Bij mijn afscheid van Wildert hebben de parochianen mij een reis naar India geschonken. Ik wil hen daarvoor bedanken met een verslag.
Bombay
Op 5 januari vloog ik naar Bombay. Op de luchthaven stonden drie Norbertijnen, die ik tevoren nooit had gezien, mij al wuivend op te wachten. Zij wilden mijn valies al aannemen over het dranghekken en ik mocht zelf mijn bagage niet dragen. Dat is maar één voorbeeld hoe hartelijk ze mij overal ontvangen hebben.
In Bombay wonen er zes Norbertijnen. Ik had last om hun vlugge Engels, op zijn Indisch uitgesproken, te verstaan. Een pater riep vanuit zijn keel nog wat harder en toen kon ik hem helemaal niet begrijpen. Na één dag ging het al beter.
Naast een parochie en een sociaal centrum staan ze ook in voor een school van 5000 studenten en 114 leerkrachten. In een klaslokaal telde ik 64 studenten. Het dak en de bezetting van de buitenmuren moesten vernieuwd worden, omdat het water er doorsijpelde.
Op een vrije dag gingen de paters en de leerkrachten op uitstap. De mannelijke en vrouwelijke leerkrachten stonden heel open tegenover mij. Jonge vrouwen kusten alle priesters driemaal zonder enige bijbedoeling.
Met een medebroeder bezocht ik Jeanne Devos, een zuster van de Jacht. Zij neemt de zorg op zich voor kinderen, die door hun ouders om financiële redenen zijn uitbesteed. De kinderen mogen dat huis niet verlaten en worden op alle mogelijke manieren uitgebuit.
Ik ondervond ook dat de prijzen in vijf jaar sterk waren gestegen. Na twee jaar droogte konden er minder kokosnoten geoogst worden. Een kokosnoot koste 12 roepies (= 0,30 euro) tegenover 1 roepie vijf jaar eerder. Ook de binnenlandse vliegtuigreizen kostten heel wat meer.
Pater Dzousa en ik staan boven op het dak, waar het water doorsijpelde.
Pater Dzousa was overste van de medebroeders in Bombay. Hij was voor alles en nog wat verantwoordelijk. Hij heeft voor mij ook geld omgewisseld.
|