Nationale Feestdag en feestdagen gemeenschappen en gewesten
Nationale feestdag : 21 juli
België is tegelijk een zeer oud land en een jonge onafhankelijke staat. Het was Julius Caesar die zo'n 2 000 jaar geleden voor het eerst sprak over de Belgen, in zijn werk over de oorlog in Gallië. Gedurende eeuwen maakte België deel uit van verschillende staten. Het werd pas onafhankelijk in 1830. De nationale feestdag is vastgesteld op 21 juli door een wet van 27 mei 1890. Het was op 21 juli 1831 dat Leopold I, de eerste Koning der Belgen, de grondwettelijke eed aflegde. Hij zwoer trouw aan de Belgische Grondwet, die door het Nationaal Congres werd uitgewerkt en op 7 februari 1831 werd erkend, alsook aan de Belgische wetten.
Vlaamse feestdag : 11 juli
Herdenking van de Guldensporenslag (in 1302) bij Kortrijk, waarin de Graaf van Vlaanderen, samen met de stedelijke milities, de troepen van de koning van Frankrijk en zijn bondgenoten versloeg.
Feestdag van de Franse Gemeenschap : 27 september
Herdenking van de overwinning (in 1830) van de patriotten op de Hollandse troepen in het Park van Brussel.
Feestdag van de Duitstalige Gemeenschap : 15 november
Dag van het Koningsfeest.
Feest van het Waalse Gewest : derde zondag van september
Feest van het Waalse Gewest.
Feest van het Brussels Hoofdstedelijk Gewest : 8 mei
Feest van de Iris.
20-07-2011 om 17:26
geschreven door julie (Arlette)
Nederlandse acteur John Kraaijkamp op 86-jarige leeftijd overleden
De Nederlandse acteur John Kraaijkamp is zondagmiddag op 86-jarige leeftijd overleden in Laren. Hij is 'rustig ingeslapen' in het bijzijn van zijn vier kinderen, zijn ex-vrouw, zijn beste vriend en diens echtgenote, vertelde woordvoerder van de familie Sidney Brandeis maandag. 'Zo had hij het graag gewild.'
Kraaijkamp was 'lichamelijk op, maar geestelijk nog zeer in orde', aldus Brandeis. 'Hij was tot het laatste moment volledig bij'.
Wanneer Kraaijkamp zal worden gecremeerd, maken zijn nabestaanden later deze week bekend. Er zal in ieder geval een gelegenheid voor het publiek komen om afscheid te nemen van de acteur.
Kraaijkamp werd in de jaren vijftig ontdekt door Rijk De Gooyer. Met hem zou hij jarenlang een komisch duo vormen. Doorheen de volgende decennia bleef Kraaijkamp veelvuldig op televisie komen en bouwde hij bij het grote publiek een reputatie op als komisch acteur, onder meer in de serie 'De Brekers'.
In 1986 verraste Kraaijkamp met zijn vertolking van een verzetsman in de film 'De Aanslag'. In het theater speelde de acteur wel vaker ernstige rollen. Hij bleef ook tot hoge leeftijd in het theater actief.
18-07-2011 om 11:40
geschreven door julie (Arlette)
Ik voel m'n ziel verwant met kleine simpele dingen, Die op ons wegen staan als bloemen van het veld..., Verdoken in het gras, door weinigen geteld..., Al dragen z'in hun kelk de zoetste zegeningen.
'k Vind schoonheid overal; maar dat wat zachte perelt Van uit uw moeë mond, die luttel woorden vindt: "Goênavond..., lieveke, goênacht..., m'n zielekind." Dat maakt me zaal'ger dan de weelde van de wereld.
Zó groeit in m'n gedacht een vrede, niet te noemen; M'n ziel, in schoonheidshuis, niet één mysterie vindt; Want àl wat schoonheid is, met simpelheid begint... En 'k noeme Liefde, 't zaad van alle schoonheidsbloemen.
Alice Nahon
17-07-2011 om 17:07
geschreven door julie (Arlette)
Ijzerkruid is bij ons ook bekend onder zijn Franse naam "verveine". Zowel vers als gedroogd wordt ijzerkruid in warme en koude gerechten verwerkt. Het bekendst is de thee die van de blaadjes en bloeiende topjes getrokken wordt.
Koriander Van koriander worden de blaadjes als de zaadjes gegeten. Korianderzaden hebben een pikant , anijsachtig aroma en zijn in poedervorm een vast onderdeel van curry's en chutney's. In wildpasteien, stoofschotels en gerechten is korianderzaad een prachtige smaakversterker. De blaadjes zijn lekker in salades.
17-07-2011 om 16:51
geschreven door julie (Arlette)
Klaverzuring is geen klaver en geen zuring. Het geslacht - er zijn zo'n 500 soorten klaverzuring- draagt de naam vanwege zijn uiterlijk, de vorm van het blad en de zure smaak van de blaadjes. Klaverzuring komt overal in de wereld voor, behalve in heel koude streken. De bladeren hebben een limoenachtige smaak en worden gebruikt in salades, soepen en sauzen.
10-07-2011 om 18:12
geschreven door julie (Arlette)
Rode melde is maar één van de vele leden van de familie melde, een plantengeslacht dat je zowat overal in Europa aantreft. De blaadjes hebben een zoute, spinazieachtige smaak. De jonge blaadjes zijn rauw erg lekker in salades. Oudere bladeren worden gauwbitter en moetengekookt worden. Gekookt kan je rode melde eten als spnazie.
10-07-2011 om 18:01
geschreven door julie (Arlette)
De Eifel, het middelgebergte tussen de steden Aken, Keulen, Koblenz en Trier bekoort door een landschappelijke diversiteit. In het zuiden een groen en lieflijk heuvellandschap waar prachtige met bloemen getooide hoeven, bizarre rotsformaties en wilde wateren het beeld bepalen.
In het noorden ruime bossen en onaangetaste venen in een onherbergzaam gebergte, romantische steden met middeleeuws vakwerk en trotse kastelen.
In het midden de Vulkanen en onnaspeurbare maren, zeldene orchideeën en karige jeneverstruiken, natuurlijke mineraalbronnen en taalloze dorpjes.
Ook de geschiedenis van de Eifel uit zich uiterst wisselvallig. Vele volken en culturen hebben in de loop van de millenia hun sporen hier getrokken. Aan de machtsrelaties van de laatste eeuwen herinnert een grote schat aan indrukwekkende burchten, kastelen, kerken en kloosters. Schilderachtige dorpen en kleine steden betoveren met hun vakwerkhuizen en stadsvestingen.
Als er nog iemand een goeie tip kan geven dan is die altijd welkom!
08-07-2011 om 15:44
geschreven door julie (Arlette)
600 g zeewolf 3 appelen 1/2 citroen 3 eetl. zacht cayennepoeder 4 eetl. olijfolie peper en zeezout
zo maak je het
1. Snijd het visvlees in blokjes van 4 cm 2. was de appelen, verwijder het klokhuis en snijd in halve maantjes. Bedruip met wat ctroensap. Houd apart. 3. Draai de vis in het currypoeder en overgiet met olijfolie. Laat een kwartier marineren in de koelkast. 4. Steek de visblokjes, afgewisseld met schijfjes appel op 4 spiezen. 5. Grill de vis in de oven of op de BBQ. Laat 7 min. langs elke kant bakken op een niet al te hoog vuur.
05-07-2011 om 17:39
geschreven door julie (Arlette)
Ingrediënten (4 pers) 24 langoustines 100g boter op kamertemperatuur 4 eetl. droge sherry 1/2 koffiel. zacht paprikapoeder een snuif cayennepeper olijfolie peper en zout
Bereiding 1.Breng een kommetje met gepeperd en gezouten water aan de kook. Plons er de langoustines in en laat 1 min koken. Giet af. 2. Meng de boter met de sherry, het paprikapoeder, de cayennpeper, peper en zout. Ze even weg in de koelkast om wat te laten opstijven. 3.Snijd de langoustines in de lengte in 2. Haal er het darmkanaal uit. Leg ze naast elkaar in een ovenschotel met de vleeskant naar boven. 4. Verdeel de sherryboter in kleine blokjes over het vlees van de langoustines. Werk af met een treepje olijfolie. 5. Schuif de schotel gedurende 8 min. In de voorverwarmde oven die staa afgesteld op 220°. Serveer
02-07-2011 om 17:12
geschreven door julie (Arlette)
De charmante stad Poperinge mag zich terecht de hopmetropool van Vlaanderen noemen met zijn vernieuwde Hopmuseum, de schitterende Hoppefeesten, de delicatesse hopscheuten en de wereldvermaarde streekbieren.
Maar er is meer! Ontdek ook de bijzondere monumenten uit het stadsbeeld die WO I blijven herinneren, de gezellige restaurants, de Poperingse gastvrijheid, de rust op het platteland, de mooie wandelroutes, fietspaden en de ambiance tijdens de vele evenementen.
Poperinge, absoluut de hoppestad!
Vanaf morgen is er kermis in Poperinge op onze vernieuwde markt. Alles is nog niet tot in de details afgewerkt maar we komen er wel.
stadhuis
gezellig terrasje
01-07-2011 om 17:10
geschreven door julie (Arlette)
Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.
Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.
28-06-2011 om 17:53
geschreven door julie (Arlette)
Ik bemin je niet als was je een roos van zout, topaas, of een pijl van anjers die het vuur voortstuwen. Ik bemin je zoals men houdt van zekere donkere zaken, heimelijk, tussen de schaduw en de ziel.
Ik bemin je als de plant die niet bloesemt maar het licht van de bloemen leidt, verborgen, in zich, en dankzij jouw liefde leeft de krappe geur die uit de aarde stijgt duister in mijn lijf.
Ik bemin je zonder te weten hoe, of wanneer, of waarvan. Ik bemin je onmiddellijk zonder problemen of trots. Ik bemin je zo omdat ik het op geen andere manier kan
Behalve op deze wijze die ik niet ben, noch jij, zo dicht dat je hand op mijn borst de mijne is, zo dicht dat jouw ogen zich sluiten met mijn droom.
28-06-2011 om 17:49
geschreven door julie (Arlette)