Reclame
    Reclamespotje voor de lotto, opgenomen einde mei op het strand van Knokke.

    Het ziet er zonnig en warm uit, in werkelijkheid was het 12 graden en er stond een snijdende wind.

    Ik ben helaas niet het huppelende ding in gevecht met de vallende badhanddoek, maar de achterdochtige zonnebadende vrouw in de ligstoel. Oppassen dat je niet met de ogen knippert, want anders heb je me gemist!

    Ik merk dat het spotje telkens op een andere manier op televisie vertoond wordt: soms zit alleen mijn zonnebadende hand erin.

    En hier zie je wat er overbleef van 11 uur kou lijden...


    >> Reageer (7)
    23-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Sander en meer
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ze ging verbazend goed vooruit, die week.

    Om even in te gaan op de bemoedigende woorden-dankjulliewel!- van mijn lieve lezers : er zijn zeker en vast interessante aspecten aan zo’n poosje alleenzijn.

    Het is bijvoorbeeld heel aangenaam om je bed eens helemaal in alle richtingen te kunnen gebruiken, zeker als die celibataire periode in een reeks hittegolven valt. Behalve de onderkant ervan, heb ik werkelijk elk stukje bed ongegeneerd bezet.

    Ook in het kiezen van wanneer, wat en zelfs óf je wat gaat eten ben je helemaal vrij.

    Hoe gezellig het koken en samen tafelen ook is, een korte periode met niemand rekening hoeven te houden is niet onaangenaam.

    Die bewuste periode was wel korter dan Hermans verblijf in Spanje, want vanaf donderdagochtend kwam Sander, het achtjarig zoontje van een neef, logeren. Er moest dus toch wel een beetje gezorgd worden.

    Sander is een gemakkelijk en lief ventje, maar mijn vrijheid was ik kwijt!

    Omwille van de hitte wou hij liefst binnen blijven spelen, slechts een keer hebben we een kort ritje per fiets gemaakt, boodschappen doen.

    De koele living was het geliefkoosd speelterrein, waar de curverboxen met oude matchbox-autootjes, plastic soldaatjes, racebaan...werden uitgeladen, ook de fisher-price garage, luchthaven en een stapel suske-en-wiske-albums moesten naar daar verhuizen.

    Goed dat we al dat speelgoed van onze zonen bewaarden, want ook kleine meisjes zoals onze Jade spelen graag met die oude spulletjes. Jammer dat ze er nu niet bij kon zijn, Sander is slechts 3 maanden ouder dan zij en die twee zijn goede maatjes.

    Te warm om veel huishoudelijk werk te doen, heb ik het kalmpjesaan gepakt. Door het boek te lezen dat Adam had meegegeven: “De graanrepubliek” van Frank Westerman, een historisch overzicht van agrarisch Nederland, een onderwerp dat mij gezien onze recente vakantie daar, bijzonder boeit. Hoewel ik moet toegeven dat ik de lectuur af en toe toch vrij moeilijk vind. Behalve de vele vreemde plaatsnamen, waar ik me nu wel een voorstelling van kan maken, komen er zoveel politieke en historische persoonsnamen in voor waarvan de meeste mij totaal onbekend waren, dat het lezen naar het einde toe toch een beetje een corvee werd. Maar ondertussen ben ik wel blij dat ik wat meer begrijp van een streek en een problematiek waarvan ik tevoren absoluut niets wist.

    Af en toe haalt Sanderke mij uit mijn concentratie. Als het ventje niet ergens zit op te trommelen (hij heeft djembé-les gehad), dan zit hij wel te zingen als een nachtegaal in een onverstaanbare taal : zijn eigen versie van wat Engels moet zijn. Hij heeft echt een prachtstemmetje en zingt haarjuist, maar wel luid en haast onophoudelijk... Dus zeg ik hem dat ik achterin de tuin in de schaduw ga zitten lezen en dat hij me maar moet roepen als hij wat nodig heeft. De schat speelt zoetjes verder en zo hebben we elk ons pleziertje.

    Samen aan tafel babbelt hij honderduit en voor het slapengaan doen we nog een kaartspelletje, waarin hij zich voor zo’n jong kind zeer eerlijk en sportief laat kennen. Eigenlijk wou ik hier bijna schrijven : je hebt er geen kind aan, maar echt : hij is wel zéér aanwezig.

    Zaterdagmiddag kwamen zijn ouders hem hier terug oppikken, Wout en Frauke waren er eveneens bij, we aten allen samen onder de pergola, terwijl een mals regenbuitje eindelijk wat verkoeling bracht. Hét onderwerp van de dag met 2 zwangere meisjes aan tafel.......???

    Ondertussen telefoneert Voke :“Paz, schijnt de zon daar ook? Dan komen we even langs!”

    De jonge ploeg is nog geen vijf minuten vertrokken en de boel nauwelijks opgeruimd of daar staat de oude generatie al op mijn terras.

    Leuk toch, dat ze die uitstapjes nog altijd zo graag maken. Het is toch algauw een flink halfuur rijden van Edegem tot hier. Nadien gaan ze ook nog een bezoekje brengen bij Moekes kozijn in Schilde.

    Van Herman komt elke avond trouw een lief sms-je met beknopt dagverslag. Alles schijnt daar goed te verlopen, de gedetailleerde verhalen hoor ik dan wel vanaf woensdag.

    Ik tel blij af...


    >> Reageer (4)
    17-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Alleen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Mijn liefste is vanmorgen vroeg vertrokken.

    Voor een hele week naar Zamora, Spanje.

    Hij gaat daar niet om te zonnebaden, noch voor het natuur- of stedenschoon, maar voor de volkscultuur, meer bepaald muziek en dans. De “Europeade”, een internationaal volkskunstfestival, brengt elke zomer zowat 6000 dansers en muzikanten vanuit heel Europa afwisselend in een andere stad samen.

    Het bijzondere aan dit festival is, dat elke groep daar onbezoldigd aan deelneemt en zelf zijn reis- en verblijfkosten draagt, het gaat hier om het tonen van de eigen cultuur en om de verbroedering, een “Europa van de harten”, een idee gelanceerd door de Antwerpenaar Mon De Clopper, lang voordat er sprake was van een politiek eengemaakt Europa van staten.

    Het hartverwarmend en kleurrijk spektakel gaat door in prachtige historische plaatsen, deze zomer voor de 43ste keer al. Herman gaat mee om twee groepen muzikaal te begeleiden, maar ook en vooral als lid van het Internationaal organiserend comité en voorzitter van “Europeade Vlaanderen”.

    De voorbije jaren ben ik meegereisd naar Quimper(Bretagne),Riga (Letland), Nuoro (Sardinië), Horssens (Denemarken) en in 2002 was het in Antwerpen te doen! Het waren 5 feestelijke dagen, maar loodzwaar voor de organisatie, ik kan erover meespreken want heb toen het gros van de tijd op het secretariaat gewerkt, waar alle problemen samenkwamen : een heksenketel, waarvan deelnemers weinig weet hadden, maar waarin wij toch een zeer verteerbaar potje hebben kunnen bereiden.

    Herman is nu met de volksdansgroep “De Kegelaar” per bus naar Zamora vertrokken, ze doen dat met 2 overnachtingen in een jeugdherberg onderweg. Een van de redenen waarom ik niet meega, is –naast het gebrek aan privacy – het besef dat ik niet de toerist kan uithangen, terwijl mijn man en de andere verantwoordelijken daar tot over hun oren in het werk zitten. Ik steek grààg de handen uit de mouwen, maar kan me niet terugtrekken zolang er werk te doen is en dat stopt dus nooit op zo’n Europeade. Voel me ook verplicht om aan alle manifestaties deel te nemen. In de hitte van zo’n stad, op ieder moment van de dag en soms ook van de nacht tussen al dat volk...ik kan er niet tegen!

    Die schat van mij geniet van elk moment, gaat overal brandjes blussen en voelt zich voor àlles verantwoordelijk, hij floreert gewoon op dat soort stress! Na elke Europeade komt hij helemaal van de wereld thuis en heeft telkens enkele dagen nodig om terug tot zichzelf te komen. De contacten met bekenden uit al die buitenlandse groepen...het is voor hem allemaal feest.

    Ik begrijp dat wel en ben blij voor hem, voor mij werkt het enigszins anders : ik neig ernaar om alleen te zien wat er misloopt en word daar zeer ongelukkig van, daarom ga ik dit jaar niet meer mee.

    Maar ik mis hem heel erg.

    Volgend jaar toch nog eens goed nadenken welke van de twee kwalen de minste is.


    >> Reageer (4)
    16-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De fiets in eer hersteld

    De voorbije vakantie heeft ons doen beseffen hoe goed het doet om regelmatig te fietsen. Niet dat onze tweewielers ongebruikt in de garage stonden te roesten : ze komen geregeld van stal om een boodschap te doen, maar recreatief gebruik was er de laatste maanden nauwelijks bij.

    Daar hebben we nu verandering in gebracht en we genieten volop; zeker nu het ideaal fietsweer is. We vertrekken omstreeks halfvijf ’s avonds om de grote hitte te vermijden en toeren dan 35 tot 45 km. We hebben fietskaarten zàt, maar de tochtjes die we tot hiertoe maakten, deden we op het gevoel.

    Het is onbegrijpelijk, maar wij ontmoeten zelden of nooit andere fietsers of wandelaars. De wegen die we nemen zijn niet altijd de ideale fietspaden, mul zand soms en vaak ook scherpe steentjes, maar hoe prachtig kan het hier nog zijn!

    Een van onze tochtjes leidde langs het Marmerven in Brecht, dat nu helemaal met prikkeldraad omheind is. Toen we even stopten om te kijken – er waren veel reigers- werden we aangevallen door dazen. Als gekken sprongen we terug de fiets op en trapten zo hard als het terrein en onze conditie het toelieten, want die nijdige beesten lieten niet af. Mijn ventje kon ze gauw achter zich laten...daar waar IK fietste dus! Gillend, met mijn paardestaartje zwierend en met één hand mezelf overal kletsend waar die ondingen neerstreken, raakte ik ze uiteindelijk toch kwijt. De bulten zullen nog dagenlang een souvenir blijven.

    Ook aan het Klokkeven bij Rijkevorsel heerste dezelfde plaag. En we hadden daar nog zo graag een frisse duik gedaan in de vroegere zandwinningsputten. Het water zag er zo uitnodigend uit, zo groot, zo fris, zo verlaten...helaas was er ook duidelijk zwemverbod. Zucht...... Als die ene visser er niet had gezeten, hadden we het misschien toch nog gewaagd. Okee, ik weet het wel : het is nu natuurgebied en de fauna zou verstoord worden, maar waar kan je in dit landje nog vrij zwemmen? Een overvol strandje van de Lilse Bergen of het Zilvermeer zegt me niet zoveel. Ik troost me maar met de gedachte dat we toch weer door de dazen zouden worden opgevreten.

    Het leuke van deze fietstochtjes is het onverwachte : We vertrekken bijvoorbeeld naar de Blommerschothoeve, waar je vorige zomer nog heerlijk zelfgemaakt ijs, recht van de eigen koeien, kon eten. Als we daar vandaag aankomen, zijn de houten picknicktafels verdwenen en het melkhuisje, waar het ijs werd verkocht, is terug als melkhuis in gebruik. O en we hadden zo’n grote goesting in dat onwaarschijnlijk lekkere roomijs!

    Dan schiet het ons te binnen : bij Gofie’s in Lille, dààr moeten we zijn! Nog veel lekkerder, zelfgemaakt ijs in talloze varieteiten. Nu maar hopen dat ze open zijn, want het is een heel eind fietsen.

    En we hebben geluk! Er zit slechts één familie in het ijssalon en wij installeren ons buiten onder een parasol tussen de bloemen en de vijvertjes. Het moeilijkste is een keuze maken uit al die lekkernijen, want het ziet er allemaal om ter lekkerst uit en de baas, die ons zelf bedient, is een heel vriendelijke jonge kerel.

    Ik had een marsepino noir(ijs-marsepeinspaghetti-chocoladesaus) en Herman een pannenkoek met kriekjes en ijs. Om duimen en vingers van af te likken! Wie me niet gelooft, moet maar eens gaan proberen. In de zomermaanden is het er vreemd genoeg rustiger dan in de winter.

    Ons avondmaal hebben we er met plezier voor gelaten en 41 km fietsen zal ook wel enige calorietjes verwerkt hebben.


    >> Reageer (4)
    13-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Hete verjaardagsfeestjes
    Klik op de afbeelding om de link te volgen

    Ondertussen zijn we alweer twee weken in de hete stille Kempen.

    Mijn verjaardag hebben we nog eens overgedaan. Eerst met de kinderen, de volgende dag met mijn ouders....Jaja, gescheiden, want het bleek onmogelijk om hen voor het einde van deze maand allemaal samen hier bijeen te krijgen.

    Natuurlijk hebben we gebarbecued, hoewel het ook daar veel te heet voor was. Iedereen die de afgelopen weken al aan het buitenvuurtje heeft gestaan, weet hoe ondraaglijk heet het voor de kok is.

    Binnen koken is heel wat aanlokkelijker, maar daar wordt ons –tot hiertoe zeer koele huis- dan weer door opgewarmd, daarom probeer ik dat zoveel mogelijk te beperken. De hoogste temperatuur deze zomer in onze living waargenomen is 25°. Onze slaapkamer en badkamer liggen gelijkvloers, daar is het dus hoogstens even warm, in de kamers boven is het een andere zaak, hoewel het nog steeds goed te doen is, mits tijdig openen en sluiten van vensters en zonwering.

    Een gelukkig toeval of ingenieus bedacht, maar de architect en bouwers van dit huis hebben dat, samen met de strategisch aangeplante bomen errond, heel goed gedaan.

    We wonen hier nu dertien jaar en hebben voor onze laatste BBQ een nieuwe “koelste plek” in de tuin gevonden. Het bracht wat verhuizen van tuinmeubilair mee, maar het was weer eens wat anders.

    Ons in de maand mei zo groene gazon begint nu wel zeer lelijke droge plekken te krijgen, maar er mag geen kostbaar drinkwater aan verspild worden. Zo’n grasmat herstelt immers toch, als je ze tenminste niet verwend hebt door op droge dagen steeds te sproeien.

    Het enige verjaardagscadeau dat ik elk jaar opnieuw wil krijgen, is een foto van “wij met ons vijven”. Ze wordt altijd op dezelfde plaats in de tuin genomen, dit jaar enkele dagen later dan de echte datum, maar toch nog op “het feestje”. Daar hoort telkens groot (gespeeld) protest van de jongens bij, er worden minstens 20 foto’s gemaakt, waarvan je er 18 direct kan weggooien omdat ze er onnozele koppen op trekken, (hoewel ik er daar ook de lelijkste van bijhoud) en sommige jaren zit er bij nader toezien zelfs geen enkele goeie bij.

    Onze Wout heeft ooit een kop van Herman uit de ene foto in een andere gevoegd, omdat nergens een fatsoenlijk ensemble opstond.

    De meisjes die de fototoestellen hanteren, zweten wat af! En dat komt niet altijd door de hitte. Ze geven instructies aan hun mannen, die nooit luisteren en nooit ophouden met protesteren en lachen, gekke bekken trekken, Quasimodo spelen...enfin, een gekkenhuis!

    Maarrrrr!.... :ik krijg tot hiertoe elk jaar mijn gezinsfoto. Je ziet ze hierboven, van links naar rechts : Jan, Dries, Wout -en Herman en ik aan hun voeten.


    >> Reageer (1)
    01-07-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Afscheid
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Voor de laatste keer deze zomer ontbijten wij samen in Callantsoog en blijven nog napraten aan tafel.
    Wat gaan we ons samenzijn en al onze gesprekken missen.
    Twee weken samen op vakantie, zonder één wanklank, dat moet echte vriendschap zijn.

    Adam leerden we zes jaar geleden kennen toen hij als verslaggever voor zijn krant op de Europeade in Horssens, Denemarken was.
    Toen het nadien ook zo goed met Tineke bleek te klikken, zijn we elkaar blijven opzoeken, maar dit was de eerste keer dat we zoveel tijd in elkaars gezelschap hebben doorgebracht.

    Adam en Tineke geven ons nog Jodenkoeken, cranberrysnoepjes en Winschoter roggebrood mee.
    Het wordt een zeer hartelijk afscheid wanneer we om 11 uur onze Hollandse “familie” verlaten.
     
    Na een korte benen-strek-pauze komen we om 14 uur thuis.
    Het is bloedheet in de Kempen en we missen de zeebries al.
    Ik telefoneer met Tineke om onze behouden thuiskomst te melden en om nog eens te bedanken.
    Zij is dadelijk in het werk gevlogen, heeft al 4 ladingen was gedraaid. Ook zij zegt dat het hun zo aangenaam was, dat er niets heeft gehinderd.

    We hebben zoveel verrassend nieuws gezien, gehoord, geleerd, genoten. Niet in het minst door het uitstekend voorbereidingswerk van Adam en Tineke, hun en zus Hillies grote gastvrijheid, hun grote kennis van de streek, onze soms zeer intense gesprekken, al die hartelijke en oneindig attente 1000 en 1 dingen, maakten het voor ons een volmaakte vakantie.

    Gisteren hebben we het uit volle borst meegezongen en dat wil ik hier graag nog eens overdoen :
    IK HOOUUUUU VAN HOLLAND !!!!!!
    foto : Adam, Paz, blik vanop de strandopgang naar hun huis

    >> Reageer (2)
    30-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Zee, strand en smartlappen
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Prachtig strandweer vandaag!

    Er is nauwelijks wind, bijgevolg spiegelglad water.
    Het is zalig om te zwemmen, dat heb ik dan ook twee keer gedaan. Het strand is zeer breed en heel rustig als je wat verder van de strandopgang gaat zitten.
    We hebben afgelopen 2 weken allemaal een mooi kleurtje gekregen door dat buitenleven.

    Vanavond heb ik hier konijn op zijn Vlaams bereid. Als dessert krijgen we Watergruwel en dat is smakelijker dan de naam laat vermoeden : gort met bessensap, krenten en rozijnen. Goed gekoeld was het een fris zomers toetje.

    Adam gaat een keer per maand drummen in “De Foyer” op het Dorpsplein, om het smartlappenkoor te begeleiden, samen met 2 vrouwelijke accordeonisten.
    Vanavond is het weer zover.
    Natuurlijk gaan we meezingen.
    Er blijken in dit land veel van die koren te zijn, ook zeemanskoren, waar nogal wat volk op af komt.
    Thuis zou ik er waarschijnlijk niet aan denken om zoiets te doen en hier amuseer ik er mij geweldig mee.
    Om 11 uur is het afgelopen met zingen, Adams drumstel wordt in de auto geladen en Tineke, Herman en ik wandelen naar huis.
    Foto : Adam en de 2 Tiny's begeleiden het smartlappenkoor

    >> Reageer (0)
    29-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Terug naar Noord-Holland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We nemen afscheid van Hillie, die ons de afgelopen dagen grote gastvrijheid heeft verleend, terwijl ze ons niet kende, maar waar we ons onmiddellijk vertrouwd en “thuis” hebben gevoeld. We zullen elkaar beslist terugzien.

    Op onze terugweg rijden we over Groningen, waar we een stadswandeling maken. We zien de “Olle Grieze” (Martinitoren, geen uitstaans met het drankje, maar alles met de H.Martinus), lopen via de Grote Markt door de Heerenstraat, waar we op het terras van het Grand Café een broodje eten.
    Ook het prachtige art-nouveau station van Groningen is de moeite van een bezoek waard. De gigantische fietsenparking bij het station is voor ons spectaculair : ontelbare fietsen, dubbelgestapeld in speciale rekken. We halen kaas voor fondue in de prachtige kaashandel Van der Ley.
    De auto zit nu echt tjokvol : alle bagage van ons vieren, de cadeautjes en nu ook nog eten voor vanavond, de pakken en pakjes steken tussen onze voeten, naast ons op de bank en in elk mogelijk gaatje.

    We verlaten de provincie Groningen en rijden naar Dokkum in Friesland, de noordelijkste plaats van de Elfstedentocht.
    Ook in dit schilderachtig stadje maken we een wandeling en gaan we wat “opsteken”(zie verklaring van dit woord enkele dagen eerder). Er wordt net een molen in gang gezet en we bewonderen hem van dichtbij.
    Onze reis gaat vlakbij de kust verder.
    De prachtige Groninger boerderijen hebben nu plaatsgemaakt voor het Friese type. Ook die zijn zeer groot, maar hebben de typische kop-hals-romp indeling : een voorhuis, een lager verbindingsgebouwtje(stal?)en dan de dikke “romp” van de schuur.
    We zien behalve schapen nu ook koeien in weiden ipv de uitgestrekte graan- en aardappelvelden van het noorden. De vergezichten worden meer onderbroken door groepen bomen ertussen.

    Terug over de afsluitdam is het niet ver meer naar Callantsoog waar we rond 19 uur aankomen.
    Het treft me hoe heerlijk dit huis naar hout en kruiden geurt. De auto wordt leeggemaakt en we gaan aan tafel voor de kaasfondue.

    Als je vlakbij het strand woont, hoort een wandelingetje na het avondeten erbij en we zien een mooie zonsondergang. Adam heeft trek in een ijsje , maar “Ijsje Primo” is juist aan het sluiten.

    Hééé, Frauke stuurt een blij smsje : ze was net bij de gynecoloog en de baby doet het heel goed, zou al 2.100 kg wegen en Jade had een schitterend schoolrapport.

    Jammer van het ijsje, we hadden het graag getracteerd, Adam moet wel moe zijn van de hele dag rondrijden. Onderweg heeft elk van ons wel eens gedut, onze chauffeur gelukkig niet!
    Tineke vindt hem “ontboeft”(zoiets als afgepeigerd?) maar ik vind hem er na zo'n vermoeiende dag eigenlijk nog behoorlijk ontspannen uitzien.
     
    Nieuwe uitdrukkingen die we afgelopen dagen leerden : -we zijn “rozig” (beetje beroesd, van wijn, zon, wind...) -een poppeslok halen = oudhollands voor op kraamvisite gaan -te gatjeszoenen gaan = idem als bovenstaande, maar in het Westfries -warskipbed, te warskip gaan = logeerbed, uit logeren
    foto : zicht op Dokkum

    >> Reageer (2)
    28-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Boerderij
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Een van de vele prachtige kasteelboerderijen in Oost-Groningen

    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ossenbloed, Gregoriaans en Chinees
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Na onze lange muziekavond staan we op om 9 uur, ontbijten uitgebreid en vertrekken naar Bourtange, een prachtig gerestaureerde vesting uit 1742 nabij de Duitse grens.
    De versterking werd opgericht om de streek te beschermen tegen de Spanjaarden en later tegen de bisschop van Munster.
    Opvallend is de kleur waarin hier veel van het houtwerk geschilderd is, bij Tineke en Adam thuis staat trouwens een secretaire in dezelfde tint. Ze noemen het “ossenbloed”. Bij ons nog niet gezien, maar ik vind het hier wonderwel passen.

    Het weer wordt zonniger als we naar Ter Apel rijden om het kruisherenklooster te bezoeken. Eens te meer in een prachtige omgeving, zeer lommerrijk door de majestueuze oude bomen.
    Er is een mooie kruidentuin. Als we in de kapelkerk komen zingt Herman op verzoek van onze vrienden een gregoriaans fragment. Zij hebben geen katholieke achtergrond en zijn geintrigeerd door die gezangen. Ondanks mijn onverklaarbare afkeer van het gregoriaans moet ik toegeven dat ik het daar heel mooi vond klinken.
    We zien een kleine tentoonstelling over de bereiding van perkament en menging van kleuren zoals dat in die tijd gebeurde.

    Buiten, bij het boshuis naast het klooster, gaan we nog wat drinken en op de terugweg wil ik nog enkele van de grote boerderijen fotograferen. We stoppen zo’n 15 keer om foto’s te maken, want telkens zie ik weer een nóg mooiere...

    In Winschoten gaan we heel lekker chinees eten en wandelen nadien nog even door het stadje, nodig ook : we moeten geld afhalen
    .
    Foto : Bourtange - Adam, Paz, Tineke, Hillie, Herman

    >> Reageer (0)
    27-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Ontdekking van het Noorden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen We zitten om 9 uur aan een uitgebreid ontbijt en babbelen alweer heel wat af.
     
    Het is bewolkt maar niet koud, wanneer we met 2 auto’s naar Oost-Groningen vertrekken, Tineke zit bij Hillie, Herman en ik bij Adam. We rijden naar Nieuw-Statenzijl en de Dollard, vrijwel het uiterste noorden van het Nederlandse vasteland. Het is een krekengebied met sluizen.
    Er heerst hier absolute stilte...althans de weinige seconden dat er niet een van ons vieren aan het woord is.
    Zo stil als hier heb ik nog nergens geweten.
    Je hoort enkel natuurlijke geluiden : vogels, schapen en het ruisen van de wind, verder niets. Het is een heel bijzondere belevenis.

    In het terpdorp Termunten maken we de “drollenloop” over de dijk. Het is een hele toer om de vele schapenuitwerpselen te vermijden, maar het dorpje is schilderachtig : een mooie oude kerk, heuveltjes, een plas, wat geitjes...

    Vlakbij, in Termunterzijl, gaan we in een viswinkel nog eens kibbeling eten – ik ben er verzot op!

    Verder naar Schildwolde, waar Hillie en Adams grootouders hebben gewoond, en zij zelf als kleuters eveneens.
    Wij krijgen ettelijke verhalen en anekdotes van die twee te horen en in dit landschap voelt het alsof je in de tijd wordt teruggeworpen.
    De dorpen zijn zo liefelijk, met mooie kleine veelal zeer oude arbeidershuisjes, tuintjes, eeuwenoude kerken, waarvan de toren meestal los van het kerkgebouw staat.

    En ik die dacht dat Vlaanderen veel oude kerken had...degene die we hier zien, zijn 13de en 14de eeuws, overwegend met een dorpskern errond die er eeuwen geleden precies hetzelfde moet uitgezien hebben.
    Zoveel magnifieke reusachtige bomen bij de huizen ook...eik, beuk, linde, kastanje...wat maakt dat de dorpjes er zeer beschut en veilig uitzien.
    Heel contrasterend daarmee zijn de akkers in die streek : zo weids, schijnbaar onbegrensd, geven die een onmetelijk gevoel van ruimte.
    Zo ver je kan kijken zien de velden wit van de aardappelbloempjes, prachtig gewoon.
    Onze “gidsen” vertellen dat veel van de grote boerderijen ermee ophouden en dat er bijgevolg ook veel land onbewerkt bijligt.
    Maisteelt vervangt nu vaak de vroegere graansoorten, wat het uitzicht van het landschap uiteraard ook sterk beinvloedt.

    Nochtans zien we nog zeer vele uitstekend onderhouden Oost-Groningse boerderijen.
    In feite zijn het magnifieke kasteeltjes, vaak met een vijver en één of meerdere statige rode beuken ervoor. Aansluitend met het voorhuis liggen de reusachtige graanschuren zo groot als kerken.

    We keren terug naar Winschoten via Delfzijl en Appingedam, waar we nog eens afstappen en de “hangende keukentjes” bekijken, die sterk doen denken aan Brugge of Gent.
    We bezoeken de Nicolaïkerk (16de eeuws, op nog oudere Romaanse resten) In de winkelstraat tik ik een leuk rood rokje op de kop, een absoluut koopje en voor onze Dries een grijs-zwart overhemd, waarvan we vermoeden dat het zijn goesting is.(en dat is niet simpel!)

    Terug thuis bij Hillie eten we spaghetti, tomatensla en een ijsje.
    Na het eten komt haar keyboard tevoorschijn en beginnen we te zingen en te dansen. Herman begeleidt ons op het klavier en is niet te stoppen.
    Tot halftwee ‘s nachts zitten we onder het genieten van een goed glaasje wijn te musiceren en met zo’n ongepland plezier hebben wij allevijf toch een heerlijk orgelpunt achter deze dag gezet.
    Foto : Hangende keukens in Appingedam

    >> Reageer (0)
    26-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Adieu Wadden
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Het regent op deze vertrekdag van Terschelling.

    We pakken in, zetten onze spullen in het portaal van de boerderij en brengen de fietsen naar “Harm en Sandra”.
    Adam heeft een taxi besteld, terwijl we nog even naar cranberry-winkel en –fabriekje gaan, waar we cadeautjes voor de kinderen kopen en rijden vervolgens naar West-Terschelling.

    De andere mannen zijn al daarheen gefietst, omdat hun huurfietsen bij de haven moesten ingeleverd worden.
    Als we bij de veerboot komen moeten we samen met vele honderden in de hal wachten. Onze boot zou om half één vertrekken, wij zijn er al meer dan een uur op voorhand, maar wachten achter de draadhekken. Alleen de mensen van voor die draad kunnen mee.
    Bij die gelukkigen zijn Kees en Theo, die we nog even zien en waarvan we vanachter de draad afscheid nemen. We lijken wel  vluchtelingen...blijkt dat de volgende boot pas om 16 u gaat.

    Ondertussen staan we daar maar; een jongen met een olijk gezicht begint met balletjes te jongleren en vrolijkt zijn omgeving wat op.
    Als de boot van half een vertrekt, vinden wij als eersten een plaatsje op een van de schaarse banken in de vertrekhal àchter de draadhekken.
    De hele vloer is al gauw bezet door mensen die zich daar voor de volgende 3.5 uur installeren.
    Een grote ballon wordt door heel de hal gekaatst, hij danst een hele poos boven de hoofden en zorgt voor wat afleiding. Degenen die bij de hoge raampjes staan geven geld aan buitenstaanders om friet , kibbeling of drankjes te gaan kopen want hierbinnen is niets te krijgen.
    Mensen doen echt hun best om een vriendelijk sfeertje te scheppen, maar ikzelf zit verkrampt op mijn stukje bank.
    Hoezeer ik ook van mensen houd, zozeer haat ik massa’s, ik word er fysiek onwel van.
    Ik probeer het te negeren, maar binnen in mij woedt een stille paniek.
     
    Ondertussen giet het nog steeds. Adam en Herman wisselen de wacht bij onze bagage die al buiten staat.
    Plotseling wordt afgeroepen dat er een extra sneldienst van de Koegelwieck wordt ingelegd om halftwee, die doet er slechts 35 minuten over ipv de gewone veerdienst 1,5 uur.
    We rennen alle vier om een ticket te krijgen, Herman kan er 4 bemachtigen (hij gaat daartoe wel 3 keer door de controle : met en zonder pet, met en zonder bril..) en wij geraken gelukkig allevier op de boot. Er zijn slechts 300 plaatsen ipv 1200 op de gewone boot.

    Dolgelukkig dat we niet meer in die overvolle hal moeten wachten, ploffen we in de comfortabele zetels van de Koegelwieck. Weinig later dan de veerboot komen we in Harlingen aan, waar we met de bagage wachten tot Adam zijn auto van de lang-parkeerplaats heeft gehaald.
    En kijk! Daar stopt ineens een auto waaruit Kees, Theo en Jan P stappen, we nemen dus nog maar eens écht afscheid, deze keer.

    Nog rustig koffie gaan drinken in een café te Harlingen en we rijden , dan toch vroeger dan verwacht, naar Winschoten in de provincie Groningen. Adams zus Hillie verwelkomt ons buitengewoon hartelijk in haar aangename huis met de mooie bloementuin. Ze heeft een smakelijke stamppot met sperziebonen, rookworst en spekjes bereid.

    Na het eten maken we een wandeling naar het vlakbij gelegen prachtige rosarium, waar we onze neus in elke rozensoort duwen en door de 2 parken die zeer mooi zijn. Tot onze grote verbazing kent Hillie ontelbare Vlaamse liedjes (Preud’homme, Hullebroek...) met zelfs alle strofen.
    Ze leerde ze op de lagere school in Groningen. Wij staan paf!

    >> Reageer (3)
    25-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Jarig
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Zevenenvijftig word ik vandaag.

    De zon brandt als we opstaan, maar er wordt zware regen voorspeld in de loop van de dag.

    Bij het ontbijt doet Adam een kleine speech nav mijn verjaardag en ik krijg cadeautjes “van allemaal” : een mooie affiche van het Oerolfestival, een pakje cranberrythee, een specialiteit van Terschelling en een een boekje met de geschiedenis en recepten voor cranberry’s. Acht Hollanders en één Vlaming zingen voor mij “Lang zal ze leven”, uniek hoor!

    Tineke en ik zijn verse broodjes gaan halen bij de Super de Boer en gisteren had ik in Midsland al taart besteld om straks te tracteren. Normaal zouden Tineke en ik vandaag koken, maar er wordt beslist dat er teveel te doen is en dat we teveel missen door terug naar de boerderij te komen om te koken. Ieder zal op eigen houtje ergens op het eiland gaan eten.

    Wij fietsen naar de Bosplaat en vervolgens naar Midsland om geld en onze taart op te halen. Thuis eten we met ons vieren al een stukje met een kop koffie. De rest van de taart zetten we mooi terug aan elkaar, die is voor straks als iedereen weer binnen is.
    Als we naar West-Terschelling fietsen begint het stevig te regenen en het is er enorm druk. Omwille van de regen zijn er al velen die de boot nemen.
    Wij gaan even bij het Groene Strand kijken, waar een podium staat en verschillende zangers hun ding komen doen.
    We gaan ook naar de lampionbouwers : Tineke wil straks om 22 uur in de slotstoet met een lampion lopen, ze krijgt er al een mee. Het blijft hevig regenen en we gaan koffie drinken, na een portie “kibbeling”(stukjes gebakken kabeljauwfilets) met ravigotte-saus (= tartaarsaus).
     
    We kijken in de haven uit naar de uitzwaaiers-zangers voor degenen die afvaren, maar horen of zien er niets van. Later vernemen we van anderen dat ze er blijkbaar toch wel waren.
    We wandelen naar de Brandaris, de vuurtoren van Terschelling en dan naar het mooiste kerkhof dat ik ooit gezien heb . De graven liggen her en der verspreid in de duintjes tussen de vele grove dennen. Adams broer Harm ligt hier begraven. Tineke besluit de lampion op zijn graf te zetten. Goed idee, want het weer blijft slecht, daarom zien we van het meelopen in de slotstoet af en rijden door de regen terug naar Midsland, waar we in “De Koffiepot” lamshaasje met sinaas-honing-tijmsaus eten.
    Een zalig verjaardagsdiner vind ik. Onze vrienden tracteren de met de drank.
    Ik tel 6 sms-jes met verjaardagswensen!
     
    Om half tien zijn we terug en alle anderen zijn er al. De taart wordt aangesproken en we praten nog wat na. De TV wordt opgezet voor nog een stukje van de match Nederland- Portugal.

    Ik zit wat te schrijven en schrik me halfdood bij een oorverdovende kreet van onze anders zo rustige Tineke, die helemaal wild wordt van voetbal! Jaja, ’t is beslist : 1-0! En daarmee is het gedaan met al dat zot gedoe en de oranje-gekte, de Portugezen hebben gewonnen.

    Oei-oei, al 11 uur en het is afwastijd zie ik, ik ga gauw meehelpen. Morgenvroeg om 10 uur moeten we hier weg.
    Foto : Paz, Tineke, Adam, Herman

    >> Reageer (4)
    24-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Oerol festival
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Lekker geslapen in onze grote kamer in het voorhuis.
    Voor ons ontbijt krijgen we verse broodjes en spek met eieren, die Adam voor ieder naar smaak bereidt.

    We halen onze fietsen op en ik koop een paar joggingschoenen die in februari massaal aan het strand van Terschelling zijn aangespoeld. Ze kosten 5 €, zien er goed uit en zitten ook perfect. Later merken we dat op vele plaatsen op dit eiland van die gejutte schoenen worden verkocht.

    We fietsen naar het centrale plein van het festival om tickets te halen. Er zijn duizenden fietsers hier op het eiland. Je moet heel goed uitkijken dat je niet wordt aangereden of zelf op iemand botst.

    Het is zeer heet vandaag en we hebben al flink wat kleur. We fietsen naar Lies, waar op het strand een zandsculptuur van 25 concentrische cirkels, jaarringen voor evenveel jaren Oerolfestival werd gemaakt. Vanop de duinen lijkt het alsof er een reusachtige grote druppel kringen in het water heeft gemaakt.
    Ik klim over de ringmuren, elk zo’n 1,5 m hoog, tot in het hart van de sculptuur. Daar zijn ook Kees en Theo te vinden, Adam volgt.

    Nadien naar Midsland, waar een gezellige drukte heerst. We zien de voorstelling van “Man-Man-Man” met z’n 30(!) In een piepklein caravannetje. Een héél ludieke voorstelling, die slechts een 10-tal minuten duurt, veel langer zou je het er trouwens niet kunnen uithouden. En potdorie : de acteurs zijn toch Vlamingen zeker!
    In de straten zien we ook nog een knappe show van 2 Japanse acrobaten. Ella en Mariska hebben vandaag Thaïs gekookt. Alweer zo lekker.

    ’s Avonds om 11 uur krijgen we op het geitenpark een voorstelling te zien met allerlei machines van “Odd Enjinears” waarvoor we al kaartjes hadden. Aardig geknutseld, maar verder vond ik het niet zo bijzonder.

    Terug in boerderij Martje praten we nog tot 2 uur ’s nachts na, heel gezellig! Mijn gevoel van onwennigheid van gisteren is totaal verdwenen. Foto :Zandsculptuur "Jaarringen" op het strand van Lies

    >> Reageer (1)
    23-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Vliegen op Vlieland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vanmorgen voor het ontbijt mijn haar gewassen en het droogt traag. Tineke biedt haar droger aan want in de hotelkamer is er geen.
    En die haardroger komt voor meer dan een doel van pas, want ik krijg te maken met een acute aanval van buikloop, geraak nog op het nippertje waar ik zijn moet, echter niet zonder een spoor in mijn kleding, dus nog gauw moeten uitwassen en dan : haardroger erop, ondertussen droogt mijn haar wel in de lucht.
    Pas later durf ik Tineke vertellen waarvoor haar drogertje onverwacht moest dienen.

    We pakken in , zetten onze valiezen op de overloop en vertrekken per fiets naar het “Posthuys”, drinken er een thee en rijden verder door het prachtige duinenlandschap.
    Zoveel bloemen : kleine paarse distels, grote rode, gele en rode kamperfoelie, lamsoor, gele wolfsmelk, eglantier, hondsroos, vogelwikke, orchideëen, het is er allemaal overvloedig en het geurt heerlijk.
    We rijden tot aan het militair domein, wandelen een stuk, fietsen tot aan de Vliehors, waar we ook een wandeling maken.
    Het is heerlijk zonnig weer vandaag en er staat lang zoveel wind niet meer.
    We keren via de cranberryvlakte terug, duin-op-duin-af- Ik vliiiiiiiiiieg!!! Wat een heerlijk vrij gevoel. De fietsen bollen geweldig en de schelpenpaadjes zijn zalig om over te vliegen.

    We gaan bij onze terugkomst nog een broodje-met-maatje eten bij het stalletje. En overal herken je mensen...zie ik o.a. ook die jongen weer, die een zeebaars van zo’n 4 kg wist te verschalken vanop de Vliehors. Vlieland is helemaal mijn ding! Hier wil ik wel eens een huisje huren voor een week ofzo, om met de kinderen en kleinkinderen te verblijven. Wel graag met prachtig weer zoals vandaag. Het is hier net Bretagne, maar dan op zijn Hollands. Ook zeer veel oude huisjes en alles kleinschalig...

    Ik ga nog wat lezen in de hoteltuin, ben er helemaal alleen, heerlijk rustig. Herman fietst nog wat, terwijl Adam en Tineke een ijsje gaan eten. Om 6 uur leveren we de fietsen in, nemen onze bagage en wandelen naar Herberg “Kop van Vlieland”, waar we in afwachting van de boot nog een koffie drinken.

    De “Koegelwieck”, dat is de snelboot, heeft een half uur vertraging meldt een buschauffeur ons.
    Zittend op de reling bij de aanlegplaats vul ik in afwachting dan maar mijn reisverslag aan. Na een zeer prettige overtocht van 30 minuten, met slechts een 10-tal passagiers op een boot voor 300, nemen we op Terschelling een taxi naar boerderij Martje in Formerum.

    Hier worden we allerhartelijkst begroet door de vrienden van onze vrienden : Kees, Theo, Jan, Jan, Ella en Mariska. Ze hebben gewacht om aan de zelfbereide macaronischotel te beginnen tot wij er waren, ondertussen is het bijna negen uur.
    Theo geeft ons een rondleiding door de grote boerderij die tot vakantiewoning werd ingericht. Herman en ik krijgen de “suite” in het voorhuis.
    Met zijn allen wandelen we door de spookachtige avondnevels naar de waddijk. Dan nog een drankje en naar bed. Het is raar, ik voel me ineens erg onhandig en dom tussen al die vlotte en welbespraakte Nederlanders, hoe hartelijk ze ook mogen zijn.

    Morgen begint voor ons het “Oerolfestival”, Dit is een groots theaterfestival met allerlei voorstellingen van de meest uiteenlopende aard op verschillende locaties over heel Terschelling. “Oerol” betekent trouwens “overal” in het Fries.
    Boerderij Martje in Formerum, met Paz en Mariska

    >> Reageer (1)
    22-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.De Vliehors
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Om 8.30u zitten we aan een goed ontbijt en een uurtje later pikken we onze Vlielandse fietsen op voor een eerste tocht.

    Er staat nog steeds veel wind, maar het blijft droog.
    In de hoofdstraat komt de dorpsomroeper per fiets een Shakespeare-voorstelling en een concert aankondigen.

    Bij een vakantie hoort kaartjes schrijven, ik koop er alvast 10 om 's avonds te schrijven. Adam heeft een ander soort kaartjes gekocht : die voor de “Vliehors-express”, een soort grote glazen huifkar op reusachtige wielen, die de 18 km naar de westelijke punt van het eiland aflegt.
    Als we gisteren per boot rechtstreeks van Texel naar Vlieland waren gevaren, dan waren we op deze enorme zandvlakte aangekomen en per Vliehors-express naar het dorp gereden, nu doen we het omgekeerd. Onderweg krijgen we humoristische kommentaar en accordeonspel van Wouter, in wie we de dorpsomroeper van zoëven herkennen.
    Tja, er woont hier slechts 1200 man op het eiland, logisch dat je ze overal terug tegenkomt.
    De “woestijnrit” is een hele belevenis. De Vliehors is gedeeltelijk oefenterrein voor het leger, Wanneer hij ons belgisch accent hoort begint onze gids grappen te maken over een belgisch piloot die een opvallend commandogebouw foutief zou beschoten hebben – het bleek feitelijk om een Deen te gaan.
    Nog goed dat hij niet wist dat onze Wout piloot is en hier enkele jaren geleden met alfa-jet schietoefeningen kwam doen.
    Voorbij het legerdomein lijkt het alleen nog een zandwoestijn, waarin slechts een reddingshutje uit 1870 hoog boven het omringende wrakhout steekt.
    Binnen in de drenkelingenhut laat de buschauffeur ons zien wat er zoal aanspoelt en ook hij is een spraakwaterval van grappige anekdotes.

    Zoals steeds begeleid door Adams vrolijk gefluit, keren per fiets terug naar Oost-Vlieland, het enige dorp van het eiland. In de 18de eeuw is het dorp West-Vlieland in zee verdwenen, de waddeneilanden “wandelen” inderdaad steeds verder : verdwijnen in zee aan de ene kant, groeien aan de andere kant weer aan.

    We eten een nieuw maatje aan het stalletje in de dorpsstraat. Herman wil wat gaan rusten en Tineke een koffie drinken, terwijl Adam en ik het Tromp-huys gaan bezoeken.
    Het is een 16de eeuws huis, ook de inrichting en bevat veel schilderijen van de de laatste bewoner Betzy Akersloot-Berg. We zien er een stomme film van 1936 over Vlieland, het is een heel aandoenlijk document, ik was er graag nog wat langer gebleven, maar om 17 uur worden we eruit gezet, want ze sluiten.

    Gevieren gaan we een pannenkoek met veenbessencompote en slagroom eten in “De Lickebaert” en dan naar de kerk voor het concert. Net als we een plaatsje gevonden hebben op een houten bank- het concert is gelukkig nog niet bezig, normaal zou het me nooit overkomen dat mijn gsm niet afstaat- krijg ik telefoon van onze Dries.
    Hij heeft op ons vaste toestel voicemail met een overlijdensmelding van Nenette ontvangen. Mijn “ardense mama”, waar ik zoveel fijne vakanties heb doorgebracht, zal overmorgen begraven worden.
    Eerst dringt het niet helemaal tot me door, ik stuurde haar voor ons vertrek nog een verjaardagskaartje. Ze zou a.s.zondag 87 jaar worden, dag op dag precies 30 jaar ouder dan ik. Ik vind het erg dat ik de cirkel niet rond kan maken en naar haar begrafenis gaan ; tijdens het concert dwalen mijn gedachten voortdurend naar daar. Ik zal beslist contact opnemen met Arnaud, haar 21-jarige kleinzoon en het enige nog levende familielid.

    Uit een inwonersaantal van 1200, heeft Vlieland een fijn koor van 44 zangers gevormd. De mannen mochten wat talrijker en sterker zijn, maar het geheel van het concert is heel genietbaar en de dirigent praat de verschillende stukken op een aangename, humoristische manier aan elkaar.
    Foto : Reddingshut op de Vliehors

    >> Reageer (1)
    21-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Liefelijk Vlieland
    Klik op de afbeelding om de link te volgen De langste dag begint grijs en regenachtig.

    Het plan voor vandaag is : “Ecomare”, het museum/centrum over de wadden te bezoeken. Bij het ontbijt komt men ons echter melden dat onze overtocht vanavond,naar Vlieland, niet kan doorgaan, omwille van de wind en de sterke stroming.
    Goh, onze vrienden hadden alles zo haarfijn uitgestippeld, perfect voorbereid en gereserveerd, maar nu komt er helaas een kink in de kabel.
    Onze huurfietsen mogen we bij het hotel achterlaten en we moeten haast onmiddellijk vertrekken met de hotelshuttle naar het Horntje, overzetten naar Den Helder, dan de bus pakken naar Harlingen (3 verschillende bussen eigenlijk) en vervolgens de boot naar Vlieland vanaf het vasteland, die is niet zo onderhevig aan de stroming.

    Om halfvier komen we aan op Vlieland, na een woelige overtocht, waarvan ik maar nèt niet zeeziek was. We rollen onze valiesjes tevoet naar de “Herbergh van Flielandt” in de Dorpsstraat, een klein maar schattig hotelletje.
    Ook ons kamertje is klein en met een schuine wand onder de pannen, maar het is er netjes en de bedden zijn goed.
    We maken een eerste verkenningstochtje tevoet.
    Héél mooi en lieflijk is het hier, duinen, bossen, enkel auto’s van sommige bewoners en je krijgt hier ook het echte eilandgevoel, omdat Vlieland zo klein is. We wandelen naar de vuurtoren en langs het vennetje en gaan dan in een visrestaurant eten: héél lekkere botervis, mooi gegarneerd.

    Vanavond is het voetbal Holland-Argentinië en Tineke wil in een cafeetje nog op een groot scherm gaan kijken.
    Alles en iedereen is hier oranje gekleurd, vrolijk, maar ’t is geen drukte ofzo. En ik had onnadenkend nog wel een oranje fleece gekocht voor we naar hier kwamen, ik val er bepaald niet mee uit de toon!
    We trekken vroeg naar onze kamer.
    Zo een dag zonder fiets onder mij was toch wel even nodig.
    Foto :Paz en Tineke voor de Herbergh van Flielandt

    >> Reageer (0)
    20-06-2006
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Slufter, schapen, bloemen, aardbeien en ...aauw!
    Klik op de afbeelding om de link te volgen Vandaag is het fris en er staat veel wind, maar dat betert in de loop van de dag.

    Na het ontbijt fietsen we naar “De Slufter”, een brede duinvallei die middels een gat in de duinen in open verbinding staat met de Noordzee. Het zeewater loopt wanneer het hoogwater wordt door de kreken de Slufter in en wanneer het laagwater wordt via de kreken weer uit. De begroeiing bestaat voor het overgrote deel uit zoutminnende vegetatie, die in juni overwegend paars kleurt vanwege de lamsoor.
    In de Slufter komen veel vogelsoorten broeden en foerageren.

    Op onze weg ernaartoe zien we een schaapscheerder aan het werk : op twee minuten en half gaat zo’n vacht eraf met de elektrische tondeuse. Rozig en met hier-en-daar toch wat scheerirritatie komt zo’n schaap uit de man zijn handen, waarna hij snel en vaardig een nieuwe klant in de geschikte positie zet.

    Gezeten op een duin bij de Slufter pellen we een mandarijntje. De meeuwen komen dichterbij : eten!!!
    Vaststelling : meeuwen lusten geen mandarijntjes, wél de droge koekjes die we eveneens aanspreken.

    Van de weide vol wilde bloemen in alle mogelijke kleuren vlakbij gaan we eerst nog enkele foto’s maken.
    Ik vraag me wel af of het hier van nature zo is gekomen, of gecultiveerd, het is alleszins prachtig.
    Nieuwe woordjes geleerd:” Opsteken, opsteekplaats” : heeft niets met suppositoirs te maken, maar alles met eten en drinken, een snack gebruiken ofzo. We gaan dus “opsteken” in het restaurant bij de Slufter, m.a.w. : we eten er een broodje.

    Verder fietsen naar Oosterend, mooi oud dorpje en schapen – schapen – schapen... Onderweg gaan we aardbeien plukken (en eten terwijl we plukken). We betalen ons bakje door geld in een sleuf te stoppen aan het stalletje. We zien hier geen mens, er blijkt wel een bewakingscamera te zijn. Dit zijn de lekkerste aardbeien die ik ooit at!

    In het RK-kerkje van Oosterend hangen ettelijke foto’s en andere aandenkens aan plaatselijke Zoeaven (Nederlanders die militaire dienst voor de pauselijke staat verrichtten tot 1870). Het verbaast me dat er uit zo’n klein dorpke toch zo’n tiental kwamen, ieder in een andere periode. Het leek wel of ze elkaar opvolgden. In het katholieke België heb ik nog in geen enkele kerk verwijzing naar plaatselijke Zoeaven gezien. Even opgezocht : Tussen 1960-1870 meldden zich ongeveer 10.000 vrijwilligers, waaronder 3181 Nederlanders, 2964 Fransen en 1634 Belgen, voornamelijk Vlamingen.

    We doen ook een rondgang van het protestantse kerkhof.
    We fietsen naar de bocht in de Waddenzee, waar we in de luwte van een houten gebouwtje onze aardbeien gaan zitten eten.
    Verder over de dijk, met forse tegenwind nu, naar de haven van Oude Schild, waar vroeger de veerboten aankwamen, maar die nu uitsluitend jachthaven is. Ook hier is het alweer zo schilderachtig...we gaan tot op het havenhoofd, waar Tineke vertelt hoe ze daar als tiener stond te wachten op vriendinnen van het vasteland, die per veerboot zouden aankomen. Ik tuimel helemaal in de sfeer van mijn vroegere –overwegend hollandse- meisjesboeken en zie het plaatje zó voor me.

    Langs het lieflijke Skillepaadje en de “Wezenputten”, waar vroeger door de zeeschepen drinkwater werd ingeslagen, komen we terug in Den Burg. Ai-ai, mijn poep begint ferm zeer te doen, ondanks het goede zadel en het donzen dekje dat Tineke me leent.
    Op het dorpsplein is het zomertreffen van muziekkorpsen en majoretten en het ziet er zwart van het volk.
    We gaan slibtongen eten in “Bruintje Beer”. Wegens weinig trek bestel ik een garnalencocktail die wel zeer klein uitgevallen is, want hij past in een aperitiefglaasje.

    Voor mijn ongetrainde achterwerk is het hoog tijd dat we in ons hotel aankomen en in de lobby nog wat kunnen napraten.

    Om 11 uur naar ons kamer – schrijven – lezen – slapen
    Foto :Adam in wildebloemenwei

    >> Reageer (1)


    Archief per jaar
  • 2013
  • 2011
  • 2010
  • 2009
  • 2008
  • 2007
  • 2006
  • 2005

    Foto

    Foto

    Foto

    Ik ben een vrouw. 
    Paz, de naam die ik kreeg bij mijn geboorte, betekent "vrede". Beter kon ik het mij niet wensen.
    Herman is de schat waar ik al 43 jaar lief en leed mee deel. Samen kregen wij in die tijdspanne 3 zonen, 2 schoondochters, 2 kleindochters en 1 kleinzoon . Die zijn altijd welkom in ons nest in de rand van Antwerpen.
    Mensen, theater, natuur en taal staan bovenaan mijn lange lijst van interesses.

    E-mail mij

    Druk op onderstaande knop om mij te e-mailen.


    Blog als favoriet !


    Laatste commentaren
  • Fubo Tv - Step by Step Guide to Activate Your Fubo (fubo.tv/connect)
        op Lustige weduwe
  • peacocktv.com/tv (cavibe)
        op Lustige weduwe
  • Office Setup (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • office setup (alex brown)
        op Lustige weduwe
  • MICROSOFT SERVICES AND TOOLS (office.com/setup)
        op Lustige weduwe
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Kleinzoon op bezoek
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Tandarts, shoppen, showen en dettol
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Bezig
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Een logee tussen de rommel
  • Office Installation & Setup Guide - Octa One Networks (Jones WIlson)
        op Hard labeur
  • Zoeken met Google




    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!