Op de campus van een kleine universiteit wordt het naakte, bevroren lichaam gevonden van Kristina Kim. De dood van de sprankelende en oogverblindend mooie studente plaatst de politie voor raadsels. Waaom ging Kristina zonder enige beschermende kleding in de kou lopen? En hoe kan het dat geen van haar vrienden haar als vermist heeft opgegeven? Al snel blijkt dat het leven van de jonge studente nog geheimzinniger was dan haar dood. Wist Kristina te veel of was ze bondgenoot in een spel van jaloezie en obsessieve liefde...?
27-04-2011 om 16:45
geschreven door julie (Arlette)
Koolhydraten zitten in veel voedingswaren, de ene groep is al gezonder dan de andere. Vandaar dat wordt aangeraden om je aantal koolhydraten liever op te nemen via peulvruchten, volkorenbrood. Snoep, koek en andere tussendoortjes bevatten ook koolhydraten, maar deze producten leveren geen gezonde basis voor een gevarieerde voeding en dus zijn die dan ook te mijden.
Wanneer je last hebt met het eten van tussendoortjes en andere snuisterijen kan het misschien helpen om zelf een kant en klare groenten- en fruitschaal klaar te zetten in de woonkamer. Door op voorhand groenten en fruit te snijden en reepjes klaar te leggen in een (decoratieve) schaal, maak je het jezelf eenvoudiger om snel even een reepje groente te pakken in plaats van een zakje snoep of een koek. Hoe meer je eet van producten met weinig calorieën, hoe minder je zin krijgt in caloriebommetjes. Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld wortels, radijzen, reepjes paprika, knolselder, roosjes van bloemkool, enz Deze zijn tamelijk goed te bewaren op kamertemperatuur
Dat groenten en fruit het hart beschermen, blijft zonder meer waar. Integendeel, recent onderzoek wees uit dat elke dagelijkse extra inname van 80 g groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten met 4% verlaagt. De impact van een voeding rijk aan groenten en fruit op hart en bloedvaten, is goed nieuws voor levensgenieters: een enorme variatie aan lekkere groenten en fruit houden het hart jong en het lichaam krachtig! En dankzij hun unieke samenstelling spelen groenten en fruit ook een belangrijke rol in ziekten als overgewicht, diabetes, osteoporose en constipatie. De aanbeveling om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit te eten, blijft dus een gouden tip. Mevr. Naessens beklemtoont dan ook het belang om voldoende groenten en fruit op te nemen in onze dagelijkse eetgewoontes. Creatief in de keuken, een fruitschotel midden de tafel, een vieruurtje met fruit...
26-04-2011 om 16:34
geschreven door julie (Arlette)
Toneelvoorstelling Bon appétit! - Mei 2011 - In en rond het Hopmuseum
De Poperingse Koninklijke Rederijkerskamer Langhoirs Victorinen bestaat dit jaar 520 jaar (jawel, u leest het goed: vijfhonderdtwintig jaar!).Hiermee zijn we een van de oudste toneelverenigingen van Vlaanderen.Deze speciale verjaardag willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Natuurlijk moet er gefeest worden en als men feesten zegt, dan zegt men eten en drinken. Daarom wordt er een uniek theaterproject op poten gezet met als titel Bon appétit!.We zijn bijzonder trots dat dit project doorgaatin en rond het Hopmuseum in Poperinge, dat bovendien voor West-Vlaanderen verkozen is tot ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland en de Vlaamse Streekvork heeft gewonnen.
In het 520-jarig bestaan van de Langhoirs Victorinen werd er, naast toneel spelen, ook vaak gefeest, gegeten en gedronken.Het was dan ook meer dan logisch om dit thema voor deze speciale feestproductie te kiezen.Op verschillende locaties in en rond het hopmuseum wordt het publiek getrakteerd op monologen, dialogen en korte toneelstukjes die zich afspelen rond de 'innerlijke mens'.Op de spijskaart staan o.a. gastronomische familiefeesten, een goed gekruide volkse vertelling, een hilarisch diner en een Bijbels bruiloftsfeest. Dit alles wordt geserveerd met een aantal aangepaste hapjes en drankjes.
Dit uniek en smakelijk project wordt in goede banen geleid door regisseur Patrick Deleu en gebracht door de vele spelers van de Langhoirs Victorinen (waar ikzelf deel van uitmaak )
Laat het u smaken!
U kunt met ons meefeesten en genieten van deze prachtige en bijzondere voorstelling op volgende data: vrijdag 20, zaterdag 21, maandag 23, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei.De wandeling start steeds stipt om 20u.Kaarten voor dit uniek verjaardagsproject kosten 10 euro (proevertjes inbegrepen) en kunnen besteld worden via langhoirs@telenet.be of op het nummer 0479/28 12 02.
25-04-2011 om 10:24
geschreven door julie (Arlette)
Ze is geboren en getogen in het Ierse Dublin. Ze heeft geacteerd en als journaliste en schrijfster gewerkt. Ze sleepte diverse prijzen in de wacht voor haar artikelen voor de Sunday Tribune. Haar romans belanden steevast op de Ierse bestsellerlijsten.
12-04-2011 om 16:02
geschreven door julie (Arlette)
Over het imposante, vervallen landgoed Whitecliff dat al jaren leegstaat, doen spookverhalen de ronde. Makelaar Claudine Armstrong ontrafelt stukje bij beetje de geschiedenis van het landhuis, en ontdekt een vreselijk drama. In 1944 leidde de 16 jarige Violet Shine een beschermd leven op Whitecliff, toen ze verliefd werd op Coley Quinn, een arme pachterszoon. Ze ontmoetten elaar in het geheim en zwoeren elkaar trouw. Maar toen Violets vader de twee geliefden in elkaars armen betrapte, werd hij woedend. Coley moest Ierland verlaten, en Violet werd opgesloten in de torenkamer. Haar straf groeide uit tot een familiegeheim, dat verstrekkende gevolgen kreeg voor de generaties na haar.
12-04-2011 om 15:56
geschreven door julie (Arlette)
Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette hij dies Lunaes, dag van de maan. In het volksgeloof staat de dag in een kwade reuk.
In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Wie van de oorspronkelijke stand van zaken uitgaat, zal de zondag de eerste dag vinden, en daarmee de maandag de tweede. Agenda's vermelden de maandag doorgaans als eerste dag, vooral ook om het weekeinde samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.
De Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: van de talen die de maandag niet naar de maan noemen, maar aan zijn plaats in de week, beschouwt het Portugees de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heten dinsdag 'derde dag' en donderdag 'vijfde dag'.
Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden (wikipedia)
11-04-2011 om 11:17
geschreven door julie (Arlette)
't Zonnetje schijnt zo heerlijk schoon. 't Vogeltje zingt op heldere toon. 't Windje suist zo zacht, ja het zingt met ons mee. In de weide dartelt het jolige vee. Lustig klinkt mijn lied wie zingt met me mee?
10-04-2011 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)
Gratin met rode vruchten. Ingrediënten - 2 eerdooiers - 1 eetlepel maïzena - 2 1/2 dslagrom - 3 eetl. suiker Roer van de eierdooiers, de maïzena en wat koude melk een glad papje. Breng de room in een pannetje op middelhoog vuur tegen de kook aan en los er al roerend de suiker in op. Haal de pan van het vuur en roer er het papje door. de crème moet de achtekant van de lepel bedekken en stijft bij het afkoelen verder op. Het fruit Leg kleine aardbeien (in plakjes), frambozen, ontpitte kersen en aalbessen in individuele ovenschaaltjes. Vul ze voor driekwart en giet er de crème over. Bestrooi ze met een mooi, gelijkmatig laagje buine basterdsuiker en druk goed aan. Zet ze onder de grill totdat de suiker flink borrelt; Haal ze eronder vandaan en laat ze afkoelen. Dien ze lauw of koud op. De eters breken het korstje met een lepel en komen dan een combinatie van rinse en zoet smaken tegen. (tip: die rode vruchten kan je diepgevroren kopen)
05-04-2011 om 17:12
geschreven door julie (Arlette)
Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië, maar voor Europa is Italië de bakermat van deze plant. De groente lijkt wel wat op een kleinere, verfijndere versie van de bloemkool, nochtans is zij ontwikkeld uit een gewone bloem van een gewone koolsoort. De smaak ven broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger van smaak.
De gehele plant (dus ook de stengels en de bladeren) kan opgegeten worden. Deze laatste bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen. De stengels smaken zelfs een beetje naar asperges.
Broccoli is nog niet lang in ons voedselpakket opgenomen. De groente werd pas in de jaren tachtig echt populair in onze streken, maar was bij ons wel reeds bekend op het einde van de 19de eeuw. Broccoli wordt in volle grond geteeld.
Broccoli telen en oogsten
Broccoli is best te telen in een vochtige en kalkhoudende grond. Deze plant vraagt een vruchtbare bodem met een goede structuur. Broccoli heeft wel wat eisen om goed te gedijen, maar wel minder dan een bloemkool bijvoorbeeld. Afwatering van de grond moet zeker voorzien zijn, vooral met winterteelten van broccoli. Bij het begin van de teelt is een basisbemesting en wat toevoeging van kalk aangeraden. Hou rekening met een plantafstand van 45 tot 60 cm tussen de planten (wat over het algemeen korter is dan andere soorten kolen), en begiet nadien met voldoende water. Tijdens de groeiperiode en in tijden wanneer het veel regent is bijmesten eveneens aangeraden. Oogsten van broccoli gebeurt 2 tot 3 dagen voor dat de bloemknoppen opengaan. Oogst u te laat, dan is zijn de bloemschermen te los, oogst u te vroeg dan zullen ze te klein zijn. Na het oogsten bemest u de plant opnieuw, daardoor zullen er zijscheuten uitkomen die opnieuw na enkele weken oogstrijp zullen zijn.
Bewaren
Bewaar broccoli best in de koelkast, verpakt in folie. De houdbaarheid is 2 tot 5 dagen. Bij een te lange of slechte bewaring zal het product een geel uitzicht krijgen en open bloemen vertonen.
Spoel grondig onder stromend water en snij het verdroogde gedeelte van de stronk weg.
Schil de stelen tot vlak onder de bloem en maak inkervingen in de stelen zodat ze samen met de bloem gaar zijn.
Bereiden
Was de broccoli en snij de onderkant van de steel.
Schil de steel tot vlak onder de roosjes en snij deze in plakjes of hou ze heel en snij ze in met een mesje.
Op deze manieren zijn de steeldelen tegelijk gaar als de roosjes.
Verdeel de rest van de broccoli in roosjes.
Kook broccoli met weinig water en zout in 4 tot 8 minuten beetgaar.
Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen.
Kooktips
Broccolisoep: Je kan ook de broccolistelen gebruiken, bv in een soep. Best is deze eerst te schillen.
Originele broccolitoets: Op zoek naar een originele garnituur ? Kook roosjes van bloemkool en broccoli beetgaar en prik ze afwisselend op een houten stokje.
Voedingswaarde/Gezondheid
Broccoli wordt vaak aangeraden ter preventie van bepaalde vormen van kanker en dit onder meer dankzij de aanwezigheid van glucosinolaten. Deze gezondheidsbevorderende stoffen komen eveneens voor in andere brassica-groenten zoals bloemkool en spruitjes. Daarnaast bevat broccoli ook veel vitamine C. Broccoli verdient dan ook zeker een plaatsje in een gezonde voeding.
Bron: Flandria
03-04-2011 om 17:26
geschreven door julie (Arlette)
-Voorkomen en aanvoer Leeft voornamelijk in het noorden van de Atlantische Oceaan: bij Noorwegen, IJsland, Noord-Amerika en Groenland tot op diepten van 2 duizend m. De recente vangsten van rond de 50 duizend ton blijken te hoog om het voortbestaan van die stock te waarborgen. Een daling met een derde van de aanvoer is nodig voor de wederopbouw van het bestand. Vandaar dat ook hier de kweek werd ingevoerd. Dit is evenwel een technisch moeilijke opgave omdat heilbot in de natuur paait op een diepte van duizend meter, hetgeen moeilijk nabootsbaar is in kweekomstandigheden aan land.
-Biologische kenmerken Leeft hoofdzakelijk van kreeftachtigen, vis en weekdieren. Kan uitzonderlijk tot 3 meter (150kg) doorgroeien. Dat duurt dan wel 50 jaar. In de commerciële vangsten is die lengte wel heel wat kleiner. De paaitijd situeert zich tussen januari en april.
-Andere karakteristieken Heilbot is rijk aan visolie en is gerookt een delicatesse. Vers is heilbot eveneens een lekkernij, maar bij ons is hij minder gekend. Hij wordt meestal in moten verkocht. Zwarte heilbot of Groenlandse heilbot (Reinhardtius hippoglossoides) werd vroeger meestal als Groenlandse tarbot verkocht. Door de wetgeving op de verkoopsbenamingen is dit verboden. Raar maar waar: gerookte Groenlandse heilbot mag wel als gerookte heilbot verkocht worden.
Schelvis
Beschrijving :
-Voorkomen en aanvoer De schelvis leeft in hoofdzaak in het Noordelijk gedeelte van de Noordzee, maar komt ook voor van IJsland tot de Golf van Gascogne op diepten van 10 tot 200 m. Het bestand was een tijdje geleden goed voor bijna 7 miljard ton, thans is dat nog slechts een 10% daarvan. Jaarlijks worden ongeveer 100 duizend ton aangevoerd, waarvan de helft door de Britten en de Schotten. Een kleine 500 ton wordt bij ons per jaar aangevoerd.
-Biologische kenmerken Vanaf een lengte van ongeveer 30 cm is de schelvis geslachtsrijp. �s Winters trekt hij naar diepe paaigronden in de noordelijke Noordzee, bij Noorwegen en IJsland. Hij paait er dan tussen maart en juni. Hoewel hij uitzonderlijk tot 80 cm kan doorgroeien is het grootste gedeelte van de aanvoer gelegen tussen 40 en 50 cm.
-Andere karakteristieken Het visvlees is iets zachter dan dat van kabeljauw, maar zeer smakelijk en het is eveneens voor alle bereidingen geschikt. Gerookte haddock is een klassieker in Engeland, waar schelvis op vrijwel alle menukaarten is terug te vinden. Schelvis heeft veel en grote schubben en wordt daarom vooral in visfilet verkocht.
De kabeljauw (Gadus morhua) is een vissoort die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Hij heeft een lengte tot 150 cm maar meet gemiddeld 80 à 90 cm. De kabeljauw heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.
Het vlees van de kabeljauw is fijn van smaak en heeft een losse structuur. De vis wordt veel gefileerd, ook de lever van de kabeljauw is zeer smaakrijk. In de zomermaanden zitten echter de zo geheten luizen op de lever en dan zit er geen smaak aan.
Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd. Skrei is de naam die hij krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paaien. De naam Skrei is afgeleid van het Vikingwoord skrida, dat zoiets als reizen betekent.
31-03-2011 om 16:01
geschreven door julie (Arlette)
Oregano en marjolein uit je tuin. Oregan en marjolein zijn twee gelijkaardige kruiden die zich gemakkelijk vers laten gebruiken. De jonge plantjes worden te koop aangeboden in potjes, en je kunt ze nadien in de tuin planten. Hoe meer zon ze daar krijgen, hoe pittiger hun smaak wordt. Marjolein heeft een zacht, zoeterig aroma dat wat aan tijm doet denken. Oregano, ook wilde marjolein genoemd, smaakt smaakt zeer uitgesproken en is pizzakruid bij uitstek. Maar het heeft meer in zijn mars. Zo is het onmogelijk om een Grieks tomatensaus of de befaamde Mexicaanse chili con carne te maken zonder een stevige portie oregano. Het is een van de zeldzame kruiden die zich goed laten drogen, in de Italiaanse keuken speelt het de rol van geheim wapen dat op het einde van de bereiding wordt toegevoegd. Niet laten meekoken is dus de boodschap! Basilicum vervangt tegenwoordig dikwijls de oregano die oorspronkelijk op een gerecht thuishoorde. Majolein hoort ook thuis in de Franse keuken, als een van de Provençaalse kruiden. Te gebruiken in vleesmarinades of bij vis, gegrild of op houtskool.
oregano marjolein
31-03-2011 om 15:41
geschreven door julie (Arlette)