Courgettebootjes: Neem een kleine courgette per persoon. Snijd in de lengte een flinke plak van de courgette. Versnijd in blokjes zo dat er aan elk blokje een stukje schil blijft zitten. Stoof 3 soorten groenten in melkerij- of hoeveboter, b.v.: courgette, champignons, wortel, tomaat, erwtjes, knolselder... Hol de courgettes uit zonder de buitenkant te beschadigen. Vul ze op met de gestoofde groenten. Leg een vlokje boter op de vulling. Vlei de gevulde courgettes in een ovenschaal en zet ze in de oven tot de courgettes gaar zijn. Dien op bij vis of vlees, met aardappelpuree.
21-05-2011 om 17:45
geschreven door julie (Arlette)
Nodig -20g boter -1 el kristalsuiker -200ml kersensap (uit bokaal) -220g kersen (uit bokaal of vers in het seizoen) -zestes van 1/2 citroen -1 scheutje kirsch -vailleijs -250ml room, opgeklopt met 85 g bloemsuiker -geschaafde en geroosterde amandelen
zo maak je het Smelt boter en suiker tot een blanke karamel. Blus met kersensap, voeg citroenzestes toe en laat inkoken tot een siroop. Doe er de kersen en de kirsch bij en flambeer. Leg onderin een glas een bolletje vanilleijs, schep er de kersen over en werk af met room en amandelen.
19-05-2011 om 17:10
geschreven door julie (Arlette)
Grofweg bestaan er drie soorten peterselie. Krulpeterselie, platte- en wortelpeterselie. Nog niet zo lang geleden, troffen we in de winkel de gekrulde variant aan. Die laat zich makkelijk hakken en is gefrituurd heerlijk bij garnaalkroketten. Sinds kort is ook platte peterselie overal verkrijgbaar. Rauw heeft die meer kwaliteiten dan de gekrulde: hij bevat meer etherische oliën en dus meer smaak, frisheid en verfijning. Het is dan ook een van de belangrijkste kruiden in de Italiaanse en de Arabische keuken. Fijngehakte peterselie wordt niet alleen als decoratie gebruikt, maar ook als smaakgever, bijvoorbeeld bij aardappelpuree. Peterselie zit ook in het kruidenboeket dat bijna in elke soep, bouillon en saus wordt verwerkt. Opmerkelijk is dat hiervoor alleen de steeltjes gebruikt worden. Steek dus wat steeltjes in de diepvriezer. Ook de blaadjes laten zich makkelijk invriezen. Verse peterselie laat zich makkelijk een paar dagen bewaren in een grote geperforeerde plastiekzak of met de stelen in een glas water. Vermijd om peterselie fijn te malen met een molentje want gaat het het kruid bitter smaken
14-05-2011 om 18:37
geschreven door julie (Arlette)
Voedingswaarde van een asperge Asperges zijn bijzonder arm aan calorieën en bijzonder rijk aan voedingsvezels en vitamine C. Door de afbraak van asparagusinezuur ontstaan vluchtige zwavelhoudende verbindingen waardoor, na het eten van asperges, de urine een scherpe geur kan krijgen.
Nog eens alle tips op een rijtje: Koop verse asperges! De snijkant onderaan mag niet houterig zijn, maar moet er fris en gaaf uitzien Bewaar verse asperges in een vochtige doek in de koelkast Schil zorgvuldig van boven naar onder Snij de wat hardere onderkant af
Bewaren van asperges
Asperges hebben een beperkte bewaartijd. In de koelkast kun je asperges zo'n drie dagen bewaren, gewikkeld in een vochtige doek. Invriezen na blancheren is een alternatief voor wie de lekkere groente later wil proeven: diepgevroren asperges blijven zo'n negen maanden goed.
09-05-2011 om 17:35
geschreven door julie (Arlette)
Op de campus van een kleine universiteit wordt het naakte, bevroren lichaam gevonden van Kristina Kim. De dood van de sprankelende en oogverblindend mooie studente plaatst de politie voor raadsels. Waaom ging Kristina zonder enige beschermende kleding in de kou lopen? En hoe kan het dat geen van haar vrienden haar als vermist heeft opgegeven? Al snel blijkt dat het leven van de jonge studente nog geheimzinniger was dan haar dood. Wist Kristina te veel of was ze bondgenoot in een spel van jaloezie en obsessieve liefde...?
27-04-2011 om 16:45
geschreven door julie (Arlette)
Koolhydraten zitten in veel voedingswaren, de ene groep is al gezonder dan de andere. Vandaar dat wordt aangeraden om je aantal koolhydraten liever op te nemen via peulvruchten, volkorenbrood. Snoep, koek en andere tussendoortjes bevatten ook koolhydraten, maar deze producten leveren geen gezonde basis voor een gevarieerde voeding en dus zijn die dan ook te mijden.
Wanneer je last hebt met het eten van tussendoortjes en andere snuisterijen kan het misschien helpen om zelf een kant en klare groenten- en fruitschaal klaar te zetten in de woonkamer. Door op voorhand groenten en fruit te snijden en reepjes klaar te leggen in een (decoratieve) schaal, maak je het jezelf eenvoudiger om snel even een reepje groente te pakken in plaats van een zakje snoep of een koek. Hoe meer je eet van producten met weinig calorieën, hoe minder je zin krijgt in caloriebommetjes. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld wortels, radijzen, reepjes paprika, knolselder, roosjes van bloemkool, enz Deze zijn tamelijk goed te bewaren op kamertemperatuur
Dat groenten en fruit het hart beschermen, blijft zonder meer waar. Integendeel, recent onderzoek wees uit dat elke dagelijkse extra inname van 80 g groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten met 4% verlaagt. De impact van een voeding rijk aan groenten en fruit op hart en bloedvaten, is goed nieuws voor levensgenieters: een enorme variatie aan lekkere groenten en fruit houden het hart jong en het lichaam krachtig! En dankzij hun unieke samenstelling spelen groenten en fruit ook een belangrijke rol in ziekten als overgewicht, diabetes, osteoporose en constipatie. De aanbeveling om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit te eten, blijft dus een gouden tip. Mevr. Naessens beklemtoont dan ook het belang om voldoende groenten en fruit op te nemen in onze dagelijkse eetgewoontes. Creatief in de keuken, een fruitschotel midden de tafel, een vieruurtje met fruit...
26-04-2011 om 16:34
geschreven door julie (Arlette)
Toneelvoorstelling Bon appétit! - Mei 2011 - In en rond het Hopmuseum
De Poperingse Koninklijke Rederijkerskamer Langhoirs Victorinen bestaat dit jaar 520 jaar (jawel, u leest het goed: vijfhonderdtwintig jaar!).Hiermee zijn we een van de oudste toneelverenigingen van Vlaanderen.Deze speciale verjaardag willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Natuurlijk moet er gefeest worden en als men feesten zegt, dan zegt men eten en drinken. Daarom wordt er een uniek theaterproject op poten gezet met als titel Bon appétit!.We zijn bijzonder trots dat dit project doorgaatin en rond het Hopmuseum in Poperinge, dat bovendien voor West-Vlaanderen verkozen is tot ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland en de Vlaamse Streekvork heeft gewonnen.
In het 520-jarig bestaan van de Langhoirs Victorinen werd er, naast toneel spelen, ook vaak gefeest, gegeten en gedronken.Het was dan ook meer dan logisch om dit thema voor deze speciale feestproductie te kiezen.Op verschillende locaties in en rond het hopmuseum wordt het publiek getrakteerd op monologen, dialogen en korte toneelstukjes die zich afspelen rond de 'innerlijke mens'.Op de spijskaart staan o.a. gastronomische familiefeesten, een goed gekruide volkse vertelling, een hilarisch diner en een Bijbels bruiloftsfeest. Dit alles wordt geserveerd met een aantal aangepaste hapjes en drankjes.
Dit uniek en smakelijk project wordt in goede banen geleid door regisseur Patrick Deleu en gebracht door de vele spelers van de Langhoirs Victorinen (waar ikzelf deel van uitmaak )
Laat het u smaken!
U kunt met ons meefeesten en genieten van deze prachtige en bijzondere voorstelling op volgende data: vrijdag 20, zaterdag 21, maandag 23, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei.De wandeling start steeds stipt om 20u.Kaarten voor dit uniek verjaardagsproject kosten 10 euro (proevertjes inbegrepen) en kunnen besteld worden via langhoirs@telenet.be of op het nummer 0479/28 12 02.
25-04-2011 om 10:24
geschreven door julie (Arlette)