Stefan Oster, bisschop van Passau, heeft een voordracht gegeven voor de professoren van de hogeschool. Hij ziet een sterke gelijkenis van onze tijd met de periode in de 16e eeuw, kort voor de Protestantse reformatie.
De uitdagingen voor de kerk in onze maatschappij zijn enorm. Gelovigen verlaten de kerkgemeenschap. Wie nog naar de kerk komt, is oud en de kerk staat voor een overbelasting.
Vele ambtsdragers en gelovigen zijn niet in staat een afdoend antwoord te geven op vragen in verband met sexualiteit, met samenleven met een partner, met de vrouw in de kerk en met het celibaat.
Vele dogma's zijn nog moeilijk uit te leggen. Hoe staat de kerk tegenover de wetenschap, tegenover geweld en tegenover andere godsdiensten ? Leg dat maar eens uit aan kritische jongeren, die geen band meer hebben met de kerk.
Vele christenen beleven nog slechts een vaag geloof.
Het echte christelijk geloof gaat in de eerste plaats niet over morele regels en voorschriften. Een levendige verbondenheid met Jezus vernieuwt een mens en zo helpt hij de wereld vooruit. De belangrijkste vraag is: 'Wie is Jezus en wat betekent hij voor mij ?'
Het rijk Gods begint in een mens, als hij Jezus de Heer laat zijn over zijn leven. Als een mens zich door Jezus laat raken, dan groeit hij in geloof. Dan heeft hij ook nood aan een open gemeenschap, die de boodschap van Jezus ernstig neemt en dan zal hij de mensen in nood ook niet voorbijlopen.
De kerk blijft altijd een zich vernieuwende kerk. De hervormers in de kerk zijn altijd mannen en vrouwen geweest, die eerst vanuit Jezus hebben geleefd en vanuit deze verbondenheid met Jezus naar de mensen zijn gegaan.
|