In het christendom werd het Wekenfeest 'Pinksteren' genoemd, naar het Griekse woord 'pentekostos' (= vijftigste). Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen. Na Jezus' dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang de steun van zijn aanwezigheid gehad waarbij hij hen nog eens uitlegde wat de betekenis was van alles wat hij gedaan had tijdens zijn openbare optreden. Op de veertigste dag van Pasen (let op: niet de veertigste dag na Pasen) werden de leerlingen door Jezus' Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en hen de kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, kwam de beloofde Heilige Geest dan ook over de discipelen.
Volgens de traditionele christelijke theologie, analoog aan de oorspronkelijke joodse betekenis, waren de eerste nieuwe bekeerlingen na de hemelvaart van Jezus als resultaat van de evangelisatie onder de menigte op de eerste Pinksterdag de 'eerstelingen van de oogst' die toegevoegd werden aan de eerste christelijke 'samenkomst' oftewel gemeente. Deze 'oogst' gaat nog steeds door en als de 'volledige oogst' is binnengehaald dat wil zeggen alle door God voor het Koninkrijk van God voorbestemde mensen tot bekering zijn gekomen, dan begint de Eindtijd: de laatste fase van de geschiedenis.
10-06-2011 om 16:29
geschreven door julie (Arlette)
Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. In vele landen, waaronder België, Colombia, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groenland, Haïti, IJsland, Indonesië, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Namibië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.
Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid, Rerum Novarum, werd afgekondigd. Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al voor dag en dauw om drie uur 's nachts op. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen, omdat men verwachtte dat dit ritueel een magische of genezende werking zou hebben [1]. Dit werd dauwtrappen genoemd. (wikipedia)
02-06-2011 om 16:24
geschreven door julie (Arlette)
Als je onderstaande slideshow wil bekijken , moet je onderaan (in de witte strook) klikken op : Bon appétit : slideshow. Ik hoop dat ik enkele mensen daarmee geholpen heb. Ik ben deze met het blauwe kleed die speelt met die butler in smoking. Het was een echt succes!
29-05-2011 om 16:20
geschreven door julie (Arlette)
Nodig -2 eierdooiers -2 el water -80 g koude hoeveboter in stikjes -5 g mosterd Zo maak je het Klop voor de dyonaisesaus de eierdooiers en het water luchtig op een matig vuur. Neem van het vuur af wanneer het mengsel dik en stevig wordt, en roer er de harde boter door (om de pan af te koelen). Meng er dan de mosterd onder. Is lekker bij vis (rogvleugel)
27-05-2011 om 16:15
geschreven door julie (Arlette)
Verse sardines duiken steeds vaker op in de keuken. Het is een typische zomervis waarvan de aanvoer vooral van de lente tot de herfst gebeurt. Dit kleine visje is goed voorzien van omegavetten. Die zijn uitstekend voor onze gezondheid. Een klassieke bereiding uit het Middellands Zeegebied is sardines in hun geheel gegrild boven houtskool. Maar met de verse, gefileerde sardines die in de viswinkel liggen, kan je nog meer kanten op. Goed gekruid kunnen ze even onder de grill in de oven, maar vooral gemarineerd in een mengsel van olijfolie, azijn of citroensap en kruiden komen ze tot hun recht. De vis moet minstens een uur marineren in de koelkast, en wie wacht tot 's anderdaags kan de vis gegaard door het zuur in de marinade zo opeten. Ook gefrituurd, nadat ze werden besprenkeld met wat bloem, zijn sardines heerlijk. In Zuid-Italië vullen ze de filets met een pasta van ansjovis en kruiden of worden ze als garnituur op verse pizza gebruikt. (dit volgens D. De Prins)
26-05-2011 om 17:02
geschreven door julie (Arlette)
Lentebloemkool Bloemkool is er bijna het hele jaar door, maar is het lekkerst in de lente. Bloemkool moet je kort stomen of koken, zo blijven de roosjes beetgaar. Laat dan schrikken in ijswater of spoelen onder de kraan.
Radijsjes Jonge radijsjes hebben een scherpe, peperachtige smaak. Ze worden vaak rauw gegeten en zijn overheerlijk in salades. Radijsjes worden altijd verkocht met het loof eraan en voor de versheid laat dat zo tot je ze klaarmaakt.
Doperwtjes Verse erwtjes zijn er tot half juli. Haal ze pas op het laatste moment uit de peulen. Je kan ze rauw eten in een salade of zeer kort gekookt. Laat ze altijd even schrikken in ijskoud water om de kleur te behouden.
Jonge prei Prei wordt het jaar door gekweekt,maar er is een groot verschil tussen de grove herfst- en de winterprei die slecht weer kan verdragen, en de zomerprei met zijn lange dunne stengels, geelgroene kleur en fijne structuur. Jonge prei kan je heel fijngesneden rauw eten of stoven in een beetje boter.
23-05-2011 om 17:39
geschreven door julie (Arlette)
Westhoek.be was erbij op de première van de toneelvoorstelling Bon appétit! op vrijdag 20 mei 2011 om 20 u. in het Hopmuseum in Poperinge.
De Poperingse Koninklijke Rederijkerskamer Langhoirs Victorinen bestaat dit jaar 520 jaar (jawel, u leest het goed: vijfhonderdtwintig jaar!). Hiermee zijn ze een van de oudste toneelverenigingen van Vlaanderen. Deze speciale verjaardag wilden ze niet ongemerkt voorbij laten gaan. Natuurlijk moest er gefeest worden en als men feesten zegt, dan zegt men eten en drinken. Daarom werd er een uniek theaterproject op poten gezet met als titel Bon appétit!. De organisatoren waren bijzonder trots dat dit project doorgaat in en rond het Hopmuseum in Poperinge, die bovendien voor West-Vlaanderen verkozen is tot ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland en de Vlaamse Streekvork heeft gewonnen.
In het 520-jarig bestaan van de Langhoirs Victorinen werd er, naast toneel spelen, ook vaak gefeest, gegeten en gedronken. Het was dan ook meer dan logisch om dit thema voor deze speciale feestproductie te kiezen. Op verschillende locaties in en rond het hopmuseum werd het publiek getrakteerd op monologen, dialogen en korte toneelstukjes die zich afspeeldn rond de 'innerlijke mens'. Op de spijskaart stonden o.a. gastronomische familiefeesten, een goed gekruide volkse vertelling, een hilarisch diner en een Bijbels bruiloftsfeest. Dit alles werd geserveerd met een aantal aangepaste hapjes en drankjes.
Dit uniek en smakelijk project werd in goede banen geleid door regisseur Patrick Deleu en gebracht door de vele spelers van de Langhoirs Victorinen.
De voorstellingen gaan nog door op maandag 23, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei 2011. De wandeling start steeds stipt om 20u. Kaarten voor dit uniek verjaardagsproject kosten 10 euro (proevertjes inbegrepen) en kunnen besteld worden via langhoirs@telenet.be of op het nummer 0479/28 12 02 (op voorwaarde van beschikbaarheid).
klik, en dan kan je al onze foto's bekijken.
23-05-2011 om 10:16
geschreven door julie (Arlette)
Courgettebootjes: Neem een kleine courgette per persoon. Snijd in de lengte een flinke plak van de courgette. Versnijd in blokjes zo dat er aan elk blokje een stukje schil blijft zitten. Stoof 3 soorten groenten in melkerij- of hoeveboter, b.v.: courgette, champignons, wortel, tomaat, erwtjes, knolselder... Hol de courgettes uit zonder de buitenkant te beschadigen. Vul ze op met de gestoofde groenten. Leg een vlokje boter op de vulling. Vlei de gevulde courgettes in een ovenschaal en zet ze in de oven tot de courgettes gaar zijn. Dien op bij vis of vlees, met aardappelpuree.
21-05-2011 om 17:45
geschreven door julie (Arlette)