De kerstster is rechtstreeks terug te voeren op het kerstverhaal, zoals dat in het evangelie van Matteüs wordt beschreven. De Ster van Bethlehem gaf de plaats aan waar de Koning der Joden geboren zou zijn. De drie wijzen zouden volgens Matteüs deze ster volgen om via koning Herodes het kindje Jezus te bezoeken om deze geboorteplaats vervolgens te openbaren aan Herodes zodat het kindje gedood kon worden. De wijzen kwamen niet terug naar Herodes, dus gaf deze de opdracht tot de Kindermoord van Bethlehem opdat de geprofeteerde Messias hierbij zou omkomen. De Verlosser van het joodse volk zou immers als aangekondigde koning heersen, en Herodes achtte dit een bedreiging van zijn invloed. Hiermee is de kwade aard van deze ster theologisch bepaald.
Het ontsteken van kaarsen en ander licht heeft overigens evenzeer met oude pre-christelijke midwintertradities te maken. Ook als plant is de Euphorbia pulcherrima bekend als kerstster vanwege de rode bloemen die lijken op een ster.
22-12-2011 om 15:43
geschreven door julie (Arlette)
Kerstmis (veelal zo aangeduid door katholieken), kerst(feest) (veelal zo aangeduid door protestanten) of het geboortefeest van de Heer is een belangrijk christelijk feest in het kerkelijk jaar.
Het kerstfeest wordt in de westers-christelijke wereld en in sommige Kerken van het Oosters christendom gevierd op 25 december. In die Oosterse kerken die de Juliaanse kalender gebruiken voor de liturgische kalender (zoals de Russisch-orthodoxe Kerk), wordt het 13 dagen later gevierd. In veel streken zijn er tevens speciale vieringen op de avond ervoor (kerstavond, middernachtsmis) en/of op de dag erna. In West-Europa wordt 25 december als eerste kerstdag en 26 december als tweede kerstdag beschouwd.
Het feest is in grote delen van de Westerse wereld in hoge mate geseculariseerd en veel elementen in de wijze waarop men Kerstmis viert gaan terug op voorchristelijke en Germaanse tradities.
Hoewel Pasen theologisch gezien veel belangrijker is, wordt buiten de Liturgie het kerstfeest in het Westen veel nadrukkelijker gevierd. In het christelijke Oosten is ook buiten de Kerk het Paasfeest belangrijker en speelt daarnaast het feest van Epifanie een belangrijkere rol.wikipedia
22-12-2011 om 15:40
geschreven door julie (Arlette)
Smaak Dille heeft een lichte anijssmaak, fris en subtiel, die lang aanhoudt. Het verfijnt uw gerechten en bevordert de spijsvertering. Gebruik Let erop dat u de fijngehakte dille pas toevoegt net voor u uw gerechte serveert, zodat de vrijgekomen warmte het aroma van de verse dille vrijgeeft. Voeg dille niet toe tijdens de Bereiding want dat komt de smaak niet ten goede. Geslaagde combinaties Dille geeft nog meer smaak aan uw visschotels, uw salades en ook aan lookboter. Het verfijnt ook gerechten met zalm, scampi's en kip. De blaadjes die op pluimpjes lijken, zijn ook ideaal om uw bord mee te garneren.
13-12-2011 om 12:07
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten - 4 zalmsteaks - 4 sjalotten - 4 eetl. olijfolie - 1 eiwit - 1 eetl. bloem - 4 eetl. fijngesnipperde dille - gemengde peper (vb Topaz) - zout Voorbereiding - dep de zalmsteaks goed droog. Als ze diepgevroren zijn, eerst laten ontdooien - snipper de sjalotten heel fijn. Doe in een diep bord en voeg de dille toe. Meng goed en kruid met de gemengde peper en zout - klop het eiwit met de olijfolie los in een diep bord. Bereiding (20 min) 1. Wentel de zalm door de bloem en schud de overtollige bloem af. 2. Wentel de zalmsteaks vervolgens een voor een door het losgeklopte eiwit Zorg ervoor dat alle zijden bedekt zijn met eiwit. 3. Wentel de zalm door het mengsel van sjalot en dille. 4. Bak de zal op hete grill of BBQ 5 min. aan weerskanten Dien op met een licht sausje. vb. mayonaise met yoghurt, citroen, peper en zout, een gevulde aardappel en een groen slaatje.
12-12-2011 om 11:54
geschreven door julie (Arlette)
December zacht en dikwijls regen, geeft weinig hoop op rijke zegen.
December mist, goud in de kist.
Kerstmis donker, wordt de boer een jonker.
Veel sneeuw op oudejaar, veel hooi in 't nieuwe jaar Donder in de decembermaand, belooft veel wind in `t jaar aanstaand
December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkeremaand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem; December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
ik ben nog fit van lijf en verstand, Wel wat artrose in mijn heup en mijn knie. Als ik me buk, is het net of ik sterretjes zie. Mijn pols is iets te snel,mijn bloeddruk wat te hoog. maar ik ben nog fantastisch goed...zo op't oog
Met de steunzolen die ik heb gekregen, loop ik weer langs' Heeren wegen, kom ik in de winkels en ook weer op het plein. Wat heerlijk zo gezond te mogen zijn. Wel gebruik ik een tabletje om in slaap te komen en over vroeger te kunnen dromen. Mijn geheugen is ook niet meer zoals het was en ik ben weer vergeten wat ik gisteren nog las. Ook heb ik wat last met mijn ogen en mijn rug raakt meer en meer gebogen. De adem is wat korter, mijn keel vaak erg droog. Maar ik ben nog fantastisch...zo op 't oog.
Is het leven niet mooi, het gaat zo snel voorbij, als ik kijk naar de foto's, over vroeger van mij. Dan denk ik terug aan mijn jeugdige jaren. Wilde ik een jas, dan moest ik heel lang sparen. Ik ging fietsen en wandelen,overal heen, en ik kende geen moeheid, zo het scheen. Nu ik ouder word,draag ik vaak blauw, grijs of zwart en ik loop heel langzaam, vanwege mijn hart. Doe het maar op uw gemak, zei de cardioloog. U bent nog fantastisch...zo op 't oog
De ouderdom is goud, ja begrijp me wel. Als ik niet kan slapen en dan tot honderd tel. Dan twijfel ik, denk ik of dat wel waar is en of dat beeld van goud niet een beetje raar is. Mijn tanden liggen in een glas, mijn bril op tafel, gehoorapparaat in mijn tas Mijn steunzolen naast het bed op de stoel. U weet dus wat ik met die twijfel bedoel. Trek niets in twijfel, zei de pedagoog. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog.
En 's morgens als ik ben opgestaan en eerst de afwas heb gedaan, lees ik het laatste nieuws in de krant. Ik wil toch bijblijven en naderhand doe ik van alles, eerst geef ik de planten water, de kamer stoffen doe ik later. Wel gaat alles wat traag heb na't eten wat last van mijn maag. Maar ik wil niet zeuren, want 't mag, dat is heel gwoon op je oude dag. Aanvaard het rustig zei de psycholoog. U bent nog fantastisch goed...zo op 't oog Gedichtje van Annie M.G. Schmid
06-12-2011 om 16:25
geschreven door julie (Arlette)
We zijn nu in de zes donkerste weken van het jaar. Drie weken voor- en drie weken na kerstmis. Op deze tijdstip van het jaar voelen veel mensen zich eenzaam en verlaten. Veel mensen worden depressief. Wie alleen is of weinig bezoek krijgt ziet op dit moment van het jaar alles somber in. Ook bij mij werkt die duisternis op mijn gemoedstoestand. Eens die donkere dagen voorbij zijn dan krijgen we weer wat hoop, we denken dan aan de nakende lente, ook al is die nog ver weg. .
03-12-2011 om 17:52
geschreven door julie (Arlette)
Bereiding (5 min.) 1. Hak alle kruiden heel fijn 2. Meng alle ingrediënte en breng op smaak met peper en zout.
Is heel fris en lekker bij fondue of gourmet
TIJM De uitgesproken smaak van tijm doet denken aan het mediterrane aroma van de Garrigue. Een kruidentuiltje is samengesteld uit tijm, laurier en peterselie. De smaak van tijm is heel doordringen; gebruik tijm dus met mate. Tijm wordt vooral gebruikt in ragouts en buillons, alsook in sausen en marinades. U kan ook een takje toevoegen aan het kookwater van uw aardappelen, wortelen, prei, enz.
01-12-2011 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
November is bijna voorbij. Straks begint de laatst maand van het jaar.
DECEMBER
December (ook wel: wintermaand, kerstmaand, donkeremaand) is de twaalfde en laatste maand van het jaar op de gregoriaanse kalender en telt 31 dagen. De naam komt van het Latijnse woord voor 'tien', decem; December was oorspronkelijk de tiende maand van het jaar, omdat tot 153 v.Chr. het Romeinse kalenderjaar in maart begon.
Sinterklaas en zijn helper, Zwarte Piet, komen volgens de overlevering in de nacht van 5 december in Nederland en 6 december in België langs de schoorsteen naar binnen om in alle huizen geschenken te brengen voor de kinderen die er wonen. Deze moderne traditie van Sinterklaas als kinderfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nicolaas en zijn knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806 - 1863).