De afbeelding van de Emmaüsgangers heb ik genomen van gospelimages.nl
De kerkvaders hebben het christelijk geloof verdedigd maar maakten nooit gebruik van de verschijningsverhalen van Jezus. Dat is een signaal om er voorzichtig mee om te gaan.
Het is heel menselijk dat de leerlingen Jezus niet herkenden en dat de apostelen het verhaal van de vrouwen niet ernstig namen. Als iemand ons komt vertellen dat hij een man gezien heeft, die overleden en begraven is, dan geloven wij hem ook niet.
Jezus verschijnt en verdwijnt op een rare manier. Alhoewel de deuren gesloten waren, stond Jezus ineens in hun midden. Als de leerlingen van Emmaüs Jezus herkenden, verdween hij meteen uit hun gezicht. Dat is geen menselijke verschijning.
De verschijningsverhalen weerleggen ook elke menselijke ontkenning: alsof de apostelen het lichaam van Jezus gestolen zouden hebben of alleen maar een geest zouden gezien hebben.
De verschijningsverhalen zijn duidelijk een constructie. Daarom gaan we op zoek naar de bedoeling, die er achter steekt.
Hoe ontdekken de leerlingen dat het Jezus is ?
Maria van Magdala noemt Jezus 'meester', als hij haar bij haar naam noemt.
Na een rijke visvangst zegt Johannes tot Petrus: 'Het is de Heer'.
De leerlingen van Emmaüs herkenden Jezus aan het breken van het brood. Lukas schrijft over het Laatste Avondmaal: 'Jezus ging met de apostelen aan tafel'. Blijkbaar waren die twee leerlingen er niet en daaraan konden zij Jezus niet herkennen. Het breken van het brood verwijst wel naar de eucharistie, waarin wij in geloof de onmetelijke liefde van Jezus tot op het kruis mogen ontvangen.
Lukas legt uit hoe de diepe ontgoocheling van de leerlingen van Emmaüs door de uitleg over de profeten en de psalmen omslaat in een laaiende geestdrift.
Wat is er in werkelijkheid wel gebeurd ?
Na de kruisdood bleven de apostelen, Maria, de vrouwen en zijn broers in de bovenzaal eensgezind en trouw in het gebed. Zij hebben zeker de psalmen gebeden. Bij het bidden van de teksten over de Messias wordt het hun duidelijk dat Jezus toch de verwachte Messias is en zij zijn ervan overtuigd dat de tekst over de verrijzenis op de derde dag ook bij Jezus in vervulling is gegaan.
De geest van Jezus maakte hen tot vurige verkondigers van de boodschap dat hij leeft. Als hun geestelijke overheden hen verbieden nog over Jezus te spreken, antwoorden zij: 'Over Jezus kunnen wij niet zwijgen'.
Apostelen en eerste christenen hebben voor deze boodschap hun leven gegeven.
De verschijningsverhalen weerspiegelen hun sterke overtuiging dat Jezus leeft.
|