Mist kan zich vormen door afkoeling van zeer vochtige lucht (tot onder het dauwpunt) of door menging van koude met warme vochtige lucht. De vorming van mist hangt af van veel factoren, zoals luchtvervuiling, begroeiing, reliëf en de nabijheid van open water.
Mist kan ontstaan door afkoeling rond zonsondergang of vaak pas tegen zonsopkomst en vormt zich het eerst boven een weiland waarschijnlijk in de buurt van een sloot waar de lucht vochtig is. De eerste mist zien we dus meestal langs de weg en mistbanken die de weg opdrijven lossen daar in eerste instantie op door luchtbeweging en warmte van het verkeer. De mistvrije "tunnel" kan op sommige weggedeelten een tijdje standhouden, maar op andere plaatsen hangen de mistbanken meteen over de weg. Vooral zo'n situatie, met grote verschillen in zicht, is gevaarlijk voor verkeer dat pas in de mist snelheid mindert.
21-11-2011 om 11:41
geschreven door julie (Arlette)
De naam vrijdag is afgeleid vanFriia's dag, het Germaanse equivalent van de Latijnse benamingDies Veneris, de dag vanVenus, genoemd naar de gelijknamige planeet. Deze planeet ontleende zijn naam aan de gelijknamige godinVenus. DeGermaansegodinFriiabeschouwde men als dezelfde godin als Venus. Vrijdag is de laatstedagvoor het weekend in veel gebieden met een vijfdaagse werkweek.
15 november werd vroeger de 'Dag van de Dynastie' genoemd, maar heet tegenwoording 'Koningsfeest'. Dit is de datum van het naamfeest van Leopold en Albert.
Sinds 2001 nodigt het federaal Parlement van België op 15 november de belangrijkste vertegenwoordigers van het verenigingsleven uit voor een huldebetoon aan de koning, in aanwezigheid van leden van de Koninklijke Familie en van hoogwaardigheidsbekleders. Federale ministeries zijn op deze dag gesloten.
De tradionele 'Te Deum' wordt nog altijd gezongen als privé-plechtigheid.
15 november is de datum van het naamfeest van Leopold (in de Germaanse liturgische kalender) en van Albert (in de Latijnse liturgische kalender). Koning Boudewijn besliste in 1951 deze datum te behouden. Zijn broer Koning Albert II volgde hem daarin. Tijdens het regentschap van Prins Karel werd soms de benaming 'Feest van de Dynastie' gebruikt. Deze benaming is echter fout.
Wanneer is Koningsfeest? Datum Koningsfeest 2011: dinsdag . Datum Koningsfeest 2012: woensdag . Datum Koningsfeest 2013: vrijdag . Datum Koningsfeest 2014: zaterdag . Wanneer valt Koningsfeest? Op welke dag valt Koningsfeest?
14-11-2011 om 17:35
geschreven door julie (Arlette)
Basilicumsorbet Deze sorbet is niet enkel origineel als dessert, maar ook een heerlijk digestief tussen twee gangen
Ingrediënten (voor 4 pers.) - 50 g basilicumblaadjes - 250 g suiker - het sap van 1 citroen
Bereiding (25 min. de dag voordien) 1. Breng een kookpanmet 1/2 l water aan de kook. Voeg de suiker toe en laat gedurende 10 min. koken op een matig vuur. Zet de kookpan in koud water. Zo koelt de suikersiroop snel af. 2. Mix de basilicum met het citroensap en meng onder de suikersiroop. Roer goed en mix nog eens fijn. 3. Giet het mengsel in een glazen kom of plastic doos en plaats het in de diepvriezer. Roer om het uur met een vork in de sorbet tot hij volledig opgestijfd is. Afwerking Dien op in bv. een fluitglas
14-11-2011 om 17:25
geschreven door julie (Arlette)
Nodig - 600 g eekhoorntjesbrood - boter - 4 dikke witte boterhammen - peper en zout - 120 g grmalen emmentaler - 1/2 sjalot, fijngesneden - 1/2 teentje geperst knoflook - citroensap - 2 el fijngesneden krulpeterselie - 4 plakken gekookte ham
zo maak je het Reinig het eekhoorntjesbrood met een borsteltje en snijd in stukken Bak de boterhammen goudgeel in de boter, kruid met peper en zout, beleg met emmentaler en laat die smelten onder de grill. Bak het eekhoorntjesbrood in een klontje boter, kruid met peper en zout. Doe er sjalot en knoflook bij en laat ca. 5 min. stoven. Blus met enkele druppels citroensap en voeg er de peterselie bij. Beleg ed toasten met ham en daarop het eekhoorntjesbrood. Serveer warm. (recept van P. Goossens)
13-11-2011 om 18:14
geschreven door julie (Arlette)
Op 11 november1918 om 5 uur 's nachts werd de Duitse capitulatie in een treinwagon op het westelijk front in Rethondes (Forêt de Compiègne, Bos van Compiègne) getekend door Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.
In Duitsland was kort tevoren de Weimarrepubliek uitgeroepen en in Beieren kwam zelfs korte tijd een communistisch bewind aan de macht. Keizer Wilhelm II vluchtte naar Nederland en Friedrich Ebert en Philipp Scheidemann wendden zich tot de geallieerden voor het tekenen van een wapenstilstand. Zij stuurden de gematigde Matthias Erzberger en Müller naar de onderhandelingen te Compiègne. Hier tekende Erzberger de wapenstilstand. Op 11 november 1918 om 11:00 uur eindigden de oorlogshandelingen. De dolkstootlegende werd hiermee geboren: het Duitse leger zou niet verslagen zijn, maar zou door de revolutie verraden zijn. Drie jaar later zou Erzberger door verbitterde extreemrechtse veteranen worden doodgeschoten.
De Eerste Wereldoorlog was voorbij, de wapenstilstand een feit. De treinwagon werd later op 24 juni1940, op bevel van Hitler, overgebracht naar Berlijn. Deze wagon werd eerst een tijdje tentoongesteld aan het publiek voor de Brandenburger Poort en later op een zijspoor gezet op verschillende plaatsen. Tenslotte werd de wagon in april 1945 in brand gestoken door de SS, weer op bevel van Hitler. Nu staat er in Rethondes bij Compiègne een replica van deze wagon. (Wikipedia)
Poperinge
Poperinge
12-11-2011 om 17:16
geschreven door julie (Arlette)
Schoon ben ik, stervelingen, gelijk een droom van steen. Mijn boezem, waar zich beurt aan beurt elk schepsel wondde, houdt alle dichters door een liefde aan mij verbonden eeuwig gelijk de stof, stom als de stof meteen.
Een onbegrepen Sfinx zetel ik in t azuur, ik paar een sneeuwen hart aan zwaneblanke leden, het lijnverplaatsende gebaar blijft mij gemeden, ik stoor door lach noch traan de rust waarin ik tuur.
De dichters doen aldoor voor mijn verheven standen, die ik te ontlenen schijn aan trotste beeldenkunst, hun harten nacht en dag in harde studie branden.
Want om dat willige volk te boeien aan mijn gunst heb ik twee spiegels die elk ding schoner doen schijnen: mijn ogen, mijn grote ogen, met hun eeuwge schijnen.
- Van Charles Baudelaire (vertaling door Albert Verwey)
07-11-2011 om 16:42
geschreven door julie (Arlette)
Albert Verwey was de zoon van een Amsterdamse meubelmaker. Zijn leraar Nederlands, Dr. Willem Doorenbos, die in Verweys eerste proeve van poëzie een opmerkelijk talent meende te herkennen, bracht hem in contact met een oud-leerling,Frank van der Goes; deze stelde hem op zijn beurt (dec. 1881) voor aanWillem Kloos, die zich terstond als Verweysmentoropwierp. Met deze twee en enkele andere letterkundigen, richtte Verwey in 1885 het tweemaandelijkse literaire tijdschriftDe Nieuwe Gids op, waarvan de eerste aflevering in oktober van dat jaar verscheen en waaraan Verwey behalve als redacteur ook als redactiesecretaris meewerkte.De Nieuwe Gidszou tot 1943 blijven bestaan.
Na een conflict met Kloos verliet Verwey in 1889 de redactie van De Nieuwe Gids. In 1890 huwde hij Kitty van Vloten (1867-1945, dochter van de destijds bekende literator en theoloogJohannes van Vloten, 1818-1883) en vestigde zich buiten de periferie van het literaire Amsterdam in Noordwijk. Het verschijnen van Verweys driedeligeVerzamelde Gedichtenop 24-jarige leeftijd in 1889 (overigens met een vertaling van werk vanMarlowe) betekende echter geenszins dat hij daarna stilviel; integendeel, tot zijn dood in Noordwijk wonend, behoorde hij tot de productiefste letterkundigen van de eerste helft van de 20e eeuw. (Wikipedia)
07-11-2011 om 16:39
geschreven door julie (Arlette)
Op t donkre buiten Boomkruinen ruizen: Stormwolken drijven In t lamplicht huis en Voor donkre ruiten Zit n dromend beeld Woorden te schrijven, En t kruinenruisen, En t wolkendrijven, Staat, een geluid, in Schrift gepenseeld.
bron: Het zwaardjaar (oorspronkelijk dichtwerk II)
07-11-2011 om 15:58
geschreven door julie (Arlette)
Chamignogns à la grecque Nodig - 600 g champ de Paris (in stukken gesneden) - 125 ml witte wijn - 12 romatomaten, gepeld en in stukken gesneden - 1 tl fijngemalen korianderzaad - 1 teentje knoflook, fijngesneden - olijfolie - 1 bl laurier - sap van 1/2 citroen - 1 sjalot fijngesneden - 1/2 rode chilipeper, zonder pitten en fijngesneden - 1 el fijngesneden koriander - peper en zout Zo maak je het Stoof de sjalotten en knoflook glazig en 1 el olijfolie. Blus met witte wijn en kook droog. Voeg de tomaten, laurier, chilipeper en korianderzaad toe en laat rustig ca. 20 min. compoteren op een zacht vuurtje. Doe er de champignons bij en laat opnieuw 20 min. zachtjes sudderen. Koel af en breng op smaak met peper, zout, ctroensap en koriander. (recept van P Goossens)
02-11-2011 om 16:43
geschreven door julie (Arlette)
Parijse champignons Zijn de meest gekweekte en gegeten paddestoelen. Er zijn witte en kastanjebruine.De kastanje chapignon heeft een licht nootachtge smaak en zijn vruchtvlees is steviger dan dat van de witte. Ze kregen champignon de Paris ten tijde van Napoléon, toen ze in steengroeven van Parijs werden gekweekt. Nu worden ze zowat overal in Europa geteeld.
Beukenzwam Is een witte of bruine paddestoelengroep die geteeld wordt. Ze groeien als bundel en hebben lange smal toelopend stelen en halfronde hoedjes. Op hun voedingsbodem kan je ze een drietal dagen bewaren in de koelkast. Snijd voor gebruik de onderkant af, steeltjes en hoedjes zijn eetbaar. Eet ze niet rauw, want ze zijn heel bitter.
Eekhoorntjesbrood Is een van de meest smaakvolle wilde paddestoelen. Het vlees is stevig, met een licht nootachtige smaak. De Romeinen gaven hem de naam "porcine", omdat ze hem op een varkentje vonden lijken.Dat eekhoorntje er ook van houden, daar verwijst de Nederlandse naam naar. Kleine exemplaren zijn het lekkerst en lijken soms op een champagnekurk.Gedroogd is hij een echte smaakmaker. Verwerk het zo snel mogelijk na aankoop en bewaar in de koelkast. Vers in het najaar, gedroogd het hele jaar door.
Trompette de la mort Is een diepgrijze wilde paddestoel waarvan de Nederlandstalige naam beter (hoorn des overvloeds) beter de lading dekt dan de Franse. Met de dood heeft het natuurlijk geen uitstaans. Ze hebben een heel fijne smaak en doen het zowel vers als gedroogd in stoofschotels, bij wild en vis. Gebruik ze wel snel want ze blijven maar beperkt goed. Vers in september t.e.m. februari, gedroogd het hele jaar door
31-10-2011 om 11:49
geschreven door julie (Arlette)
Allerheiligen is een christelijke feestdag waarop alle heiligen (ruim 100 000) van de rooms-katholieke kerk gezamenlijk worden vereerd en herdacht.
Het feest wordt sinds de achtste eeuw gevierd. Op Allerzielen (2 november) worden alle gestorven herdacht. Allerheiligen en Allerzielen zijn de dagen waarop in de rooms-katholieke kerk de onderwerpen dood en leven na de dood aan de orde komen.
De Byzantijnse kerk kende in de vierde eeuw al een gedenkdag op 13 mei voor alle heilige martelaren. Deze dag werd waarschijnlijk in de zevende eeuw in de rooms-katholieke kerk overgenomen. In de achtste eeuw werd de dag uitgebreid tot feestdag voor alle heiligen. Paus Gregorius IV riep deze dag in 837 uit als algemene en officiële rooms-katholieke gedenkdag voor alle heiligen en stelde de datum vast op 1 november.
De voorbereidingen voor beide feesten vinden vaak plaats op Allerheiligenavond. Allerheiligenavond wordt in het EngelsHalloweengenoemd.
30-10-2011 om 17:05
geschreven door julie (Arlette)
Op31 oktoberverkleden kinderen zich en bellen als het donker wordt aan bij huizen in de buurt die versierd zijn metpompoenenen lichtjes en roepentrick or treat(waarbij de keuze wordt gegeven tussen een plagerijtje uithalen of een iets lekkers (meestal snoep) krijgen). De bewoners geven de kinderen dan snoepjes. Jonge volwassenen gaan soms naar Halloweenfeesten
29-10-2011 om 16:56
geschreven door julie (Arlette)