De Dag van de Arbeid (in België ook Feest van de Arbeid genoemd) is een feestdag van de socialistische, communistische en anarchistische arbeidersbeweging. De dag vindt in Nederland, België, Aruba, Curaçao en Suriname elk jaar op 1 mei plaats. Andere landen wijken soms af van deze datum.
Geschiedenis
Aan de 1 meiviering als viering van de arbeidersbeweging ligt de invoering van de achturige werkdag ten grondslag. De eis om acht uur per dag te werken werd in de 15e en 16e eeuwveelvuldig onder de Engelse ambachtslieden gehoord. Bij het eerste congres van de Tweede Internationale in 1889 werd besloten om op 1 mei 1890 een internationale strijddag voor de achturige werkdag te organiseren. Dit plan was bedacht door de Amerikaanse vakbond American Federation of Labour (AFL). De vakbond AFL orga...
De sociaal bewogen ondernemer Robert Owen pleitte er in 1817in Engeland voor om in werkplaatsen en fabrieken de achturige werkdag in te voeren. Hij beargumenteerde zijn eis door erop te wijzen dat acht uur werk en een goede organisatie van de arbeid een overvloed aan rijkdom voor allen kon scheppen en de nieuwste ontwikkelingen op technisch en chemisch gebied het niet meer noodzakelijk zouden maken om langer te werken dan acht uur.
30-04-2023 om 15:48
geschreven door julie (Arlette)
In Frankrijk en België is het traditie om op 1 mei meiklokjes te kopen voor iemand die je graag ziet. En die meiklokjes zijn bloemetjes met een verhaal!
Ze hebben tientallen benamingen
Hoe noem jij deze mooie bloemetjes? De namen 'Meiklokje' en 'Lelietje-van-Dalen' komen het vaakst voor. Maar de plantjes worden ook wel 'Meibloem', 'Lelietje-der-Dalen' of 'Muguet' genoemd.
In Oost-Vlaanderen spreekt men van 'Mugeesten', in Limburg zeggen ze 'Boslilzje' en in het Antwerpse hoor je hier en daar 'Bosselenneke'.
Ze zijn giftig
Meiklokjes ruiken heerlijk, maar ze zijn volledig giftig. Je eet ze dus beter niet op. Ook de rode besjes op de plant zijn uiterst giftig. Opletten dus!
Er komt geen olie uit
Heb jij thuis wc-verfrisser of poetsproduct met de geur van meiklokjes? Jammer genoeg zitten er geen meiklokjes in die producten. Uit de plant kunnen geen etherische oliën getrokken worden. De geur van meiklokjes kan wel chemisch nagemaakt worden.
De traditie komt uit Frankrijk
De traditie van op 1 mei meiklokjes cadeau te doen komt uit Frankrijk. Koning Charles IX kreeg op 1 mei 1561 een boeketje meiklokjes om hem veel geluk en voorspoed te wensen in het komende jaar. Van wie de bloemen kwamen, ontdekte hij nooit. Omdat hij zo blij was met het geschenk schonk hij vanaf toen elke jaar op 1 mei een boeket aan alle dames van zijn hof.
Dit verklaart ook waarom je vandaag in veel kasteeltuinen de plantjes ziet opduiken.
Ze worden gebruikt in medicijnen
Ondanks dat de planten giftig zijn, worden de wortels wel gebruikt in de farmaceutische industrie. Ze worden vooral gebruikt in medicijnen voor hartklachten.
26-04-2023 om 15:49
geschreven door julie (Arlette)
Pasen valt altijd op een zondag en maandag. De datum wordt via een ingewikkelde berekening bepaald aan de hand van de maanstand. De komende drie data zijn:
Pasen valt in 2023 op 9 en 10 april
2024: 31 maart en 1 april
2025: 20 en 21 april
Wat hebben de paashaas en paaseieren met Pasen te maken?
Niets. Soms wordt gedacht dat het christelijke Pasen een oud Germaans feest zou hebben verdrongen, maar dat klopt niet. Wel waren er verhalen rondom een nogal woeste heidense godin Eastra (waarin je het Engels ‘easter’ voor Pasen nog terughoort) die zich soms vertoonde als een wild springende haas. Eieren zijn een logisch symbool van de lente. Dat is een mengelmoesje geworden met het christelijke paasfeest.
Wat betekent tweede paasdag?
Niets. Deze dag valt op de maandag na het officiële paasfeest en is voor veel mensen een vrije dag. De tweede paasdag wordt gevierd in veel landen die vroeger grotendeels christelijk waren, al sinds de Middeleeuwen. Omdat de eerste feestdag druk was met kerkgang en dergelijke, kreeg je zo nog wat vrije tijd.
06-04-2023 om 15:36
geschreven door julie (Arlette)
De maand april is de vierde maand van de Gregoriaanse kalender. In de Oud-Romeinse kalender was het de tweede maand. De maand april telt dertig dagen. April zou komen van het Latijnse aperire, wat openen betekent. Het zou verwijzen naar de planten en de bloemen die terug beginnen groeien en bloeien. Andere benamingen voor de maand april zijn grasmaand, kiemmaand, paasmaand en eiermaand. Allemaal benamingen die voor zich spreken.
Het weer in april
Het weer in april vertoont een grillig patroon. Begin april is het nog heel goed mogelijk dat er sneeuw valt. Op het einde van de maand kan de temperatuur vlotjes boven de 20° stijgen. Te warme temperaturen in april zijn echter ook niet goed. Een Franse weerspreuk zegt "Paques au balcon, Noël au tison", waarmee bedoeld wordt dat als het weer te zacht is met Pasen, dat men dan Kerstmis
achter de haard doorbrengt. Verder kan het in april ook flink regenen. Na de maartse buien heeft men dus nu te maken met de aprilse grillen.
29-03-2023 om 15:22
geschreven door julie (Arlette)
Een nieuwe lente en een nieuw geluid: Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht In een oud stadje, langs de watergracht -
In huis was 't donker, maar de stille straat Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat Nog licht, er viel een gouden blanke schijn Over de gevels in mijn raamkozijn. Dan blies een jongen als een orgelpijp, De klanken schudden in de lucht zoo rijp Als jonge kersen, wen een lentewind In 't boschje opgaat en zijn reis begint.
Herman Gorter
Dit is het begin van het epos "mei" geschreven door Herman Gorter.
28-03-2023 om 16:01
geschreven door julie (Arlette)