De oorsprong van de naam blijkt niet bekend. Wel is hij afgeleid van het Middelnederlandssomer en verwant aan het Oudsaksisch, Oudhoogduits en Oudnoorssumar. Sama season, half-year → zomer betekent dus seizoen in de helft of in het midden van het jaar.
Astronomische zomer
Bepaling
Het astronomisch bepaalde begin van de zomer is de zomerzonnewende (rond 21 juni op het noordelijk halfrond en rond 21 december op het zuidelijk halfrond). De zon gaat dan door het zomerpunt, de zon bereikt die dag de hoogste stand boven de horizon en de dag duurt het langst. De zomer eindigt met de herfst-equinox (rond 23 september op het noordelijk halfrond en 20 maart op het zuidelijk halfrond Meteorologische zomer
Bepaling
Om praktische redenen begint de meteorologische zomer eerder, op 1 juni op het noordelijk halfrond en op 1 december op het zuidelijk halfrond. Deze duurt dan tot 1 september respectievelijk 1 maart.
De zomer kenmerkt zich op het noordelijk halfrond door relatief hoge temperaturen, langer daglicht en het zo nu en dan voorkomen van onweer. Verder is er in het eerste deel van de zomer veel bloeiende natuur. De zomer is ook het seizoen met de voor de meeste mensen langste vakantie van het jaar: de zomervakantie. Op het zuidelijk halfrond valt op hetzelfde moment een tegenovergesteld beeld waar te nemen.
20-06-2011 om 17:37
geschreven door julie (Arlette)
Citroenmelisse (Melissa officinalis) is een vaste plant die tot de lipbloemenfamilie (Lamiaceae) behoort. De plant ruikt naar citroen. De plant groeit voornamelijk in Zuid-Europa, maar is in meer gematigde streken als Nederland en België eenvoudig te vermeerderen aangezien de plant 's winters door middel van wortelstokken voortleeft. De plant wordt circa 0,5 m hoog.
Naamgeving
De naam citroenmelisse komt van het Oudgriekse woord Melisse, wat honingbij betekent. Deze naam is zeer toepasselijk omdat citroenmelisse veel bijen aantrekt. De plant staat bekend als een belangrijke producent van nectar, de grondstof van honing.
Geschiedenis
Citroenmelisse was 2000 jaar geleden al bekend bij verschillende volkeren. Waarschijnlijk brachten de Arabieren via Spanje de plant tot bij de Belgen en Nederlanders. Aanvankelijk hielden alleen de kloosters zich bezig met de teelt van deze plant, maar naarmate meer mensen de plant op waarde schatten werd citroenmelisse meer geteeld.
Gebruik
Van de verse of gedroogde bladeren kan thee worden gezet, al dan niet aangelengd met echte thee. Citroenmelisse is een smaakmaker bij vele recepten zoals visgerechten, soepen, sauzen en omeletten.
Voortplanting en teelt
Citroenmelisse is een gemakkelijke plant om te vermeerderen, zowel door stekken, zaaien als scheuren. Als de plant te droog wordt gehouden wordt het blad geelachtig, maar een te vochtige en schaduwrijke plaats gaat ten koste van de smaak. Citroenmelisse kan eenvoudig geteeld worden in bloempotten.
Trivia
Citroenmelisse is een effectief en veel gebruikt middel om beten van steekmuggen te voorkomen. Deze muggen beschikken over een uitstekende reukzin waarmee ze prooien als mensen eenvoudig kunnen lokaliseren omdat ze gespecialiseerde receptoren hebben die uitgeademde lucht (CO2) en de geur van zweet kunnen waarnemen. De citroengeur van de citroenmelisse verstoort de werking van deze organen waardoor de mug geen prooien meer kan vinden. Muggenwerende producten waarin DEET zit, een extract uit een citrus-achtige plant, heeft eenzelfde effect.
19-06-2011 om 17:14
geschreven door julie (Arlette)
Aan muntsoorten geen gebrek. De meeste bosjes die in de winkel liggen zijn doodgewone verse groene munt, die officieel aarmunt heet. Maar aarmunt, gekruisd met watermunt, heet dan weer pepermunt. Typisch voor munt is dat de verschillende soorten graag met elkaar kruisen, maar alle soorten worden drik gebruikt in de keuken. Munt heeft immers een unieke frisse smaak. Munt hoort niet alleen thuis in zoetigheden, maar doet het ook goed met lamsvlees. De Engelsen bedachten niet voor niets de "lambchop with mintsauce". Ook Marokkaanse koks weten er weg mee. Taboulé, het couscousslaatje met tomaat en komkommer, wordt op smaak gebracht met fijngehakte groene munt. Heerlijk bij de BBQ. Maar ook in salades heeft munt zijn plaats. Erg lekker is de combinatie met gestoofde erwten. Om in nagerchten te verwerken zijn speciale soorten zoals appel- en citroenmunt erg in de mode. De Marokkaanse mierzoete muntthee is eigenlijk een dessert op zich. Gedroogde munt speelt een grote rol in de Indische en Arabische keuken. Gegrild vlees wordt ermee besrtrooid na het bakken
19-06-2011 om 16:24
geschreven door julie (Arlette)
Bloemkool en artisjok De warme golfstroom zorgt voor een aangenaam klimaat in Bretagne. Stenen uit de grond vriest het er nooit en zuiderse hitte is er zeldzaam. Een ideaal klimaat om groenten te kweken. In de 16 de eeuw brachten Bretoense zeelui een groente mee uit Cyprus die wit was als sneeuw: de bloemkool. Vandaag groeit 92% van de Franse bloemkolen op het schiereiland. Een andere Bretoense succesteelt is de artisjok. 95% van alle in Frakrijk verbruikte artisjokken komt uit Bretagne.
Boekweitpannenkoeken Toen de bossen van het Bretoense binnenland waren gerooid, groeide op de kale grond slechts één gewas: boekweit. Op boekweit diende geen belasting betaald te worden omdat er geen brood van kon worden gebakken. Eeuwen was het dan ook het graan van de arme mensen die er galettes van boekweit,water en zout van bakten. De hartige galettes of sarrasin werden een van de gastronomische specialiteiten van Bretagne. Elk dorpje heeft één of meer creperies, waar de kruidige galettes naast de gewone crepes op het menu staan. De recepten worden nog van moeder op dochter doorgegeven. De vulling varieert van ham en ei over worst, kaas, groeten en vis tot oesters. Wat echter nooit mag ontbreken is een finke klont gezouten Bretoense boter.
15-06-2011 om 17:32
geschreven door julie (Arlette)
In het christendom werd het Wekenfeest 'Pinksteren' genoemd, naar het Griekse woord 'pentekostos' (= vijftigste). Tijdens het pinksterfeest wordt herdacht dat de Heilige Geest, de derde Persoon van de Allerheiligste Drie-eenheid, neerdaalde uit de hemel op de apostelen en andere aanwezige gelovigen. Na Jezus' dood op Goede Vrijdag en zijn verrijzenis op Pasen hadden de leerlingen van Jezus nog veertig dagen lang de steun van zijn aanwezigheid gehad waarbij hij hen nog eens uitlegde wat de betekenis was van alles wat hij gedaan had tijdens zijn openbare optreden. Op de veertigste dag van Pasen (let op: niet de veertigste dag na Pasen) werden de leerlingen door Jezus' Hemelvaart alleen achtergelaten. Wel had hij beloofd dat hij de Geest van God, de Heilige Geest zou sturen die hen geestelijk verder zou leiden en hen de kracht zou geven om getuigen van het evangelie te zijn. Op de vijftigste dag van Pasen, tien dagen na Hemelvaart, kwam de beloofde Heilige Geest dan ook over de discipelen.
Volgens de traditionele christelijke theologie, analoog aan de oorspronkelijke joodse betekenis, waren de eerste nieuwe bekeerlingen na de hemelvaart van Jezus als resultaat van de evangelisatie onder de menigte op de eerste Pinksterdag de 'eerstelingen van de oogst' die toegevoegd werden aan de eerste christelijke 'samenkomst' oftewel gemeente. Deze 'oogst' gaat nog steeds door en als de 'volledige oogst' is binnengehaald dat wil zeggen alle door God voor het Koninkrijk van God voorbestemde mensen tot bekering zijn gekomen, dan begint de Eindtijd: de laatste fase van de geschiedenis.
10-06-2011 om 16:29
geschreven door julie (Arlette)
Hemelvaartsdag valt altijd op een donderdag, tien dagen vóór Pinksteren. In vele landen, waaronder België, Colombia, Denemarken, Duitsland, Finland, Frankrijk, Groenland, Haïti, IJsland, Indonesië, Liechtenstein, Luxemburg, Madagaskar, Namibië, Nederland, Noorwegen, Oostenrijk en Zwitserland is Hemelvaartsdag een algemeen erkende feestdag. Veel christenen zullen een kerkdienst of mis bezoeken. In andere landen (bijvoorbeeld Hongarije, Italië, Polen, Portugal en Spanje) viert men de Hemelvaart op de zondag zeven dagen voor Pinksteren.
Hemelvaartsdag is tevens het feest van de Christelijke Arbeidersbeweging. Men herdenkt dan dat in 1891 de pauselijke encycliek over sociale rechtvaardigheid, Rerum Novarum, werd afgekondigd. Vroeger stonden de mensen op Hemelvaartsdag al voor dag en dauw om drie uur 's nachts op. Men ging zingend met blote voeten door het gras lopen, omdat men verwachtte dat dit ritueel een magische of genezende werking zou hebben [1]. Dit werd dauwtrappen genoemd. (wikipedia)
02-06-2011 om 16:24
geschreven door julie (Arlette)
Als je onderstaande slideshow wil bekijken , moet je onderaan (in de witte strook) klikken op : Bon appétit : slideshow. Ik hoop dat ik enkele mensen daarmee geholpen heb. Ik ben deze met het blauwe kleed die speelt met die butler in smoking. Het was een echt succes!
29-05-2011 om 16:20
geschreven door julie (Arlette)
Nodig -2 eierdooiers -2 el water -80 g koude hoeveboter in stikjes -5 g mosterd Zo maak je het Klop voor de dyonaisesaus de eierdooiers en het water luchtig op een matig vuur. Neem van het vuur af wanneer het mengsel dik en stevig wordt, en roer er de harde boter door (om de pan af te koelen). Meng er dan de mosterd onder. Is lekker bij vis (rogvleugel)
27-05-2011 om 16:15
geschreven door julie (Arlette)
Verse sardines duiken steeds vaker op in de keuken. Het is een typische zomervis waarvan de aanvoer vooral van de lente tot de herfst gebeurt. Dit kleine visje is goed voorzien van omegavetten. Die zijn uitstekend voor onze gezondheid. Een klassieke bereiding uit het Middellands Zeegebied is sardines in hun geheel gegrild boven houtskool. Maar met de verse, gefileerde sardines die in de viswinkel liggen, kan je nog meer kanten op. Goed gekruid kunnen ze even onder de grill in de oven, maar vooral gemarineerd in een mengsel van olijfolie, azijn of citroensap en kruiden komen ze tot hun recht. De vis moet minstens een uur marineren in de koelkast, en wie wacht tot 's anderdaags kan de vis gegaard door het zuur in de marinade zo opeten. Ook gefrituurd, nadat ze werden besprenkeld met wat bloem, zijn sardines heerlijk. In Zuid-Italië vullen ze de filets met een pasta van ansjovis en kruiden of worden ze als garnituur op verse pizza gebruikt. (dit volgens D. De Prins)
26-05-2011 om 17:02
geschreven door julie (Arlette)