Sla je slag met de volle zomerse pluk!
Niets lijkt op het eerste zicht eenvoudiger dan een slaatje bereiden. Je maakt een mix van diverse groenten, je doet er een scheutje olijfolie en citroen op, wat peper en zout en klaar is kees. Eenvoud siert inderdaad maar zeker als het rauwe groenteschotels betreft, moeten de hoofdingrediënten smaakvol, mooi van uitzicht en vooral vers zijn. Een kwaliteitsnorm die perfect beantwoordt aan de Flandria-productvereisten die dag op dag gemakkelijk en vers te verkrijgen zijn in supermarkt of nabijgelegen groenteverkoper. Sla bewaar je best in de koelkast en afgedekt. Sla is vaak het basisbestanddeel van een slaatje en gelukkig bestaan heel wat variaties in kleur, textuur en smaaktoetsen. Er is de traditionele kropsla, de wat steviger ijsbergsla, rode sla, Romeinse sla, eikenbladsla, Lolla Bionda en Lolla Rossa
Sla behoort tot de meest caloriearme groenten maar is toch een niet onbelangrijke leverancier van vitamine A en C, kalium en fosfor. Evengoed bevat sla antioxidanten, die op hun beurt een preventieve rol spelen in het ontstaan van een aantal kankers. Sla gaat natuurlijk heel mooi samen met heel wat andere groenten zoals tomaat, komkommer, radijsjes
Sla is zoutarm, maar veel mensen lusten wat zout op hun sla. Toch is enige oplettendheid geboden want niet alle groenten lusten het zout op hun brood op dezelfde manier! Komkommer wordt beter van wat zout en ook koolsla wordt er smakelijker en iets minder wateriger van. Radijs mag eveneens gezouten worden, zon 45 minuten vooraf terwijl je tomaat best gematigd zout geeft een kwartiertje voor het opdienen. Sla en bladgroente verdragen slechts zout net vóór het serveren.
Leuk als accessoire bij een slaatje zijn croutonblokjes (van gebakken paneermeel of tofu), geroosterde zaden of pitten, gehakte nootjes, geroosterd zeewier. Bovendien maakt sla een mooie combinatie met appel
als dat geen leuke tip is voor een aantal nazomerse gezonde momenten!
20-07-2010 om 17:42
geschreven door julie (Arlette)
|