Inhoud blog
  • Kerstmis
  • de donkere 6 weken
  • de kerstboom
  • eenzaamheid
  • Sinterklaas
  • weerspreuken
  • december
  • zo maar
  • goede avond
  • spreuk
  • Samantha
  • verdraagzaamheid
  • zo maar
  • 11 november
  • wateroverlast
  • zo maar
  • maandag
  • november
  • weerspreuken
  • Allerheiligen en Allerzielen
  • Halloween
  • oktober
  • wintertijd
  • halloween
  • citaten
  • halloween
  • Herfst
  • pompoenen
  • Edith Piaf
  • Paddenstoelen in de herfst
  • Indian summer
  • oktober weerspreuken
  • oktober
  • herfst
  • gedicht
  • herfst
  • Hoppestoet
  • bloemen
  • zondag
  • weerspreuken
  • nazomer
  • hoppestoet
  • terug naar school
  • september
  • gezond en gelukkig zijn
  • zo maar
  • Toon Hermans
  • Vierdaagse van de IJzer
  • vriendschap
  • woensdag
  • heel juist
  • ogen
  • welkom
  • symphony of love
  • Augustus
  • weerspreuken
  • augustus
  • internationale dag van de vriendschap
  • Fantasie
  • een hart van rozen
  • zo maar
  • vrouwengezicht
  • Laat de zon in je hart
  • nationale feestdag
  • zo maar
  • wilde bloemen
  • reizen
  • 14 juli
  • 11juli
  • kermis
  • mooi gezegde
  • spreuk
  • Vakantie
  • weerspreuken
  • kermis in Poperinge
  • juni
  • humor
  • zomer
  • tabel zomerfruit
  • fruit
  • zomervakantie
  • zomer
  • hitte
  • 6 juni
  • weerspeuken
  • juni
  • de mooiste dingen
  • De pinksterbloem
  • Tina Turner overleden
  • Hopelijk beleef je hier veel plezier! Kom nog eens terug!
    Klok 3:
    http://www.geocities.com/~goldenoldies
     

    Klik er eens op.  Je krijgt muziek van vroeger.
    Zoeken in blog

    Beoordeel dit blog
      Zeer goed
      Goed
      Voldoende
      Nog wat bijwerken
      Nog veel werk aan
     
    Ik stuur je bloemen


    HALLO? BLIJ DAT JE WEER EENS OP BEZOEK KOMT!!!!!!!!
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tjeu
    blog.seniorennet.be/tjeu
    Welkom op mijn blog!
    Archief per maand
  • 12-2023
  • 11-2023
  • 10-2023
  • 09-2023
  • 08-2023
  • 07-2023
  • 06-2023
  • 05-2023
  • 04-2023
  • 03-2023
  • 02-2023
  • 01-2023
  • 12-2022
  • 11-2022
  • 10-2022
  • 09-2022
  • 08-2022
  • 07-2022
  • 06-2022
  • 05-2022
  • 04-2022
  • 03-2022
  • 02-2022
  • 01-2022
  • 12-2021
  • 11-2021
  • 10-2021
  • 09-2021
  • 08-2021
  • 07-2021
  • 06-2021
  • 05-2021
  • 04-2021
  • 03-2021
  • 02-2021
  • 01-2021
  • 12-2020
  • 11-2020
  • 10-2020
  • 09-2020
  • 08-2020
  • 07-2020
  • 06-2020
  • 05-2020
  • 04-2020
  • 03-2020
  • 02-2020
  • 01-2020
  • 12-2019
  • 11-2019
  • 10-2019
  • 09-2019
  • 08-2019
  • 07-2019
  • 06-2019
  • 05-2019
  • 04-2019
  • 03-2019
  • 02-2019
  • 01-2019
  • 12-2018
  • 11-2018
  • 10-2018
  • 09-2018
  • 08-2018
  • 07-2018
  • 06-2018
  • 05-2018
  • 04-2018
  • 03-2018
  • 02-2018
  • 01-2018
  • 12-2017
  • 11-2017
  • 10-2017
  • 09-2017
  • 08-2017
  • 07-2017
  • 06-2017
  • 05-2017
  • 04-2017
  • 03-2017
  • 02-2017
  • 01-2017
  • 12-2016
  • 11-2016
  • 10-2016
  • 09-2016
  • 08-2016
  • 07-2016
  • 06-2016
  • 05-2016
  • 04-2016
  • 03-2016
  • 02-2016
  • 01-2016
  • 12-2015
  • 11-2015
  • 10-2015
  • 09-2015
  • 08-2015
  • 07-2015
  • 06-2015
  • 05-2015
  • 04-2015
  • 03-2015
  • 02-2015
  • 01-2015
  • 12-2014
  • 11-2014
  • 10-2014
  • 09-2014
  • 08-2014
  • 07-2014
  • 06-2014
  • 05-2014
  • 04-2014
  • 03-2014
  • 02-2014
  • 01-2014
  • 12-2013
  • 11-2013
  • 10-2013
  • 09-2013
  • 08-2013
  • 07-2013
  • 06-2013
  • 05-2013
  • 04-2013
  • 03-2013
  • 02-2013
  • 01-2013
  • 12-2012
  • 11-2012
  • 10-2012
  • 09-2012
  • 08-2012
  • 07-2012
  • 06-2012
  • 05-2012
  • 04-2012
  • 03-2012
  • 02-2012
  • 01-2012
  • 12-2011
  • 11-2011
  • 10-2011
  • 09-2011
  • 08-2011
  • 07-2011
  • 06-2011
  • 05-2011
  • 04-2011
  • 03-2011
  • 02-2011
  • 01-2011
  • 12-2010
  • 11-2010
  • 10-2010
  • 09-2010
  • 08-2010
  • 07-2010
  • 06-2010
  • 05-2010
  • 04-2010
  • 03-2010
  • 02-2010
  • 01-2010
  • 12-2009
  • 11-2009
  • 10-2009
  • 09-2009
  • 08-2009
  • 07-2009
  • 06-2009
  • 05-2009
  • 04-2009
  • 03-2009
  • 02-2009
  • 01-2009
  • 12-2008
  • 11-2008
  • 10-2008
  • 09-2008
  • 08-2008
  • 07-2008
  • 06-2008
  • 05-2008
  • 04-2008
  • 03-2008
  • 02-2008
  • 01-2008
  • 12-2007
  • 11-2007
  • 10-2007
  • 09-2007
  • 08-2007
  • 07-2007
  • 06-2007
  • 05-2007
  • 04-2007
  • 03-2007
  • 02-2007
  • 01-2007
  • 12-2006
  • 11-2006
  • 10-2006
  • 09-2006
  • 08-2006
  • 07-2006
  • 06-2006
  • 05-2006
  • 04-2006
  • 03-2006
  • 02-2006
  • 01-2006
  • 12-2005
  • 11-2005
  • 10-2005
  • 09-2005
  • 08-2005
  • 07-2005
  • 11--0001
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Kom gerust binnen en neem een kijkje in mijn nog wat amateuristisch ogend blokje. 
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Foto
    Mijn favoriete schilder PICASSO
    Foto
    Foto
    Enkele foto's van mijn stad Poperinge
    Talbot House
    Foto
    Hoppemuseum
    Foto
    Grote Markt Poperinge
    Foto
    Hoppestoet Poperinge
    Foto
    Stadswapen
    Foto
    Foto
    Bekijk het filmpje
    Foto
    Foto
    Foto
    Heb je genoten? Kom dan geregeld eens langs.
    Gorges du Tarn
    Foto
    Echternach
    Foto
    Foto
    Vrijdagmarkt Poperinge
    Foto
    MIJN HOROSCOOP
    Foto
    Foto
    Zeg het met bloemen
    Foto
    Zoeken met Google


    Blog als favoriet !
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    greenstuff
    blog.seniorennet.be/greenst
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    abc_tuinieren
    blog.seniorennet.be/abc_tui
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    susutje
    blog.seniorennet.be/susutje
    Zoeken met Google


    Zoeken in blog

    Een interessant adres?
    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    opoe1937
    blog.seniorennet.be/opoe193
    Reizen, muziek,literatuur en nog veel meer

    26-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.operette
    ...

    26-04-2011 om 17:01 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (3)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.groenten en fruit
    • Afslanken met groenten en fruit

      Koolhydraten zitten in veel voedingswaren, de ene groep is al gezonder dan de andere. Vandaar dat wordt aangeraden om je aantal koolhydraten liever op te nemen via peulvruchten, volkorenbrood.
      Snoep, koek en andere tussendoortjes bevatten ook koolhydraten, maar deze producten leveren geen gezonde basis voor een gevarieerde voeding en dus zijn die dan ook te mijden.
    • Wanneer je last hebt met het eten van tussendoortjes en andere snuisterijen kan het misschien helpen om zelf een kant en klare groenten- en fruitschaal klaar te zetten in de woonkamer. Door op voorhand groenten en fruit te snijden en reepjes klaar te leggen in een (decoratieve) schaal, maak je het jezelf eenvoudiger om snel even een reepje groente te pakken in plaats van een zakje snoep of een koek. Hoe meer je eet van producten met weinig calorieën, hoe minder je zin krijgt in caloriebommetjes.
      Geschikte groenten zijn bijvoorbeeld wortels, radijzen, reepjes paprika, knolselder, roosjes van bloemkool, enz… Deze zijn tamelijk goed te bewaren op kamertemperatuur

      Groenten en fruit zorgen voor je conditie

      Dat groenten en fruit het hart beschermen, blijft zonder meer waar. Integendeel, recent onderzoek wees uit dat elke dagelijkse extra inname van 80 g groenten en fruit het risico op hart- en vaatziekten met 4% verlaagt. De impact van een voeding rijk aan groenten en fruit op hart en bloedvaten, is goed nieuws voor levensgenieters: een enorme variatie aan lekkere groenten en fruit houden het hart jong en het lichaam krachtig!
      En dankzij hun unieke samenstelling spelen groenten en fruit ook een belangrijke rol in ziekten als overgewicht, diabetes, osteoporose en constipatie.
      De aanbeveling om dagelijks 300 g groenten en 2 tot 3 stukken fruit te eten, blijft dus een gouden tip.
      Mevr. Naessens beklemtoont dan ook het belang om voldoende groenten en fruit op te nemen in onze dagelijkse eetgewoontes. Creatief in de keuken, een fruitschotel midden de tafel, een vieruurtje met fruit...

    26-04-2011 om 16:34 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (2)
    25-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.toneel
     Toneelvoorstelling ‘Bon appétit!’ - Mei 2011 - In en rond het Hopmuseum

    De Poperingse Koninklijke Rederijkerskamer Langhoirs Victorinen bestaat dit jaar 520 jaar (jawel, u leest het goed: vijfhonderdtwintig jaar!). Hiermee zijn we een van de oudste toneelverenigingen van Vlaanderen. Deze speciale verjaardag willen we niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Natuurlijk moet er gefeest worden en als men feesten zegt, dan zegt men eten en drinken. Daarom wordt er een uniek theaterproject op poten gezet met als titel “Bon appétit!”. We zijn bijzonder trots dat dit project doorgaat in en rond het Hopmuseum in Poperinge, dat bovendien voor West-Vlaanderen verkozen is tot ambassadeur van Vlaanderen Lekkerland en de Vlaamse Streekvork heeft gewonnen.

    In het 520-jarig bestaan van de Langhoirs Victorinen werd er, naast toneel spelen, ook vaak gefeest, gegeten en gedronken. Het was dan ook meer dan logisch om dit thema voor deze speciale feestproductie te kiezen. Op verschillende locaties in en rond het hopmuseum wordt het publiek getrakteerd op monologen, dialogen en korte toneelstukjes die zich afspelen rond de 'innerlijke mens'. Op de spijskaart staan o.a. gastronomische familiefeesten, een goed gekruide volkse vertelling, een hilarisch diner en een Bijbels bruiloftsfeest. Dit alles wordt geserveerd met een aantal aangepaste hapjes en drankjes.

    Dit uniek en smakelijk project wordt in goede banen geleid door regisseur Patrick Deleu en gebracht door de vele spelers van de Langhoirs Victorinen (waar ikzelf deel van uitmaak )

    Laat het u smaken!

    U kunt met ons meefeesten en genieten van deze prachtige en bijzondere voorstelling op volgende data: vrijdag 20, zaterdag 21, maandag 23, vrijdag 27 en zaterdag 28 mei. De wandeling start steeds stipt om 20u. Kaarten voor dit uniek verjaardagsproject kosten 10 euro (proevertjes inbegrepen) en kunnen besteld worden via langhoirs@telenet.be of op het nummer 0479/28 12 02.

    25-04-2011 om 10:24 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (2)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.nieuwe week
    ...
    vergeven, met liefs, rode rozen, fijne werkdag

    25-04-2011 om 10:14 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (1)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Eieren
    Zeer mooi die kunstig geschilderde eieren.

    25-04-2011 om 10:10 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Pasen
    Zonnige Paasmaandag

    25-04-2011 om 10:07 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (1)
    12-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Deirdre Purcell
    DEIRDRE PURCELL

    Deirdre Purcell

    Ze is geboren en getogen in het Ierse Dublin. Ze heeft geacteerd en als journaliste en schrijfster gewerkt.
    Ze sleepte diverse prijzen in de wacht voor haar artikelen voor de Sunday Tribune.
    Haar romans belanden steevast op de Ierse bestsellerlijsten
    .

    12-04-2011 om 16:02 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (23)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.literatuur
    HET GEHEIM VAN WHITECLIFF (Deirdre Purcell)

    Over het imposante, vervallen landgoed Whitecliff dat al jaren leegstaat, doen spookverhalen de ronde. Makelaar Claudine Armstrong ontrafelt stukje bij beetje de geschiedenis van het landhuis, en ontdekt een vreselijk drama.
    In 1944 leidde de 16 jarige Violet Shine een beschermd leven op Whitecliff, toen ze verliefd werd op Coley Quinn, een arme pachterszoon. Ze ontmoetten elaar in het geheim en zwoeren elkaar trouw. Maar toen Violets vader de twee geliefden in elkaars armen betrapte, werd hij woedend. Coley moest Ierland verlaten, en Violet werd opgesloten in de torenkamer. Haar straf groeide uit tot een familiegeheim, dat verstrekkende gevolgen kreeg voor de generaties na haar.
     

    Het geheim van Whitecliff - Tell Me Your Secret

    12-04-2011 om 15:56 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    11-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag
    ...

    Maandag

    Maandag is een van de zeven dagen van de week volgens de gregoriaanse kalender. Het is de dag die op de zondag volgt, de dag na maandag is dinsdag.

    Maandag is naar de maan genoemd. Bij de Romeinen heette hij dies Lunaes, dag van de maan. In het volksgeloof staat de dag in een kwade reuk.

    In de joods-christelijke wereld wordt de maandag als de eerste of als de tweede dag van de week gezien. Voor beide bestaan goede argumenten. De status van de zondag als rustdag (de Dag des Heren) was oorspronkelijk die van de zaterdag. Wie van de oorspronkelijke stand van zaken uitgaat, zal de zondag de eerste dag vinden, en daarmee de maandag de tweede. Agenda's vermelden de maandag doorgaans als eerste dag, vooral ook om het weekeinde samen te kunnen vatten aan het einde. Ook volgens ISO 8601 is maandag de eerste dag van de week.

    De Europese talen zijn het over de nummering van de maandag evenmin eens: van de talen die de maandag niet naar de maan noemen, maar aan zijn plaats in de week, beschouwt het Portugees de maandag als de tweede dag (segunda-feira), net als het Grieks, Δευτέρα, maar het Hongaars (hétfö = lett. weekhoofd) en het Estisch (esmaspäev = eerste dag) als de eerste. De Slavische talen noemen de maandag 'de dag na de zondag', maar uit hun namen voor de dinsdag (tweede dag), blijkt dat ook de sprekers van deze talen de maandag als de eerste dag beschouwen. In het IJslands zijn de zondag naar de zon en de maandag naar de maan genoemd, maar heten dinsdag 'derde dag' en donderdag 'vijfde dag'.

    Maandagziekte of tying up is een spierprobleem dat vooral voorkomt bij paarden (wikipedia)

    11-04-2011 om 11:17 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (6)
    10-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.'t zonnetje schijnt
    't Zonnetje schijnt

    't Zonnetje schijnt zo heerlijk schoon.
    't Vogeltje zingt op heldere toon.
    't Windje suist zo zacht, ja het zingt met ons mee.
    In de weide dartelt het jolige vee.
    Lustig klinkt mijn lied wie zingt met me mee?

    10-04-2011 om 17:14 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (1)
    09-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.weekend
    ...

    09-04-2011 om 16:38 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (3)
    05-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.recept
    Gratin met rode vruchten.
    Ingrediënten
    - 2 eerdooiers
    - 1 eetlepel maïzena
    - 2 1/2 dslagrom
    - 3 eetl. suiker
    Roer van de eierdooiers, de maïzena en wat koude melk een glad papje. Breng de room in een pannetje op middelhoog vuur tegen de kook aan en los er al roerend de suiker in op. Haal de pan van het vuur en roer er het papje door. de crème moet de achtekant van de lepel bedekken en stijft bij het afkoelen verder op
    .
    Het fruit
    Leg kleine aardbeien (in plakjes), frambozen, ontpitte kersen en aalbessen in individuele ovenschaaltjes. Vul ze voor driekwart en giet er de crème over.
    Bestrooi ze met een mooi, gelijkmatig laagje buine basterdsuiker en druk goed aan. Zet ze onder de grill totdat de suiker flink borrelt; Haal ze eronder vandaan en laat ze afkoelen. Dien ze lauw of koud op. De eters breken het korstje met een lepel en komen dan een combinatie van rinse en zoet smaken tegen. (tip: die rode vruchten kan je diepgevroren kopen)

    05-04-2011 om 17:12 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (11)
    03-04-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Broccoli

    Broccoli recepten - broccoli koken - Brassica oleracea var. italica

    Broccoli koken, bereiden, bewaren en aankopen

    Broccoli (Brassica oleracea var. italica) is oorspronkelijk afkomstig uit Zuid-Azië, maar voor Europa is Italië de bakermat van deze plant. De groente lijkt wel wat op een kleinere, verfijndere versie van de bloemkool, nochtans is zij ontwikkeld uit een gewone bloem van een gewone koolsoort. De smaak ven broccoli heeft iets weg van bloemkool, maar is fijner en pittiger van smaak.

    De gehele plant (dus ook de stengels en de bladeren) kan opgegeten worden. Deze laatste bevatten meer voedingsstoffen dan de eigenlijke bloemen. De stengels smaken zelfs een beetje naar asperges.

    Broccoli is nog niet lang in ons voedselpakket opgenomen. De groente werd pas in de jaren tachtig echt populair in onze streken, maar was bij ons wel reeds bekend op het einde van de 19de eeuw. Broccoli wordt in volle grond geteeld.

    Broccoli telen en oogsten

    Broccoli is best te telen in een vochtige en kalkhoudende grond. Deze plant vraagt een vruchtbare bodem met een goede structuur. Broccoli heeft wel wat eisen om goed te gedijen, maar wel minder dan een bloemkool bijvoorbeeld.
    Afwatering van de grond moet zeker voorzien zijn, vooral met winterteelten van broccoli.
    Bij het begin van de teelt is een basisbemesting en wat toevoeging van kalk aangeraden.
    Hou rekening met een plantafstand van 45 tot 60 cm tussen de planten (wat over het algemeen korter is dan andere soorten kolen), en begiet nadien met voldoende water.
    Tijdens de groeiperiode en in tijden wanneer het veel regent is bijmesten eveneens aangeraden.
    Oogsten van broccoli gebeurt 2 tot 3 dagen voor dat de bloemknoppen opengaan. Oogst u te laat, dan is zijn de bloemschermen te los, oogst u te vroeg dan zullen ze te klein zijn.
    Na het oogsten bemest u de plant opnieuw, daardoor zullen er zijscheuten uitkomen die opnieuw na enkele weken oogstrijp zullen zijn.

    Bewaren

    • Bewaar broccoli best in de koelkast, verpakt in folie. De houdbaarheid is 2 tot 5 dagen. Bij een te lange of slechte bewaring zal het product een geel uitzicht krijgen en open bloemen vertonen.
    • Spoel grondig onder stromend water en snij het verdroogde gedeelte van de stronk weg.
    • Schil de stelen tot vlak onder de bloem en maak inkervingen in de stelen zodat ze samen met de bloem gaar zijn.

    Bereiden

    • Was de broccoli en snij de onderkant van de steel.
    • Schil de steel tot vlak onder de roosjes en snij deze in plakjes of hou ze heel en snij ze in met een mesje.
    • Op deze manieren zijn de steeldelen tegelijk gaar als de roosjes.
    • Verdeel de rest van de broccoli in roosjes.
    • Kook broccoli met weinig water en zout in 4 tot 8 minuten beetgaar. 
    • Neem de broccoli uit de pan van zodra de roosjes al dente zijn: hoe zachter en papperiger ze worden, hoe meer ze hun heerlijke smaak en frisse kleur verliezen.

    Kooktips

    • Broccolisoep: Je kan ook de broccolistelen gebruiken, bv in een soep. Best is deze eerst te schillen.
    • Originele broccolitoets: Op zoek naar een originele garnituur ? Kook roosjes van bloemkool en broccoli beetgaar en prik ze afwisselend op een houten stokje.

    broccoli recepente, broccoli klaarmaken

    Voedingswaarde/Gezondheid

    Broccoli wordt vaak aangeraden ter preventie van bepaalde vormen van kanker en dit onder meer dankzij de aanwezigheid van glucosinolaten. Deze gezondheidsbevorderende stoffen komen eveneens voor in andere brassica-groenten zoals bloemkool en spruitjes. Daarnaast bevat broccoli ook veel vitamine C. Broccoli verdient dan ook zeker een plaatsje in een gezonde voeding.

    Bron: Flandria

    03-04-2011 om 17:26 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (4)
    31-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.

    DE BESTE VISSEN VAN DIT SEIZOEN.

    Heilbot
    Beschrijving :
    -Voorkomen en aanvoer
    Leeft voornamelijk in het noorden van de Atlantische Oceaan: bij Noorwegen, IJsland, Noord-Amerika en Groenland tot op diepten van 2 duizend m. De recente vangsten van rond de 50 duizend ton blijken te hoog om het voortbestaan van die stock te waarborgen. Een daling met een derde van de aanvoer is nodig voor de wederopbouw van het bestand. Vandaar dat ook hier de kweek werd ingevoerd. Dit is evenwel een technisch moeilijke opgave omdat heilbot in de natuur paait op een diepte van duizend
    meter, hetgeen moeilijk nabootsbaar is in kweekomstandigheden aan land.

    -Biologische kenmerken
    Leeft hoofdzakelijk van kreeftachtigen, vis en weekdieren. Kan uitzonderlijk tot 3 meter (150kg) doorgroeien. Dat duurt dan wel 50 jaar. In de commerciële vangsten is die lengte wel heel wat kleiner. De paaitijd situeert zich tussen januari en april.

    -Andere karakteristieken
    Heilbot is rijk aan visolie en is gerookt een delicatesse. Vers is heilbot eveneens een lekkernij, maar bij ons is hij minder gekend. Hij wordt meestal in moten verkocht. Zwarte heilbot of Groenlandse heilbot (Reinhardtius hippoglossoides) werd vroeger meestal als Groenlandse tarbot verkocht. Door de wetgeving op de verkoopsbenamingen is dit verboden. Raar maar waar: gerookte Groenlandse heilbot mag wel als gerookte heilbot verkocht worden.




    Schelvis

    Beschrijving :
    -Voorkomen en aanvoer
    De schelvis leeft in hoofdzaak in het Noordelijk gedeelte van de Noordzee, maar komt ook voor van IJsland tot de Golf van Gascogne op diepten van 10 tot 200 m. Het bestand was een tijdje geleden goed voor bijna 7 miljard ton, thans is dat nog slechts een 10% daarvan. Jaarlijks worden ongeveer 100 duizend ton aangevoerd, waarvan de helft door de Britten en de Schotten. Een kleine 500 ton wordt bij ons per jaar aangevoerd.

    -Biologische kenmerken
    Vanaf een lengte van ongeveer 30 cm is de schelvis geslachtsrijp. �s Winters trekt hij naar diepe paaigronden in de noordelijke Noordzee, bij Noorwegen en IJsland. Hij paait er dan tussen maart en juni. Hoewel hij uitzonderlijk tot 80 cm kan doorgroeien is het grootste gedeelte van de aanvoer gelegen tussen 40 en 50 cm.

    -Andere karakteristieken
    Het visvlees is iets zachter dan dat van kabeljauw, maar zeer smakelijk en het is eveneens voor alle bereidingen geschikt. Gerookte haddock is een klassieker in Engeland, waar schelvis op vrijwel alle menukaarten is terug te vinden. Schelvis heeft veel en grote schubben en wordt daarom vooral in visfilet verkocht.



    Skrei

     Skrei is eigenlijk een jonge kabeljauw

    Kabeljauw

    Atlantische kabeljauwvangst 1950-2002. Noordoost Atlantic (blauw), noordwest Atlantic (groen) en totaal (rood)
    Productie van klipvis

    De kabeljauw (Gadus morhua) is een vissoort die voorkomt in de Atlantische Oceaan. Hij heeft een lengte tot 150 cm maar meet gemiddeld 80 à 90 cm. De kabeljauw heeft een olijfgroene en bruingevlekte rug, een witte buik en een lange kindraad.

    Verblijfplaats: de grootste vangplaatsen zijn Newfoundlandbank, de Lofoten en de Doggersbank. De vissoort leeft op diepten van 20 tot 600 meter dicht bij de bodem. De kabeljauw voedt zich voornamelijk met kreeftjes, krabjes, garnalen, vissen en mosselen.

    Het vlees van de kabeljauw is fijn van smaak en heeft een losse structuur. De vis wordt veel gefileerd, ook de lever van de kabeljauw is zeer smaakrijk. In de zomermaanden zitten echter de zo geheten luizen op de lever en dan zit er geen smaak aan.

    Kleine kabeljauw heet gul. Gedroogde kabeljauw wordt ook stokvis genoemd en gefrituurde stukken kabeljauw worden wel kibbeling genoemd. Skrei is de naam die hij krijgt in de periode tussen december en april wanneer hij vanuit de Barentszzee naar het noordwesten van Noorwegen migreert om te paaien. De naam Skrei is afgeleid van het Vikingwoord skrida, dat zoiets als ”reizen” betekent.

    31-03-2011 om 16:01 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (7)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Kruiden
    Oregano en marjolein uit je tuin.
    Oregan en marjolein zijn twee gelijkaardige kruiden die zich gemakkelijk vers laten gebruiken. De jonge plantjes worden te koop aangeboden in potjes, en je kunt ze nadien in de tuin planten. Hoe meer zon ze daar krijgen, hoe pittiger hun smaak wordt.
    Marjolein heeft een zacht, zoeterig aroma dat wat aan tijm doet denken. Oregano, ook wilde marjolein genoemd,
    smaakt smaakt zeer uitgesproken en is pizzakruid bij uitstek. Maar het heeft meer in zijn mars. Zo is het onmogelijk om een Grieks tomatensaus of de befaamde Mexicaanse chili con carne te maken zonder een stevige portie oregano. Het is een van de zeldzame kruiden die zich goed laten drogen, in de Italiaanse keuken speelt het de rol van geheim wapen dat op het einde van de bereiding wordt toegevoegd. Niet laten meekoken is dus de boodschap!
    Basilicum vervangt tegenwoordig dikwijls de oregano die oorspronkelijk op een gerecht thuishoorde.
    Majolein hoort ook thuis in de Franse keuken, als een van de Provençaalse kruiden. Te gebruiken in vleesmarinades of bij vis, gegrild of op houtskool.

      oregano  marjolein

    31-03-2011 om 15:41 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    28-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lentespreuken
    ...

    lentespreuken

    Onweert het in maart, dan is het voorjaar van de kaart.

    De zwaluwen vliegen hoog,de zwaluwen vliegen laag wat het weer zal worden is voor iedereen de vraag!

    Als het regent in mei, is april voorbij.

    Maartse regen is geen zegen.

    April klaar en rein, mei zal des te wilder zijn.

    Aprilse vlokjes brengen meise klokjes.

    Het mag vroeg of laat zijn, april wil kwaad zijn.

    Aprilletje zoet, geeft nog wel eens een witte hoed.

    Verschaft april ons mooie dagen, dan pleegt mei de last te dragen.

    Geeft April veel regen, zo brengt het rijke zegen.

    Kring om de zon, water in de ton.

    Een kring om de maan, zal in regen vergaan.

    In de kamer al een vlinder, buiten hagel hier en ginder.

    Vliegt de zwaluw laag, dan komt er een regenvlaag.

    Houdt de wind uit het noorden aan, zal zij het grasgroei tegengaan.

    Als de donder slaat in't kale woud, dan blijft het hele voorjaar koud.

    Brengt de ochtend avondrood, dan is er met je klok gekloot!.

    Avondrood brengt water in de sloot!.

    Als het bellen regent, regent het morgen weer.

    's Avonds grijs en 's morgens rood, dan stelt men zich aan regen bloot.

    Zo de wind waait staat zijn petje.

    Met de wind in de rug ben je snel weer thuis terug.

    met een natte april hebben de boeren hun wil.

    zaait g'op sint ezechiel zeker lukt uw vlasgaard wel.

    als de muggen dansen gaan is het met regenen gedaan.

    regen uit het oosten, 48 uur zonder vertroosten.

    broedt de spreeuw vroeg in april, een schone meimaand is op til.

    op sint justijn doodt de koude het venijn.

    zolang voor marcus warm, zolang na marcus koud.



    28-03-2011 om 12:07 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.maandag
    ...
    goedemorgen maandag, goedemorgen, voor baby gedichtjes

    28-03-2011 om 11:59 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)
    19-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lente

    LENTE

    Volgens de kalender begint de lente op 20 maart. Dag en nacht zijn even lang. De natuur ontwaakt uit haar lange winterslaap. Voedingssappen stromen weer omhoog naar de takken van bomen en struiken en laten de knoppen opzwellen. De eerste bloemen verschijnen aan de hagen en in de velden. De bewerkte akkers worden groener, want koren- en koolzaadplantjes groeien opnieuw. Het weer is onbestendig; af en toe schijnt er een waterig zonnetje, dan valt er een maartse bui. Door regens en het smelten van de sneeuw treden beken en rivieren soms buiten hun oevers.

    In april komt het plantenrijk echt tot leven. Jonge bladeren ontvouwen zich en tooien de bomen in zachte voorjaarstinten die uiteenlopen van geelgroen tot oranjerood. De fruitbomen hebben stralend witte bloemen. De tarwe is flink gegroeid en dieper groen van kleur geworden. Bij het koolzaad ontluiken de

    Trekvogels, zoals de zwaluwen, keren langzamerhand terug. De temperatuur is steeds milder, maar soms daalt die nog onder het vriespunt. Als het nu erg koud wordt, bevriezen de bloesems van fruitbomen en loopt de hele oogst gevaar.

    Na enkele weken zitten de bomen goed in het blad. Langs de paden en in de weilanden trekken de bloemen veel bijen en hommels aan. De witte meidoornhagen bloeien uitbundig, evenals de duizenden gele koolzaadbloemen, waardoor de velden er prachtig uitzien.

    In het nest piepen pasgeboren jongen om voedsel. Hun ouders vliegen af en aan met insecten en larven. De dagen zijn beduidend langer en de temperaturen stijgen. Opnieuw is het leven buiten aangenaam.

    19-03-2011 om 16:51 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (12)
    18-03-2011
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.Gezelle

    Gezelle en de lente

    O Wilde en onvervalste pracht

    der blommen, langs de watergracht !

    daar staat ge: en, in de zonneschijn,

    al dat gij doet is blomme zijn !

    ’t Is wezen, ’t geen mijn oog aanziet,

    ’t is waarheid, en ge ’n dobbelt niet;

    en die door u mijn hert verblijdt

    is enkel, zo gij enkel zijt !

    Hoe stil is ‘t ! ’t En verwaait med al

    geen bladje, dat ons storen zal;

    geen rimpelken in ’t lief gelaat

    des waters, dat vol blommen staat;

    geen wind, geen woord: rondom gespreid,

    al schaduw, al stilzwijgendheid !

    Dan, diepe, diep in ’t water, blauwt,

    half groen geblest, de hemelvaut;

    en, priemend hier en daar, vergaat

    een langgesponnen zonnedraad.

    Hoe eerbaar, edel, schoon en fijn

    kan toch een enkele blomme zijn.

    Guido Gezelle, 6 juni 1882

    18-03-2011 om 17:04 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (4)
    Klik hier om een link te hebben waarmee u dit artikel later terug kunt lezen.lente
    ...

    18-03-2011 om 17:00 geschreven door julie (Arlette)


    >> Reageer (0)





    Prettige dag!


    ...


    Klik op de knop om te spelen


    E-mail mij

    Druk oponderstaande knop om mij te e-mailen.


    Toplijst TopSiteGuide.bestblogs.blog.seniorennet.be/eerda
    TopSiteGuide.bestblogs eerda


    Foto

    Goede middag


    Gastenboek

    Druk oponderstaande knop om een berichtje achter te laten in mijn gastenboek.


    BEDANKT VOOR UW BEZOEKJE !

    Welkom bij De Vrolijke Bloggers
    Kom vlug binnen en neem rustig uw tijd



    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    indonesie
    blog.seniorennet.be/indones
    goddess triple moon


    Het Weer






    Foto

    Foto

    Zet uw geluid aan
     http://www.cartoline.it/pics/_zoom_flash.htm?immagine=scherzi_150404_

    Foto


    Klik op bovenstaand plaatje
    Foto

    Foto

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    tonkoorevaar
    blog.seniorennet.be/tonkoor
    Startpagina !

    Blog als favoriet !


    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Mijn lievelingsbloemen zijn rode rozen.
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Hierboven een 3-tal foto's van de opera La Bohème
    Puccini
    Foto

    Foto

    Foto

    Foto

    Even verpozen.
    Kijk rustig naar het bovenstaande filmpje en reis met me mee.

    Foto

    Foto

    Foto

    Bovenstaande foto is een foto van mijn reis naar de Cevennes
    Foto

    Koffieklets


    Ik heb slaap nodig

    Klok 1:
    Blog als favoriet !

    >
    Vriendelijk groetjes
    Zoeken in blog


    ...

    Willekeurig SeniorenNet Blogs
    magdavinck
    blog.seniorennet.be/magdavi

    Blog tegen de regels? Meld het ons!
    Gratis blog op http://blog.seniorennet.be - SeniorenNet Blogs, eenvoudig, gratis en snel jouw eigen blog!