Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette hij dies Lunaes, dag van de maan. In het volksgeloof staat de dag in een kwade reuk.
In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Wie van de oorspronkelijke stand van zaken uitgaat, zal de zondag de eerste dag vinden, en daarmee de maandag de tweede. Agenda's vermelden de maandag doorgaans als eerste dag, vooral ook om het weekeinde samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.
De Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: van de talen die de maandag niet naar de maan noemen, maar aan zijn plaats in de week, beschouwt het Portugees de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heten dinsdag 'derde dag' en donderdag 'vijfde dag'.
Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden (wikipedia)
11-04-2011 om 11:17
geschreven door julie (Arlette)
't Zonnetje schijnt zo heerlijk schoon. 't Vogeltje zingt op heldere toon. 't Windje suist zo zacht, ja het zingt met ons mee. In de weide dartelt het jolige vee. Lustig klinkt mijn lied wie zingt met me mee?
10-04-2011 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)
Gratin met rode vruchten. Ingrediënten - 2 eerdooiers - 1 eetlepel maïzena - 2 1/2 dslagrom - 3 eetl. suiker Roer van de eierdooiers, de maïzena en wat koude melk een glad papje. Breng de room in een pannetje op middelhoog vuur tegen de kook aan en los er al roerend de suiker in op. Haal de pan van het vuur en roer er het papje door. de crème moet de achtekant van de lepel bedekken en stijft bij het afkoelen verder op. Het fruit Leg kleine aardbeien (in plakjes), frambozen, ontpitte kersen en aalbessen in individuele ovenschaaltjes. Vul ze voor driekwart en giet er de crème over. Bestrooi ze met een mooi, gelijkmatig laagje buine basterdsuiker en druk goed aan. Zet ze onder de grill totdat de suiker flink borrelt; Haal ze eronder vandaan en laat ze afkoelen. Dien ze lauw of koud op. De eters breken het korstje met een lepel en komen dan een combinatie van rinse en zoet smaken tegen. (tip: die rode vruchten kan je diepgevroren kopen)
05-04-2011 om 17:12
geschreven door julie (Arlette)
Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië, maar voor Europa is Italië de bakermat van deze plant. De groente lijkt wel wat op een kleinere, verfijndere versie van de bloemkool, nochtans is zij ontwikkeld uit een gewone bloem van een gewone koolsoort. De smaak ven broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger van smaak.
De gehele plant (dus ook de stengels en de bladeren) kan opgegeten worden. Deze laatste bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen. De stengels smaken zelfs een beetje naar asperges.
Broccoli is nog niet lang in ons voedselpakket opgenomen. De groente werd pas in de jaren tachtig echt populair in onze streken, maar was bij ons wel reeds bekend op het einde van de 19de eeuw. Broccoli wordt in volle grond geteeld.
Broccoli telen en oogsten
Broccoli is best te telen in een vochtige en kalkhoudende grond. Deze plant vraagt een vruchtbare bodem met een goede structuur. Broccoli heeft wel wat eisen om goed te gedijen, maar wel minder dan een bloemkool bijvoorbeeld. Afwatering van de grond moet zeker voorzien zijn, vooral met winterteelten van broccoli. Bij het begin van de teelt is een basisbemesting en wat toevoeging van kalk aangeraden. Hou rekening met een plantafstand van 45 tot 60 cm tussen de planten (wat over het algemeen korter is dan andere soorten kolen), en begiet nadien met voldoende water. Tijdens de groeiperiode en in tijden wanneer het veel regent is bijmesten eveneens aangeraden. Oogsten van broccoli gebeurt 2 tot 3 dagen voor dat de bloemknoppen opengaan. Oogst u te laat, dan is zijn de bloemschermen te los, oogst u te vroeg dan zullen ze te klein zijn. Na het oogsten bemest u de plant opnieuw, daardoor zullen er zijscheuten uitkomen die opnieuw na enkele weken oogstrijp zullen zijn.
Bewaren
Bewaar broccoli best in de koelkast, verpakt in folie. De houdbaarheid is 2 tot 5 dagen. Bij een te lange of slechte bewaring zal het product een geel uitzicht krijgen en open bloemen vertonen.
Spoel grondig onder stromend water en snij het verdroogde gedeelte van de stronk weg.
Schil de stelen tot vlak onder de bloem en maak inkervingen in de stelen zodat ze samen met de bloem gaar zijn.
Bereiden
Was de broccoli en snij de onderkant van de steel.
Schil de steel tot vlak onder de roosjes en snij deze in plakjes of hou ze heel en snij ze in met een mesje.
Op deze manieren zijn de steeldelen tegelijk gaar als de roosjes.
Verdeel de rest van de broccoli in roosjes.
Kook broccoli met weinig water en zout in 4 tot 8 minuten beetgaar.
Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen.
Kooktips
Broccolisoep: Je kan ook de broccolistelen gebruiken, bv in een soep. Best is deze eerst te schillen.
Originele broccolitoets: Op zoek naar een originele garnituur ? Kook roosjes van bloemkool en broccoli beetgaar en prik ze afwisselend op een houten stokje.
Voedingswaarde/Gezondheid
Broccoli wordt vaak aangeraden ter preventie van bepaalde vormen van kanker en dit onder meer dankzij de aanwezigheid van glucosinolaten. Deze gezondheidsbevorderende stoffen komen eveneens voor in andere brassica-groenten zoals bloemkool en spruitjes. Daarnaast bevat broccoli ook veel vitamine C. Broccoli verdient dan ook zeker een plaatsje in een gezonde voeding.
Bron: Flandria
03-04-2011 om 17:26
geschreven door julie (Arlette)
-Voorkomen en aanvoer Leeft voornamelijk in het noorden van de Atlantische Oceaan: bij Noorwegen, IJsland, Noord-Amerika en Groenland tot op diepten van 2 duizend m. De recente vangsten van rond de 50 duizend ton blijken te hoog om het voortbestaan van die stock te waarborgen. Een daling met een derde van de aanvoer is nodig voor de wederopbouw van het bestand. Vandaar dat ook hier de kweek werd ingevoerd. Dit is evenwel een technisch moeilijke opgave omdat heilbot in de natuur paait op een diepte van duizend meter, hetgeen moeilijk nabootsbaar is in kweekomstandigheden aan land.
-Biologische kenmerken Leeft hoofdzakelijk van kreeftachtigen, vis en weekdieren. Kan uitzonderlijk tot 3 meter (150kg) doorgroeien. Dat duurt dan wel 50 jaar. In de commerciële vangsten is die lengte wel heel wat kleiner. De paaitijd situeert zich tussen januari en april.
-Andere karakteristieken Heilbot is rijk aan visolie en is gerookt een delicatesse. Vers is heilbot eveneens een lekkernij, maar bij ons is hij minder gekend. Hij wordt meestal in moten verkocht. Zwarte heilbot of Groenlandse heilbot (Reinhardtius hippoglossoides) werd vroeger meestal als Groenlandse tarbot verkocht. Door de wetgeving op de verkoopsbenamingen is dit verboden. Raar maar waar: gerookte Groenlandse heilbot mag wel als gerookte heilbot verkocht worden.
Schelvis
Beschrijving :
-Voorkomen en aanvoer De schelvis leeft in hoofdzaak in het Noordelijk gedeelte van de Noordzee, maar komt ook voor van IJsland tot de Golf van Gascogne op diepten van 10 tot 200 m. Het bestand was een tijdje geleden goed voor bijna 7 miljard ton, thans is dat nog slechts een 10% daarvan. Jaarlijks worden ongeveer 100 duizend ton aangevoerd, waarvan de helft door de Britten en de Schotten. Een kleine 500 ton wordt bij ons per jaar aangevoerd.
-Biologische kenmerken Vanaf een lengte van ongeveer 30 cm is de schelvis geslachtsrijp. �s Winters trekt hij naar diepe paaigronden in de noordelijke Noordzee, bij Noorwegen en IJsland. Hij paait er dan tussen maart en juni. Hoewel hij uitzonderlijk tot 80 cm kan doorgroeien is het grootste gedeelte van de aanvoer gelegen tussen 40 en 50 cm.
-Andere karakteristieken Het visvlees is iets zachter dan dat van kabeljauw, maar zeer smakelijk en het is eveneens voor alle bereidingen geschikt. Gerookte haddock is een klassieker in Engeland, waar schelvis op vrijwel alle menukaarten is terug te vinden. Schelvis heeft veel en grote schubben en wordt daarom vooral in visfilet verkocht.
De kabeljauw (Gadus morhua) is een vissoort die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Hij heeft een lengte tot 150 cm maar meet gemiddeld 80 à 90 cm. De kabeljauw heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.
Het vlees van de kabeljauw is fijn van smaak en heeft een losse structuur. De vis wordt veel gefileerd, ook de lever van de kabeljauw is zeer smaakrijk. In de zomermaanden zitten echter de zo geheten luizen op de lever en dan zit er geen smaak aan.
Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd. Skrei is de naam die hij krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paaien. De naam Skrei is afgeleid van het Vikingwoord skrida, dat zoiets als reizen betekent.
31-03-2011 om 16:01
geschreven door julie (Arlette)
Oregano en marjolein uit je tuin. Oregan en marjolein zijn twee gelijkaardige kruiden die zich gemakkelijk vers laten gebruiken. De jonge plantjes worden te koop aangeboden in potjes, en je kunt ze nadien in de tuin planten. Hoe meer zon ze daar krijgen, hoe pittiger hun smaak wordt. Marjolein heeft een zacht, zoeterig aroma dat wat aan tijm doet denken. Oregano, ook wilde marjolein genoemd, smaakt smaakt zeer uitgesproken en is pizzakruid bij uitstek. Maar het heeft meer in zijn mars. Zo is het onmogelijk om een Grieks tomatensaus of de befaamde Mexicaanse chili con carne te maken zonder een stevige portie oregano. Het is een van de zeldzame kruiden die zich goed laten drogen, in de Italiaanse keuken speelt het de rol van geheim wapen dat op het einde van de bereiding wordt toegevoegd. Niet laten meekoken is dus de boodschap! Basilicum vervangt tegenwoordig dikwijls de oregano die oorspronkelijk op een gerecht thuishoorde. Majolein hoort ook thuis in de Franse keuken, als een van de Provençaalse kruiden. Te gebruiken in vleesmarinades of bij vis, gegrild of op houtskool.
oregano marjolein
31-03-2011 om 15:41
geschreven door julie (Arlette)
Volgens de kalender begint de lente op 20 maart. Dag en nacht zijn even lang. De natuur ontwaakt uit haar lange winterslaap. Voedingssappen stromen weer omhoog naar de takken van bomen en struiken en laten de knoppen opzwellen. De eerste bloemen verschijnen aan de hagen en in de velden. De bewerkte akkers worden groener, want koren- en koolzaadplantjes groeien opnieuw. Het weer is onbestendig; af en toe schijnt er een waterig zonnetje, dan valt er een maartse bui. Door regens en het smelten van de sneeuw treden beken en rivieren soms buiten hun oevers.
In april komt het plantenrijk echt tot leven. Jonge bladeren ontvouwen zich en tooien de bomen in zachte voorjaarstinten die uiteenlopen van geelgroen tot oranjerood. De fruitbomen hebben stralend witte bloemen. De tarwe is flink gegroeid en dieper groen van kleur geworden. Bij het koolzaad ontluiken de
Trekvogels, zoals de zwaluwen, keren langzamerhand terug. De temperatuur is steeds milder, maar soms daalt die nog onder het vriespunt. Als het nu erg koud wordt, bevriezen de bloesems van fruitbomen en loopt de hele oogst gevaar.
Na enkele weken zitten de bomen goed in het blad. Langs de paden en in de weilanden trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. De witte meidoornhagen bloeien uitbundig, evenals de duizenden gele koolzaadbloemen, waardoor de velden er prachtig uitzien.
In het nest piepen pasgeboren jongen om voedsel. Hun ouders vliegen af en aan met insecten en larven. De dagen zijn beduidend langer en de temperaturen stijgen. Opnieuw is het levenbuiten aangenaam.
19-03-2011 om 16:51
geschreven door julie (Arlette)
Ontstaan uit kruising van O.decorus uit Noordoost-Turkije en O.delevayi uit Zuidwest-China
Categorie
Heesters. Bladhoudend. Winterhard
Hoogte
tot 2.5m (maximaal na zo'n 10 jaar)
Breedte
1m
Blad
Klein ovaal donkergroen blad met spitse top. Hard, leerachtig.
Bloei
Bloeit met kleine witte, geurende bloemen.
Bloeitijd
april- mei
Standplaats
Groeit op elke normale, humusrijke grond. Stelt geen bijzondere eisen alhoewel een beschutte plek tegen koude wind wordt aangeraden. Volle zon of halfschaduw. Kan ook in potten worden toegepast. Als solitair of in groepen. Laat zich mooi op vorm snoeien.
Algemene kenmerken
Een wintergroene, compact groeiende heester. Zowel als solitair als in groepen een opvallende plant met donkergroen blad. Ook geschikt voor kleinere tuinen. Kan worden toegepast in groepen of als lage haag.
Snoeien
Snoeien is niet echt nodig. Enkel nodig om te modelleren. Laat zich makkelijk op vorm snoeien. Snoeien in het voorjaar na de bloei
17-03-2011 om 17:03
geschreven door julie (Arlette)
Een altijd groene stuik met witte bloemen, met als meest opmerkelijke eigenschap dat de Pieris Japonica in de winter begint te bloeien. De bloemen worden vaak als snijbloem in bruidsboeketten verwerkt. Pieris verdraagt schaduw en groeit op bijna elke grond.
pieris In de border
Pieris Japonica wordt vaak gecombineerd met Rhodondendron, allebei zijn ze altijd groen met donkere bladeren. Allebei doen het goed in de schaduw van bomen. Een andere goede combinatie is de Pieris Japonica met laag blijvende azalea's.
pieris Japonica en hommels
De bevruchting van de pieris gebeurt door aardhommels, soms zijn ook wolzwevers actief. De aardhommel is, door zijn beharing, al vroeg in het voorjaar druk bezig.
17-03-2011 om 00:00
geschreven door julie (Arlette)
Wekelijks op vrijdagmorgen presenteren een 65-tal marktkramers hun koopwaar op de Grote Markt. In de vele kramen tref je diverse textielproducten, schoenen, levensmiddelen, planten en bloemen, huishoudelijke producten, maar ook cd's, tabakswaren tot zelfs namaakjuwelen en uurwerken aan.
In 1187 verleende Filips van de Elzas, Graaf van Vlaanderen, een keure waarbij hij zowel de toestemming verleende om een vaart te graven van de Grote Markt tot de IJzer, als om wekelijks op vrijdag een markt te organiseren. Tot op vandaag vindt hier nog altijd de vrijdagmarkt plaats (van 8.30 tot 12 u.), komen jong en oud samen
10-03-2011 om 17:31
geschreven door julie (Arlette)
De oorsprong van het woord is onbekend.Van oudsher is carnaval een eetfestijn, omdat het de laatste mogelijkheid was zich te buiten te gaan voor de vastentijd, waarin men zich beperkte tot het minimaal noodzakelijke.
Op vette dinsdag (voor de vasten) werd al het vet wat er in huis was opgemaakt omdat het anders zou bederven. De vasten is ter herdenking van de 40 dagen die Jezus volgens het Nieuwe Testament in de woestijn vastte en tevens tot bezinning op de christelijke kernwaarden.
Waarschijnlijk bestond het feest al langer dan de christelijke traditie, en heeft de Kerk het gemakkelijker gevonden het heidense carnaval in een katholieke traditie om te zetten dan het uit te bannen. Dit is overigens ook met andere voorchristelijke feesten gebeurd zoals Kerstmis dat oorspronkelijk een 'heidens' midwinterfeest was.
In die betekenis wordt de term afgeleid van het Latijn: carne vale (= vaarwel aan het vlees). Een andere mogelijke verklaring voor de term is het eveneens Latijnse carrus navalis: scheepswagen, hetgeen zou verwijzen naar rondtrekkende groepen in een als een schip ogende wagen of kar, het zogenaamde narrenschip, maar ook kan slaan op het schip waarmee de god van de zee der Kelten/Germanen uit het noorden kwam om deel te nemen aan de winterfeesten[De Romeinen vierden het feest van de saturnaliën dat veel kenmerken van het hedendaagse carnaval had zoals drink- en eetgelagen, een soort prins carnaval, vermommingen en optochten door de straten.
Het 'heidense' carnaval werd in heel Europa gevierd. Bijvoorbeeld in Rusland is dit feest bekend onder de naam maslenitsa (vrij vertaald: boterfeest). Antropologisch gezien is het carnaval een omkeringsritueel, waarin maatschappelijke rollen worden omgedraaid en normen over gewenst gedrag worden opgeschort. (wikipedia)
07-03-2011 om 17:10
geschreven door julie (Arlette)