Smaak Dille heeft een lichte anijssmaak, fris en subtiel, die lang aanhoudt. Het verfijnt uw gerechten en bevordert de spijsvertering. Gebruik Let erop dat u de fijngehakte dille pas toevoegt net voor u uw gerechte serveert, zodat de vrijgekomen warmte het aroma van de verse dille vrijgeeft. Voeg dille niet toe tijdens de Bereiding want dat komt de smaak niet ten goede. Geslaagde combinaties Dille geeft nog meer smaak aan uw visschotels, uw salades en ook aan lookboter. Het verfijnt ook gerechten met zalm, scampi's en kip. De blaadjes die op pluimpjes lijken, zijn ook ideaal om uw bord mee te garneren.
13-12-2011 om 12:07
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten - 4 zalmsteaks - 4 sjalotten - 4 eetl. olijfolie - 1 eiwit - 1 eetl. bloem - 4 eetl. fijngesnipperde dille - gemengde peper (vb Topaz) - zout Voorbereiding - dep de zalmsteaks goed droog. Als ze diepgevroren zijn, eerst laten ontdooien - snipper de sjalotten heel fijn. Doe in een diep bord en voeg de dille toe. Meng goed en kruid met de gemengde peper en zout - klop het eiwit met de olijfolie los in een diep bord. Bereiding (20 min) 1. Wentel de zalm door de bloem en schud de overtollige bloem af. 2. Wentel de zalmsteaks vervolgens een voor een door het losgeklopte eiwit Zorg ervoor dat alle zijden bedekt zijn met eiwit. 3. Wentel de zalm door het mengsel van sjalot en dille. 4. Bak de zal op hete grill of BBQ 5 min. aan weerskanten Dien op met een licht sausje. vb. mayonaise met yoghurt, citroen, peper en zout, een gevulde aardappel en een groen slaatje.
12-12-2011 om 11:54
geschreven door julie (Arlette)
December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen.
December mist, goud in de kist.
Kerstmis donker, wordt de boer een jonker.
Veel sneeuw op oudejaar, veel hooi in 't nieuwe jaar Donder in de decembermaand, belooft veel wind in `t jaar aanstaand
December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkeremaand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem; December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
ik ben nog fit van lijf en verstand, Wel wat artrose in mijn heup en mijn knie. Als ik me buk, is het net of ik sterretjes zie. Mijn pols is iets te snel,mijn bloeddruk wat te hoog. maar ik ben nog fantastisch goed...zo op't oog
Met de steunzolen die ik heb gekregen, loop ik weer langs' Heeren wegen, kom ik in de winkels en ook weer op het plein. Wat heerlijk zo gezond te mogen zijn. Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen en over vroeger te kunnen dromen. Mijn geheugen is ook niet meer zoals het was en ik ben weer vergeten wat ik gisteren nog las. Ook heb ik wat last met mijn ogen en mijn rug raakt meer en meer gebogen. De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog. Maar ik ben nog fantastisch...zo op 't oog.
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij, als ik kijk naar de foto's, over vroeger van mij. Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren. Wilde ik een jas, dan moest ik heel lang sparen. Ik ging fietsen en wandelen,overal heen, en ik kende geen moeheid, zo het scheen. Nu ik ouder word,draag ik vaak blauw, grijs of zwart en ik loop heel langzaam, vanwege mijn hart. Doe het maar op uw gemak, zei de cardioloog. U bent nog fantastisch...zo op 't oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel. Als ik niet kan slapen en dan tot honderd tel. Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is en of dat beeld van goud niet een beetje raar is. Mijn tanden liggen in een glas, mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas Mijn steunzolen naast het bed op de stoel. U weet dus wat ik met die twijfel bedoel. Trek niets in twijfel, zei de pedagoog. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog.
En 's morgens als ik ben opgestaan en eerst de afwas heb gedaan, lees ik het laatste nieuws in de krant. Ik wil toch bijblijven en naderhand doe ik van alles, eerst geef ik de planten water, de kamer stoffen doe ik later. Wel gaat alles wat traag heb na't eten wat last van mijn maag. Maar ik wil niet zeuren, want 't mag, dat is heel gwoon op je oude dag. Aanvaard het rustig zei de psycholoog. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog Gedichtje van Annie M.G. Schmid
06-12-2011 om 16:25
geschreven door julie (Arlette)
We zijn nu in de zes donkerste weken van het jaar. Drie weken voor- en drie weken na kerstmis. Op deze tijdstip van het jaar voelen veel mensen zich eenzaam en verlaten. Veel mensen worden depressief. Wie alleen is of weinig bezoek krijgt ziet op dit moment van het jaar alles somber in. Ook bij mij werkt die duisternis op mijn gemoedstoestand. Eens die donkere dagen voorbij zijn dan krijgen we weer wat hoop, we denken dan aan de nakende lente, ook al is die nog ver weg. .
03-12-2011 om 17:52
geschreven door julie (Arlette)
Bereiding (5 min.) 1. Hak alle kruiden heel fijn 2. Meng alle ingrediënte en breng op smaak met peper en zout.
Is heel fris en lekker bij fondue of gourmet
TIJM De uitgesproken smaak van tijm doet denken aan het mediterrane aroma van de Garrigue. Een kruidentuiltje is samengesteld uit tijm, laurier en peterselie. De smaak van tijm is heel doordringen; gebruik tijm dus met mate. Tijm wordt vooral gebruikt in ragouts en buillons, alsook in sausen en marinades. U kan ook een takje toevoegen aan het kookwater van uw aardappelen, wortelen, prei, enz.
01-12-2011 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
November is bijna voorbij. Straks begint de laatst maand van het jaar.
DECEMBER
December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkeremaand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem; December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, komen volgens de overlevering in de nacht van 5 december in Nederland en 6 december in België langs de schoorsteen naar binnen om in alle huizen geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen. Deze moderne traditie van Sinterklaas als kinderfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863).
400 gr rundergehakt 1 kleine ui 2 beschuiten 1 ei zout, peper 1 theelepel paprikapoeder nootmuskaat 1 liter bouillon (van 2 tabletten) 750 gr broccoli 400 gr aardappelen 30 gr boter 40 gr bloem 1 eetlepel azijn 2 theelepels suiker 50 gr geraspte kaas
Hulpmiddelen
Ovenschaal
Voorbereiding
Maak het gehakt aan met de gesnipperde ui, het uitgeknepen geweekte brood (of beschuiten) het ei, zout, peper, paprikapoeder en nootmuskaat. Vorm er balletjes van bitterbalformaat van. Beboter een ovenschaal. Verwarn de oven voor op 200 graden.
Bereidingswijze
Kook de gehaktballetjes in de hete bouillon gaar. Haal ze uit de bouillon. Kook in dezelfde bouillon de geschilde, in plakken gesneden aardappelen en de schoongemaakte broccoliroosjes in 10 minuten gaar. Neem de broccoli en de aardappelen uit de bouillon en leg ze, samen met de gehaktballetjes, om en om in een beboterde vuurvaste schaal. Smelt voor de saus de boter, doe de bloem erbij en verdun het vocht al roerend. Breng de saus zoetzuur op smaak met de azijn, zout, peper en de suiker en schenk hem over de groente aardappeltjes en gehakt. Bestrooi met de kaas en zet de schotel 20-25 minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven tot een goudbruin korstje is ontstaan.
23-11-2011 om 18:16
geschreven door julie (Arlette)
Mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht (tot onder het dauwpunt) of door menging van koude met warme vochtige lucht. De vorming van mist hangt af van veel factoren, zoals luchtvervuiling, begroeiing, reliëf en de nabijheid van open water.
Mist kan ontstaan door afkoeling rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopkomst en vormt zich het eerst boven een weiland waarschijnlijk in de buurt van een sloot waar de lucht vochtig is. De eerste mist zien we dus meestal langs de weg en mistbanken die de weg opdrijven lossen daar in eerste instantie op door luchtbeweging en warmte van het verkeer. De mistvrije "tunnel" kan op sommige weggedeelten een tijdje standhouden, maar op andere plaatsen hangen de mistbanken meteen over de weg. Vooral zo'n situatie, met grote verschillen in zicht, is gevaarlijk voor verkeer dat pas in de mist snelheid mindert.
21-11-2011 om 11:41
geschreven door julie (Arlette)
De naam vrijdag is afgeleid vanFriia's dag, het Germaanse equivalent van de Latijnse benamingDies Veneris, de dag vanVenus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godinVenus. DeGermaansegodinFriiabeschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag is de laatstedagvoor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek.
15 november werd vroeger de 'Dag van de Dynastie' genoemd, maar heet tegenwoording 'Koningsfeest'. Dit is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert.
Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.
De tradionele 'Te Deum' wordt nog altijd gezongen als privé-plechtigheid.
15 november is de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse liturgische kalender) en van Albert (in de Latijnse liturgische kalender). Koning Boudewijn besliste in 1951 deze datum te behouden. Zijn broer Koning Albert II volgde hem daarin. Tijdens het regentschap van Prins Karel werd soms de benaming 'Feest van de Dynastie' gebruikt. Deze benaming is echter fout.
Wanneer is Koningsfeest? Datum Koningsfeest 2011: dinsdag . Datum Koningsfeest 2012: woensdag . Datum Koningsfeest 2013: vrijdag . Datum Koningsfeest 2014: zaterdag . Wanneer valt Koningsfeest? Op welke dag valt Koningsfeest?
14-11-2011 om 17:35
geschreven door julie (Arlette)