Oorsprong van de kerstboom. Al duizend jaar vóór christus vereerde men overal ter wereld in veel culturen bomen en groenblijvende bomen rond de tijd van de kortste dag / langste nacht, ongeveer 22 december. Ze werd gebruikt als vruchtbaarheidssymbool, groenblijvend vertegenwoordigd ze de vernieuwing van het leven. Men kapte een groenblijvende boom uit een heilig bos en plaatste die op het dorpsplein en versierde hem, de midwinterboom en men vierde dan het zonnewendefeest In de zeventiende eeuw begonnen rijkere mensen in Duitsland met het plaatsen van een boom binnenshuis, daarna volgden de engelsen en daarna de rest van Europa. Men versierde zo'n boom met appels, noten en kaarsen. Groenblijvende bomen en takken bevorderen de vruchtbaarheid van de akkers van volgend jaar.
De oorsprong van de kerstbal. Heksen zijn bang voor hun eigen spiegelbeeld, dus helpt een spiegelend, glimmend oppervlak. Dus kristallen en spiegels schrikken heksen af, dit wordt nog versterkt door een bolle oppervlak een bal dus. Heksenballen plaatste men voor het raam of in de tuin om heksen af te weren. Al sinds 300 jaar bestaan glazen bollen, deze kunnen geesten vangen, denk aan de geest in de fles. De kerstbal stamt dus af van de glimmende heksenbal en de glazen ballen om geesten te vangen.
08-12-2016 om 16:31
geschreven door julie (Arlette)
DE WINTER STAAT VOOR DE DEUR. HOU HET GEZELLIG EN WARM. OOK DE DIEREN LIJDEN HONGER EN KOU? HELP HEN WANT ZE KUNNEN HET NIET ALLEEN ALS DEZE BARRE TIJD AANKOMT.
03-12-2016 om 15:19
geschreven door julie (Arlette)
Zie ginds komt de stoomboot Zie ginds komt de stoomboot uit Spanje weer aan. Hij brengt ons Sint-Nicolaas, ik zie hem al staan. Hoe huppelt zijn paardje het dek op en neer, hoe waaien de wimpels al heen en al weer. Zijn knecht staat te lachen en roept ons reeds toe: 'Wie zoet is krijgt lekkers, wie stout is de roe!' Oh, lieve Sint-Nicolaas, kom ook eens bij mij en rijd toch niet stilletjes ons huisje voorbij!
Als patroonheilige van de zeelui is het logisch dat hij zelf ook graag vaart.
Sinterklaas kapoentje Sinterklaas kapoentje, Gooi wat in mijn schoentje, Gooi wat in mijn laarsje, Dank u Sinterklaasje.
Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Sinterklaasje kom maar binnen met je knecht Want we zitten allemaal even recht Misschien heeft u nog even tijd Voordat u weer naar Spanje rijdt Kom dan even bij ons aan En laat uw paardje maar buiten staan En we zingen en we springen en we zijn zo blij Want er zijn geen stoute kind'ren bij En we zingen en we springen en we zijn zo blij Want er zijn geen stoute kind'ren bij
Sinterklaas gaf de stoute kinderen vroeger zélf van de roe
Daar wordt aan de deur geklopt Daar wordt aan de deur geklopt, Hard geklopt, zacht geklopt. Daar wordt aan de deur geklopt. Wie zou dat zijn? Wees maar gerust mijn kind. Ik ben een goede vriend. Ook al ben ik zwart als roet, 'k Meen het toch goed.
Hoort wie klopt daar kind'ren Hoort wie klopt daar kind'ren? Hoort wie klopt daar kind'ren? Hoor wie klopt daar zachtjes tegen het raam? Het is een vreemd'ling zeker, die verdwaald is zeker. Ik zal hem even vragen naar zijn naam. Sint Nicolaas, Sint Nicolaas Breng ons vanavond een bezoek En strooi dan wat lekkers In een of and're hoek Stoute kind'ren, zegt hij, Krijgen knorren, zegt hij, Of een zakje, zegt hij, met wat zout. Want je weet wel, zegt hij Dat Sint Nic'laas, zegt hij Van die stoute kind'ren heel niet houdt. Sint Nicolaas, Sint Nicolaas Breng ons vanavond een bezoek En strooi dan wat lekkers In een of and're hoek
01-12-2016 om 16:45
geschreven door julie (Arlette)
Geschiedenis van Sinterklaas In ons kleine landje is Sinterklaas vooral bekend als een oude, wijze en eerbiedwaardige kindervriend die samen met zijn knecht Zwarte Piet jaarlijks met de stoomboot van Spanje naar ons land komt om de brave kinderen te belonen met snoep en speelgoed. Tijdens de nacht van 5 op 6 december rijdt hij op een schimmel over de daken en stopt al dat lekkers via de schoorsteen naar binnen. Wij durven daar uiteraard niet aan te twijfelen, maar als je hier en daar wat opzoekt, blijkt dat Sinterklaas eigenlijk samengesteld is uit een historische figuur en een mythologische figuur
Heeft er echt een heilige bestaan die Nicolaas heet ?
Ja, de historische figuur Nicolaas, bisschop van Myra (Klein Azië; nu Turkije); hij stierf op 6 december ca. 340 na Christus. Later werd hij vanwege zijn goede daden heilig verklaard, hoewel hij nu van de heiligenkalender is verdwenen. Ongeveer 200 jaar na zijn dood ontstonden er allerlei legendes over zijn persoon en goede daden. Zijn reputatie als kindervriend berust onder meer op de legende waarin hij drie vermoorde jongetjes uit een bad pekel redde en terug tot leven wekte. Hij strooide geld rond in het huis van een arme edelman die hierdoor zijn brave, nette dochters kon behoeden van een miserabel leven. De meisjes konden dankzij de bruidschat fatsoenlijk trouwen en nog lang en gelukkig leven. Dit gegeven vinden we nu nog terug in het rondstrooien van o.a. gouden chocolade munten en ander snoepgoed. Ook de mannetjes en vrouwtjes van speculaas (zgn. ‘vrijers’) en de suikerharten doen een belletje rinkelen. De uitdrukking "goedheiligman" komt van "goet-hylik man", wat zoveel betekent als "goed-huwelijks man", d.w.z. de man die zorgt voor een goed huwelijk.
01-12-2016 om 16:40
geschreven door julie (Arlette)
Het was een succes. Als het stuk afgelopen is wordt er telkens een trekking gehouden en dan kunnen de bezoekers een prijs winnen met hun entree kaart. Niet zomaar een prijs maar wel een maaltijd in eentoprestaurant in Poperinge, namelijk DE PEGASUS. We spelen 6 keer dus zijn er 6 etentjes te winnen.
26-11-2016 om 15:59
geschreven door julie (Arlette)
De moderne vorm van het sinterklaasfeest komt waarschijnlijk voort uit het prentenboekje Sint Nikolaas en zijn Knecht (1850) van de onderwijzer Jan Schenkman (1806-1863), maar het kinderfeest heeft een veel oudere oorsprong.
Het personage is een statige oude man met witte baard en haren, rode mijter en mantel. Hij rijdt op een witte schimmel, en heeft een of meer helpers, Piet(en).
In verschillende delen van Europa wordt het kinderfeest van Sint-Nicolaas eveneens gevierd, maar de invulling van de folklore verschilt per streek. De twee belangrijkste verschillen zijn de manier waarop Sinterklaas arriveert alsook het uiterlijk van zijn knecht.
23-11-2016 om 15:47
geschreven door julie (Arlette)