De uit Laken afkomstige zangeres en actrice Annie Cordy is op 92-jarige leeftijd overleden. Cordy was erg populair in Franstalig België en in Frankrijk. Ze is onder meer bekend van de nummers "Tata Yoyo" en "La bonne du curé".
ordy woonde in de buurt van Cannes, aan de Azurenkust. Daar is ze vanavond rond 18 uur onwel geworden. De hulpdiensten kwamen snel ter plaatse om haar te reanimeren, maar het mocht niet meer baten.
06-09-2020 om 16:33
geschreven door julie (Arlette)
Poperinge de stad waar ik geboren ben en nog steeds graag woon.
In het West-Vlaamse Poperinge vind je een mix van cultuur en geschiedenis. Denk je aan hop en bier, dan denk je ook aan Poperinge. Daarnaast zijn er nog restanten van de eerste wereldoorlog te zien. Deze stad met een rijke geschiedenis is een ideale woonplaats. De gemiddelde woningprijs ligt hier bovendien lager dan in buurgemeente Ieper.
Waar ligt Poperinge?
De stad ligt in het zuiden van West-Vlaanderen tegen de Franse grens. De hoppestad telt ongeveer 20.000 inwoners, verspreid over deelgemeenten Krombeke, Proven, Reningelst, Roesbrugge-Haringe en Watou.
De sporen van W
De eerste wereldoorlog heeft hier heel wat sporen achtergelaten. Van een bezoek aan de Lijssenthoek word je even stil. Vroeger was het een evacuatiehospitaal voor de Ieperboog. Daarna is het een begraafplaats geworden waar ongeveer 10.000 slachtoffers van WOI liggen. Het wordt wel eens “de spiegel van de oorlog” genoemd. In het bezoekerscentrum kan je verhalen lezen en foto’s bekijken. Ook de stadhuissite van Poperinge doet je even stilstaan. Tijdens de Eerste Wereldoorlog was dit namelijk een executieplaats.
De stad van hop en bier
Bierliefhebbers kunnen hier zeker hun hart ophalen. Poperinge heeft nog bijna 158 hectare hopvelden en je vindt er maar liefst drie brouwerijen. Het hopmuseum is zeker een bezoekje waard: je kan hier de Belgische biercollectie bekijken en bierseminaries of workshops volgen. Om de drie jaar kan je mee genieten van de bier- en hopfeesten
04-09-2020 om 16:19
geschreven door julie (Arlette)
De Internationale Hoppefeesten zijn gebaseerd op een lange traditie. In de regio van Poperinge wordt vermoedelijk al sinds de 8e eeuw hop geteeld. Jaarlijks kwamen er duizenden vreemde plukkers, in de volksmond vrimde plokkers genoemd, in september naar Poperinge afgezakt voor de hoppepluk. Als de oogst eenmaal binnen was, werd dit gevierd met een Hommelpapfeest.
Toen in 1955 de machinale pluk zijn intrede deed, was er maar een klein aantal plukkers meer nodig. Omdat men de traditie van het Hommelpapfeest desondanks in ere wilde houden, besloot het comité van Handel en Nering in samenwerking met het stadsbestuur in 1956 een hoppestoet te organiseren. Tot 1960 werd deze stoet jaarlijks georganiseerd en daarna slechts driejaarlijks.
Er wordt telkens een hoppekoningin gekozen en het hoogtepunt van de feesten is de hoppestoet op zondag met een tachtigtal groepen, een veertigtal praalwagens en veertienhonderd figuranten. Met ingang van 2011 werd de naam veranderd in Bier- en Hoppefeesten.
04-09-2020 om 16:06
geschreven door julie (Arlette)
Wat juli en augustus niet koken en wijs beraden, dat laat september ongebraden. Zijn juli en augustus niet gunstig voor gewas en oogst, dan kan september dat niet meer goed maken.
Nu spoed de zomer weer ten end, en de hitte gaat verminderen. Toch ook thans genot gekend, en kan geen kou nog hinderen.
Hooimaand moet gebraden, wat in september moet worden geladen.
Kruipen de mieren diep in de grond, zo maken zij een strenge winter kond.
Brengt juli hete gloed, zo gedijt september goed.
Graaft de mier een diepe gang, wordt de winter streng en lang. Maar nog erger zal het ons berouwen, als de mieren hoge nesten bouwen.
Prijkt juli in hete gloed, zo gedijt september goed.
Septemberregen op het zaad, komt het boerke wel te staat.
Wil september vruchten dragen, dan in juli hitte om te klagen.
Septemberregen, komt de druiven gelegen.
Als de R is in de maand, is het weer niet altijd meegaand.
Septemberregen, komt zaad en wijnstok goed gelegen.
Zo het in september dondert, zullen volgend jaar veel granen wassen.
Septemberregen, nooit komt hij ongelegen.
Als het in september dondert, leveren granen wel honderd.
In september warme regen, brengt de boer rijke zegen.
Donder in september, sneeuw in maart.
September in een goed humeur, het weer in de fleur.
Als in september de donder knalt, met Kerstmis sneeuw in hopen valt.
Stekelen maaien, is stekelen zaaien.
Vorst in september, zacht in december.
Als de akkers zijn geschoren, is de winter geboren.
Warm in september, koud in december.
Veel noten op het harde hout, maakt de winter hard en koud.
Een warme september, een droge oktober.
Komen er pluimen aan het riet, bedenk: het is nazomer en geniet.
Was het weder in september warm, dan krijgen wij een winter arm.
Blijven de zwaluwen lang, wees voor de winter niet bang.
Schijnt de herstmaandszon met zomerkracht, maakt veelal de wintermaand ook zacht.
03-09-2020 om 16:06
geschreven door julie (Arlette)
Voor weerkundigen is het moeilijk om te werken met seizoenen die niet beginnen op vaste dagen van het jaar. En dus hebben we het ons gemakkelijk gemaakt. De weerkundige seizoenen beginnen altijd op de 1-ste van de maand: 1 maart, 1 juni, 1 september en 1 december. Makkelijk om te rekenen.
De astronomische herfst begint op 22 september 2020 om 15.31 uur. Dag en nacht duren even lang.
De astronomische seizoenen zijn gebaseerd op de baan van de aarde om de zon. De schuine stand van de aardas t.o.v. het vlak waarin we rond de zon draaien zorgt er voor dat de maximale hoogte van de zon boven de horizon sterk varieert in de loop van het jaar.
02-09-2020 om 16:35
geschreven door julie (Arlette)
Vanwege de voedingswaarde en culinaire aard wordt de tomaat beschouwd als groente. Maar plantkundig gezien is het een vrucht. Met een hoge dosis aan vitamine C is het goed voor het lichaam bij de vorming van bindweefsel, de opname van ijzer en het in stand houden van de weerstand. Daarnaast bevat een tomaat kalium. Een mineraal dat een belangrijke rol speelt in het functioneren van zenuwen, goed is voor de spieren en normale bloeddruk ondersteunt.
Waar is tomaat nog meer goed voor?
Voor de botopbouw en een evenwichtige darmflora is de tomaat eveneens goed. Dit heeft te maken met het mineraal magnesium, waar het eveneens rijk aan is. Tot slot bevat het de bioactieve stof lycopeen. Evenals vitamine C is dit een antioxidant die een positief effect heeft op de gezondheid. Lycopeen is met name belangrijk voor een goede prostaatgezondheid. Hier zijn in de voorbije jaren al verscheidene onderzoeken naar gedaan. Lycopeen verandert de genen in prostaatkankercellen die te maken hebben met groei en overleving. Hierdoor kan het op z’n minst het ontstaan van prostaatkanker bij risicopatiënten vertragen en het ziekteproces bij bestaande prostaatkanker remmen. Deze vaststelling is weliswaar nog niet definitief.
Tomaat in relatie tot kanker in het maagdarmstelsel
Onlangs hebben wetenschappers nieuwe kennis vergaard over tomaatconsumptie in relatie tot kanker in het maagdarmstelsel. Afgezien van de mogelijke gezondheidsvoordelen van lycopeen, bekeken ze de groente als geheel. Door tomaatextract van twee verschillende planten te gebruiken constateerde het team van de Sbarro Health Research Organisation (SHRO) dat de groei en vereenvoudiging van kwaadaardige kankercellen ingeperkt kon worden. Een behandeling met het tomatenextract oefende een belangrijke rol uit op de verplaatsing van cellen in het lichaam, wat verspreiding van de kanker zou kunnen voorkomen
Teveel tomaat heeft z’n keerzijde
Net als bij andere gezonde producten zijn er voor tomaat ook zaken waarop je moeten letten. Kijk je bijvoorbeeld naar tomatensap, dan bevat dit natrium. Deze stof helpt voor een goede functionering van het zenuwstelsel en regulatie van de bloeddruk. Maar bij een te hoge inname vergroot het de kans op hartproblemen variërend van hoge bloeddruk tot hart- en vaatziekten.
Eet zowel verse als bereide tomaten
Vooral in verwerkte en bereide tomaatproducten zoals tomatensaus, tomatensap en ketchup zit een hoog gehalte lycopeen. Door het verhittings- en bereidingsproces van een verse tomaat wordt de voedingsstof beter opgenomen door het lichaam. Een nadeel hiervan is dat de vitamine C-waarde verloren gaat. Om optimaal van de vruchten te plukken van de tomaat is het belangrijk om zowel verse als bereide tomaten te eten
17-08-2020 om 16:47
geschreven door julie (Arlette)
Onweer komt vrijwel overal ter wereld voor, behalve in de poolstreken. Boven de poolcirkels komt onweer vrij zelden voor. Het meest frequent doet dit weersverschijnsel zich voor in de tropen. In het klimaat van Centraal-Afrika komt onweer meer dan 200 dagen per jaar voor, in Oeganda zelfs op 240 dagen. In Nederland onweert het gemiddeld 21 (noordoosten) tot 34 (omgeving Breda) dagen per jaar.
De activiteit van de onweersbuien kan van plaats tot plaats sterk uiteenlopen. Op de ene plaats kunnen tientallen millimeters regen vallen, terwijl het op enkele kilometers daarvandaan droog blijft. Ook windstoten en hagel kunnen heel lokaal optreden. Van tevoren is moeilijk aan te geven welke gebieden het ergst zullen worden getroffen.
Trini "If I had a hammer" Lopez overleden aan corona, de poulain van Buddy Holly en Frank Sinatra
Zanger en gitarist Trini Lopez (83) is overleden. Lopez werd wereldbekend met zijn covers van "If I had a hammer" en "Lemon tree". Hij stierf aan de gevolgen van het coronavirus.
Lopez wordt geboren als Trinidad Lopez III, als zoon van immigranten uit Guanajuato (Mexico). Hij groeit op in een arme wijk in Dallas (VS). Zijn vader koopt hem voor 12 dollar een zwarte akoestische gitaar en dat verandert Lopez' leven. Hij leert gitaarspelen en trekt vervolgens naar nachtclubs.
Van de clubs in Dallas verhuist Lopez naar de clubs in het zuiden van Californië waar dat andere muziekicoon - Frank Sinatra - hem ziet optreden. Lopez krijgt een contract van Sinatra en niet veel later volgt de hit/meezinger "If I had a hammer" waarmee Lopez in 36 landen op nummer 1 belandt. Van "If I had a hammer" worden meer dan 1 miljoen platen verkocht.
12-08-2020 om 16:43
geschreven door julie (Arlette)