Ik ben Lia Govers
Ik ben een vrouw en woon in Turijn (Italie) en mijn beroep is kantoorbeambte m. talenkennis, free-lance vertaalster, nu niet langer werkend.
Ik ben geboren op 22/01/1952 en ben nu dus 73 jaar jong.
Mijn hobby's zijn: wandelen, lezen, familie, vrienden, trips, films, sport .
Op mijn 20e jr voorgoed naar Italie vertrokken. In NL de Pedagogische Akademie gedaan en in Italie ook in Pedagogiek afgestudeerd. Heb deze studie nooit voor werk gebruikt. Voor 1999 ben ik 4 jr lang 'paranoid schizofreen' geweest.
levensproblemen Genezen van 'schizofrenie' is mogelijk!
03-06-2010
info
Olè, bloglezers. Ik ben net aangekomen en waarschijnlijk ben ik morgen alweer op reis...
Het italiaanstalige boek is namelijk geprint en hoogstwaarschijnlijk moet ik persoonlijk de eerste exemplaren in Milaan af gaan halen. Ik was vanochtend al aardig bezet met boodschappen en huishoudelijke klussen. En ik was nog zò moe achteraf dat ik ook net een 'tukkie' heb gedaan.
Morgen hoogstwaarschijnlijk al weer op stap...
Zaterdag ben ik vast en zeker afwezig: ik zal dan met mijn ex-psychiater te Ivrea, tijdens de Fiera della Parola, een speech houden daar en tegelijkertijd het boek deels presenteren.
Later in de middag: Ja, morgen een dag naar Milaan, dus, om de eerste boekenexemplaren op te halen.
Ik ben terug van weg geweest. Gisteravond laat in Turijn aangekomen en nog wat uurtjes met mijn zoon bijgekletst. Echt een prettig verblijf en ook een mooie huwelijksviering geweest, ook al heb ik voorlopig voldoende bijgetankt voor wat betreft continue familieaanwezigheid. Hier in Turijn heb ik eindelijk weer mijn dagelijkse privcay, die mij ook broodnodig is.
Ik heb thuis bij mijn schoonzus, moeder van de bruidegom, heerlijk gegeten en zal in de komende dagen ook nog wat visreceptjes plaatsen hier. Zij is, wat ons betreft tenminste, de beste kok(kin) die wij kennen. Samen met haar man brengen zij vaak zelfs te véél tijd door met het verwennen van hun gasten. Te véél volgens mij, tenminste. En de gezondheid van mijn zwager zou dit nu eigenlijk wat af moeten remmen.
De huwelijksviering nà de burgelijke ceremonie ergens in een stadhuis vond plaats in een landelijk kasteel (17-eeuws misschien?) te Serravalle, vlakbij Lentini (Catanië) in het Castello Xirumi. Erg mooi en ook heerlijk door groen omgeven. Voor wie ooit zulke ideeen mocht hebben. Niet mijn idee of portefeuille, maar het was echt mooi en suggestief.
Heerlijk rustig hier waar wij zitten, bij mijn schoonmoeder. 's Zomers stromen er zovele emigranten en hun buitenlandse familieleden binnen, maar in deze periode van het jaar is dit dorp rustig.
Vanochtend begonnen met een ontbijt met die heerlijke zelfgemaakte sinaasappeljam, waar ook stukjes sinaasappelschil in verwerkt zijn. Sinds ik mijn radicale waterkuur ben begonnen, begon ik circa na één maand ook al het voedsel beter te smaken, dus geniet ik er nu meer van. Mijn zwager is gaan sporten: hardlopen. En ik heb zitten genieten van de vogelvluchten rondom het huis. De vogels schieren (? *) om de daken heen om de insecten op te vangen. Heerlijk rustig...
Mijn schoonzus heeft gisteren ook nog twee taarten gebakken, waartussen één sinaasappeltaart. Ook best lekker.
(* = Is het nederlandse woord 'schieren' wel correct? Ik heb hier mijn Van Dale woordenboek niet, dus ik kan het niet controlleren.)
Heerlijk rustig een dag thuis tussen de familieleden van mijn man doorgebracht.
Ook weer eens een avondmaal gegeten bovenal op basis van gekookte 'reinigende' (*) groenten, waar ik de nederlandse naam niet voor weet: op Sicilie heet deze 'scarola'. Het is een donkergroene, langwerpige groentesoort.
Maar het komt helemaal niet overeen met een slasoort, die in Noord-Italie ook 'scarola' wordt genoemd.
Het lijkt op een soort groente, die je ook wel in de velden kunt plukken, zoals ik nog vaak in Zuid-Italie maar ook Noord-Italie vaak heb zien doen. Maar deze wordt verbouwd (coltivata).
Al toen ik in tegen 1974 op Sicilie aankwam heb ik deze gewoonte leren kennen en door de jaren heen erg op prijs gesteld, deze gewoonte van vers geplukte groente - ook in het wild groeiend - te eten. Ik geloof er in februari hier op dit blog ook al iets over te hebben geschreven.
Een zwager van mij ging als tijdverdrijf vaak in de velden groenten plukken, die hier dan door mijn schoonvader of door anderen schoon werden gemaakt en 's avonds gekookt werden opgegeten, vaak met een beetje van het kookwater en, natuurlijk, een scheutje olijfolie erover.
Zo heb ik de wilde groenten van de paardebloem gegeten ('tarassaco'), maar ook wilde spinazie en andere groentesoorten.
Vaak hebben zij ook - niet allen - een ietwat bittere smaak.
Vandaag heb ik ook met plezier een mail uitgewisseld met mijn ex-psychotherapeute.
(* = Zij schijnen heel goed te zijn voor maag en darmen, reinigend dus.)
De groente van de paardebloem ('tarassaco') moet op vertrouwde schone terreinen geplukt worden zelfs nog voordat de bloem er van verschijnt.
Zo heb ik ook wel meer dan eens, door mijn zwager verzamelde heel kleine slakjes gegeten, met een heerlijk tomatensausje voorbereid. 'Bavalucce' noemen ze die op zijn siciliaans.
Wat ik echter nooit op prijs heb kunnen stellen zijn die uitgebreide familiebanden en de daaruit zogenaamd volgende 'verplichtingen'. Sociale verplichtingen hebben wij binnen de Goversfamilie altijd nogal aan onze laars gelapt. En bovendien blijf ik een liefhebber van mijn privacy. Die heb ik enorm vaak broodnodig.
Hoi, bloglezers. Wij zijn gisteravond pas om 21.50 uur bij mijn schoonmoeder op Sicilie aangekomen. Ik was echt doodmoe, ook omdat ik er tijdens de reis niet in slaagde te slapen. Gelukkig géén vlucht misgelopen zoals bloglezers in mijn archief van de maand februari kunnen lezen. Het vliegtuig vertrok vanaf het Caselle vliegveld (vlakbij Turijn) met een half uur vertraging, wat ons een busverbinding te Catanië (Sicilië) mis deed lopen. Vreemd genoeg was het te Catanië zelfs ietwat frisser dan in Turijn. Ook in het dorp, waar mijn schoonmoeder woont is het ietsje frisser, maar voor mij des te beter.
Ik heb wel aardig wat gelezen tijdens de reis en heb het boek 'Ik heb je nooit een rozentuin beloofd' nu bijna uit en zal er hier ook nog stukjes tekst uit aanhalen in de komende dagen of week. Ook mijn man was vrolijker gestemd tijdens de reis. De trouwpartij schijnt zich te hebben uitgebreid tot ca. 80 personen! Iets wat mijn neef en zijn toekomstige vrouw zeker niet wilden. Wat een enorm gedoe hier met al die familie die er bij betrokken wordt.
Misschien ga ik vanmiddag al met een schoonzus weg om bij het 'gedoe' een handje te helpen. Dit keer gelukkig alleen een burgerlijk huwelijk. Neef en aanstaande vrouw woonden ook al een aardig poosje samen. Iniden dit mocht gebeuren, zal ik tot aan dinsdag niet meer bloggen.
Hier een fotootje waar lezers van mijn blog genoegen mee kunnen nemen, terwijl ik ca. 6 dagen zo'n beetje blogstilte zal houden vanwege de trip naar Sicilie. Deze boom is wel geen teken van dit seizoen, maar hij heeft zeker karakter. Een mooie boom om bij 'stil' te staan. Ik vind het tenminste een mooie boom.
En het is nog steeds een foto, die ik met mijn mobieltje heb genomen. Daar ik wel iets voor fotograferen voel, zal ik binnenkort ook met foto's op de proppen komen. Na mijn terugkomst uit Sicilie koop ik mijn eigen digitale camera, omdat de camera die mijn man cadeau heeft gekregen toen hij een paar jaar geleden met pensioen ging eigenlijk exclusief door hem gebruikt wordt en mij ook ietsje té ingewikkeld is.
Boom vlakbij het Valentinopark van Turijn, dat aan de Po-rivier grenst. Op de achtergrond de heuvels rond Turijn. Aan bijna alle overige kanten is bij mooi weer de Alpen-keten zichtbaar, wat een pracht zicht is.
Vandaag vertrekken wij dus opnieuw naar Sicilië. De tweede trouwpartij in één jaar. Dit keer gelukkig met een redelijk normaal aantal personen: circa 50 - 55. Vorig jaar zomer waren het er liefst ca. 187 ! Heerlijk intiem, dus. Iets waar ik zó enorm van houd... (?)
In tegenstelling tot onze trip in februari (zie blogarchief) is mijn man er nu wel van overtuigd alles iets meer op ons gemak te doen en maar belegde broodjes (hij haat ze!) mee te nemen naar het vliegveld. Dus zou de vliegreis normaal moeten verlopen. Al met al ben je er toch een hele dag zoet mee. Het vliegveld ligt geheel aan de andere kant van de stad, in een dorp buiten Turijn (Caselle) en het vliegveld op Sicilië (Catanie) ligt op ca. anderhalf uur - twee uur rijden van bestemming. Wij vertrekken dus met een bus rond 13.00 uur van huis en zullen hopelijk voor 20.30 uur bij mijn schoonmoeder zijn. Je raakt er evengoed erg vermoeid van.
Maar wat een verschil met de reizen, die ik vanaf ongeveer 1974 regelmatig met mijn man - toen nog verloofde - ondernam in de trein. De afstand is circa 1300 km., dus groter dan tussen Turijn en Amsterdam. Regelmatig zaten wij minstens 24 uur in de trein en dit alleen maar volgens het reisprogramma. Kun je je voorstellen hoe dat reizen met onze zoon verging... Iets wat vaak nooit door de massmedia werd aangekondigd is dat wij ook regelmatig vertraging hadden. Acht, zes uur vertraging bijvoorbeeld was nog behoorlijk normaal. Wij hebben zelfs één keer, ook vanwege storm in Zuid-Italie de recordvertraging van 24 uur gehad! Wij aten toen de hele dag fruit dat wij ook mee hadden genomen.
Voor mij nooit meer, die ellenlange treinreizen! Ze komen mijn keel uit.
Af en toe gebeurt het hier nog wel, ook al ben ik eigenlijk helemaal radicaal op de italiaanse taal ingesteld, dat ik woorden hoor uitspreken die mij nederlandse woorden herinneren en doen glimlachen. Vreemde associaties, die vanzelf ontstaan. Ik help er tenminste niet gewild aan mee. Zo zat ik net met mijn man tijdens de etenspauze naar een of andere tv-.uitzending te luisteren en vaak gebeurt het dat hij vraagt 'Waar hebben ze het nu over?' of 'Wat zei hij nu?' of 'Ik begrijp het niet'. Wat wil je: wij twee worden ouder, man inbegrepen. Je hebt niet voortdurend je aandacht overal en dat lijkt mij normaal. Zo hoorde ik vanmiddag het woord 'Fuji' of 'Futsci'? En dan schiet mij het woord 'foetsie' te binnen, dat wel geen beschaafd nederlands is, maar toch in de volksmond gebruikt wordt. Foetsie = weg, verdwenen.
En dan beginnen bepaalde associaties in mijn hoofd: toen ik nog in Nederland op school zat en aardrijkskunde studeerde. Ik herinner mij dat ik altijd zo moest glimlachen bij het horen van de riviernaam Po. Het deed mij aan de 'pispot' denken: die oude pot, die - toen ik nog kind was - nog in gebruik was op de bovenverdieping thuis. Het toilet bestond bij ons toen alleen nog maar op de begane vloer. Ook mijn man kent dit gebruiksvoorwerp nog wel en heeft daar ook bepaalde jeugdherinneringen aan. Nu woon ik al tientallen jaren in Turijn, ken ik de Po-rivier als een vertrouwde aanwezigheid en komen die associaties gewoon niet meer in mij op.
Zo is het ook erg vreemd geweest als volwassene op een bepaald moment naar Bergen terug te keren en alles zo in klein formaat te zien: de huizen, de straten.... Het leken mij poppenhuizen. Natuurlijk speelde hierin mijn kindherinnering een rol. Als opgroeiend kind staken die huizen boven mij uit, wat als volwassene in perspectief verandert.
Af en toe gebeurt het nog wel dat woorden andere woorden oproepen, ook in andere talen. Als je er meerdere kent en al vaker op en neer gaat tussen de ene en de andere taal, komen er wel wat verwarringen naar boven... Voeg daar dan ook nog de nog vage kennis van mijn man bij, die zo'n 2 à 3 keer een boek met nederlandse grammatica bestudeerd heeft (maar nooit praktijk heeft kunnen doen) en gelooft zich het een of andere woord te herinneren.
Ik heb eventjes een momentje gevonden om een betekenisvol stukje tekst uit het boek Attachment in Psychotherapy van David Wallin te vertalen, ook al schreef ik in de afgelopen dagen al ongeveer iets soortgelijks, voordat ik gisteravond dit stukje las.
Blz. 239: Het eerste stadium van dit proces (bedoeld is hier de mogelijkheid (goed) na te kunnen denken) omvat regulatie-interacties van de affecten met een hechtingsfiguur, die het kind iets over de gevoelens leert. Daar de emotie in het nucleaire centrum van het Zelf tijdens de ontwikkeling ligt, maken interacties als deze die met doeltreffendheid de affecten regelen, de integratie (in plaats van de afscheidingsreactie* (scissione) van de vele emotieve ervaringen van het kind mogelijk en, op deze wijze, maken zij de groei van het kind tot het gevoel van een coherent Zelf ook mogelijk. Net zoals het kind tijdens de ontwikkeling, heeft een patiënt (in psychotherapie), in een verband dat de kern van de intersubjectiviteit is zoals die van de psychotherapie, de gelegenheid te leren (of zich te herinneren) dat de gevoelens herkend, samen met anderen gedeeld, object tot nadenken en veranderd kunnen worden.
* = afscheidingsreactie is misschien niet het juiste nederlandse woord hiervoor. Het italiaanse woord is scissione en het staat in dit geval voor de instintieve reactie om met een soort psychische black-out te reageren op bepaalde affecten, zoals bijvoorbeeld heel duidelijk tijdens schizofrene fantasieën of een delirium gebeurt. Men raakt dan totaal weg van de werkelijkheid. Deze afscheidingsreactie, dit zich geestelijk losmaken, is wat vele (misschien alle?) psychische problemen karakteriseert. Het integreren van dat wat nog geen deel uitmaakt van je eigen bewustere denkprocessen is ook eigenlijk het wezen van de psychotherapie en van iedere genezing van psychische problemen.
Vandaag weer wat bureaucratische berichten in mijn mailbox, waardoor ik ook weer wordt afgeleid.
Een bestond ook uit het nu officieële programma voor aanstaande 29 juni te Turijn: een soort congres over het thema 'Psychosen en ontwikkelingstrauma' (Convegno Psicosi e traumi evolutivi), waar dr. John Read uit Nieuw-Zeeland de hoofdpersoon zal zijn. Elders in mijn blog heb ik hier al over geschreven. Hoogstwaarschijnlijk zal ook ik er voor het publiek praten, heel kort.
In deze dagen en de volgende week schiet het blog hier er een beetje bij in. Net als andere bloggers ben ik momenteel ook op de relaxtoer: veel ontspannen met andere activiteiten, waaronder ook het haken valt. Verder zijn er een soort voorbereidingen op gang vanwege ons vertrek naar Sicilie a.s. vrijdag. Op 3 juni zou ik weer (?) volledig van de partij moeten zijn. Tot op dan sporadische berichten, geloof ik.
Nou, ik heb buiten die eerste dag om, waar ik ongeveer anderhalve week geleden over schreef, totaal geen last meer gehad van mijn lente-allergie of 'hooi-koorts'! Zal het toch echt kompleet te danken zijn aan mijn radicale waterkuur? Ik geloof zeker van wel.
Een raad voor wie er nog steeds of sinds kort aan lijdt: typisch is in deze tijd ook de foto-fobie. Je verdraagt het licht dus slecht. Natuurlijk heeft in de afgelopen jaren een zonnebril mij ook veel geholpen of ook gewoon mijn normale bril.
Verder, voor wie energieke massages met olie uit laat voeren of zelf uitvoert. Ik heb persoonlijk gemerkt dat ik ze beter verdraag door ze overdag toe te passen, niet vlak voor het slapen, dus. Zal het zijn omdat je door masseren ook de giffen in je lichaam helpt weg te voeren en dus met zo'n proces in gang probeert te slapen, wat moeilijker valt? Ik geloof het echt wel, ook daar ik zelf nog - nadat eindelijk mijn gezwollen enkels met mijn waterkuur zijn verdwenen - ná jaren tijd op en in mijn lichaam merk dat ik nog steeds de gif afvoer van medicijnen, die ik ook nog voor 2002 slikte. Ik voel mij dan ook steeds fitter.
Maar daarover meer details zodra alles nog meer verbeterd zal zijn...
Dit zijn zaken - ik heb het over de waterkuur en gifafvoer - die huisartsen en ook psychiaters, die toch ook eerst medicijnen gestudeerd hebben, je nooit zullen vertellen. Daar moet je zelf naar op zoek gaan. Velen staan er niet eens bij stil.
Detail: met de waterkuur en hydraterende babyolie-massages schijnen nu ook de 'wallen' onder mijn ogen te verdwijnen.
Natuurlijk is de hele uitleg, theoretische en praktische achtergrond van wat ik gisteren - én elders in mijn blog - al schreef over mentaliseren en psychische problemen wat ingewikkelder, maar de essentie is zo ongeveer wat ik er over weergaf.
Uiteindelijk had onder ideale condities dit alles al tijdens ieders jeugd plaats moeten vinden, maar - ahimé - het leven doet zich ook anders voor. Wat de meeste mensen met psychische problemen, vooral de meest diepgaande, is ontbroken is een intieme herkenning van henzelf als persoon, van je eigen gevoelens, behoeftes en belevenissen ten opzichte van bepaalde familiesituaties. Wat in ietwat idealere condities plaats vindt is het 'jezelf in een ouder of caregiver' kunnen spiegelen', dat wil zeggen dat zij dus begrijpen en gehoor geven (misschien ook nog verwoorden) wat jouw gevoelens, behoeftes, angsten enzovoort zijn. Dat is dus wat velen niet tijdens hun jeugd hebben gehad en ... zo blijven zij er uiteindelijk in vast steken.
En in een goede psychotherapie wordt aan de patiënt/client virtueel dát aangeboden wat eigenlijk jaren tevoren tijdens hun jeugd had moeten gebeuren. Natuurlijk zijn wij mensen niet zo enorm elastisch dat wat er uit naar boven komt, precies hetzelfde resultaat geeft. Het verloren terrein blijft ook wel deels verloren terrein. Maar je raakt van je diepste problemen af en je slaagt erin beter van het leven te genieten. Ook vaak beter dan mensen die zogenaamd 'geestelijk gezond' genoemd worden.
In plaats van het hier aanhalen van vertaalde stukjes tekst, schrijf ik liever een verwerking van de gelezen tekst, wat de begrippen iets duidelijker maakt. Waar ik mij hier op baseer zijn deels mijn niet volledige kennis van de hechtingstheorie van John Bowlby, nog wat andere lectuur en nu, in dit geval, ook het boek Attachment in Psychotherapy van David Wallin.
Er bestaan verschillende manieren van de-werkelijkheid-beleven, die tijdens onze prille jeugd al ontstaan en ook vaak nog terug gaan op een preverbale (= voorwoordelijke) fase. Preverbale/voorwoordelijke fase niet alléén omdat wij toen nog geen grote beschikking over de taal hadden om die belevenissen in taal te begrijpen en uit te drukken, maar ook omdat die belevenissen óók in latere periodes nooit met en door onze caregivers (ouders en/of verzorgers) verwoord of begrepen zijn (ge)worden. En als dit proces niet plaats vindt, blijven onze belevenissen ons lastig vallen, zonder dat wij er echt greep op krijgen en er afstand van kunnen nemen.
Zo is het een algemeen verspreid verschijnsel dat mensen de werkelijkheid op verschillende manieren beleven, ook díe personen die zogenaamd geestelijk gezond zijn. Ook tijdens het normale, geestelijk gezonde leven zijn er fasen, die zich afwisselen, waarin wij óf ondergedompeld zijn in onze persoonlijke belevenissen óf er meer afstand van kunnen nemen om verschillende gezichtspunten te kunnen beschouwen en beter te kunnen handelen. David Wallin haalt er toevallig drie aan, die ik hier aanhaal: het ondergedompeld zijn terwijl wij van muziek genieten, terwijl wij sport beoefenen of terwijl wij de liefde bedrijven.
Dat wat met velen met psychische problemen gebeurt is juist een op dat moment volledig ondergedompeld zijn in eigen onverwerkte en nog preverbale/voorwoordelijke (of nog onuitgedrukte) fasen. Bijvoorbeeld: een persoon met schizofrene, borderline of andere problemen bevinden zich tijdens hun respectievelijke delirium, overwelmende fantasie-fasen of crisis-momenten juist nog in zon preverbale/voorwoordelijke of nog onuitgedrukte en dus onverwerkte fase, iets wat je verhindert er greep op te hebben, er afstand van te kunnen nemen en beter te kunnen handelen. Dat wat zij dan beleven, staat voor hen gelijk als álle mogelijke werkelijkheid.
En dat wat een goede psychotherapie je nu biedt is juist het preverbale, voorwoordelijke of onuitgedrukte naar boven te halen, uitdrukbaar te maken, beter te kunnen begrijpen en er zo afstand van te kunnen nemen om beter te kunnen handelen. Het dringende of overwelmende effect van onverwerkte gevoelens verdwijnt en je raakt in staat de, daarmee verbonden gevoelens te verwerken, andere gezichtspunten in te kunnen nemen. Kortom veranderen binnen jezelf na een goede therapie je denk- én gedragspatronen. Dit is kortom wat men ook wel mentaliseren of mindfullness noemt en wat noodzakelijk is om psychisch op een gezondere manier door het leven te gaan.
Een ander uitzicht voor mijn blog. De hele rechterkolom is verwijderd, vele foto's ook (van Turijn, van mijn zoontje als kind, van mijn ouders, een kleuterschoolfoto enzovoort) en ieder die het van nu af bezoekt vindt alle gegevens - archief inbegrepen - in de linkerkolom.
Voor wie hier net binnenkomt: klik op de maand van mijn archief en je zult alle teksten van die maand op het scherm zien verschijnen.
Vanmiddag weer een stuk gelezen in het boek 'Psicoterapia e teoria dell'attaccamento' ('Attachment in Psychotherapy') van David Wallin. Héél erg interessant, omdat alle menselijke manieren van beleven uiteindelijk te maken hebben met hoe wij in onze prille jeugd gehecht zijn geraakt en hoe onze 'caregivers' er in geslaagd zijn ons te begrijpen en ons mentaliseringsproces goed of onvolledig te vormen. Misschien haal ik er morgen wel stukjes tekst uit aan.
En wat er tijdens de psychotherapie plaats vindt is vaak een vervangingsproces van dat wat wij tijdens onze jeugd niet hebben kunnen beleven. Iets wat ons dus helpt om alle gevoelens en belevenissen beter te mentaliseren, nieuw denk- en gedragspatronen op te bouwen. En mindfullness en zijn consequenties te bereiken. Misschien morgen dus nog stukjes gekozen en vertaalde tekst.
Wat is alles toch enorm betrekkelijk: op zich zal ieder dit vaak beseffen, maar als wij nu eens focaliseren op de thematiek van een verleden met de 'schizofrene' problematiek, die mij - en anderen - tientallen jaren verhinderd heeft mijn hele potentieel als mens te ontplooien en beter van het leven te genieten.
Pijnen - lichamelijke en geestelijke - heb ik nog en zal ik ook in de toekomst nog hebben, ook al kan ik mijzelf als 'goed genezen' beschouwen. En ik zit steeds beter in mijn vel.
Maar pijnen heeft ieder mens, des te meer des te bewuster hij leeft. Aan alle facetten van het leven zitten positieve en negatieve kanten.
Maar ik heb een partner, wat niet voor alle mensen - met of zonder deze problematiek - is weggelegd. En ik heb een zoon, wat ook niet alle mensen - met of zonder deze problematiek - toevalt. En beiden schijnen voorlopig geen al te grote problemen te hebben.
Wij zitten er economisch goed bij, wij wonen in een van de rijkste landen van de wereld enzovoort, enzovoort.
Ik heb géén ziektes. Ik lijd alleen aan een auto-immuniteit van mijn schildklier, waar ik nu levenslang een medicijn (Eutirox) voor moet slikken. Dit is vanzelf binnen mijn lichaam ontstaan nadat ik vóór 1981 in een periode aan hyperthyroidisme (overfunctionering van de schildklier) leed, wat een familiekwaaltje is gebleken.
Vanmiddag zag ik bij de bushalte een vrouw van mijn leeftijd, die minstens twee hoofden kleiner was, haar hele ruggegraat was scheef gegroeid en ik geloof dat zij dit probleem haar leven lang heeft gehad. Ik heb nog wel andere mensen gekend met deze en andere problemen.
Ik heb niet de neiging te klagen, maar wat is mijn ex-problematiek uiteindelijk in vergelijking met een leven, waarbij anderen je uiteindelijk instinctief uit de weg gaan?
Ik heb vandaag wel 4 - 4 en een half uur gewandeld, al met al.
Ik zat dan ook eventjes bek-af in de bus naar huis.
Wij hebben in 4 personen in een ander restaurantje gegeten en daarna met zijn drietjes nog gewandeld, voor zover je in bepaalde overvolle straatjes vlakbij de Domkerk - waar vlakbij het Sindone-laken vandaag en morgen nog te bezichtigen is - over 'wandelen' kunt spreken.
Onverwacht kwamen we in Piazza San Carlo een prachtige tentoonstelling van Old Timers en andere elegante auto's tegen. Jaren geleden heb ik er nog meer ook door de stad zien rijden.
Toch mooi, hoor.
Alle auto's met zijn drietjes bekeken: met 2 mannen en 1 vrouw in ons groepje had ieder natuurlijk zijn kommentaar en was ieder door andere auto's of details geboeid.
Jaren geleden heb alleen ik ook nog met mijn zoon het auto-museum in de stad bezocht. Dat was toch ook echt een bezoek waard.
Ik heb vanochtend niet al te veel inspiratie tot het schrijven.
Onder de middag zal ik mijn wekelijkse ontmoeting en etentje met vriend X in het centrum van de stad hebben. Het schijnt dat er vandaag ook andere personen bij zullen zijn. Daarna wordt er een pauze ingelast: ik ga zelf 6 dagen naar Sicilie en de week erop zal ik het ook te druk hebben, terwijl vriend X twee vakantietrips in uitzicht heeft, waarvan één met de Il Bandolo-organisatie naar Gubbio en Assisi, geloof ik (heel érg mooi stadjes, waar ikzelf voor 1994 ook met mijn man en zoon ben geweest).
Mijn mailbox wordt, ná die reünie op 15 mei jl. te Milaan, op een onverdraagbare wijze gevuld met onnodig leesmateriaal dat enkel tot bepaalde deelnemers gericht is. Ik had het een paar dagen geleden over 4-5 mails per dag, maar eergisteren en gisteren zullen er wel in totaal zo'n 22 of meer binnengekomen zijn. En daar ik nu - had ik mij mij maar niet voor de organisatie ervan gemeld! - deel van de organisatie uitmaak, moet ik minstens iets ervan lezen en begrijpen of het ook mijzelf betreft. Het is om er 'dol' van te worden en dit ook nog van de kant van GGZ-medewerkers. Hun onderlinge kommentaartjes kunnen ze toch wel op een privé-terrein uitvechten? Ze schijnen er niet al te veel bij stil te staan.
Bovendien meldde zich in deze dagen ook dagelijks per mail een vrouw - met een dochter met deze problematiek - die graag tegen half juni in een randstadje hier mijn getuigenis van genezing voor hun organisatie van familieleden wil hebben. Ik kan het heel moeilijk verdragen als mijn mailbox met zovele berichten gevuld wordt.
Vandaag eventjes een ander argument. Zoals misschien sommige lezers van dit blog, van mijn boek of anderen die mij persoonlijk kennen weten, heb ik altijd veel van kinderen kunnen genieten.
Zo schoten mij vanochtend weer een paar herinneringen van mijn zoon te binnen toen hij nog héél klein was, herinneringen die duidelijk aangeven hoe gevoel voor humor al ingeboren is. Nu is dit al een karakteristiek die mijn vader en vele Govertjes bezitten, maar ook mijn man heeft een behoorlijk gevoel voor humor.
Onze zoon ging vanaf zijn 7e 8e maand voor halve dagen naar een crèche, zoals er in Noord-Italië velen bestaan. s Ochtends stond ik toen altijd als eerste op, zorgde dan meteen voor Claudio en ging dan eindelijk mijzelf wassen en/of het ontbijt voor ons voorbereiden. Om Claudio dan veilig te stellen, maar ook om mijn man wakker te maken, werd Claudio gekleed bij hem in bed gezet. En Claudio bedacht toen 1 of anderhalf jaar oud - zijn eigen humoristische spelletje. Vanaf papas borst wipte hij met zijn beluierde kontje boven op zijn vaders gezicht en ging hij er op zitten en stond dan weer op en dan maar lachen Een soort kiekeboe spelen met zijn vaders gezicht. Niemand had het hem aangeleerd.
Een ander zelfbedacht humoristisch tijdverdrijf vond hij samen met Laura, een speelkameraadje op de crèche, ook zelf uit. Hij zal toen net zo oud geweest zijn. Zij trapten op elkaars tenen en schaterden het uit van het plezier. En dat spelletje herhaalde zich natuurlijk ook thuis.
Rond zijn tweede jaar begon hij ook langzaamaan met de taal te spelen. Hij vermaakte zich dan vaak door mij de voorwerpen als anders voor te stellen. Als ze bijvoorbeeld groot waren, beweerde hij dat ze klein waren of omgekeerd. Natuurlijk werd dat ook een spelletje met reactie van beider kanten.
Wat een pracht periode is het geweest en hoe kan ik nog steeds van kinderen genieten. Zeker heeft mijn studie mij ook geholpen meer van kinderen te begrijpen en mij meer voor ze open te stellen.
Ik kreeg zonet een verhalenmail binnen, waarvan ik hier eventjes de link vermeld:
http://www.verhaallijnen.nl/
Ik heb zelf de ervaring opgedaan via het schrijven van mijn verhaal, proces waarmee ik iin juni 2006 ben begonnen. Voor wie eens wat meer duidelijkheid binnen zichzelf wil krijgen, bóvenal mensen die moeilijke periodes hebben meegemaakt, is er over schrijven iets erg waardevols. Je krijgt echt meer overzicht over je eigen leven en grip erop. Je wordt er door verrijkt en raakt eindelijk ook in staat op een afstand je eigen leven, de betekenis van bepaalde ervaringen, maar ook andere mensen beter te begrijpen.
De vrouw die bovenstaand site leidt, geeft ook waardevolle suggesties voor het schrijven. Ze schijnt ook begeleiding aan te bieden voor wie hulp wil hebben. Ik heb zelf ook waardevolle hulp gehad tijdens mijn schrijfproces, bovenal aan het einde nog van de kant van een bevriende vrouw, die ook een studie voor de opstelling van autobiografieën had gevolgd.