Pasen valt altijd op een zondag en maandag. De datum wordt via een ingewikkelde berekening bepaald aan de hand van de maanstand. De komende drie data zijn:
Pasen valt in 2023 op 9 en 10 april
2024: 31 maart en 1 april
2025: 20 en 21 april
Wat hebben de paashaas en paaseieren met Pasen te maken?
Niets. Soms wordt gedacht dat het christelijke Pasen een oud Germaans feest zou hebben verdrongen, maar dat klopt niet. Wel waren er verhalen rondom een nogal woeste heidense godin Eastra (waarin je het Engels ‘easter’ voor Pasen nog terughoort) die zich soms vertoonde als een wild springende haas. Eieren zijn een logisch symbool van de lente. Dat is een mengelmoesje geworden met het christelijke paasfeest.
Wat betekent tweede paasdag?
Niets. Deze dag valt op de maandag na het officiële paasfeest en is voor veel mensen een vrije dag. De tweede paasdag wordt gevierd in veel landen die vroeger grotendeels christelijk waren, al sinds de Middeleeuwen. Omdat de eerste feestdag druk was met kerkgang en dergelijke, kreeg je zo nog wat vrije tijd.
06-04-2023 om 15:36
geschreven door julie (Arlette)
De maand april is de vierde maand van de Gregoriaanse kalender. In de Oud-Romeinse kalender was het de tweede maand. De maand april telt dertig dagen. April zou komen van het Latijnse aperire, wat openen betekent. Het zou verwijzen naar de planten en de bloemen die terug beginnen groeien en bloeien. Andere benamingen voor de maand april zijn grasmaand, kiemmaand, paasmaand en eiermaand. Allemaal benamingen die voor zich spreken.
Het weer in april
Het weer in april vertoont een grillig patroon. Begin april is het nog heel goed mogelijk dat er sneeuw valt. Op het einde van de maand kan de temperatuur vlotjes boven de 20° stijgen. Te warme temperaturen in april zijn echter ook niet goed. Een Franse weerspreuk zegt "Paques au balcon, Noël au tison", waarmee bedoeld wordt dat als het weer te zacht is met Pasen, dat men dan Kerstmis
achter de haard doorbrengt. Verder kan het in april ook flink regenen. Na de maartse buien heeft men dus nu te maken met de aprilse grillen.
29-03-2023 om 15:22
geschreven door julie (Arlette)
Een nieuwe lente en een nieuw geluid: Ik wil dat dit lied klinkt als het gefluit, Dat ik vaak hoorde voor een zomernacht In een oud stadje, langs de watergracht -
In huis was 't donker, maar de stille straat Vergaarde schemer, aan de lucht blonk laat Nog licht, er viel een gouden blanke schijn Over de gevels in mijn raamkozijn. Dan blies een jongen als een orgelpijp, De klanken schudden in de lucht zoo rijp Als jonge kersen, wen een lentewind In 't boschje opgaat en zijn reis begint.
Herman Gorter
Dit is het begin van het epos "mei" geschreven door Herman Gorter.
28-03-2023 om 16:01
geschreven door julie (Arlette)
De slechtvalk is onze grootste inheemse valk en wordt vaak bestempeld als 'de snelste vogel ter wereld'. Wanneer de slechtvalk zich van erg hoog op een prooi stort, kan hij tot 389 km per uur halen. Dat is uiteraard geen actieve vlucht, het is eigenlijk 'snel vallen', doordat zijn aerodynamische bouw en houding nauwelijks valweerstand biedt.
Hoe kan je de slechtvalk herkennen?
Met een lengte tot 46 cm, van kop tot staart, en een vleugelspanwijdte van 85 cm, is het mannetje kleiner dan het vrouwtje. Zij meet immers tot 54 cm en heeft een vleugelspanwijdte tot 115 cm.
De slechtvalk heeft een vaalwitte onderkant, met donkere dwarsbandjes. De bovendelen zijn baluwgrijs. Hij heeft een donkere kop met een brede, zwarte baardstreep. De hals en de wangen zijn wit.
De poten, de oogrand en de washuid zijn geel, maar de snavel is donkergrijs.
Jonge slechtvalken zijn bruin en in de lengte gestreept, vooraleer ze hun volwassen verenkleed krijgen. De poten zijn eveneens geel, maar de washuid en de oogrand zijn blauwgrijs.
Wat eet de slechtvalk?
Met snelheden van 100 km per uur tijdens de actieve, horizontale vlucht en de nog veel snellere duikvlucht, gaat hij achter andere vogels aan. Aangezien zijn prooien vaak uitstekende vliegers zijn, mislukken zijn pogingen regelmatig. Op het menu staat elk vliegend dier, gaande van vogels, als leeuweriken, steltlopers en duiven, tot vleermuizen. Slechtvalken jagen vaak in paarverband. De ene slechtvalk is de achtervolger, terwijl de andere zich hoog in de lucht klaar houdt om zich op de prooi te storten. Duiven, en met name verwilderde stadsduiven, vormen bij ons het leeuwendeel van de prooien, to groot jolijt van vele gemeentebesturen, die vroeger heel wat geld moesten investeren in de verdelging ervan.
Waar leeft de slechtvalk?
De slechtvalk komt, met uitzondering van Antarctica, op alle continenten voor. De vogel kan zich uitstekend aanpassen aan zijn leefmilieu. Slechtvalken in Canada of Siberië trekken regelmatig zuidwaarts om te overwinteren. Maar in België is de slechtvalk een standvogel, hij blijft steeds in de ruime omgeving van zijn nestplaats. De slechtvalk kan zowel in de stad voorkomen, waar hij jaagt op duiven, en nestelt in kerktorens, als in bergachtige gebieden met rotsen en kloven om te broeden.
Er woont een koppel slechtvalken op de kerktoren hier vlak bij mijn huis. Ik dacht dat het een torenvalk was maar nee het is een slechtvalk. Heel mooie vogel!
23-03-2023 om 16:02
geschreven door julie (Arlette)
De astronomische lente begint in Nederland en België op maandag 20 maart. De lente begint op het noordelijk halfrond (meestal) op 20 maart en eindigt (meestal) op 21 juni. Het begin van de lente (20 of 21 maart) is bepaald op basis van een afspraak.
De komende decennia (tot het jaar 2048) begint de lente altijd op 20 maart.
20-03-2023 om 16:09
geschreven door julie (Arlette)