Oesterzwammen worden vooral gekweekt op een strosubstraat. Maar intussen is ook een bioteelt ontstaan die gebruikmaakt van houtsnippers. Back to nature dus, want ook in de natuur groeien oesterzwammen op (dood) hout. Ze groeien in clusters, hebben dikke stelen en een ronde of ovale, bladvormige hoed. De oesterzwam smaakt mild en heeft een ietwat taaie textuur. Oesterzwammen zijn het ganse jaar door verkrijgbaar. Verse paddenstoelen moeten onbeschadigd, dik en sponsachtig zijn zonder hun stevigheid te verliezen. Ze moeten ook vers ruiken. Je bewaart ze best in de koelkast, in hun originele verpakking. Oesterzwammen houden niet van water: om ze schoon te maken, volstaat afborstelen. Let er op dat alle vuil weggehaald wordt uit de holtes en randen. Net zoals champignons hebben oesterzwammen een lage caloriewaarde. Ze zijn vetarm, rijk aan eiwitten, vitaminen en mineralen. Bovendien bevatten oesterzwammen een flinke portie selenium, een krachtig antioxidant en werken op die manier preventief aan je gezondheid. Bovendien zijn oesterzwammen een fantasierijke inspiratiebron voor keukenprinsen en prinsessen. In een slaatje, gestoofd, op een toast, geblust met wat porto, snippertjes in een feestelijke soep, zoveel mogelijkheden om verrassend uit de hoek te komen. De fantasie aan de macht .
31-01-2011 om 11:25
geschreven door julie (Arlette)
Champignons bestaan hoofdzakelijk uit water (95%), bevatten geen vet en zijn dus caloriearm. Champignons zijn rijk aan voedingsvezels en het macromineraal fosfor. (Macromineralen zijn stoffen die in ons lichaam meer dan 0.01% van het lichaamsgewicht uitmaken.) Voedingsvezels zijn nodig voor een goede stoelgang en geven een meer verzadigend gevoel waardoor de eetlust verminderd. Voedingsvezels helpen ook het suiker- en vetgehalte in het bloed onder controle te houden. De aanbevolen dagelijkse hoeveelheid fosfor ligt voor volwassenen op 800 mg. Fosfor is belangrijk voor gezonde botten en tanden en helpt mee om de energiehuishouding in het lichaam te regelen. Ook zijn champignons rijk aan vitamine B2. Deze is belangrijk voor een gezonde huid, de mobilisatie van ijzer in ons lichaam en het metabolisme van koolhydraten, eiwitten en vetten.
Champignons zijn rijk aan eiwitten en worden daarom vaak voor vleesvervangers aanzien. Toch is deze redenering iets te kort door de bocht: paddenstoelen bevatten minder eiwitten dan vlees en zijn ook minder efficiënt als het er op aan komt te voorzien in onze behoefte voor essentiële aminozuren. Besluit: de paddenstoel is veel meer een groente dan een vleesvervanger!
31-01-2011 om 11:14
geschreven door julie (Arlette)
Morgen zitten we al in de helft van de week. Wat vliegt de tijd toch snel voorbij. De maand januari zit er bijna op. De dagen beginnen toch stilaan te lengen en dat vind ik fijn. Ik snak echter naar wat zonneschijn!
25-01-2011 om 17:22
geschreven door julie (Arlette)
Hieronder overlopen we enkele vitamines en mineralen die rijkelijk voorkomen in groenten en fruit.
Vitamine A: Komt als provitamine A (het zogenaamde beta-caroteen) voor in groene bladgroenten, rode en gele groenten en gele en oranje vruchten. In combinatie met de vitamines E en C en zink is deze provitamine belangrijk bij behandeling en preventie van leeftijdsgebonden maculadegeneratie (zie ook onder eerste punt).
Vitamine E: Komt overvloedig voor in een dieet van plantaardige oliën, granen, groenten en fruit.
Vitamine K: Komt voor in kool, spinazie, soja.
Vitamine B1: Komt voor in vlees, vis, gevogelte, volle granen en rauwe groenten.
Vitamine B5: Kom voor in o.a. broccoli, melk, vlees, aardappelen, granen.
Vitamine B6: Komt voor in vlees, granen, groenten en noten.
Vitamine B11 (foliumzuur): Komt voor in lever, asperges, spinazie, peulvruchten, volkorenproducten. Het lichaam maakt van foliumzuur geen voorraad aan. Bij onevenwichtige voeding kan snel een tekort ontstaan.
Vitamine C: Komt voor in citrusvruchten, tomaten, aardappelen, broccoli, spinazie.
24-01-2011 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)
Ginny kijkt uit het venster op de eerste verdieping van haar ouderlijk huis, waar ze wacht tot haar jongere zuster thuiskomt. Zevenenveertig jaar geleden heeft Vivian het huis verlaten en nu vraagt Ginny zich af: waarom komt Vivian terug? Het grote Victoriaanse huis is verwaarloosd. Ginny heeft in de loop der jaren huisraad moeten verkopen en bewoont nog maar enkele kamers. Alleen de zolderkamer is onaangetast gebleven. Volgepropt met de typische trofeeën van de echte vlinderjager: vitinekastjes vol motten en lijstjes met vastgepinde vlinders, gtuigt deze van de vreemde obsessie van Ginny en haar vader "de mottenman". De museumachtige stilte wordt met de komst van Vivi voorgoed verstoord. Zoals een vlinder bij het ontpoppen de veilige cocon achter zich laat, zo brengt Vivians bezoek onherroepelijk familiegeheimen aan het licht. De consequenties zijn verschrikkelijk...
22-01-2011 om 17:36
geschreven door julie (Arlette)
200 g chocoladegallets 330 g room 5 eiwitten snuifje suiker
Bereiding 1. Doe de chocoladegallets in een kom en laat smelten au bain marie. 2. Laat de gesmolten chocolde even afkoelen (anders blokkeert de room en zullen er brokken in de mousse zijn) 3. Klop de eiwitten stijf met een snuifje suiker. Hou opzij. Klop daarna de room op tot hij dik vloeibaar is. 4. Meng de choclade onder de room. 5. Voeg de stijfgeklopte eiwitten toe en meng voorzichtig. 6. Doe de chocoldemousse in een spuitzak en vul de glaasjes. Zet in de koelkast tot je ze wil opeten. TIP: eventueel nog wat chocoladeschilfers bovenop de mousse doen net voor het opdienen;
17-01-2011 om 11:13
geschreven door julie (Arlette)
(voor 4 pers.) Ingrediënten - 4 mooie kiwi's - 100 g krabvlees - 75 g garnalen - citroensap - 4 bieslookstengels - een mespunt kerrie - peper en zout - kruidenvinaigrette
Bereiding Schil de kiwi's en doe het vruchtvlees in een kom. Meng het met de kruidenvinaigrette,het krabvlees, het citroensap, peper en zout. Voeg er vervolgens de kerriepoeder aan toe en roer goed door elkaar. Vul de glaasjes op met het mengsel. Versier met de gehakte bieslook en dien koud op.
17-01-2011 om 10:59
geschreven door julie (Arlette)