Franz Mali over vernieuwing.
Franz Mali is professor aan de theologische faculteit van de universiteit van Freiburg in Zwitserland.
Vasthouden aan de overgeleverde traditie uit schrik voor het nieuwe is een verkeerde instelling. De gewoonte, waarin een mens zich genesteld heeft, is dikwijls een rem om van het oude afscheid te nemen en zich aan het nieuwe te wagen.
Eeuwenlang was het doorgeven van het geloof sterk verbonden met de cultuur, de gemeenschap en de gewoontes. Wij hebben het niet door dat geloofsoverdracht steeds weer opnieuw begint bij iedere mens. Wij hebben altijd gedacht dat de traditie gewoon van generatie op generatie werd doorgespeeld als een pakket zonder dat wij er zelf moesten aan meewerken. Toch is het doorgeven van het geloof telkens weer een nieuw begin.
Moeten wij dan terug naar de ideale (?) situatie van de eerste christenen ? Dat is geen juist toekomstbeeld. Want zij leefden in de verkeerde verwachting dat de heer Jezus spoedig zou terugkeren. Zij wisten ook zeer goed dat zij de volheid van leven nog niet bezaten.
De evangelist Lukas schrijft: 'Mensen, die omkijken, deugen niet voor het koninkrijk Gods.' (Lk.9,62) Wij hebben vooruit te kijken. Ook voor een christenmens is elke dag een nieuw begin. Wij worden niet geboren als christen maar wij groeien er naar toe. De vernieuwing van ons hart brengt vreugde zonder angst want wij vertrouwen er op dat wij door de heilige Geest gedragen worden. Het valt ons moeilijk de heilige Geest gewoon te worden, juist omdat hij alles venieuwt.
Wij zijn geroepen om nieuwe wegen te gaan en Gods Geest in ons te laten werken. Laten wij opstaan en verder gaan. De gouden tijd ligt niet achter maar voor ons.
|