Ingrediënten (4 pers) 24 langoustines 100g boter op kamertemperatuur 4 eetl. droge sherry 1/2 koffiel. zacht paprikapoeder een snuif cayennepeper olijfolie peper en zout
Bereiding 1.Breng een kommetje met gepeperd en gezouten water aan de kook. Plons er de langoustines in en laat 1 min koken. Giet af. 2. Meng de boter met de sherry, het paprikapoeder, de cayennpeper, peper en zout. Ze even weg in de koelkast om wat te laten opstijven. 3.Snijd de langoustines in de lengte in 2. Haal er het darmkanaal uit. Leg ze naast elkaar in een ovenschotel met de vleeskant naar boven. 4. Verdeel de sherryboter in kleine blokjes over het vlees van de langoustines. Werk af met een treepje olijfolie. 5. Schuif de schotel gedurende 8 min. In de voorverwarmde oven die staa afgesteld op 220°. Serveer
02-07-2011 om 17:12
geschreven door julie (Arlette)
De charmante stad Poperinge mag zich terecht de hopmetropool van Vlaanderen noemen met zijn vernieuwde Hopmuseum, de schitterende Hoppefeesten, de delicatesse hopscheuten en de wereldvermaarde streekbieren.
Maar er is meer! Ontdek ook de bijzondere monumenten uit het stadsbeeld die WO I blijven herinneren, de gezellige restaurants, de Poperingse gastvrijheid, de rust op het platteland, de mooie wandelroutes, fietspaden en de ambiance tijdens de vele evenementen.
Poperinge, absoluut de hoppestad!
Vanaf morgen is er kermis in Poperinge op onze vernieuwde markt. Alles is nog niet tot in de details afgewerkt maar we komen er wel.
stadhuis
gezellig terrasje
01-07-2011 om 17:10
geschreven door julie (Arlette)
Neruda werd geboren onder de naam Neftalí Ricardo Reyes Basoalto (volledig: Ricardo Eliecer Neftalí Reyes Basoalto). Hij noemde zich Pablo Neruda naar de door hem bewonderde Tsjechische dichter Jan Neruda (1834-1891). Het willen voorkomen van een conflict met zijn ouders zou hierbij een rol gespeeld hebben; zij wilden niet dat hij schrijver zou worden. Pablo Neruda werd later zijn officiële naam.
Neruda is geboren in Parral, een stad ongeveer 300 kilometer ten zuiden van Santiago, waar zijn vader bij de spoorwegen werkte. Zijn moeder overleed kort na zijn geboorte. Niet lang daarna verhuisden Neruda en zijn vader naar Temuco, waar zijn vader trouwde met Doña Trinidad Candia Malverde.
28-06-2011 om 17:53
geschreven door julie (Arlette)
Ik bemin je niet als was je een roos van zout, topaas, of een pijl van anjers die het vuur voortstuwen. Ik bemin je zoals men houdt van zekere donkere zaken, heimelijk, tussen de schaduw en de ziel.
Ik bemin je als de plant die niet bloesemt maar het licht van de bloemen leidt, verborgen, in zich, en dankzij jouw liefde leeft de krappe geur die uit de aarde stijgt duister in mijn lijf.
Ik bemin je zonder te weten hoe, of wanneer, of waarvan. Ik bemin je onmiddellijk zonder problemen of trots. Ik bemin je zo omdat ik het op geen andere manier kan
Behalve op deze wijze die ik niet ben, noch jij, zo dicht dat je hand op mijn borst de mijne is, zo dicht dat jouw ogen zich sluiten met mijn droom.
28-06-2011 om 17:49
geschreven door julie (Arlette)
Gevulde tomaten hoeven niet altijd met gehakt te zijn.
Gevulde tomaten hoeft niet altijd met gehakt te zijn
Met geitenkaasjes 4 dikke tomaten met verse geitenkaasjes vers gemalen peper: mengeling van roze, witte en zwarte peperkorrels
De tomaten spoelen en een hoedje afsnijden. De tomaten vervolgen leeg halen. Een paar keer een goede draai van de pepermolen erin doen. Ze vullen met de verse geitenkaas. Het hoedje er terug opzetten. De tomaten gedurende een twintigtal minuten in een matig warme oven plaatsen. Serveren met brood en een gemengde sla met vinaigrette. Men kan ipv geitenkaas ook een maroilles-kaas * nemen. Heel speciale geur, maar oh zo lekker als die warm en gesmolten is. Dan moet de oventemperatuur wel iets warmer zijn. De maroilles is een Franse kaas van het type gewassen-korst kaas.
27-06-2011 om 11:37
geschreven door julie (Arlette)
De onsterfelijk inspecteur Columbo is niet meer. Hij is donderdag in zijn woning in Beverly Hills overleden Hij leed al langere tijd aan Alzheimer. Hij is 83 jaar geworden.
25-06-2011 om 18:21
geschreven door julie (Arlette)
Aan het eind van de Tweede Wereldoorlog werkte Falk als kok op een marineschip. Na de oorlog ging hij verder studeren, waarna hij op kantoor ging werken. In 1955 maakte hij zijn debuut als acteur. In de jaren zestig speelde hij in verschillende films, onder andere tegenover Rat Pack-leden in de film Robin and the 7 Hoods. Oscarnominaties verwierf hij voor zijn rollen in de films Murder Inc. en Pocketful of Miracles. Als gastacteur was Falk in uiteenlopende televisieseries te zien.
Als de sjofele, altijd in morsige regenjas gestoken en op het oog traag van verstand zijnde rechercheurColumbo trad Falk voor het eerst op in 1968.
25-06-2011 om 18:13
geschreven door julie (Arlette)
Met zijn glimlach van flapoor naar flapoor heeft deze hond het duidelijk naar zijn zin, en zijn bazin al evenzeer. Deze foto werd gepost op een sociaalnetwerksite en is intussen uitgegroeid tot de nieuwste internetsensatie. Die sympathieke lach, die guitige blik, je wordt er zelf een beetje vrolijker van. (stond in de krant)
23-06-2011 om 09:44
geschreven door julie (Arlette)
De oorsprong van de naam blijkt niet bekend. Wel is hij afgeleid van het Middelnederlandssomer en verwant aan het Oudsaksisch, Oudhoogduits en Oudnoorssumar. Sama season, half-year → zomer betekent dus seizoen in de helft of in het midden van het jaar.
Astronomische zomer
Bepaling
Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en rond 21 december op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst. De zomer eindigt met de herfst-equinox (rond 23 september op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond Meteorologische zomer
Bepaling
Om praktische redenen begint de meteorologische zomer eerder, op 1 juni op het noordelijk halfrond en op 1 december op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 september respectievelijk 1 maart.
De zomer kenmerkt zich op het noordelijk halfrond door relatief hoge temperaturen, langer daglicht en het zo nu en dan voorkomen van onweer. Verder is er in het eerste deel van de zomer veel bloeiende natuur. De zomer is ook het seizoen met de voor de meeste mensen langste vakantie van het jaar: de zomervakantie. Op het zuidelijk halfrond valt op hetzelfde moment een tegenovergesteld beeld waar te nemen.
20-06-2011 om 17:37
geschreven door julie (Arlette)
Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) behoort. De plant ruikt naar citroen. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar is in meer gematigde streken als Nederland en België eenvoudig te vermeerderen aangezien de plant 's winters door middel van wortelstokken voortleeft. De plant wordt circa 0,5 m hoog.
Naamgeving
De naam citroenmelisse komt van het Oudgriekse woord Melisse, wat honingbij betekent. Deze naam is zeer toepasselijk omdat citroenmelisse veel bijen aantrekt. De plant staat bekend als een belangrijke producent van nectar, de grondstof van honing.
Geschiedenis
Citroenmelisse was 2000 jaar geleden al bekend bij verschillende volkeren. Waarschijnlijk brachten de Arabieren via Spanje de plant tot bij de Belgen en Nederlanders. Aanvankelijk hielden alleen de kloosters zich bezig met de teelt van deze plant, maar naarmate meer mensen de plant op waarde schatten werd citroenmelisse meer geteeld.
Gebruik
Van de verse of gedroogde bladeren kan thee worden gezet, al dan niet aangelengd met echte thee. Citroenmelisse is een smaakmaker bij vele recepten zoals visgerechten, soepen, sauzen en omeletten.
Voortplanting en teelt
Citroenmelisse is een gemakkelijke plant om te vermeerderen, zowel door stekken, zaaien als scheuren. Als de plant te droog wordt gehouden wordt het blad geelachtig, maar een te vochtige en schaduwrijke plaats gaat ten koste van de smaak. Citroenmelisse kan eenvoudig geteeld worden in bloempotten.
Trivia
Citroenmelisse is een effectief en veel gebruikt middel om beten van steekmuggen te voorkomen. Deze muggen beschikken over een uitstekende reukzin waarmee ze prooien als mensen eenvoudig kunnen lokaliseren omdat ze gespecialiseerde receptoren hebben die uitgeademde lucht (CO2) en de geur van zweet kunnen waarnemen. De citroengeur van de citroenmelisse verstoort de werking van deze organen waardoor de mug geen prooien meer kan vinden. Muggenwerende producten waarin DEET zit, een extract uit een citrus-achtige plant, heeft eenzelfde effect.
19-06-2011 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)
Aan muntsoorten geen gebrek. De meeste bosjes die in de winkel liggen zijn doodgewone verse groene munt, die officieel aarmunt heet. Maar aarmunt, gekruisd met watermunt, heet dan weer pepermunt. Typisch voor munt is dat de verschillende soorten graag met elkaar kruisen, maar alle soorten worden drik gebruikt in de keuken. Munt heeft immers een unieke frisse smaak. Munt hoort niet alleen thuis in zoetigheden, maar doet het ook goed met lamsvlees. De Engelsen bedachten niet voor niets de "lambchop with mintsauce". Ook Marokkaanse koks weten er weg mee. Taboulé, het couscousslaatje met tomaat en komkommer, wordt op smaak gebracht met fijngehakte groene munt. Heerlijk bij de BBQ. Maar ook in salades heeft munt zijn plaats. Erg lekker is de combinatie met gestoofde erwten. Om in nagerchten te verwerken zijn speciale soorten zoals appel- en citroenmunt erg in de mode. De Marokkaanse mierzoete muntthee is eigenlijk een dessert op zich. Gedroogde munt speelt een grote rol in de Indische en Arabische keuken. Gegrild vlees wordt ermee besrtrooid na het bakken
19-06-2011 om 16:24
geschreven door julie (Arlette)
Bloemkool en artisjok De warme golfstroom zorgt voor een aangenaam klimaat in Bretagne. Stenen uit de grond vriest het er nooit en zuiderse hitte is er zeldzaam. Een ideaal klimaat om groenten te kweken. In de 16 de eeuw brachten Bretoense zeelui een groente mee uit Cyprus die wit was als sneeuw: de bloemkool. Vandaag groeit 92% van de Franse bloemkolen op het schiereiland. Een andere Bretoense succesteelt is de artisjok. 95% van alle in Frakrijk verbruikte artisjokken komt uit Bretagne.
Boekweitpannenkoeken Toen de bossen van het Bretoense binnenland waren gerooid, groeide op de kale grond slechts één gewas: boekweit. Op boekweit diende geen belasting betaald te worden omdat er geen brood van kon worden gebakken. Eeuwen was het dan ook het graan van de arme mensen die er galettes van boekweit,water en zout van bakten. De hartige galettes of sarrasin werden een van de gastronomische specialiteiten van Bretagne. Elk dorpje heeft één of meer creperies, waar de kruidige galettes naast de gewone crepes op het menu staan. De recepten worden nog van moeder op dochter doorgegeven. De vulling varieert van ham en ei over worst, kaas, groeten en vis tot oesters. Wat echter nooit mag ontbreken is een finke klont gezouten Bretoense boter.
15-06-2011 om 17:32
geschreven door julie (Arlette)